Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Streamen en gamen in Ultra HD

  De Nvidia Shield TV is een fraai vormgegeven Android TV mediaspeler die het streamen van online video combineert met gaming.
  Jarco Kriek
  2 january 2018
  10
  comments 3
  Streamen en gamen in Ultra HD

  Je vindt hem mooi of niet, maar de Nvidia Shield TV is in ieder geval een apparaat met een opvallende vormgeving. Behalve het design van de Nvidia Shield TV vallen ook de geringe afmetingen op. Ondanks het kleine formaat van 15x10x2,5cm belooft de fabrikant grote mogelijkheden.

   

  Hardware

  Als we onder de kap van de Nvidia Shield TV kijken, zien we een krachtig brein. De Nvidia Tegra X1-chipset wordt namelijk ook in spelconsole Nintendo Switch gebruikt. Het maakt direct de ambities van het apparaat duidelijk: naast streamen kunnen we met de Nvidia Shield TV ook spelletjes spelen. Een gecombineerde Cortex A57/A53 processor met acht kernen moet zorgen voor een goede en snelle gebruikservaring. Het werkgeheugen bedraagt 3GB. Als interne opslag heeft de Nvidia Shield TV 16GB aan boord. Er is ook een duurdere versie verkrijgbaar met een intern geheugen van 500GB, die wordt verkregen door gebruik van een interne harde schijf. Dit model is vooral interessant voor gebruikers die het apparaat hoofdzakelijk voor gamen willen gebruiken.

   

  Aansluitingen

  Het aantal aansluitingen is minimaal en deze bevinden zich allemaal op de achterzijde van het apparaat. De enige mogelijkheid om de Nvidia Shield TV aan televisie of monitor te koppelen is via HDMI. Er zijn verder twee USB 3.0-poorten aanwezig, plus een netwerkaansluiting. We vinden dus geen mogelijkheid om het apparaat digitaal op een geluidinstallatie aan te sluiten. We kunnen dit alleen via een omweg realiseren, bijvoorbeeld door de Nvidia Shield TV via HDMI eerst aan een Home Cinema-geluidsinstallatie te koppelen

   

  Installatie

  De eerste installatie van de Nvidia Shield TV is eenvoudig. Als eerste moet worden ingelogd met een Google-account, wat nodig is om toegang tot de Google Play Store te krijgen. Hier moeten we de apps voor Android TV downloaden. Eenmaal ingelogd gaat alles vanzelf. Eerst wordt gekeken of er nieuwe firmware voor de mediaspeler beschikbaar is. Deze wordt na goedkeuring automatisch geïnstalleerd. Daarna volgt hetzelfde voor de bij de mediaspeler meegeleverde afstandsbediening en game-controller. Als dit allemaal is gebeurd, komen we in het beginscherm. Dit is overzichtelijk ingedeeld en straalt een klasse uit die past bij een mediaspeler van deze prijsklasse.

   

  Android TV

  De Nvidia Shield TV beschikt over Android TV. Dit online platform werkt in dit apparaat op het Android 7.0 besturingssysteem. Een aantal apps is voorgeïnstalleerd en kan dus direct worden gebruikt. Hieronder bevinden zich de online videodiensten Netflix, Amazon Prime Video en YouTube. Meer apps kunnen via de Google Play Store worden gedownload en geïnstalleerd. De apps zijn gratis, maar voor bepaalde videodiensten zoals Netflix moet natuurlijk wel een abonnement afgesloten zijn om naar de aangeboden content te kijken. Android TV staat voor de Nederlandse markt nog in de kinderschoenen. We vinden dus nu alleen de app van de NOS in de Google Play Store. De overige apps zijn vooral voor internationale en Amerikaanse online diensten. Nederlandse mediabedrijven zijn echter druk bezig om apps voor Android TV te maken. Dit komt vooral omdat televisiefabrikanten als Sony en Philips Android TV als Smart TV internettelevisieplatform hebben omarmd. Wie over een televisie met Android TV beschikt, heeft vrijwel dezelfde mogelijkheden als met de Nvidia Shield TV.

   

  Snelheid

  Een voordeel van de Nvidia Shield TV is dat dit apparaat veel sneller werkt dan Android TV op de meeste televisies. Hierdoor is het gebruiksgemak en de gebruiksvriendelijkheid prefect. Het invoeren van gegevens, zappen binnen apps en de weergave van menuonderdelen is hierdoor veel prettiger dan bij andere online mediaspelers.

   

  4K Ultra HD

  De Nvidia Shield TV kan streamen in 4K Ultra HD. Verder ondersteunt hij HDR. Hierdoor wordt ook het kijken in Full HD van HDR-geschikte content veel aangenamer. Tevens worden alle digitale geluidsstandaarden, inclusief Dolby Atmos, door het apparaat ondersteund. Maar het grote voordeel is dat bij alle beschikbare online videodiensten ook daadwerkelijk naar 4K Ultra HD-content (mits beschikbaar natuurlijk) kan worden gekeken. Bij de Apple TV 4K, een mediaspeler in dezelfde prijsklasse, worden bijvoorbeeld de 4K-videos op YouTube niet in deze kwaliteit weergegeven.

   

  Minder apps

  Een breed verspreide misvatting is dat alle Android-apps voor tablet en smartphone ook voor Android TV beschikbaar zijn. Dat is begrijpelijk, want op veel goedkope mediaspelers van Chinese makelij wordt via een technische omweg een online omgeving gecreëerd die door de makers als Android TV omgeschreven wordt. Dit is echter niet het geval. Deze apparaten worden zo gemaakt dat Google 'denkt' dat het een tablet is. Via de Google Play Store kunnen daardoor alle apps die voor tablets verkrijgbaar zijn worden geïnstalleerd. Dit lijkt een voordeel, maar eigenlijk is het een nadeel. Omdat deze mediaspelers als tablets worden aangezien, is de beeldkwaliteit van online videodiensten veel minder omdat wordt uitgegaan van een maximaal schermformaat van 10 inch. Bij de Nvidia Shield TV is dat dus anders. Dat heeft wel als gevolg dat alleen apps verkrijgbaar zijn die daadwerkelijk voor Android TV zijn gemaakt.

   

  Google Cast

  Google Cast brengt in de meeste gevallen uitkomst. De Nvidia Shield TV beschikt standaard over deze streamingtechniek, die onder Nederlanders beter bekend is onder de naam Chromecast. En ook hierbij geldt dat het echt 4K Ultra HD is. De mogelijkheden die de Nvidia Shield TV biedt komen overeen met die van de Chromecast Ultra. Hierdoor kunnen we dus met behulp van tablet en smartphone content van apps die nog niet via Android TV beschikbaar zijn naar televisie of monitor streamen. Op deze manier kan bijvoorbeeld naar NPO Start (Uitzending Gemist), NLziet of Videoland gekeken worden. En door deze Google Cast-ondersteuning wordt Nvidia Shield TV plots ook voor Nederlandse gebruikers op dit moment interessant.

   

  Mediaspeler

  Natuurlijk kan met Nvidia Shield TV niet alleen online naar video gekeken worden. Binnen het huisnetwerk of door gebruik van een USB-opslagapparaat kan ook worden gekeken naar video en foto's, en geluisterd naar muziek. Hiervoor dient men via de Google Play Store dan wel eerst, gratis, de Kodi mediaspeler te downloaden. Nvidia heeft Kodi speciaal voor Shield TV geoptimaliseerd en noemt de aangepaste versie SPMC. Naast een mediaspeler biedt Kodi ook online mogelijkheden die door het installeren van add-ons beschikbaar komen. Met Kodi heeft Nvidia Shield TV de meest gebruikte en krachtigste mediaspeler aan boord.

   

  Afstandsbediening

  De afstandsbediening van Nvidia Shield TV is klein, lang en dun. Hij kan het beste met de afstandsbediening van concurrent Apple TV vergeleken worden. De zwarte afstandsbediening beschikt over vijf knoppen, waarmee de Nvidia Shield TV volledig kan worden bediend. De afstandsbediening beschikt tevens over spraakbesturing. Via Bluetooth kan ook een extern toetsenbord worden aan het apparaat gekoppeld worden.

   

  Gameconsole

  De online mediaspeler kan ook via de meegeleverde gamecontroller worden bediend. Deze wordt echter vooral meegeleverd voor het spelen van spellen. Spelen kan via de online gamingdienst GeForce Now. Dit is een betaaldienst die tien euro per maand kost. Zonder verdere aankoop van spellen kan hier onbeperkt gespeeld worden met de beschikbare games. Dit zijn overigens niet de allernieuwste titels, maar toch is de dienst goed voor vele uren spelplezier. Ook zonder abonnement op GeForce Now kunnen we spellen spelen op de Nvidia Shield TV. Via Google vonden we diverse video's waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe de emulator MaMe op Nvidia Shield TV geïnstalleerd kan worde. Daarna komen duizenden videogames die vroeger in cafetaria's en speelhallen gespeeld konden worden binnen handbereik.

   

  Conclusie

  Waar Apple zijn mediaspeler Apple TV 4K veel restricties heeft meegegeven, is dit bij de Nvidia Shield TV heel anders. Door de vele mogelijkheden, zoals ondersteuning van Google Cast en de prettige en snelle besturing, is Nvidia Shield TV op dit moment de beste keus voor consumenten die een online mediaspeler zoeken. Het prijskaartje dat aan de speler hangt is echter fors.

  NvidiaShield TVAndroid TVChromecast UltraGoogle CastKodimediaspeler

  Reacties

 1. TV-TIP Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi

  Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
  Veronica om 20:00 uur
  Er is een nieuwe Death Star in aanbouw. Onder leiding van Han Solo en prinses Leia proberen de rebellen deze opnieuw te vernietigen.

  TV-TIP Boerderij van Dorst

  Boerderij van Dorst
  NPO 3 om 20:18 uur
  Opnieuw scharrelt Raven van Dorst rond in het vervallen boerderijtje, dat langzaam in een oase van zelfvoorzienendheid moet veranderen.

  Interview

  • *

   Samantha Steenwijk

   De Hollandse nieuwe

   Jeroen van der Boom gaat op zoek naar dé nieuwe volkszanger van Nederland, met hulp van juryleden René Froger, Danny de Munk en Samantha Steenwijk.
   Reacties0 reactie(s)