Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Subliem beeld met OLED

  De OLED beeldtechniek wordt door steeds meer televisiefabrikanten in hun exclusieve modellen gebruikt. Is dit het extra geld waard?
  Jarco Kriek
  5 december 2017
  9
  comments 2
  Subliem beeld met OLED

  Beeldschermen met OLED hebben indrukwekkende specificaties, en al even indrukwekkende prijskaartjes. Totaal TV test dit keer de Sony A1 in de uitvoering met 65 inch beelddiaginaal. Deze Sony KD-65A1 is een slanke design-tv. Het OLED-scherm is niet het enige nieuwe snufje in deze televisie. Hij maakt tevens gebruik van de door Sony ontwikkelde Accoustic Surface techniek. Dit moet zorgen voor een duidelijk hoorbare geluidsverbetering. Een veelgehoorde klacht bij platte televisies - en deze Sony KD-65A1 is erg plat - is dat het geluid onder de maat is. Sony heeft dit opgelost door het beeldscherm zelf als luidspreker te laten werken. En dat werkt. Natuurlijk is gebruik van een duurdere soundbar of Home Cinema Set een beter alternatief voor de echte audiofreak, maar ook zonder deze externe apparatuur is het geluid van deze televisie indrukwekkend.

   

  Hybride tuner

  De Sony KD-65A1 beschikt over een multituner. Naast ontvangst van analoge en digitale kanalen via de kabel is het ook mogelijk om DVB-T/T2 (Digitenne) en satelliet te ontvangen. Omdat de televisie DVB-T2 ondersteunt is de kans groot dat Digitenne ook na de overstap naar een nieuwe uitzendtechniek kan worden ontvangen. Helemaal zeker weten we dit natuurlijk niet, omdat KPN nog geen informatie over de overstap bekend heeft gemaakt. De satelliettuner ondersteunt DVB-S2, maar in multistream uitgezonden transponders kunnen niet ontvangen worden. Hybride ontvangst is mogelijk: satelliet kan met kabel of Digitenne worden gecombineerd. De combinatie kabel en Digitenne is niet mogelijk, omdat voor deze twee uitzendtechnieken van dezelfde tuneringang gebruik wordt gemaakt. Om gecodeerd uitgezonden kanalen te kunnen ontvangen, is er een CI+ slot aanwezig, De door Nederlandse aanbieders gebruikte CI+ modules werken goed in combinatie met deze televisie.

   

  Chromecast

  Naast de tuneringangen en het CI+ slot vinden we aan de achterzijde van het apparaat natuurlijk nog meer aansluitingen De Sony KD-65A1 beschikt over vier HDMI 2.0-poorten. Eén daarvan ondersteunt ARC. Hierop kan bijvoorbeeld een soundbar of AV-receiver worden aangesloten. Interessant is de virtuele vijfde HDMI-poort: intern is namelijk Google Chromecast in het apparaat aanwezig. Omdat er geen losse Chromecast-dongel op de televisie aangesloten hoeft te worden, zijn de vier HDMI-poorten beschikbaar voor andere apparaten. Verder vinden we de aansluitpunten voor composiet video, stereo mini jack, optisch digitaal geluid, hoofdtelefoon en drie USB-poorten, waarvan één USB 3.0 en de overige twee USB 2.0. Intern zijn ook de draadloze technieken wifi en Bluetooth beschikbaar.

   

  Ultra HD

  De Sony KD-65A1 is een 4K Ultra HD-televisie, De hiervoor benodigde technieken MEPG4 en HEVC (H.265) worden dan ook ondersteund. Ook de geavanceerde beeldtechnieken HDR10, Dolby Vision en HLG zijn in de televisie aanwezig. Het apparaat is dus toekomstzeker. Het 65 inch (165cm) beeldscherm zorgt voor een ware beeldbeleving, maar de koper dient er wel rekening mee te houden dat een televisie van dit beeldformaat enige ruimte in de woonkamer opeist. De afmetingen van het toestel inclusief voet zijn 145 x 83 x 54cm. De televisie op zich is voor een 65 inch model niet uitzonderlijk zwaar, maar met de voet komt het totale gewicht toch nog op een forse 36 kg. Het energieverbruik is 154 watt in volledig bedrijf en 0,5 watt in stand-by. Dit levert de televisie het energielabel A op.

   

  Beeld

  Belangrijk voor de sublieme beeldervaring die de Sony KD-65A1 biedt, is de X1-beeldprocessor. De processor levert een fantastisch resultaat. Niet alleen bij 4K Ultra HD, maar ook bij de upscaling van HD- en SD-content laat de processor geen steken vallen. We bekeken Ultra HD-content via de door Sony bij het testapparaat meegeleverde blu-ray speler, maar sloten de televisie ook aan op de schotelantenne en keken naar Ultra HD-kanalen die via de satelliet worden verspreid. De beeldervaring van het toestel is in onze ogen beter dan die van een ter vergelijking aanwezige Samsung SUHD 4K Ultra HD-televisie. Wat vooral opvalt is dat het toestel van Sony content met een lagere bitrate toch heel goed op het beeldscherm weergeeft. Dat is een belangrijk voordeel als men via de satelliet of online naar content kijkt.

   

  Smart TV

  En met de online mogelijkheden zit het bij de Sony KD-65A1 wel goed. Dankzij het ingebouwde Chromecast kunnen we vrijwel onbeperkt content van tablet of smartphone naar de televisie streamen. Maar er zijn nog meer manieren om online naar content te kijken. Als Smart TV-platform is namelijk Android TV aanwezig. Het gaat hierbij om een mediaspeler met een quadcore-processor, aangevuld met een 2GB RAM geheugen en een interne opslagcapaciteit van 16GB. Android TV werkt bij deze televisie met het Android 6.0 besturingssysteem. Het geheel zorgt voor een vlotte werking van het Smart TV-platform. Door Android TV te gebruiken zijn er veel online mogelijkheden die ook zonder Chromecast in combinatie met externe apparaten zoals een tablet te gebruiken zijn. Voor de belangrijkste videodiensten Netflix, Videoland en Amazon Prime zijn er iconen op het beginscherm aanwezig. Dus voor Nederlanders die de nieuwe manier van tv-kijken willen omarmen, met minder lineair en meer online, is deze televisie een aanrader. Zonder extra apparaten en afstandsbedieningen is dit probleemloos mogelijk. We konden zelfs via het internet naar duizenden tv- en radiozenders kijken en luisteren.

   

  Afstandsbediening

  Jammer genoeg maakt ook Sony de fout om bij een televisie in deze prijsklasse te bezuinigen op de afstandsbediening. Dat kan zeker beter, maar vooral ook luxer. Het gaat om een plastic afstandsbediening met rubberen accenten. Toch moeten we toegeven dat dit exemplaar goed in de hand ligt, de knopindeling begrijpelijk is en de communicatie met de televisie vlekkeloos. En wat natuurlijk ook prettig is: de Sony KD-65A1 beschikt over de mogelijkheid voor spraakbediening. Dit moet dan wel eerst in het menu geactiveerd worden. Daarna kan de televisie na een toetsdruk op de afstandsbediening met de stem bediend worden. Prominent aanwezig op de afstandsbediening zijn de knoppen voor directe toegang tot Netflix en Google Play.

   

  Tv-functies

  De Sony KD-65A1 is dus naast een televisie ook een uitgebreide tv-decoder. Alle mogelijkheden die een losse tv-decoder heeft, zijn dan op deze televisie aanwezig. Denk hierbij aan elektronische programmagids (EPG), het pauzeren en opnemen van programma's (hiervoor moet wel een externe harde schijf of USB-stick op een USB-poort worden aangesloten) en bij satellietontvangst de DiSEqC-functies.

   

  Conclusie

  Voor beeld- en geluidsliefhebbers is deze Sony KD-65A1 een hartenbreker. De voordelen die OLED in combinatie met onder meer Ultra HD en HDR biedt, zijn duidelijk zichtbaar. Aan dit alles hangt Sony wel de hoge adviesprijs van 4999 euro. Op het internet is het toestel soms voor meer dan duizend euro minder verkrijgbaar. Vraag in deze gevallen wel vooraf duidelijk of de Nederlandse fabrieksgarantie van toepassing is. Met het kopen van deze televisie is men zeker voor de komende jaren klaar voor toekomstige lineaire en online kijkmogelijkheden.

  SonyOLEDKD-65A1Smart TVCI+DVB-S2DVB-T/T2DVB-CChromecastUltra HD4KHDR

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd van Luizenmoeder de film

   Na het wegvallen van directeur Anton proberen Ank en haar collega’s de school weer op de rails te krijgen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Er is onderbezetting, corona heeft alles op scherp gezet en de ouders zijn nog veeleisender dan voorheen. Totaal TV geeft de dvd van deze komedie vijf keer weg.

  TV-TIP Pak van mijn hart

  Pak van mijn hart
  SBS6 om 20:00 uur
  De broers Tom en Niek runnen een sinterklaascentrale. De aantrekkelijke Julia huurt de mannen in en deze klus verandert alles.

  TV-TIP Christmas in Evergreen: Letters to Santa

  Christmas in Evergreen: Letters to Santa
  RTL 8 om 20:00 uur
  Lisa bezoekt voor het eerst in jaren weer haar geboorteplaats Evergreen en schrikt als ze hoort dat de dorpswinkel moet sluiten.

  Interview

  • *

   Dionne Stax

   Droomhuis gezocht

   Het komende seizoen van Droomhuis gezocht kent een nieuw presentatieduo. Niet Carrie ten Napel en Sybrand Niessen maken hun opwachting, maar Carrie en Dionne Stax presenteren samen.
   Reacties0 reactie(s)