1. Tests

  Sunny AT-8012 DCI en AT-9030 CI: Two of a kind

  De Sunny AT-8012 DCI en de AT-9030 CI vertonen duidelijke gelijkenissen, maar ook opvallende verschillen.
  18 januari 2016
  0.0
  comments 0
  Sunny AT-8012 DCI en AT-9030 CI: Two of a kind

  Vanuit België kregen we twee satellietontvangers toegestuurd van een ons nog onbekend merk. Nieuwsgierig als we zijn, hebben we ze meteen uitgepakt om te kijken wat voor vlees we in de kuip hebben. De satellietontvangers zijn van het merk Sunny. Beide ontvangers hebben een geheel eigen smoeltje, maar zien er aan de achterkant wel hetzelfde uit. We plaatsten de AT-8012 DCI en de AT-9030 CI op de testbank.

   

  Als eerste hebben we de AT-8012 DCI aangesloten. Dat stelt op zich niet veel voor; ook voor de leek zijn de aansluitingen zonder problemen te doen, want overal staat een duidelijke omschrijving bij. De aansluitmogelijkheden zijn wel opvallend uitgebreid. Zo heeft de Sunny een LNB ingang en een LNB uitgang (bedoeld als doorlus naar een tweede ontvanger), uiteraard twee scart-aansluitingen, een complete set tulp-aansluitingen voor beeld en geluid, maar ook een antenne-ingang en uitgang. Het is dus mogelijk om een ouder tv-toestel te gebruiken, of om een tweede tv aan te sluiten. Als een tweede toestel aangesloten wordt, is daar natuurlijk dezelfde zender op te zien als op de eerste tv. Zoals normaal voor een moderne satellietontvanger heeft de Sunny ook een digitale audio-uitgang. Deze digitale uitgang is een optische S/PDIF-uitgang. Zelfs een 12 volt accessoire-aansluiting is aanwezig.

   

  You want patch?

  Na het aansluiten blijkt de ontvanger al een paar zenders in het geheugen te hebben. Normaal verwachten we hier het Nederlandse pakket, maar nee: er zit een tiental Spaanse zenders in het geheugen. Na een paar seconden op de zender Taquilla te hebben gestaan, verschijnt er opeens de melding ‘key updating’ op het scherm. Dat wil dus zeggen dat de ontvanger dingen doet die normaal niet te verwachten zijn. Aanleiding genoeg om eens een blik op het Internet te werpen.

   

  Wat blijkt: Sunny is een Turks merk, maar de ontvanger komt uit de fabriek van Kaon, de fabrikant van onder andere de Xtreme- en diverse @sat-ontvangers. Een typisch voorbeeld van een zogenaamde ‘you want patch’-fabrikant. Op de grote internationale beurzen stellen deze fabrikanten als eerste vraag steevast “You want patch?” Met andere woorden: “Wilt u de ontvanger met wat alternatieve software geleverd krijgen, zodat deze ook zenders kan laten zien die gecodeerd zijn, maar dan zonder kaartje?” Vooral bij de Koreanen zijn dit soort ontvangers erg geliefd.

   

  Nu we de herkomst van de ontvanger kennen, moet er dus ook het één en ander aan software te vinden zijn. Uiteraard wordt het internet geraadpleegd, en ja hoor: een heel interessant Turks forum waar de Sunny een allesbehalve onbekend merk is. Hier zijn keys, software, editors en van alles en nog wat te vinden. Nu is de vraag natuurlijk of we blij moeten zijn met dit soort ontwikkelingen. Want laten we eerlijk zijn: als iedereen zijn best doet om illegaal te kijken, zullen CanalDigitaal en andere providers hun best moeten doen om de beveiliging aan te scherpen. Een hoop hobbyisten zullen zeggen dat dat het kat en muis spel is, maar de argeloze tv-kijker wordt er iedere keer weer de dupe van. Vaak heeft een beveiligingsupdate namelijk ook negatieve gevolgen voor diverse legale ontvangers. De laatste paar maanden hebben we daar voorbeelden genoeg van gezien. Voor het testen hebben we dus ook maar de tweede ontvanger, de AT-9030 CI, uitgepakt en gelukkig is deze niet gepatched.

   

  Installatie

  Beide ontvangers zijn eigenlijk hetzelfde apparaat, met wat uiterlijke verschillen. Ook de vormgeving van het menu van de AT-9030 is iets luxer, maar het aansluiten verschilt niet. Omdat we hier te maken hebben met een satellietontvanger van Kaon, is het instellen van de ontvanger erg eenvoudig. Wel is duidelijk te zien dat de ontvanger niet voor de Nederlandse markt is bedoeld: de menu-taal staat op Arabisch en de Hot Bird-satelliet is vanuit de fabriek voorgeprogrammeerd. Na een fabrieksreset loopt de ontvanger geheid vast. We moeten de handeling dan onderbreken, om later het menu weer op te roepen en alsnog satellieten te programmeren en zenders te zoeken.

   

  Zenders zoeken kan per satelliet, per transponder of per netwerk. Door een beetje creatief met deze mogelijkheden om te gaan is het inlezen een fluitje van een cent. Ook het verplaatsen van een zender en het sorteren is erg gemakkelijk. Opvallend is wel dat er een oude transponderdatabase in de ontvanger zit. Veel zenders moeten dus handmatig gezocht worden.

   

  De Sunny kan overigens met de meest uiteenlopende schotelantennes uit de voeten. Of er nu een schotel alleen voor de Astra gebruikt wordt of een schotel met vier LNB’s, het maakt de ontvanger niet uit. Ook kan de Sunny goed overweg met een DiSEqC-motor, zodat er tientallen satellieten te ontvangen zijn.

   

  Dagelijks gebruik

  Als de zenders geprogrammeerd zijn, wordt het tijd om te gaan spelen met de ontvanger. De Nederlandse zenders zijn voor ons uiteraard heel belangrijk. Om Nederlandse zender te kunnen zien hebben we een Common Interface nodig en een CanalDigitaal-kaart. De Nederlandse zenders gebruiken twee verschillende codeertechnieken, Mediaguard en Irdeto. Als we een wat oudere Aston 1.05 module gebruiken met de Mediaguard (SECA) kaart, blijkt de ontvanger toch wat problemen te hebben. Het zappen van zender naar zender gaat netjes en duurt ongeveer twee seconden, maar er komt wel regelmatig de melding dat we geen toegang tot de zender hebben. Het zappen in ongecodeerde zenders gaat overigens wel mooi snel, in ongeveer één seconde. Als we overschakelen naar de Aston 2.09 module, blijkt deze dezelfde problemen te hebben.

   

  We zijn natuurlijk niet voor één gat te vangen en schakelen dus over naar de officiële Mediaguard module van CanalDigitaal. De zapsnelheid zakt als een pudding in elkaar; drie seconden is geen uitzondering. De problemen met de melding van geen toegang zijn nu wel opgelost, en ook na een avond kijken en zappen blijkt deze module een goede oplossing te zijn. Maar wel langzaam. Met een Matrix Reborn module gaat het zappen weer heel snel, maar hebben we om de tien minuten een vastloper van ongeveer twintig seconden. Dit vastlopen gebeurt zowel met de Mediaguard als de Irdeto-smartcard. Als we een Irdeto moduel gebruiken met de Irdeto-kaart, is de ontvanger pas echt in zijn element. Ook de nieuwe (rode) Irdeto module, waar een aantal ontvangers toch wat meer problemen mee hebben, is voor de Sunny geen probleem. Met Irdeto module en kaart in de ontvanger kunnen we eindelijk relaxed tv-kijken. Deze combinatie blijkt erg goed te werken en de regelmatige updates van de kaart komen dan ook zonder problemen door.

   

  Nu valt pas op dat de ontvanger een heel mooi plaatje neerzet. De beeldkwaliteit doet niet onder voor de oude en vertrouwde Echostar DVR-7000 ontvanger. De helderheid van het beeld, het contrast en de beeldscherpte zijn van een hoog niveau. De geluidskwaliteit is behoorlijk, maar niet wereldschokkend. Ook het digitale geluid is in orde. Het stereobeeld is goed, maar wat aan de smalle kant.

   

  De Sunny kan op twee manieren teletekst laten zien. Gewoon met de teletekst-knop op de afstandsbediening van de tv, of met de teletekst-knop van de satellietontvanger. Beide methoden hebben zo hun voor- en nadelen. De teletekst die de ontvanger zelf genereert is buitengewoon langzaam. Als de eigen tv gebruikt wordt voor teletekst, is deze wel heel snel, maar zal na omschakeling van de zender de oude teletekst op de tv verschijnen.

   

  Conclusie

  Beide Sunny-ontvangers, de AT-8012 DCI en de AT-9030 CI, zijn eenvoudige Common Interface-ontvangers. De vormgeving verschilt, maar de inhoud is hetzelfde. De ontvanger is een beetje eigenzinnig in het gebruik van de Common Interface modules: niet iedere module werkt even goed. Als de goede combinatie gebruikt wordt, werkt de ontvanger echter naar volle tevredenheid.

   

  Zowel beeld als geluid zijn zonder meer goed. Vooral de helderheid en het contrast vallen in positieve zin op. Dat de ontvanger geen enkel probleem heeft met wat voor schotelantenne dan ook, is uiteraard heel positief. Dat dit ook weer zo’n typische ‘you want patch’-ontvanger is, vinden we misschien minder positief voor de gewone gebruiker.

   

  Al met al is de Sunny een ontvanger die niet alleen heel mooie kanten heeft, maar ook een heel bescheiden prijskaartje van maar net €120,-, en dus heel veel waar voor zijn geld biedt. Juist voor de mensen met een oude Irdeto-ontvanger die aan vervanging toe is, kan dit een heel betaalbare oplossing zijn.

  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Champions League

  UEFA Champions League
  Veronica om 20:05 uur
  Dit is de eerste keer dat Zinedine Zidane en Jürgen Klopp, de meesterbreinen van het moderne voetbal, elkaar treffen. En dan meteen op het hoogste podium: de finale van de Champions League. Dat Zidane hier is, mag geen verrassing heten: Real Madrid gaat voor zijn derde titel op rij. Maar niemand had Liverpool hier verwacht.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY THE FLORIDA PROJECT

   De zesjarige Moonee woont met haar moeder Halley in een motel in de schaduw van Disney World Florida. Motelmanager Bobby lijkt de enige volwassene in de omgeving te zijn die de kinderen in het gareel probeert te houden. Totaal TV mag de Blu-ray van deze dramafilm vijf keer weggeven.

  TV-TIP Pieter Derks: Spot

  Pieter Derks: Spot
  NPO 1 om 20:30 uur
  Pieter Derks komt uit Nijmegen. Het is dan ook geen verrassing dat de tv-opname van zijn zevende programma in de plaatselijke Stadsschouwburg geschoten is. Voelt-ie zich extra op zijn gemak, maar meer nog waren dat de laatste shows van de tour en dus lekker actueel. En als Pieter Derks érgens goed in is, dan is het wel de actualiteit komisch belichten.