TechniSat Cablestar 400: Digitale kabelradio met toeters en bellen

Vanaf volgend jaar kan er in de bijna 3,8 miljoen woningen en bedrijfspanden op het Ziggo-kabelnetwerk alleen nog digitaal naar radio worden geluisterd. Het kabelbedrijf is nu al in een deel van het verzorgingsgebied gestopt met de doorgifte van analoge radio. De komende maanden wordt analoge radio ook in het overgebleven deel uitgeschakeld.
De Digitale Radio
Gelukkig levert Ziggo ook digitale radio via de kabel. Abonnees die op deze manier willen luisteren kunnen hiervoor hun Mediabox gebruiken, maar Ziggo heeft ook een gebruiksvriendelijkere oplossing: De Digitale Radio. Dit is een simpele digitale ontvanger voor uitsluitend radio. Hoewel Ziggo-klanten het apparaat zelf voor 50 euro moeten aanschaffen, is de vraag ernaar groot. Zo groot zelfs dat de fabrikant onvoldoende voorraad heeft en Ziggo het uitschakelen van de analoge FM-kabelradio in de regio Amsterdam drie weken heeft moeten uitstellen. De Digitale Radio is overigens identiek aan de Quantis QE317, die in de winkel ongeveer 20 euro duurder is dan 50 euro die Ziggo aan zijn klanten rekent.
Duits alternatief
Maar er zijn meer alternatieven om met een losse radio naar digitale kabel te luisteren. De meeste van deze alternatieven zijn afkomstig uit Duitsland. In de Duitstalige landen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn namelijk al meerdere kabelbedrijven gestopt met analoge FM-kabelradio, of van plan dat binnenkort te doen. De Ziggo-klant hoeft niet huiverig te zijn voor apparaten die bestemd zijn voor de Duitstalige markt: de gebruikte uitzendtechniek DVB-C is een vastgelegde standaard die bij alle kabelbedrijven hetzelfde is.
Compleet met speakers
In diverse Nederlandse winkels is op dit moment de TechniSat Cablestar 400 te koop. Een voordeel van deze radio is dat het direct een complete set is met versterker en stereoluidsprekers. Deze digitale kabelradio kan dan ook niet op een bestaande stereo-installatie worden aangesloten. Dat de TechniSat Cablestar 400 een complete oplossing is, maakt hem voor veel gebruikers interessant.
Alleen DVB-C
Wel jammer is dat het huidige model van de TechniSat Cablestar 400 minder mogelijkheden biedt dan het model dat TechniSat in eerste instantie op de markt bracht. Bij de marktintroductie kon met deze radio niet alleen DVB-C, maar ook radio via FM en DAB+ ontvangen worden. Veel extra's zijn er afgehaald nu diverse kabelbedrijven de Cablestar 400 noemen als een van de mogelijkheden om digitaal kabelradio te luisteren. Met het weglaten van bijvoorbeeld de ontvangst van etherradio heeft men het gebruiksgemak voor vooral oudere gebruikers willen verbeteren.
Afstandsbediening
Maar er is nog een verschil. In Duitsland is er ook een versie te koop van TechniSat Cablestar 400 zonder afstandsbediening. Als deze radioset in Nederland wordt gekocht, dan wordt er vrijwel altijd standaard een afstandsbediening meegeleverd. Mocht u deze radioset dus voor een lagere prijs bij een webwinkel tegenkomen, kijk dan eerst goed of er wel een afstandsbediening wordt meegeleverd.
Installatie
Het aansluiten en bedienen van de radio is eigenlijk heel simpel. Als aansluitmogelijkheid is er alleen een coax antenne-ingang voor het kabelsignaal, de stroomtoevoer, een USB- en een AUX-aansluiting. Alle bedieningsknoppen vinden we aan de voorzijde van het apparaat, met duidelijk aangegeven functies. Om een favoriete zender sneller te selecteren, vinden we ook enkele voorkeuzetoetsen op de radioset.
Zenders zoeken
Bij de eerste installatie valt direct een groot pluspunt op. De TechniSat Cablestar 400 vindt bij de automatisch zoekopdracht direct alle ongecodeerde radiozenders die door Ziggo worden doorgegeven. Wij hadden eigenlijk gedacht dat we handmatig het netwerk-id – in het geval van Ziggo 4444 of 5555 – moesten invoeren voordat de zenders konden worden ingeladen. Overigens bestaat die handmatige mogelijkheid wel, maar het is natuurlijk handiger als het automatisch gebeurt.
Geluid
Als de radiozenders zijn gevonden, kunnen we kennismaken met het geluid dat de TechniSat Cablestar 400 produceert. En dat is dan de tweede positieve verrassing. Het geluid is helder en zelfs de bas klinkt goed. Natuurlijk is het vermogen met 10 watt per speaker niet overdreven hoog. Een werkhal wordt door deze radio niet met geluid gevuld, maar als tafelradio voor de woon- of slaapkamer is hij meer dan voldoende.
RDS
Wat opvalt is dat de TechniSat Cablestar 400 niet alleen de zendernaam op het kleine OLED-display weergeeft. Ook aanvullende informatie over het actueel uitgezonden programma wordt getoond. En dat is wel vreemd, omdat Ziggo geen EPG-informatie meestuurt bij de radiozenders. Het gaat hier echter om RDS-informatie van de zender zelf die wordt meegezonden binnen het aanvoersignaal en ook in de uitzendstream belandt. De Cablestar 400 kan dus deze RDS-informatie uit de uitzendstream filteren en op het display weergeven.
Ongecodeerd
De TechniSat Cablestar 400 heeft geen kaartlezer om een smartcard in te plaatsen. Dit betekent dat alleen ongecodeerde radiozenders beluisterd kunnen worden. In het geval van Ziggo zijn alle traditionele radiozenders ongecodeerd op het netwerk aanwezig, en deze zijn dus gewoon allemaal te horen. Dit geldt echter niet voor de veertig reclamevrije non-stop themamuziekkanalen van Xite. Deze worden door Ziggo gecodeerd doorgegeven, en kunnen met deze radio dus niet worden beluisterd.
Meer dan radio
Behalve digitale kabelradio kan deze radioset ook een externe geluidsbron weergeven als deze op de 3,5mm mini-jack AUX-ingang wordt aangesloten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een FM of DAB+ radio of een cd-speler. Er is ook een USB-aansluiting aanwezig waarmee muziek kan beluisterd kan worden. Verder bestaat de mogelijkheid om muziek van tablet of smartphone via bluetooth naar de radioset te streamen.
Eindoordeel
De TechniSat Cablestar 400 is een dure maar chique oplossing voor Ziggo-abonnees die digitaal via de kabel naar radio willen luisteren. Het is jammer dat TechniSat een uitgeklede versie van dit model op de markt brengt. Toevoeging van FM en DAB+ was leuk geweest, en internetradio had hem helemaal compleet gemaakt.
De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door H. van Hunen, Putten-Arnhem