1. Tests

  TechniSat DigiCorder S2: Eigenzinnige kwaliteit

  Ontvangers met harddisk worden steeds slimmer en doen hun werk steeds beter. Dat is ook duidelijk te zien aan de TechniSat DigiCorder S2.
  15 januari 2016
  0.0
  comments 0
  TechniSat DigiCorder S2: Eigenzinnige kwaliteit

  De harde schijf heeft al zo’n vijf jaar geleden zijn intrede gedaan in diverse satellietontvangers. Als eerste bij de Nokia Mediamaster 9902, en wat later in de Echostar DVR-7000 HDD. Echt innovatief is het gebruik van een harddisk in een satellietontvanger dus niet meer, maar de techniek heeft de laatste jaren niet stilgestaan. Ontvangers met harddisk worden steeds slimmer en doen hun werk steeds beter. Dat is ook duidelijk te zien aan de TechniSat DigiCorder S2, die we hier aan een uitgebreide test hebben onderworpen.

   

  Op het gebied van satellietontvangst is het Duitse TechniSat al een hele tijd actief. De PC-insteekkaarten van het merk zijn in Nederland populair, en sinds enige tijd zien we ook de Multytenne hier en daar aan de gevel verschijnen. Ontvangers van het merk komen we in Nederland nog niet veel tegen, maar als het aan TechniSat ligt gaat dat veranderen. Gaat TechniSat na Duitsland ook Nederland en de rest van Europa veroveren?

   

  Aansluiten maar

  De DigiCorder S2 is door zijn klassieke vormgeving een opvallende verschijning, alleen al door zijn in het oog springende alfanumerieke display. De ontvanger is in een mooie zilvergrijze kleur uitgevoerd en past in iedere omgeving. Het is een twin ontvanger met harde schijf (160 GB in ons testexemplaar) om op de best mogelijke manier te kunnen opnemen. Het aansluiten van de ontvanger is zoals gewoonlijk erg eenvoudig; nog eenvoudiger dan bij de meeste ander twin ontvangers.

   

  Waar de meeste dubbele ontvangers twee aparte ingangen en twee doorlus-aansluitingen hebben om de schotel op aan te sluiten, heeft de DigiCorder maar twee aansluitingen. Als de DigiCorder met een enkele aansluiting wordt gebruikt, hoef je dus geen doorluskabeltje te gebruiken. Als er een dubbele LNB wordt gebruikt, sluit je deze aan op beide aansluitingen. De verbinding naar de tv, video en HiFi verloopt op de gebruikelijke manier: scart voor de tv en de videorecorder en tulp voor het geluid naar de HiFi-installatie. Aan de voorkant vinden we twee Common Interface-sloten. De sleuf voor de kaartlezer wordt niet gebruikt.

   

  Hoe werkt hij?

  Als de ontvanger aangesloten is, blijkt deze een eigenzinnige menusturing te hebben. Voor het zenders zoeken moet de ontvanger verteld worden hoe hij aangesloten is, met andere woorden: is er een dubbele LNB, of een enkele LNB? Als er een enkele LNB gebruikt wordt, stuurt de ontvanger het signaal intern door naar de tweede tuneringang. Een doorluskabeltje is dan dus niet nodig. Na een eerste ontdekkingsreis door de menu’s van de ontvanger blijkt deze op een weinig logische manier met zenderlijsten om te gaan. Als de ontvanger zenders zoekt, zet hij deze in een lijst met alle tv-zenders. Vanuit deze lijst kunnen de zenders naar de tv-lijst gekopieerd worden. De zenders worden achteraan toegevoegd en moeten daarna met de hand naar de juiste plaats gebracht worden. Erg omslachtig.

   

  Voor het zenders zoeken heeft de ontvanger diverse methoden. Hij kan automatisch alle satellieten zoeken die in het antennemenu zijn aangegeven, maar ook één satelliet of een transponder. Een database is niet direct toegankelijk. Om een transponder in te lezen moeten dus alle gegevens van die transponder met de hand ingegeven worden, wat niet bepaald gebruiksvriendelijk is. Irritant is ook iedere keer de vraag hoe de ontvanger de zenders moet toevoegen, transponder na transponder. Een automatische scan lijkt ons dan ook de beste keus: dan maar wat meer tijd in het sorteren steken.

   

  Af en toe snapt de ontvanger het zelf ook niet meer, want een uitslaande signaalsterkte- en kwaliteitsindicator op 11.836, horizontaal met een symbolrate van 12345 (!) hebben wij nog nooit gezien. Toch blijkt, na een paar dagen stoeien, de menustructuur best mee te vallen. Het is een kwestie van wennen. Het zoeken van de zenders gaat overigens niet met een sneltreinvaart: tien minuten om de Astra af te zoeken is geen uitzondering.

   

  Dagelijks gebruik

  Als de ontvanger eenmaal is ingesteld, met alle zenders op de juiste plaats, wordt het tijd om wat meer aandacht aan het normale gebruik te besteden. Vanaf het eerste moment blijkt de ontvanger goed te werken, hij zapt vlot en kan met de diverse kaartlezers uit de voeten. Wel blijkt de ontvanger al snel wat minder leuke eigenschappen te hebben. De TechniSat is uitgerust met twee tuners. Toch blijkt de ontvanger in eerste instantie niet één gecodeerde zender te kunnen opnemen en een andere gecodeerde zender weer te geven. Navraag bij de fabrikant levert al snel het antwoord. De DigiCorder S2 neemt altijd ongecodeerd op, dat wil zeggen dat de opgenomen zender de beschikking moet hebben over de smartcard en de module. Als we dan tegelijkertijd proberen te kijken naar een andere gecodeerde zender, komt steevast de melding dat dit niet kan.

   

  Technisch is het ook niet zo aan te passen dat, zoals bij de meeste andere twin ontvangers, er gekeken kan worden naar de ene zender en de andere gecodeerd opgenomen wordt. Dat is jammer, want we willen per slot van rekening iets anders kijken dan we opnemen. Na wat experimenteren blijkt hier een oplossing voor te zijn, maar wel een omslachtige én een wat duurdere. De TechniSat kan feilloos overweg met twee modules en twee smartcards, ook al zijn het dezelfde. Twee Mediaguard of twee Irdeto-modules en bijbehorende kaartjes levert opeens wel de mogelijkheid op om een andere zender op te nemen dan waar we naar kijken. Het mooiste van deze oplossing is nog dat de opnames dus nooit gecodeerd op de harde schijf staan. Iedere opname is dus ook na een week nog te bekijken of na een maand of na een jaar.

   

  Er is nog een andere oplossing. Als er gekozen wordt voor de Aston Dual CAM (ook wel Aston 1.07 genoemd) kan de ontvanger ook een andere zender opnemen dan het kanaal waar naar gekeken wordt. Wel geldt de beperking dat dit twee zenders moeten zijn die in dezelfde transponder zitten. Opnemen en kijken naar ongecodeerde zenders levert nooit een probleem op.

   

  Beeld en geluid

  Door de opstartprobleempjes en beperkingen van de ontvanger vergeten we haast waar het allemaal om gaat. Het genieten van een mooi beeld en bijpassend geluid. Dat blijkt dan ook de sterkste kant van de ontvanger te zijn. Het beeld is heel contrastrijk en heeft een bovengemiddelde scherpte. Details worden goed weergegeven: vooral glinsteringen op brillen en haarpartijen laten zien dat de ontvanger heel wat in zijn mars heeft. Zelfs als de ontvanger op een beamer aangesloten wordt, valt deze allesbehalve tegen. In vergelijking met de oude vertrouwde Echostar DVR-7000 blijkt de TechniSat duidelijk een generatie verder te zijn.

   

  Ook de weergave van het geluid is van een hoog niveau. Aangesloten op de HiFi-installatie blijkt de ontvanger een erg mooi en transparant geluidsbeeld neer te zetten. Opvallend is de kwaliteit van de analoge audio-uitgang. Deze is normaal niet geweldig, maar bij de DigiCorder blijkt het wel goed te kúnnen. Als we de digitale uitgang aansluiten op een aparte digitaal naar analoog omzetter (D/A-converter), blijkt het geluid dat uit onze buizenversterker komt nog detailrijker te zijn. De TechniSat-ontvanger heeft een digitale uitgang voor het geluid, waar ook een zogenaamd AC3-signaal uit kan komen. Dit signaal is voor een thuisbioscoop erg belangrijk. Ook deze AC3-stream is goed, maar het eindresultaat is natuurlijk erg afhankelijk van de gebruikte geluidinstallatie; bij een te goedkope set kan het geluid wel wat rommelig worden. Juist door zijn goede geluidskwaliteit en natuurlijk zijn alfanumerieke display is de Technisat erg goed te gebruiken voor de ontvangst van de honderden radiozenders die op satelliet te vinden zijn. Een radiozender kiezen zonder dat de tv aan hoeft is een voordeel van het mooie display.

   

  Opnemen

  Door zijn harde schijf kan de TechniSat zonder kwaliteitsverlies opnemen. Voor het opnemen heeft de ontvanger de beschikking over diverse timers. Na wat proberen blijkt de ontvanger maar liefst 124 timerprogramma’s aan te kunnen. Een timer kan vanuit de EPG (‘SiehFern INFO’, heet dat bij TechniSat) of handmatig geprogrammeerd worden. Als er voor handmatig gekozen wordt moeten alle gegevens zoals tijd en datum met de hand ingetoetst worden. Hierbij kan iedere datum ingegeven worden, zolang deze maar in het huidige jaar valt. Nu alvast een kerstprogramma ingeven is dus geen probleem. Als er overlappende timers worden ingegeven, geeft de ontvanger een waarschuwing. De TechniSat kan overigens twee verschillende zenders opnemen, maar er kan dan niet meer naar een andere zender gekeken worden. Wanneer de ontvanger aangezet wordt terwijl deze aan het opnemen is, geeft hij een keuzescherm met drie mogelijkheden. We kunnen er voor kiezen om de lopende opname vanaf het begin te bekijken, terwijl hij aan het opnemen is. Ook kunnen we direct naar de live uitzending gaan. Als laatste kunnen we aangeven dat de opname beëindigd mag worden.

   

  Als een opname die op de harde schijf staat bewaard moet worden, kan deze met de USB-aansluiting op de achterkant van de ontvanger eenvoudig naar de computer gekopieerd worden om hem op een DVD te zetten. De USB-aansluiting op de ontvanger is een zogenaamde host-aansluiting; we kunnen dus een externe harde schijf gebruiken als tussenopslag. Zo kunnen we een opname kopiëren naar de externe harde schijf, en daarna naar de harde schijf van de PC. Hiermee is het slepen van de ontvanger naar de PC of het trekken van meterslange USB-kabels dus verleden tijd. Er is ook een klein nadeel: als we de PC rechtstreeks op de ontvanger aan willen sluiten hebben we een speciale host-to-host kabel nodig. Op de site http://www.lostech.de.vu/ staan alle hulpprogramma’s die we nodig hebben om de bestanden te verwerken tot een DVD.

   

  Conclusie
  De TechniSat DigiCorder S2 is een bijzondere ontvanger. Hij heeft ook een aantal minder leuke kanten. Opnemen van een andere zender dan het kanaal waar naar gekeken wordt is niet zonder meer mogelijk: investeren in een extra kaart en kaartlezer is dan vaak nodig. De eigenzinnige manier van werken zal ook niet iedereen aanspreken. Toch heeft de ontvanger voor een bepaalde groep wél de eigenschappen waar ze blij mee zijn. Vooral de beeldkwaliteit en de toch wel erg mooie geluidskwaliteit hebben op ons een behoorlijke indruk gemaakt. Door zijn display, waarin keurig de naam van de zender op komt te staan in plaats van wat domme cijfers, is hij ook uitermate geschikt voor radio-ontvangst. Ook de gemakkelijke manier van opnames overzetten naar de computer is een pluspunt, waarbij er niet het hele internet afgezocht hoeft te worden naar hulpprogramma’s. Al met al een ontvanger met heel veel kwaliteit - zolang je kunt leven met zijn minpunten.

  Reacties

 1. TV-TIP The Pursuit of Happyness

  The Pursuit of Happyness
  RTL 4 om 06:30 uur
  Deze verfilming van Chris Gardners levensverhaal draait om de Amerikaanse Droom. In dit geval: hoe je van alleenstaande vader en kansloze vertegenwoordiger een veelverdienende effectenmakelaar wordt. Dat levert clichés en rampspoed op, die met doorzettingsvermogen, geloof in jezelf en één of twee mazzeltjes overwonnen wordt. Gelukkig is daar Smith als rots in de branding, die met zijn sterke optreden zorgt voor aangrijpende momenten.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN WHAT MEN WANT

   Ali David is een sportagente die moet concurreren met haar mannelijke collega’s. Door een samenloop van omstandigheden kan ze ineens de gedachten van mannen horen. Met deze nieuwe gave is ze haar collega’s te slim af maar zet ze wel haar relaties, waaronder die met haar vriend, op het spel. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Bed and Breakfast

  Bed and Breakfast
  NPO 1 om 20:25 uur
  Op de boerderij van Johan en Jeanet draait alles om ezels. Je kunt ze aaien, ruiken en er een blokje mee om. Of de Achterhoekers hiermee de aflevering winnen? Nou, niet als het aan Marcel en Peter en Linda en Dénis ligt.

  Interview

  • *

   Miljuschka Witzenhausen

   Miljuschka in Japan

   In een poging de geheimen van de Japanse keuken te ontrafelen, waagde Miljuschka Witzenhausen zich aan extreem giftige en nog bewegende visgerechten.
   Reacties0 reactie(s)