Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  TechniSat DigiPlus UHD S2: Prijzig maar betrouwbaar

  TechniSat is bekend om zijn prima kwaliteit. Bij deze 4K Ultra HD satellietontvanger komt dat met een modern design en een fikse prijs.
  Jarco Kriek
  15 november 2023
  8
  comments 0
  TechniSat DigiPlus UHD S2: Prijzig maar betrouwbaar

  TechniSat borduurt met deze DigiPlus UHD S2 voort op een bekend, vertrouwd en succesvol concept. Zoals altijd is de fabrikant zeer gefocust op de Duitse markt. Maar geen nood: een Nederlandse menuvertaling is standaard aanwezig op deze satellietontvanger. Het apparaat oogt zeer mooi, niet alleen vanwege het fraaie uiterlijk dat we gewend zijn van de premium decoders van TechniSat, maar vooral ook door het uiterst heldere oled-display op het front van dit apparaat. En daarmee is direct de belangrijkste vernieuwing genoemd.

   

  Dubbel plezier

  De DigiPlus UHD S2 is een twin tuner satellietontvanger. Dit betekent dat we twee onafhankelijk van elkaar functionerende LNB's op het apparaat kunnen aansluiten. Een interne doorlus van de LNB's behoort ook tot de mogelijkheden. Extern doorlussen is niet mogelijk, omdat er voor beide tuners alleen LNB-ingangen aanwezig zijn op de achterkant van het apparaat, en geen uitgangen. Naast de LNB-ingangen zien we aan de achterzijde de gebruikelijke aansluitpunten: de HDMI-uitgang voor digitaal beeld en geluid, een digitale coaxiale geluidsuitgang, twee USB 2.0 poorten, de stroomtoevoer van de externe stroomadapter en als laatste een netwerkaansluiting. Die laatste is overigens niet strikt nodig om verbinding te maken met het thuisnetwerk en het internet. Intern is namelijk ook wifi aanwezig voor een draadloze verbinding. Maar zoals vaker gezegd verdient het de voorkeur om dit soort apparatuur bedraad aan te sluiten. Aan de voorzijde van de ontvanger is zoals gezegd het oled-display de blikvanger. Daarnaast zijn de belangrijkste bedieningstoetsen aanwezig.

   

  Opnemen

  Om programma's te kunnen opnemen moeten we een harde schijf op de ontvanger aansluiten. Dan krijgen we ook de mogelijkheid van timeshifting: het tijdelijk pauzeren van een uitzending. Een harde schijf in de ontvanger plaatsen is niet mogelijk. We moeten dus gebruik maken van een externe, via USB functionerende harde schijf of USB-stick. Het is daarom jammer dat TechniSat bij de USB-poorten heeft gekozen voor de oudere 2.0 technologie. TechniSat meldt dat opslagapparaten met een volume tot 500 GB goed functioneren via de USB-poorten. In onze test deed ook een externe harde schijf van 1 TB het naar behoren, maar dat betekent niet dat alle opslagapparaten met een volume van meer dan 500 GB probleemloos gebruikt kunnen worden. Het opnemen van programma's kan ook met een NAS-apparaat in het thuisnetwerk. Daarbij gelden geen volumerestricties.

   

  Decoderen

  Omdat de DigiPlus UHD S2 twee tuners heeft, kunnen we live naar de ene zender kijken en gelijktijdig een programma op een andere zender opnemen. Dit werkt ook als beide zenders gecodeerd zijn. Hier lopen we wel tegen de beperking aan dat er slechts één Common Interface-slot aanwezig is. TechniSat lost dit op door gecodeerde programma's die bij de opname niet gelijktijdig gedecodeerd kunnen worden, achteraf te decoderen. Dit gebeurt in de nachtelijke uren nadat de ontvanger in stand-by staat. Hiervoor hoeft de gebruiker zelf geen extra handelingen te verrichten.

   

  Zenders

  TechniSat gebruikt voor zijn satellietontvangers het eigen ISIPRO als techniek voor het automatisch inladen van zenderlijsten. ISIPRO heeft wel een Nederlandse en Vlaamse zenderlijst, maar deze wijkt lichtelijk af van fastscan, dat door Canal Digitaal en TV Vlaanderen wordt gebruikt. Wel bestaat de mogelijkheid om zelf zenderlijsten te maken en in de ontvanger te plaatsen. Veel satellietspeciaalzaken leveren - al dan niet tegen een kleine vergoeding - deze ontvanger desgevraagd met een zenderlijst die identiek is aan die van Canal Digitaal of TV Vlaanderen. In totaal kunnen we 9999 zenders in de DigiPlus UHD S2 plaatsen.

   

  Installatie

  De eerste installatie van de decoder verloopt soepel. Tenminste, als de gebruikte schotelantenne goed is uitgericht. Met duidelijke instructies op het beeldscherm worden we door de installatieprocedure geleid. Na de eerste installatie biedt het menu voldoende mogelijkheden om eerdere instellingen te wijzigen, mochten er onverhoopt toch verkeerde instellingen zijn gekozen of bijvoorbeeld door gebruik van een nieuwe televisie andere instellingen nodig zijn. De menustructuur is overzichtelijk en begrijpelijk. Dit geldt ook voor de EPG- en informatie-omgeving. Met de EPG kunnen we afhankelijk van de zender meerdere dagen vooruit programma-informatie krijgen. Vanuit de EPG kunnen we een opname direct instellen. Tijdens de test leverde dat geen problemen op.

   

  Netwerk

  Met de netwerkfunctie - met een ethernetkabel of via wifi - kan de DigiPlus UHD S2 via het thuisnetwerk het internet op. Verbonden met het internet komen er meerdere interactieve diensten beschikbaar, waaronder HbbTV. De interactieve mogelijkheden zijn wel veel minder dan bij Enigma2 Linux-ontvangers. Dit komt doordat we op de DigiPlus UHD S2 geen door hobbyisten gemaakte toepassingen en apps kunnen installeren. Via een verbinding met het thuisnetwerk kunnen we daarnaast video's en muziek afspelen vanaf computers en NAS-apparaten in huis. De ingebouwde mediaspeler van de DigiPlus UHD S2 ondersteunt hiervoor de meeste bestandsformaten.

   

  4K

  In de praktijk werkt deze ontvanger heerlijk. Het zappen verloopt snel, problemen met opnemen en achteraf decoderen zijn er niet en de ontvanger is op de toekomst voorbereid. Dit betekent onder meer dat we naast SD en HD ook in 4K Ultra HD kunnen kijken. Dit houdt automatisch in dat MPEG4 en H.265 worden ondersteund. Dit is echter niet het geval voor DVB-S2X.

   

  Conclusie

  De DigiPlus UHD S2 is een eenvoudig te bedienen ontvanger. Daarnaast is betrouwbaarheid een van de belangrijkste kenmerken van dit apparaat. Maar daarvoor betaalt de koper wel een (te) stevig bedrag, zeker in vergelijking met Linux-satellietontvangers. Daarbij moeten we wel aantekenen dat de kwaliteit van de gebruikte componenten bij deze TechniSat decoder beter is dan die van goedkopere Linux-ontvangers.

   

  De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door H. van Hunen

  Reacties

 1. TV-TIP Sweet Home Alabama

  Sweet Home Alabama
  RTL 8 om 20:25 uur
  Modeontwerpster Melanie (Reese Witherspoon) staat op het punt te gaan trouwen met Andrew (Patrick Dempsey), de zoon van de burgemeester van New York. Alleen is ze nog getrouwd met Jake (Josh Lucas), haar jeugdliefde uit Alabama. Omdat hij weigert de scheidingspapieren te ondertekenen, gaat Melanie naar Alabama om de scheiding te regelen.

  TV-TIP Tomb Raider

  Tomb Raider
  RTL 7 om 20:25 uur
  Jaren geleden verdween haar vader, een excentrieke avonturier, spoorloos. Nu besluit de Londense fietskoerier Lara Croft (Alicia Vikander) hem te gaan zoeken. Ze begint haar zoektocht op zijn laatst bekende bestemming: een eiland voor de kust van Japan. Dat is het begin van een avontuur vol gevaren.

  Interview