1. Tests

  TechniSat Digit HD8-SX: Duitse degelijkheid

  TechniSat is een betrouwbare naam op satellietgebied. Alleen lopen we weer tegen de firmware aan, die eigenlijk niet geschikt is voor de Nederlandse markt.
  Jarco Kriek
  14 april 2016
  0.0
  comments 1
  TechniSat Digit HD8-SX: Duitse degelijkheid

  TechniSat staat voor Duitse degelijkheid. Alleen lopen we weer tegen de firmware aan, die eigenlijk niet geschikt is voor de Nederlandse markt.

  Echt een plaatje. De Technisat Digit HD8-SX is echt de elegante HD-satellietontvanger die je niet verstopt achter de deurtjes van een tv-meubel. Nee, je wilt hem aan iedereen laten zien. In prachtig mooi zwart pianolak met een erg fraai alfanumeriek display. Voor de afstandsbediening geldt eigenlijk hetzelfde. Er is dus duidelijk geïnvesteerd in het uiterlijk van de ontvanger. Dat mag overigens ook wel met zijn adviesprijs van 299 euro: best stevig voor een PVR-ready single tuner HD-ontvanger.

  Aan de achterkant zien we voldoende aansluitingen. Twee maal scart, A/V cinch, component YPbPr, HDMI, USB, netwerkaansluiting, aan/uit schakelaar en speciaal voor de geluidliefhebbers een optische en coaxiale digitale geluidsuitgang. Overigens verloopt het Dolby Digital geluid ook via de HDMI naar de televisie. Aan de voorzijde is deze TechniSat heel strak: een standby schakelaar en een ronde druktoets, met daaromheen een zilveren ring die tevens de vier navigatietoetsen bedient. De rest gaat verscholen achter de frontklep. Opvallend is de mogelijkheid om geheugenkaarten in de ontvanger te plaatsen. Daarnaast is er een USB-aansluiting, twee Common Interface-sloten en een interne Conax kaartlezer. Als we in de USB-aansluiting een harde schijf of USB-stick steken, krijgen we beperkte PVR-mogelijkheden. Ook kunnen we dan gebruik maken van timeshifting. In het menu zijn hiervoor diverse instelmogelijkheden. Over het menu gesproken: dat is eigenlijk wat we al jaren van TechniSat gewend zijn. Eigenlijk wat aan de sobere kant voor een HD-ontvanger, met veel mogelijkheden die schuil gaan onder andere menuopties.

  Als we de ontvanger voor het eerst aanzetten moeten we een installwizard doorlopen. Als we Nederlands als taal kiezen wordt automatisch de DiSEqC-instelling voor de DUO LNB geladen. Er is een directe mogelijkheid om dit te veranderen in die van de TechniSat Multytenne schotel. Dat verraadt direct dat de firmware niet specifiek is gericht op de Nederlandse en Vlaamse markt: er is namelijk geen directe instelmogelijkheid voor de TripleSat schotelantenne, die overigens ook gewoon uit de TechniSat fabriek komt. Een ander minpunt komt direct als we klaar zijn met de DiSEqC instellingen. De ontvanger gaat kijken of er nieuwe firmware op de satelliet te vinden is. Op zich natuurlijk prima, want een ontvanger voorzien van de allerlaatste firmware is natuurlijk het beste. Maar wat er dan gebeurt is minder leuk. Als er namelijk nieuwe firmware wordt gevonden en geïnstalleerd, kunnen we het beste een dik boek gaan lezen. Televisie kijken kan tijdens de firmware-update immers niet, en in ons geval duurde het anderhalf uur voordat de ontvanger de nieuwe firmware op de satelliet kon vinden en inladen. Dat inladen duurde ook nog eens een dik kwartier. TechniSat verspreidt alle firmware voor haar satellietontvangers via één frequentie op de Astra1-positie. Omdat TechniSat heel veel typen satellietontvangers heeft, staan deze allemaal in een uitzendcarrousel, waar ze één voor één voorbij komen. Heb je dus de pech dat je firmware net voorbij is gekomen, dan moet je een hele tijd wachten voordat je model weer aan de buurt is. Misschien moet TechniSat eens gaan denken aan een tweede frequentie waarop men deze firmware uitstraalt.

  Dat deze ontvanger primair is bestemd voor de Duitse markt wordt snel duidelijk. Er is namelijk geen fastscan-mogelijkheid. TechniSat plaatst daar de ISPRO applicatie tegenover. Hiermee kunnen we ook zenderlijsten inladen. We zien dat de eerste 15 kanalen inderdaad de belangrijkste Nederlandse en Vlaamse kanalen uit het CanalDigitaal aanbod zijn, maar niet de HD-versies, zoals je bij een HD-ontvanger toch zou verwachten. Wat er na de eerste 15 kanalen gebeurt is een rommeltje. Het zijn wel allemaal kanalen uit het CanalDigitaal-aanbod, maar pornokanalen staan tussen muziekkanalen en ga zo maar door. De radiolijst is zelfs totaal niet geordend voor de Nederlandse markt. In plaats daarvan zien we een lijst voor de Duitse markt, waarbij opvalt dat onze Nederlandse Sky Radio populair is bij onze TechniSat-vrienden. Deze staat prominent tussen Duitse radiokanalen. Men kan overigens via de ontvanger op een makkelijke manier de zenders naar eigen inzicht ordenen, maar dat kost natuurlijk wel even. Voor de mensen die dan zoeken naar de EPG en deze knopfunctie op de afstandsbediening niet kunnen vinden: EPG heet bij TechniSat SFI, wat de afkorting is voor SiehFern Info. De EPG is de bekende TechniSat blokkendoos die op het scherm verschijnt en waar nog veel aan kan worden verbeterd.

  Als we eenmaal klaar zijn om televisie te gaan kijken, dan valt de ongelooflijk goede beeldkwaliteit op. Zoals het dus hoort bij een HD-ontvanger. In de ontvanger zit een kaartlezer die geschikt is voor de Conax codering. Daar hebben we in Nederland niets. Gelukkig zijn er twee CI-sloten. Hierin werken alle in Nederland veel verkochte CI-modules voor de Mediaguard codering goed, en de officiële Mediaguard-module het beste. Ook gelijktijdig gebruik van twee modules en de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen gaat zonder problemen. Het zappen tussen ongecodeerde en gecodeerde kanalen gaat zeer snel. Sluiten we de ontvanger via een netwerkkabel aan op het thuisnetwerk, dan worden zonder problemen alle computers in het netwerk door de ontvanger gezien. Van deze computers kunnen we dan foto’s en muziek streamen. Dat kan overigens ook als we foto- en muziekbestanden op een externe harde schijf of USB-stick plaatsen en deze koppelen aan de ontvanger. Ondersteund worden JPG en MP3.

  Het is jammer dat TechniSat de firmware voor deze ontvanger zo specifiek voor de Duitse markt inricht. Dit is namelijk de meest ideale HD-zapper met PVR-mogelijkheden die wij de laatste tijd op onze testbank hebben gehad. Daarnaast is hij zo mooi vormgegeven dat je als consument die daar oog voor heeft al snel bereid bent wat meer te betalen. In onze test had deze ontvanger eigenlijk vijf sterren moeten hebben. Dat het er uiteindelijk drie zijn geworden komt uitsluitend door de firmware. Jammer hoor!


  CI-sloten: Waar is het uitdrukmechanisme? Modules eruit halen is monnikenwerk.

  Stroomverbruik: Natuurlijk maakt TechniSat “groene” ontvangers. Het stroomverbruik ligt binnen de gestelde normen.

  Reacties

 1. TV-TIP Noddy, de detective

  Noddy, de detective
  NPO 3 om 14:15 uur
  In Speelgoedland is er altijd wel iets geks aan de hand, maar Noddy en zijn hond Bumpy lossen in deze animatieserie alle stinkende zaakjes op. Ook weer in deze aflevering, waarin de Durfdal Durfallen Race bijna van start gaat en blijkt dat een belangrijk onderdeel gebroken is...

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTJES INSTANT FAMILY

   Als Pete (Mark Wahlberg) en Ellie (Rose Byrne) een gezin willen stichten, komen ze in de wereld van adoptie terecht. Wanneer ze de rebelse vijftienjarige Lizzy en haar jongere broer en zus leren kennen, krijgt het stel onverwacht in één keer drie kinderen. Dit brengt niet alleen moeilijke situaties met zich mee maar ook grappige en ontroerende momenten. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze komedie weggeven.

  TV-TIP Rhys Jones's wildlife patrol

  Rhys Jones's wildlife patrol
  Een om 16:20 uur
  Reptielfluisteraar en bioloog Rhys Jones tackelt op wetenschappelijke wijze beestachtige misstanden om de 5000 inheemse wezens die Wales rijk is te beschermen tegen het kwaad. In deze eerste aflevering wordt dokter Jones opgeroepen voor zijn grootste zaak tot nu toe: de illegale smokkel van neushoornhoorn.

  Interview