1. Tests

  TechniSat DIGIT ISIO S: Degelijk, maar Duits

  De Duitse degelijkheid van TechniSat maakt ons altijd weer vrolijk. Maar hoe is het dit keer gesteld met de gebruiksvriendelijkheid in Nederland?
  Jarco Kriek
  17 mei 2016
  8.0
  comments 9
  TechniSat DIGIT ISIO S: Degelijk, maar Duits
  De Duitse degelijkheid van TechniSat maakt ons altijd weer vrolijk. Maar hoe is het dit keer gesteld met de gebruiksvriendelijkheid in Nederland?

  Telkens weer worden zijn we blij verrast als we naar de apparaten van TechniSat kijken. De Duitse degelijkheid maakt ons vrolijk. Even zoveel keren waren we ook teleurgesteld als we keken naar de geschiktheid van de apparaten voor gebruik in Nederland. Zou dit nu anders zijn?

  De Duitse fabrikant TechniSat staat erom bekend dat het kwalitatief hoogstaande producten aflevert. Dat daar een iets hoger prijskaartje aan hangt dan bij de gemiddelde Koreaanse of Chinese satellietontvanger is dan logisch. Nadeel van de TechniSat producten is dat ze specifiek gemaakt zijn voor de Duitse thuismarkt. Het is daardoor soms minder prettig om deze producten buiten Duitsland te gebruiken. Een goed voorbeeld is de zeer kleine maar goed functionerende Multytenne satellietschotel. Perfecte werking in Duitsland, maar in Nederland laat hij soms steekjes vallen omdat de LNB’s in deze schotelantenne geoptimaliseerd zijn voor ontvangst in Duitsland. 

  Op de testbank staat de TechniSat DIGIT ISIO S. De installatiewizzard is makkelijk in gebruik. Daarbij wordt direct al duidelijk dat TechniSat een koppeling van eigen producten op prijs stelt. Er is een speciale instelling aanwezig wanneer met gebruik van de Multytenne maakt. In dit geval is de eerste instelling een fluitje van een cent. 

  Maar ook voor alle andere schotelconfiguraties is het een klus die ook voor de beginnende satellietkijker te doen moet zijn. Uitzondering is wellicht de instelling voor een met DiSEqC-aangestuurde draaibare schotel. Maar de gebruikers van dit soort schotelconfiguraties hebben over het algemeen voldoende kennis van installeren van satellietontvangers. 

  In de installatieprocedure kunnen we ook kiezen voor een landgebonden zenderlijst. We kunnen hier ook een Nederlandse zenderlijst kiezen. Wie echter denkt dat daarmee de fastscan-zenderlijst van CanalDigitaal in de satellietontvanger wordt geplaatst, komt bedrogen uit. Het gaat om een door TechniSat zelf gemaakte zenderlijst waarin de op Nederland gerichte tv-kanalen bovenaan staan. 

  Op zich maakt dit niet zoveel uit, mede omdat er in deze ontvanger een goed werkende kanaleneditor aanwezig is. Probleem is echter dat de Nederlandse zenderlijst niet actueel is. In de afgelopen maanden heeft CanalDigitaal voor veel tv- en radiozenders wijzigingen in uitzendfrequentie en uitzendstructuur gewijzigd, en deze heeft TechniSat nog niet in haar zenderlijsten doorgevoerd. Resultaat is nu dat we voor de meeste tv- en radiozenders de transponders handmatig moeten inlezen. Voor de beginnende gebruiker is dat erg lastig, en dat terwijl TechniSat het de kijker én zichzelf makkelijk kan maken door de ontvangers van fastscan te voorzien.

  In de verdere installatie krijgen we verder ook te maken met SiehFernInfo – ook wel SFI genoemd – een soort een Duitse super Elektronische Programma Gids. Voor wie veel naar Duitse tv-kanalen kijkt is deze applicatie zeker een pluspunt. Maar voor de Nederlandse kanalen werkt SFI weer niet. 

  Als we eenmaal de ontvanger totaal geïnstalleerd hebben – en dan zijn we voor het gehele Nederlandse zenderpakket van CanalDigitaal al snel twee uur verder – dan kunnen we de prestaties van deze TechniSat satellietontvanger beoordelen. En die zijn – eigenlijk zoals verwacht – zeer goed. 

  De beeldkwaliteit is uitstekend. Het zappen tussen de kanalen verloopt snel, de twee inwendige tuners – zonder doorlus – werken uitstekend en hebben aan minimaal ontvangstsignaal voldoende om een ongestoord beeld op het scherm te toveren. 

  Achter de frontklep vinden we twee Common Interface-sloten. De ontvanger kan goed overweg met alle gangbare en veel gebruikte merken modules voor de Nederlandse en Vlaamse smartcard, inclusief de officiële Mediaguard CI-module. We vinden ook nog een interne Conax/Nagravision kaartlezer in de ontvanger. TechniSat levert er tot onze verbazing direct een HD+ smartcard voor de Duitse HD-kanalen bij. Dat houdt in dat we het eerste jaar ongestoord en gratis naar het Duitse veel besproken HD+ zenderaanbod van SES kunnen kijken. De nieuwe oranjekleurige CanalDigitaal smartcard werkt overigens niet in de interne kaartlezer. 

  De menustructuur, infostructuur en Elektronische Programma Gids zijn niet al te spectaculair vormgegeven, maar zijn wel zeer gebruikersvriendelijk. In de Nederlandse vertaling van het menu kunnen we geen taalfout vinden. De koppeling tussen de EPG en het opnemen verloopt goed. Er zijn twee tuners aanwezig, dus er zijn voldoende opnamemogelijkheden voorhanden. We moeten bij dit model echter wel een externe harde schijf via USB aansluiten. Er is ook een duurdere uitvoering van deze satellietontvanger waarbij de harde schijf in het apparaat geplaatst is. Het maken van opnamen gaat probleemloos. 

  En dan wellicht het belangrijkste punt van deze satellietontvanger: de interactieve mogelijkheden. We kunnen deze satellietontvanger via een netwerkkabel aan onze router koppelen. Ook is het mogelijk om dit draadloos te doen, maar dat is in de meeste gevallen niet aan te bevelen. 

  We zien dat we alles van onze computers in het thuisnetwerk kunnen streamen naar de TechniSat satellietontvanger. Ook HD en Blu-ray videobestanden. Wel moet daarbij gezegd worden dat bij HD videobeelden de kans op het stotteren van het beeld groot is. Maar dvd en Divx-bestanden zijn geen enkel probleem. 

  Maar er is nog meer. We kunnen ook internetcontent tonen. Hierdoor wordt deze ontvanger plots ‘connected tv’. Ook hierbij zien we dat op Duitsland gerichte internetdiensten – waaronder het online huren en bekijken van videofilms – de boventoon voert, maar ook internationale content van YouTube en France 24 is aanwezig.

  Wat ons echter nog het meest opvalt, is de ondersteuning van de nieuwe interactieve dienst HbbTV. Veel Europese tv-zenders experimenteren op dit moment met deze hybride interactieve dienst waarbij traditionele broadcasting – in dit geval DVB-S – wordt gecombineerd met internet. De eerste test die we deden is met HbbTV van de ARD. We kunnen probleemloos extra informatie over het uitgezonden programma via de ontvanger bekijken. Ook konden we gebruik maken van de uitzending gemist dienst van de Duitse publieke omroep. 

  De Nederlandse publieke omroep test via de Astra1-satellietpositie ook met HbbTV. Diverse ontvangers die HbbTV ondersteunen hebben echter moeite met het Nederlandse HbbTV. Dat is bij deze ontvanger niet het geval. Via de tv-kanalen Nederland 1, Nederland 2 en Nederland 3 kunnen we probleemloos van HbbTV gebruik maken. Hierdoor kunnen we ook de interactieve dienst Uitzending Gemist bekijken. Daarnaast kunnen we via HbbTV naar de zes landelijke radiokanalen van de publieke omroep luisteren.


  CATEGORIE We hebben TechniSat Digit ISIO S getest in de categorie Twin Tuner HD-ontvanger.

  FIRMWARE We hebben de TechniSat Digit ISIO S met de firmwareversie 2.49.0.5 getest


  Reacties

 1. TV-TIP Groeten van MAX

  Groeten van MAX
  NPO 1 om 20:35 uur
  Als wij Nederlanders over de grens ergens in uitblinken, is het wel in het zaniken over dingen die niet naar onze zin zijn. Wij vinden al die desastreuze vakanties om van te smullen, net als Sybrand Niessen, die de daaruit voortvloeiende klachten voor het elfde seizoen op rij behandelt.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY THE FLORIDA PROJECT

   De zesjarige Moonee woont met haar moeder Halley in een motel in de schaduw van Disney World Florida. Motelmanager Bobby lijkt de enige volwassene in de omgeving te zijn die de kinderen in het gareel probeert te houden. Totaal TV mag de Blu-ray van deze dramafilm vijf keer weggeven.

  TV-TIP Jurassic World

  Jurassic World
  Veronica om 20:35 uur
  Ruim twintig jaar na de problematische opening van Jurassic Park, functioneert Isla Nublar eindelijk als het dinosaurus-themapark dat John Hammond ooit voor zich zag. Met Jurassic World heeft het geniale origineel eindelijk het vervolg gekregen dat het verdient