Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  TechniSat DigitRadio 380 CD IR Music: luisteren met alle opties

  TechniSat heeft een nieuw geluidssysteem op de markt gebracht dat zowel analoog als digitaal zijn mannetje moet staan. We bekijken hoe het apparaat in de praktijk bevalt en of het inderdaad zo'n alleskunner is als TechniSat belooft.
  3 mei 2023
  8
  comments 0
  TechniSat DigitRadio 380 CD IR Music: luisteren met alle opties

  Radio is bezig met een transitie van analoog naar digitaal. Een proces dat overigens nog vele jaren gaat duren. Dit jaar worden bijvoorbeeld de FM-frequenties voor commerciële omroepen opnieuw geveild. De uitzendlicenties lopen door tot en met medio 2035 en het is dus vrij zeker dat de FM in Nederland in ieder geval tot dat moment in de lucht blijft. Desondanks gaat het digitaal luisteren via ether of internet de komende jaren de overhand krijgen. Dit is niet alleen in Nederland het geval, maar eigenlijk in heel Europa.

   

  Mogelijkheden

  TechniSat speelt met het nieuwe vlaggenschip binnen zijn audiosegment in op de huidige status van de radio-industrie. De DigitRadio 380 CD IR Music is een alles-in-één-product. Via de ether kan naar radiozenders worden geluisterd via het vertrouwde analoge FM-netwerk. Digitaal kan het zenderaanbod worden aangevuld met DAB+ etherontvangst. Allemaal niet echt spannend: het zijn de extraatjes die dit apparaat interessant maken. Zo kan online naar tienduizenden radiozenders geluisterd worden. Eveneens online kan zowel het gratis als (met een abonnement) betaalde aanbod van muziekstreamingdienst Spotify worden beluisterd. Maar dat is nog niet alles. Via USB naar muziekbestanden luisteren is ook een optie. En om het geheel nog completer te maken, is er een cd-speler aanwezig die niet alleen normale cd’tjes kan afspelen, maar ook schijfjes met mp3-bestanden.

   

  Geluid

  TechniSat heeft de DigitRadio 380 CD IR voorzien van twee luidsprekers voor een stereoweergave van het geluid. Extra toevoegingen als Dolby Digital of Dolby Atmos worden door dit apparaat niet ondersteund. Beide boxen hebben een vermogen van 20 watt, waardoor dit muziekapparaat dus in totaal uit komt op 40 watt muziekvermogen. Dit is voldoende om een gemiddelde huiskamer te voorzien van gemiddelde geluidssterkte. Om een echt feestje te bouwen met harde muziek is dit muziekapparaat echter niet geschikt. De klank van het geluid is rijk en vol, maar als we de volumeknop flink opendraaien is er sprake van enige vervorming van het geluid. Er zijn meerdere vaste equalizerinstellingen aanwezig, maar het is ook mogelijk om zelf een bepaalde klankkleur samen te stellen.

   

  FM

  De ontvangst van FM en DAB+ gaat via een vaste telescoopantenne. Dit is direct een minpunt, want er is verder geen mogelijkheid om een losse antenne - bijvoorbeeld een buitenantenne - op het apparaat aan te sluiten. Bij FM-ontvangst van radiozenders hebben we hiervan nog het minste last. De tuner is niet 'doof', wat betekent dat ook zenders met een minder krachtig ontvangstsignaal - al dan niet met ruis - nog te horen zijn. De tuner ondersteunt de PLL-techniek. Ook wordt RDS ondersteund. Twintig favoriete radiozenders die in FM uitzenden kunnen worden opgeslagen.

   

  DAB+

  Het gemis van het aansluiten van een andere antenne speelt vooral als we naar radiozenders luisteren via DAB+. De ontvangst binnenshuis blijft bij DAB+ ver achter vergeleken met FM. Omdat de DigitRadio 380 CD IR een muzieksysteem is voor gebruik binnenshuis zijn zeker niet alle zenders in de regio van de luisteraar te ontvangen. Dit betekent overigens niet dat er iets mis is met de gevoeligheid van de DAB+ tuner in dit apparaat. Die is goed en vergelijkbaar met andere DAB+ radio's. Net als bij FM zijn er ook voor DAB+ twintig favorieten in het geheugen op te slaan. Op het 2,4 inch TFT-kleurendisplay - dat in meerdere standen dimbaar is - wordt de naam van het radiostation weergegeven. Als een radiozender via DAB+ ook een logo met het signaal meestuurt, verschijnt dit ook op het display.

   

  Online

  Het probleem van de matige ontvangst via DAB+ wordt ruimschoots gecompenseerd door de ondersteuning van online radio, ook wel internetradio genoemd. Tienduizenden radiozenders zijn op deze manier te beluisteren. De DigitRadio 380 CD IR moet hiervoor wel draadloos met het internet worden verbonden. Dit kan via wifi, en zowel via de 2,4 GHz als de 5 GHz frequentieband. Hoewel er online ruim voldoende radiozenders te horen zijn, kunnen enkele vooral nieuwere Nederlandse stations niet ontvangen worden. De landelijke, regionale en lokale radiozenders zijn vrijwel allemaal aanwezig. Het gaat vooral om radiozenders die uitsluitend online te beluisteren zijn. TechniSat gebruikt een online platform dat regelmatig een database-update ontvangt. Het gemis van enkele zenders kan hierdoor slechts een kwestie van tijd zijn. Online kan ook contact worden gemaakt met muziekstreamingdienst Spotify.

   

  Meer muziek

  Er zijn echter nog meer mogelijkheden om naar muziek te luisteren met dit systeem. Via de USB-ingang aan de achterzijde kunnen we een USB-stick of harde schijf aansluiten. Vanaf deze bestanddragers kunnen we mp3-bestanden beluisteren. Andere, kwalitatief betere bestandsformaten zoals flac kunnen niet worden afgespeeld. Ook heeft het muzieksysteem moeite met USB-harde schijven waarop ook mappen met andere bestanden zijn geplaatst. De USB-uitgang aan de achterzijde kan overigens ook als oplader gebruikt worden. We kunnen ook draadloos muziek vanaf smartphone of tablet afspelen via dit systeem dankzij de bluetooth-techniek.

   

  Cd

  Aan de achterzijde vinden we ook een mini-jack aansluiting voor een extern geluidsapparaat om het muzieksysteem nog completer te maken. De vraag is echter wat de doorsnee gebruiker op dit punt nog wil aansluiten: de DigitRadio 380 CD IR heeft namelijk al een cd-speler aan boord. Hiermee kunnen traditionele cd-schijfjes uit de winkel worden afgespeeld, maar het is ook mogelijk om zelfgemaakte schijven met mp3-bestanden op deze speler te beluisteren. De speler is niet kieskeurig wat betreft de zelfgemaakte schijven; een eigenschap wat we bij andere spelers wel eens tegenkomen.

   

  Bediening

  Op de DigitRadio 380 CD IR zijn aan de voorzijde meerdere toetsen aanwezig waarmee we het apparaat volledig kunnen bedienen. Dit kan tevens met de TechniSat Connect-app die gratis beschikbaar is voor Android en Apple iOS. Dit muzieksysteem heeft overigens ook een wekkerfunctie (met snooze) en een hoofdtelefoonaansluiting. De hoofdtelefoonaansluiting kan ook worden gebruikt om het systeem op een ander apparaat aan te sluiten, bijvoorbeeld een versterker of soundbar met meer muziekvermogen.

   

  Conclusie

  Dit TechniSat muzieksysteem is zeker van veel markten thuis. Eigenlijk missen we alleen AM-ontvangst gemist, maar dat is bij vergelijkbare alles-in-één muzieksystemen niet uitzonderlijk. Zeker voor luisteraars die een laagdrempelig en eenvoudig te bedienen apparaat willen om op veel manieren van muziek te genieten, is de DigitRadio 380 CD IR Music een aanrader.

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door de firma H. van Hunen

  TechniSatDigitRadio 380 CD IR MusicDAB+FMcdinternetradioSpotify

  Reacties