1. Tests

  TechniSat MultyMedia TS 1: Satelliet én Digitenne: ook op de camping!

  De TechniSat MultyMedia TS 1 ontvangt zowel satelliet als aardse digitale zenders én kan werken op 12 volt. Ideaal voor mobiel gebruik of op de camping.
  Jarco Kriek
  21 december 2015
  0.0
  comments 2
  TechniSat MultyMedia TS 1: Satelliet én Digitenne: ook op de camping!

  Het campingseizoen is begonnen. Natuurlijk gaat de schotel mee om ook op vakantie niets te missen van de Nederlandse tv: via de Astra is ontvangst mogelijk in grote delen van Europa. Daarnaast is in veel landen tegenwoordig ook een digitaal aards televisienet te ontvangen; de plaatselijke versie van onze Digitenne. Met een kleine antenne kan men dan diverse zenders zien - zonder een schotel op te zetten en in veel gevallen zonder een abonnement af te sluiten. De TechniSat MultyMedia TS 1 ontvangt zowel satelliet als aardse digitale zenders én kan werken op 12 volt. Ideaal voor mobiel gebruik of op de camping.

   

  Het is dit jaar precies 20 jaar geleden dat de Duitsers Peter Lepper en Friedhelm Flamm het bedrijf TechniSat begonnen. Bijzonder is dat TechniSat haar ontvangstapparatuur vervaardigd in eigen Europese fabrieken. Naast de hoofdvestiging in het Duitse Daun heeft TechniSat drie fabrieken in het voormalige Oost-Duitsland. Hier maakt men ook de nieuwe hybride digitale ontvanger MultyMedia TS 1.

   

  Klein maar fijn

  Met de MultyMedia TS 1 is behalve ontvangst van digitale satelliettelevisie (DVB-S) ook ontvangst van digitale aardse televisie (DVB-T) mogelijk. Door deze hybride ontvangst te combineren met een voedingspanning van 12 volt heeft TechniSat een primeur: een ideale ontvanger voor mobiel of campinggebruik, ook omdat de afmetingen van de TS 1 bijzonder bescheiden zijn.

   

  De MultyMedia TS 1 wordt geleverd in een kleine, stevige kartonnen verpakking. Als we deze openmaken blijkt dat maar de helft hiervan gebruikt wordt voor de ontvanger zelf. Daarnaast is er een goede Nederlandstalige handleiding, een scartkabel, afstandsbediening met twee AAA batterijen, een 220 volt aansluitsnoer en een 12 volt aansluitsnoer voor de auto.

   

  Installatie

  Als we de ontvanger voor de eerste maal aanzetten, merken we dat TechniSat de software van de TS 1 tot in de puntjes heeft afgewerkt. Op een heel gemakkelijke manier kan de gebruiker de ontvanger naar eigen inzicht instellen. Dit is niet echt een karwei dat binnen enkele minuten geklaard is: de totale installatie duurt zo’n drie kwartier. De gevorderde gebruiker kan de procedure wat sneller doorlopen door overal de optie ‘overslaan’ te kiezen.

   

  Om te beginnen vraagt de ontvanger welke menutaal we willen gebruiken. Hierbij hebben we de keuze uit 14 talen. Daarna geven we aan in welk land we de ontvanger gaan gebruiken: er is keuze uit 19 Europese landen. Als de MultyMedia TS 1 dit allemaal weet, kan de volgende stap van de installatie beginnen.

   

  De ontvanger wil weten welke digitale televisieplatformen we willen ontvangen. DVB-T, DVB-S of beide. Wanneer dit gedaan is, en we hebben gekozen om digitale satelliettelevisie te willen ontvangen, komen we in het DiSEqC-gedeelte. Mooi om te zien is dat TechniSat ons laat aangeven of we een Multytenne-schotel gebruiken van het Duitse bedrijf zelf. Wanneer we ‘ja’ kiezen zien we direct dat alle DiSEqC-instellingen goed worden gezet voor gebruik van de Multytenne en de te ontvangen satellieten. Als alternatief kunnen we in dit menu zelf een DiSEqC-structuur kiezen en zeggen van welke LNB we gebruik maken. De MultyMedia TS1 ondersteunt geen USALS motorsturingprotocol.

   

  Hierna wordt gevraagd welke zenders we willen zoeken: alle kanalen, alleen ongecodeerde kanalen of de zenders uit de eigen TechniSat applicatielijst ISIPRO. ISIPRO is de automatische zenderlijst van TechniSat die via de satelliet op regelmatige basis wordt ververst. Wanneer er dus belangrijke nieuwe zenders worden toegevoegd op de satelliet of uitzendwaarden van bestaande zenders worden gewijzigd dan zal de ontvanger deze automatisch aanpassen. Nadeel van ISIPRO is dat het eigenlijk helemaal afgestemd is op de Duitse markt. Als we dus voor ISIPRO kiezen, zien we dat we de Duitse zenders als eerste in de zenderlijst belanden, en daarna pas de ongecodeerde buitenlandse zenders. Met ISIPRO worden de zenders van het Nederlandse CanalDigitaal-pakket helemaal niet ingelezen. We raden dan ook aan om bij het zoeken voor ‘alle kanalen’ te kiezen.

   

  Software en EPG

  Na het zenders zoeken volgt de vraag of we willen kijken of er nieuwe software voor de ontvanger beschikbaar is. TechniSat gebruikt het On The Air (OTA) protocol om nieuwe software via de satelliet in de ontvanger te plaatsen. Het is niet mogelijk om de MultyMedia TS 1 op een andere manier te voorzien van nieuwe software. In ons geval bleek de ontvanger al te beschikken over de meest recente softwareversie (2.33.x.1).

   

  Tenslotte vraagt de ontvanger ons of we de applicatie ‘SiehFern INFO’, ook wel SFI genoemd, willen activeren en inladen. SFI is de TechniSat EPG software waarmee -alleen op de Duitse zenders - zeven dagen van de elektronische programmagids kan worden ingeladen. Naast de programmagids zoals we die bij de meeste digitale ontvangers kennen kunnen we in SFI ook het genre kiezen. Dus als we op een zender zijn afgestemd en we kiezen ‘films’, dan zien we in het scherm alle films die er de komende week op de gekozen zender te zien zijn. Op zich een handige toepassing, maar helaas wordt SFI niet door de EPG van CanalDigitaal ondersteund. Bij het CanalDigitaal-pakket ontvangen we met de TS 1 alleen de zogeheten ‘now/next’-programmainformatie.

   

  Zenders zoeken

  Met de bovenstaande automatische installatie stuiten we op wat kleine bugjes. Bij onze eerste poging om de ontvanger automatisch in te stellen merken we dat we niet kunnen schakelen tussen de hoge en de lage frequentieband: alleen zenders op de lage frequentieband zijn te ontvangen. Bij de tweede poging, waarbij we alles op dezelfde manier doen, hebben we wel op alle frequenties beeld.

   

  Ook bij het automatisch zenderzoeken binnen het DVB-T gedeelte gaat het mis. In deze optie begint het opzoeken van de DVB-T band pas op de frequentie 498 MHz, terwijl we in Nederland gebruik maken van enkele kanalen die op de DVB-T band op een lagere frequentie uitzenden. Bij het automatisch zenderzoeken met de ontvanger worden deze zenders niet in de zenderlijst geplaatst. Dit is makkelijk op te lossen door in het menu de DVB-T zenders opnieuw automatisch te laten inlezen.

   

  Verrassend handigheidje

  Vervolgens ontdekten we een verrassende optie in de software van de TS 1. In het menu kunnen we bij een automatische zoekopdracht van een gekozen satelliet namelijk het hele frequentiespectrum van de transponders bekijken. In één oogopslag zien we of we op alle transponders van de satelliet een goed signaal hebben. De ontvangstwaarden van de transponders worden namelijk met kleuren aangegeven: groen duidt op een zeer sterk signaal, geel betekent voldoende signaal en bij een rood piekje hebben we onvoldoende of geen signaal. Op bovenstaande manier kunnen we dus onze schotel, zonder extra meetapparatuur, via het televisiescherm optimaal uitrichten.

   

  We hebben de werking van het frequentiespectrum getest op een draaibare schotelinstallatie, en de uitkomsten van deze test waren verrassend goed. Wanneer we de schotel een beetje van de satelliet afdraaien, zien we dat het signaal via de grafiek van het frequentiespectrum van kleur verandert. Op deze manier kunnen we ook heel goed zien welke transponders van een bepaalde satelliet sterker en zwakker zijn. Deze signaalmeting werkt alleen betrouwbaar bij MCPC uitgezonden transponders (met meerdere zenders in een uitgezonden zenderpakket), maar dat is bij de meeste gangbare televisie- en radiozenders het geval.

   

  Coderingsnormen

  In de MultyMedia TS 1 zit een ingebouwde kaartlezer voor gebruik van smartcards voor het Conax-coderingssysteem. Voor Nederland is dat een pluspunt, want de DVB-T pakketten van KPN en Tele2 maken gebruik van deze codering. Er hoeft hiervoor dus geen extra module te worden aangeschaft. Tijdens onze test blijkt dat de Digitenne-smartcard zonder problemen werkt in de kaartlezer: het gecodeerde aanbod van KPN en Tele2 komt keurig op het scherm.

   

  Voor gebruik van smartcards met andere coderingsnormen is er een Common Interface (CI) slot aanwezig aan de zijkant van de ontvanger. We probeerden ten behoeve van CanalDigitaal en TV Vlaanderen een drietal CI-modules uit, te weten de Aston DUAL CI-module, de CanalDigitaal Mediaguard module en de Dragon/T-Rex module. Deze zijn allemaal geschikt voor ontvangst van de in SECA/Mediaguard gecodeerde kanalen de Nederlandse en Vlaamse satellietprovider. Met alle drie de modules konden we met een geldige smartcard zonder problemen kijken.

   

  Voor ontvangst van de in Irdeto gecodeerde kanalen van CanalDigitaal testten we de Irdeto smartcard met de Irdeto CI-module. Ook hier konden we goed kijken naar de zenders binnen het Irdeto zenderpakket. Alleen als we heel snel achter elkaar zapten kregen we een zwart beeld terwijl we bewegende beelden hadden moeten zien. Even van zender verwisselen was in deze gevallen de oplossing.

   

  Conclusie

  Technisat laat met de MultyMedia TS 1 wederom een goed staaltje ‘Deutsche Gründlichkeit’ zien. Zowel voor thuis als mobiel gebruik is de TS 1 een betrouwbaar apparaat om zowel DVB-S als DVB-T signalen in huis, caravan, tent, boot of camper te ontvangen. De mogelijkheid om de ontvanger op een voedingsspanning van 12 volt aan te sluiten is een belangrijk pluspunt als we het hebben over vakantie of mobiel gebruik van deze ontvanger.

   

  Minpunten heeft de MultyMedia TS 1 niet zoveel, hooguit in de sfeer van de software. Hier kan in toekomst natuurlijk nog het een en ander aan worden verbeterd. Zo zien we in het Nederlandse menu nog heel vaak Engelse teksten voorbij komen. Ook laat de TS 1 bij volledige uitvoering van de automatische installatie nog wat steekjes vallen. Verder zijn de menu’s, de EPG en de infobalken geen grafische hoogstandjes.

   

  Pluspunten heeft deze ontvanger volop. De automatische instelling is zeker voor de beginnende satellietgebruiker een groot pluspunt. Daarnaast wordt in deze automatische instelling heel uitgebreid uitgelegd wat de ontvanger aan het doen is en wat je met een bepaalde keuze bereikt. Daarnaast is de signaalmeting via het aanwezige frequentiespectrum in het menu ideaal en bijna onmisbaar voor gebruik op de vakantiebestemming. Ook de gecombineerde ontvangst van DVB-S en DVB-T is een groot pluspunt.

  Reacties

 1. TV-TIP De aardappeleters

  De aardappeleters
  NPO 2 om 19:15 uur
  In dit tweede seizoen gaat Joris Vermeer weer op zoek naar de achtergronden van ons dagelijkse eten. En hij doet een verbijsterende ontdekking. De schnitzel is Nederlands! Net als tulpen, molens en soft drugs. De naam van het stukje vlees is gebaseerd op de Achterhoekse uitspraak van ?afsnijdsel?.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP Een huis vol

  Een huis vol
  NPO 1 om 19:20 uur
  Daar zitten ze dan: de familie Lopez. Bijna is het vakantietijd en dat houdt in dat Talitha afscheid gaat nemen van de basisschool. Publiekslieveling Jay ziet in dat er een nieuw tijdperk voor haar aanbreekt en is solidair met Talitha, dus duiken ze samen in de wereld van make-up.