Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Teufel Motiv Home: krachtig geluid en toch draagbaar

  De nieuwe Teufel-speaker werkt draadloos, snoerloos en probleemloos. Aangenaam stevig geluid dat je overal mee naartoe neemt.
  Jorrit van Broekhoven
  28 november 2023
  8
  comments 0
  Teufel Motiv Home: krachtig geluid en toch draagbaar

  In de meeste huishoudens zijn de grote hifi-boxen inmiddels vervangen door wifi-speakers. Handig zonder kabels en minder pontificaal aanwezig dan de luidsprekerboxen van vroeger. Een wifi-speaker met een behoorlijk vermogen komt met een netsnoer of adapter om hem van stroom te voorzien. Daarnaast zijn er draagbare speakers - meestal met bluetooth - die beschikken over een ingebouwde accu. Zulke speakers zijn dus draadloos én snoerloos en neem je gemakkelijk overal mee naartoe. De keerzijde van dat gemak is het vrij beperkte vermogen van dit soort draagbare speakers. Is er een luidspreker te vinden die met gemak een hele kamer van geluid voorziet en toch draagbaar is?

   

  Grote jongen

  De Motiv Home is de nieuwste wifi-luidspreker van het Duitse merk Teufel. Met een breedte van 40 cm is het een fors apparaat. Zijn gewicht van vierenhalve kilo krijgt hij deels door de vijf ingebouwde luidsprekers, maar ook door zijn grote accu. De Motiv Home is namelijk oplaadbaar. Dankzij een aangenaam handvat, slim geïntegreerd in de behuizing, is hij eenvoudig mee te nemen van de huiskamer naar de keuken, de slaapkamer of fitnesskamer, maar natuurlijk ook buitenshuis naar tuin, terras of balkon. De speaker is stijlvol sober vormgegeven en verkrijgbaar in een witte en zwarte uitvoering. Onder het luidsprekerdoek in de kleur van de behuizing gaat een rij witte leds schuil die onder meer het geluidsvolume en de batterijstatus weergeven. Een echt display ontbreekt.

   

   

  Handleiding

  Naast de Motiv Home zelf vinden we in de verpakking een netsnoer dat we kunnen gebruiken om de luidspreker te laten spelen of op te laden. Er is dus geen netadapter nodig. Verder is er een boekje met veiligheidsvoorschriften en een summiere handleiding. Deze toont via plaatjes de basisfuncties en verwijst met een QR-code naar de gratis app voor Android en iOS (Apple) apparaten. In feite is dit gidsje alles wat we nodig hebben om het apparaat in gebruik te nemen, maar op de Teufel-website is ook een uitgebreidere handleiding te vinden. Het is aan te raden om die een keer door te nemen, want hierin staan minder voor de hand liggende functies vermeld. Zo geeft het apparaat de batterijstatus weer als we twee keer kort op de powerknop drukken.

   

  Aansluitingen en bediening

  Naast de draadloze opties Chromecast, AirPlay 2 en bluetooth heeft de Teufel Motiv Home ook een hardwarematige aansluitmogelijkheid. Aan de achterkant van de speaker bevindt zich aan analoge minijack-aansluiting voor bijvoorbeeld een smartphone of - in een thuisopstelling - een cd-speler of platenspeler. Daarnaast vinden we een USB-poort. Het is echter niet mogelijk om hiermee muziek af te spelen vanaf bijvoorbeeld een USB-stick. De poort kan alleen worden gebruikt om een apparaat op te laden, zoals een smartphone of tablet. Zo is de Motiv Home dus te gebruiken als powerbank. Aan de bovenkant van de luidspreker zitten de knoppen voor de bediening, zoals het kiezen van het vorige of volgende track, de bronkeuze en drie voorkeuzetoetsen voor radiozenders, playlists of tracks. Een handig groot draaiwiel regelt het volume en - na het indrukken van de bass-knop - de lage tonen. In het midden van dit wiel bevindt zich de pauzeknop.

   

   

  Alles via de app

  Dat we de basisfuncties van de Motiv Home kunnen bedienen via de knoppen op het apparaat is soms handig, maar in de praktijk biedt de Teufel-app meer mogelijkheden. Om te beginnen verbinden we via de app de speaker eenvoudig met het thuisnetwerk, waarna de installatie is voltooid. In de app is een aantal muziekbronnen aanwezig - de streamingdiensten Spotify en Tidal en het internetradioplatform TuneIn - maar we zijn zeker niet beperkt tot deze opties. In de app kunnen we ook het volume van het geluid regelen en is er een basale equalizer met een aantal geluidspresets zoals 'neutraal', 'party' en 'voice'. Met alleen een regeling voor de hoge en lage tonen zijn de mogelijkheden natuurlijk beperkt. Zowel via de app als op de speaker zelf kunnen we 'Dynamore' activeren: de naam die Teufel heeft verzonnen voor de weergave van een breder stereobeeld. Het maakt een verschil, maar we slaan er niet van achterover. Het ontbreken van een echte stereoweergave is een van de minpunten van de Motiv Home. Wat we soms ook missen is een display op het apparaat dat toont wat er ter horen is, maar ook daarvoor kunnen we natuurlijk de app gebruiken.

   

  Streamen

  Zoals gezegd zijn we niet van de Teufel-app afhankelijk om muziek te luisteren. Dankzij Chromecast kunnen we ook streamen vanuit NPO Luister, Juke, TuneIn, YouTube Music en talloze andere apps. Spotify Connect en Tidal Connect worden door het apparaat ondersteund voor nog meer gebruiksgemak. Voor Apple-gebruikers is er Airplay 2. Als al deze opties geen uitkomst bieden, is er altijd nog de mogelijkheid om met de speaker te verbinden via bluetooth. Zo kunnen we hem ook gebruiken als speaker voor een pc, laptop of zelfs een televisie. Het is niet mogelijk om twee Motive Home-apparaten in een stereopstelling te plaatsen. Wel kunnen we een Motive Home opnemen in een groep van Chromecast-speakers voor een multiroomsysteem.

   

  Geluidskwaliteit

  De Motiv Home is uitgerust met twee fullrange speakers (50 mm) aan de voorkant en twee aan de zijkanten. Daarnaast zijn er een flinke woofer (127 mm) en twee passieve membranen voor de lage tonen. De actieve speakers worden aangedreven door vijf D-klasse versterkers met een gezamenlijk muziekvermogen van 70 watt. Allemaal leuk en aardig, maar hoe klinkt dat dan? Eigenlijk verrassend aangenaam. Bij een draagbare speaker hebben we vanzelf minder hoge verwachtingen van de geluidskwaliteit, maar deze Motiv Home laat horen dat dit niet terecht is. De speaker klinkt helder maar niet kil, en kan door zijn omvang voldoende bas produceren. Ook heel fijn is dat we de speaker behoorlijk luid kunnen laten klinken voordat er vervorming optreedt. Hiervoor moeten we het volume dusdanig opschroeven dat luisteren toch al onaangenaam wordt, dus we kunnen wel stellen dat de Motiv Home in de meeste situaties voldoende vermogen heeft. Met wat spelen met de geluidskleur en presets vinden we de optimale settings voor bijvoorbeeld klassiek of elektronische muziek, die we in de app kunnen bewaren. De preset 'spraak' is ideaal voor podcasts.

   

   

  Draagbaar

  De Motiv Home is voorzien van een accu van 5200 mAh, die het bij een normaal volume vijftien uur zou moeten uithouden. En inderdaad kunnen we tijdens onze test van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat radio en muziek luisteren zonder tussentijds opladen. Wie de speaker voornamelijk op één plek gebruikt kan het netsnoer gewoon in het apparaat laten zitten. Tijdens onze test probeerden we ook at er gebeurt als we de accu van het apparaat helemaal leegspelen. De Motive Home laat in dat geval enkele malen een noodsignaal horen voordat hij zichzelf uitschakelt. Merkwaardig is dat het apparaat vervolgens helemaal niet meer reageerde en een reset nodig had door de powerknop acht seconden ingedrukt te houden. Alle instellingen worden hierbij gewoon bewaard.

   

  Conclusie

  Met een adviesprijs van 550 euro is de Teufel Motiv Home geen goedkoop apparaat. Voor een specifieke groep gebruikers die hun wifi-speaker gemakkelijk willen kunnen verplaatsen zonder concessies te doen aan de geluidskwaliteit is hij echter ideaal. De Motiv Home is misschien wel het enige product op de markt dat beschikt over deze combinatie van eigenschappen.

   

  De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door Teufel (www.teufelaudio.nl)

  TeufelMotiv HomebluetoothAirPlay 2Chromecastwifi speakerdraagbaarinternetradioStreamingSpotifyTuneInTidal

  Reacties