Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Teufel Radio 3sixty: een radio met alle opties

  DAB+ en internetradio zijn interessante alternatieven voor de FM en kabelradio. De Teufel Radio 3sixty is van alle markten thuis.
  Jorrit van Broekhoven
  17 mei 2022
  8
  comments 1
  Teufel Radio 3sixty: een radio met alle opties

  In april haalde Ziggo in zijn laatste regio's Helmond, Den Bosch en Groningen het analoge radiosignaal van de kabel. Via de kabel luisteren naar FM-stations is daardoor niet meer mogelijk. Ziggo biedt nog wel de mogelijkheid om digitaal radio te luisteren via de kabel met de Mediabox of een speciale DVB-C radio, maar er zijn ook alternatieven. Het aanbod via de digitale ether van DAB+ groeit namelijk lekker door - in mei kwamen er tientallen kanalen bij - en ook internetradio is een aantrekkelijke vervanging voor de kabel. De Teufel Radio 3sixty biedt zowel DAB+ als internetradio en nog een heleboel meer.

   

  Wat kan de radio?

  De Teufel Radio 3sixty is geschikt voor ontvangst van analoge FM en digitale DAB+ radio-uitzendingen via de ether. Online kan hij internetradiostations weergeven, muziek spelen van een netwerkserver en als speaker voor Spotify en Amazon Music dienen. Ook is hij als bluetoothspeaker te gebruiken en speelt hij muziek van USB.

   

  Wat kan de radio niet?

  Het apparaat is niet geschikt voor weergave van digitale kabelradio (DVB-C). De Radio 3sixty kan dus niet worden gebruikt voor de radiozenders op de kabel van Ziggo. Ook heeft hij geen ontvangstmogelijkheden voor de middengolf of korte golf.

   

  Ontwerp

  De Teufel Radio 3sixty is verkrijgbaar in een zwarte en witte uitvoering en oogt modern, maar verwijst in zijn ontwerp wel terug naar de klassieke tafelradio: er zijn links en rechts grote knoppen voor volume en tuning, en in plaats van een schaalverdeling zit er in het midden een kleurendisplay dat informatie over de zender weergeeft. Daaronder zit een hele rij knoppen voor de diverse functies. Achterop vinden we een uittrekbare sprietantenne voor etherontvangst, een USB-poort en een analoge audio-ingang voor een 3mm jackplug. Er wordt een mini-afstandsbediening meegeleverd, een netvoeding en uitgebreide gebruikershandleidingen in het Engels en Duits.

   

  Installatie

  Teufel heeft het de gebruiker heel makkelijk gemaakt om de radio in te stellen, want als we hem aanzetten voert een wizard ons door het installatiemenu. Hierbij kunnen we kiezen tussen Engels en Duits, Nederlands is geen optie. De wizard biedt ons de keuze of we de installatie via de radio zelf willen uitvoeren of via de gratis Teufel Remote App. Dit laatste is net wat makkelijker omdat we een wachtwoord voor het wifi-netwerk moeten invoeren, maar via de radio zelf is het ook goed te doen. De radio voert direct een firmware-update uit, vraagt om de tijdzone, en na het kiezen van het wifi-netwerk is de installatie afgerond. De Radio 3sixty komt uit de doos met een sticker op zijn front, die tevens dienst doet als quick start guide: alle basisfuncties staan met tekst en uitleg aangegeven bij de betreffende knoppen. Dat is goed verzonnen.

   

   

  Bediening

  Bij het bedienen van de radio met de knoppen op het front is de tuningknop de manier om door de menu's te scrollen. Behalve een draai- is het ook een drukknop om een selectie te bevestigen. Dit drukken gaat net wat te stug, zodat vaak de hele radio verschuift. Het kleurendisplay is helder en tot een afstand van een meter of twee comfortabel af te lezen. Dit schermpje toont behalve de menu's ook de zendernaam en bij DAB+ en internetradio vaak een zenderlogo. We hadden graag nog wat meer informatie gezien, zoals de bitrate van de audiostream.

   

  Afstandsbediening

  De meegeleverde afstandsbediening is erg klein, met een stuk of vijftien membraanknopjes. De meeste functies zijn ermee te bedienen, maar echt handig is het niet. Het kiezen van een zender uit de favorietenlijst is bijvoorbeeld lastig omdat de genummerde knoppen maar tot vier gaan. Als we een hoger nummer uit de lijst willen horen, moeten we eerst de favorieten oproepen om naar de gewenste zender te wandelen. Handig is anders. De afstandsbediening is wel handig voor het aan- en uitschakelen en het regelen van het volume.

   

  App

  Teufel heeft een app die het instellen en bedienen van de Radio 3sixty net wat makkelijker maakt. Deze Teufel Remote App is er voor Android en iOS (Apple). Fijn dat hier aan gedacht is.

   

  FM en DAB+

  Als FM-ontvanger is de Radio 3sixty vrij basaal. Met de tuningknop kunnen we handmatig zoeken, maar er is ook een scanfunctie die de volgende sterke zender vindt. Er is een geheugen voor dertig voorkeuzezenders, net als bij DAB+ en internetradio. Gebruik van DAB+ is aanzienlijk gebruiksvriendelijker, omdat hier alles automatisch gaat en alle beschikbare zenders compleet met naam in een overzicht belanden. Een scan levert zo'n negentig zenders op, waaronder alle Nederlandse nationale kanalen, een flink aantal regionale en lokale zenders en vanwege onze testlocatie in Arnhem ook aardig wat Duitse stations. Niet elke plek in huis levert een even goede ontvangst van DAB+; een bekend nadeel van digitale etherradio. Ook een nadeel is dat de radio geen mogelijkheid heeft om een externe antenne aan te sluiten. We moeten het dus met de spriet doen. Bij een beperkt aantal zenders was ontvangst zo lastig dat we de radio moesten verplaatsen naar een meer optimale plek.

   

  Internetradio

  Van ontvangstproblemen hebben we bij internetradio natuurlijk geen last. Het zoeken en vinden van internetradiostations en podcasts gaat het handigst via de app. Wie in de voorgeprogrammeerde lijst niet kan vinden wat hij of zij zoekt, vindt nog veel meer stations op de Frontier Nuvola Smart Radio website. Na gratis registratie en koppeling met de Radio 3sixty kunnen zenders op de site als favoriet worden aangevinkt, waarna ze direct op de radio beschikbaar zijn. Staat een favoriete zender of podcast niet op de lijst van Frontier Nuvola? Dan kan deze worden aangevraagd en wordt hij na een dag of twee toegevoegd. In gebruik heeft internetradio onze voorkeur door de enorme keuze en de vaak betere geluidskwaliteit. Een nadeel is dat de Radio 3sixty geen stations weergeeft die hun signaal verspreiden via de techniek HLS (HTTP Live Streaming), een format dat snel aan populariteit wint. Mogelijk kan een firmware-update daar verbetering in brengen.

   

   

   

  Bluetooth, USB en netwerk

  De Teufel Radio 3sixty kan ook dienst doen als bluetoothspeaker. In deze stand kunnen we hem koppelen aan bijvoorbeeld een smartphone en tablet om snel een muziekverbinding te maken. Verder kan hij muziek spelen vanaf een USB-stick (niet groter dan 128 GB en FAT32 geformatteerd) of via een mediaserver in het netwerk. Dit is een stukje software dat kan draaien op een computer, NAS of ander netwerkapparaat en toegang geeft tot een muziekcollectie, bijvoorbeeld op een harddisk. De Radio 3sixty kan overweg met de meeste muziekbestandsformaten, zoals MP3, WMA, WAV, FLAC en ALAC. Al deze opties bij elkaar maken het apparaat een veelzijdige audiostreamer.

   

  Spotify en Amazon Music

  Heel aangenaam voor mensen met een Spotify-abonnement is dat de Radio 3sixty ook geschikt is voor Spotify Connect, waardoor het spelen van Spotify op de radio een fluitje van een cent is. Dezelfde mogelijkheden worden geboden voor Amazon Music, maar deze Spotifyconcurrent is in Nederland nog niet echt van de grond gekomen. Wat we graag nog hadden gezien was ondersteuning voor Chromecast en Airplay.

   

  Geluidskwaliteit

  Omdat Teufel van oorsprong een luidsprekermerk is, hebben we hoge verwachtingen van de geluidskwaliteit van de Radio 3sixty. Het model is uitgerust met drie speakers. Onder het luidsprekerdoek bovenop de radio zitten twee opwaarts gerichte fullrange luidsprekers, en onder de bodem een woofer met basreflex. Het muziekvermogen van 30 watt is stevig genoeg, met een aangename verhouding van bas, midden en hoge tonen. Bij luidere volumes komt de bas wat minder fraai uit de verf. Er zijn eenvoudige equalizerinstellingen mogelijk voor bass en treble, maar dat brengt eigenlijk weinig verbetering. Maar bij normaal volume hebben we eigenlijk ook geen behoefte om iets aan deze instellingen te veranderen. Omdat de luidsprekers omhoog en omlaag zijn gericht, klinkt het geluid 360 graden rondom hetzelfde; vandaar de naam van de radio.

   

  Duits

  Wat in het gebruik opvalt is de Duitse afkomst van de Radio 3sixty. Er is geen Nederlandse menutaal, geen Nederlandse gebruiksaanwijzing, en het in Nederland nauwelijks gebruikte Amazon Music neemt een voorname plek in op de radio. Ook de keuzelijst van internetradiozenders bevat opvallend veel Duitse stations. Dat laatste is natuurlijk geen probleem, want ook Nederlandse zenders zijn er in overvloed. De Teufel Remote App spreekt overigens wel keurig Nederlands.

   

  Conclusie

  De Teufel Radio 3sixty is een opvallend veelzijdig apparaat met zoveel ontvangstmogelijkheden dat de eigenaar niet meer snel terugverlangt naar de kabelradio. Vooral de online opties maken hem aantrekkelijk. Sluit eenvoudig een cd-speler aan op de audio-ingang, en de stereoset is compleet.

   

  De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door Teufel

  TeufelRadio 3sixtyFMDAB+internetradiopodcastmediaspelerwifibluetoothnetwerkspelerSpotifySpotify ConnectAmazon Music

  Reacties

 1. Interview

  • *

   Eva Laurenssen

   Dertigers

   Dramaserie Dertigers sluit het jaar af met een knal, in de vorm van een heuse kerstspecial. Is dit echt het afscheidsfeestje? We vragen het aan Eva Laurenssen, gezicht van het eerste uur.
   Reacties0 reactie(s)