1. Tests

  Tiny Audio M7+: DAB+ komt naar de huiskamer

  De belangstelling voor DAB+ groeit, maar hoe combineer je digitale radio met je audioinstallatie? De Tiny Audio M7+ biedt de oplossing.
  Jarco Kriek
  24 augustus 2016
  10.0
  comments 5
  Tiny Audio M7+: DAB+ komt naar de huiskamer
  De belangstelling voor DAB+ groeit, maar hoe combineer je digitale radio met je audioinstallatie? De Tiny Audio M7+ biedt de oplossing.

  Met het aantal radiozenders dat via DAB+ uitzendt, groeit ook de interesse voor dit digitale radionetwerk. Voor de ontvangst van DAB+ is een speciale radio nodig. Maar wat te doen als u net een nieuwe home cinema of stereoset heeft gekocht? Een oplossing is de Tiny Audio M7+, die het beste kan worden omschreven als muziekstreamer. Het apparaat heeft geen speakers en kan dus niet zelfstandig gebruikt worden voor het beluisteren van muziek. Door middel van een analoge of digitale geluidsverbinding met een home cinema- of stereoset wordt het geluid hoorbaar via de bestaande geluidsinstallatie. In feite geeft u uw oude installatie met de Tiny Audio M7+ dus een upgrade naar de nieuwste ontvangsttechnieken, en dat voor een bescheiden bedrag.

  Klein apparaat
  De de Tiny Audio M7+ is een klein apparaat met een groot display dat meer dan driekwart van het front bestrijkt. Behalve dit display is er aan de voorzijde geen bedieningsknop aanwezig. Achterop de ontvanger vinden we alleen een stand-by knop waarmee we het apparaat aan en uit kunnen zetten. Maar dat gaat in de praktijk wel zo gemakkelijk met de afstandsbediening, die in korte tijd onze favoriet werd. Hij is klein, ligt makkelijk in de hand en heeft alleen de noodzakelijke toetsen. Daarnaast is de communicatie tussen afstandsbediening en het apparaat uitmuntend. Dat de afstandsbediening noodzakelijk is voor het bedienen van alle functies heeft ook een nadeel: als de zapper zoek of kapot is, wordt de Tiny Audio M7+ onbedienbaar. In dat geval kan de app Undok voor tablet en smartphone uitkomst bieden. Deze is voor Android en iOS beschikbaar en hiermee kunnen we het apparaat volledig bedienen. Naast de muziekstreamer en afstandsbediening wordt ook er ook aan analoge audiokabel van mini-jack naar tulp, een draadantenne en een stroomadapter meegeleverd.

  Buitenantenne aansluiten 
  Aan de achterzijde van de Tiny Audio M7+ vinden we een analoge en digitale geluidsuitgang. Omdat het bij DAB+ om digitale radio gaat en we de best mogelijke geluidskwaliteit via de speakers willen horen, is het aan te bevelen om de streamer via de optische digitale geluidsuitgang aan een home cinema- of stereoset te koppelen. Het is daarom jammer dat deze digitale geluidskabel niet wordt meegeleverd. Een groot pluspunt is dat de Tiny Audio M7+ geen gebruik maakt van een vaste uitschuifbare antenne: er is de mogelijkheid om een antenne via een plug aan het apparaat te koppelen. Er wordt een draadantenne meegeleverd, maar daarmee is de ontvangst niet optimaal. Maar als we bijvoorbeeld zelf een antenne van dikke coaxkabel 'bouwen', dan is de ontvangst daarmee uitstekend, ook binnenshuis. Zelfs als we een Digitenne-antenne gebruiken is de ontvangst al beter dan met de meegeleverde draadantenne. Het wordt voor DAB+ en FM-ontvangst pas echt een feestje als we een buitenantenne op de Tiny Audio M7+ aansluiten. De ontvangst van de gebruikte DAB+ en FM-tuner is dan ook prima.

  Bekend besturingssysteem
  Het besturingssysteem en ondersteunend platform dat in de Tiny Audio M7+ wordt gebruikt, is geen onbekende. Het wordt namelijk in meerdere DAB+ apparaten gebruikt, waaronder modellen van de merken Pinell en Sangean. Naast een DAB+ en FM-tuner beschikt de Tiny Audio M7+ over meerdere functies. Zo kunnen we via Spotify Direct muziek vanaf de Spotify-app op tablet of smartphone streamen naar de Tiny Audio M7+, die op zijn beurt de muziek weer laat klinken via de speakers van de home cinema of stereoset. Ook is het internetradioplatform Frontier Silicon aanwezig. Hiermee luisteren we naar meer dan twintigduizend radiozenders over de hele wereld. Is onze favoriete radiozender daar niet bij, dan kunnen we de internetstream van de radiozender via een persoonlijk account zelf aan het apparaat toevoegen. Op deze manier kunnen we werkelijk elke radiozender beluisteren die via het internet beschikbaar is. Als laatste is de functie netwerkstreaming aanwezig. Daarmee kunnen we bijvoorbeeld muziek beluisteren die is opgeslagen op NAS-apparaten in het eigen thuisnetwerk. Om van de internet- en netwerkfuncties gebruik te maken moet de Tiny Audio M7+ via Wi-Fi op het thuisnetwerk worden aangesloten. 

  Makkelijke bediening
  De bediening van de Tiny Audio M7+ is eenvoudig. Bij de eerste ingebruikname komen we in een installatiemenu terecht. Hier stellen we het apparaat naar eigen voorkeur in. Het menu oogt wat simpel, maar dat zorgt ervoor dat het gebruik eveneens eenvoudig is. In het menugedeelte vinden we alles om het apparaat naar wens in te richten. Na koppeling aan het internet kunnen we de Tiny Audio M7+ zo instellen dat elke dag wordt gecontroleerd of er nieuwe firmware beschikbaar is.

  Alleskunner
  Door zijn vele mogelijkheden in de Tiny Audio M7+ een veelzijdige opwaardering van de bestaande geluidsinstallatie. Door zijn kleine afmetingen (13 x 4,2 x 9,5 cm) is plaatsing eigenlijk altijd mogelijk. De DAB+ en FM-ontvangst is prima, en bij FM is de aanvullende dienst RDS beschikbaar. Het apparaat beschikt over dertig voorkeuzeposities: tien voor DAB+, tien voor FM, en tien voor internetradiozenders. Een belangrijk pluspunt is het grote LCD display. Hierop kunnen we niet alleen duidelijk de naam van de radiozenders en het menu aflezen, maar de Tiny Audio M7+ ondersteunt ook radio slideshow, waardoor aanvullende informatie die via DAB+ bij enkele zenders als data wordt meegezonden op het beeldscherm zichtbaar is. Het gaat hierbij veelal om diabeelden in kleur. De Wi-Fi adapter ondersteunt de meest gangbare protocollen en frequenties, waaronder de 5GHz frequentieband.

  Conclusie
  De Tiny Audio M7+ maakt een bestaande geluidsinstallatie tegen een betaalbare prijs toekomstzeker met ontvangst van DAB+, Spotify Connect, internetradio en netwerkstreaming.


  VERBRUIK De Tiny Audio M7+ verbruikt in volledig bedrijf 4,2 watt. Apparatuur beschikbaar gesteld door Quantis Electronics, Eindhoven.

  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Champions League

  UEFA Champions League
  Veronica om 20:05 uur
  Dit is de eerste keer dat Zinedine Zidane en Jürgen Klopp, de meesterbreinen van het moderne voetbal, elkaar treffen. En dan meteen op het hoogste podium: de finale van de Champions League. Dat Zidane hier is, mag geen verrassing heten: Real Madrid gaat voor zijn derde titel op rij. Maar niemand had Liverpool hier verwacht.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY THE FLORIDA PROJECT

   De zesjarige Moonee woont met haar moeder Halley in een motel in de schaduw van Disney World Florida. Motelmanager Bobby lijkt de enige volwassene in de omgeving te zijn die de kinderen in het gareel probeert te houden. Totaal TV mag de Blu-ray van deze dramafilm vijf keer weggeven.

  TV-TIP Pieter Derks: Spot

  Pieter Derks: Spot
  NPO 1 om 20:30 uur
  Pieter Derks komt uit Nijmegen. Het is dan ook geen verrassing dat de tv-opname van zijn zevende programma in de plaatselijke Stadsschouwburg geschoten is. Voelt-ie zich extra op zijn gemak, maar meer nog waren dat de laatste shows van de tour en dus lekker actueel. En als Pieter Derks érgens goed in is, dan is het wel de actualiteit komisch belichten.