1. Tests

  Tiviar Alpha Plus: Klaar voor de toekomst

  Tiviar is als merknaam nog onbekend, maar dat zou snel kunnen veranderen. Met de Alpha Plus ontvanger halen we de toekomst in huis.
  Jarco Kriek
  11 juli 2016
  10.0
  comments 12
  Tiviar Alpha Plus: Klaar voor de toekomst
  Tiviar is als merknaam nog onbekend, maar dat zou snel kunnen veranderen. Met de Alpha Plus ontvanger halen we de toekomst in huis.

  De verpakking van De Tiviar Alpha Plus verraadt al direct dat we met een spannende ontvanger te maken hebben. De multimediaontvanger voelt degelijk aan: geen plastic, maar een aluminium behuizing. Het ontvangerfront oogt fraai en misstaat niet in de huiskamer. 

  In de doos vinden we naast de ontvanger ook een doos met accessoires. Hierin valt direct de kwalitatief zeer goede HDMI-kabel op. Verder vinden we de stroomkabel, een LNB-doorluskabel en de afstandsbediening met bijbehorende batterijen. Een Nederlandse handleiding wordt meegeleverd, evenals een vlugge handleiding om de ontvanger in gebruik te nemen. Verder vinden we een losse USB Wi-Fi dongle in de verpakking. Hiermee kunnen we de Tiviar Alpha Plus draadloos aan het thuisnetwerk koppelen.

  Twee witte vlakken – die tijdens gebruik verlicht zijn – geven de zwarte voorzijde van de ontvanger een karakteristiek uiterlijk. Eén daarvan is de stand-by toets. Verder vinden we geen bedieningstoetsen op de ontvanger. Wel is er een duidelijk leesbaar alfanumeriek display aanwezig. 

  Onder de frontklep vinden we twee interne smartcardlezers, twee Common Interface-sloten (CI+) en een USB-aansluiting. Ook als we naar de achterzijde kijken kunnen we over de aansluitmogelijkheden niet klagen. De Tiviar Alpha Plus beschikt namelijk over drie tuners: twee DVB-S2 satelliettuners en één multituner die voor DVB-C en DVB-T/T2 geschikt is. Bij één satelliettuner en de multituner zijn er doorlusmogelijkheden. 

  Voor servicedoeleinden vinden we verder een RS232-aansluiting. Digitaal geluid wordt via de optische S/PDIF geleverd. Bij het aansluiten op tv verdient de HDMI-poort de voorkeur, maar ook component (YPbPr), A/V-cinch en scart zijn mogelijk. Voor randapparatuur zijn er drie USB-, een e-SATA- en een netwerkaansluiting aanwezig. Verder vinden de aansluiting van de stroomkabel en een hardwarematige aan/uit-stroomschakelaar. 

  De binnenzijde van de ontvanger ziet er verzorgd uit. In ons model is een 2,5 inch harde schijf van 1 terabyte geplaatst. Het gebruik van dit soort harde schijven zorgt ervoor dat de warmteontwikkeling beperkt blijft. Een degelijke ingebouwde ventilator zorgt ervoor dat de ontvanger ook bij langdurig gebruik geen hoge temperatuur bereikt.

  We kunnen wel stellen dat de consument met de Tiviar Alpha Plus meer dan alleen een tv-decoder in huis haalt. Het is een hybride ontvanger die in principe drie digitale tv-platforms aan elkaar koppelt: satelliet, internettelevisie en naar keuze kabel of aardse digitale televisie (ook wel Digitenne genoemd). De multituner ondersteunt niet alleen de in Nederland gebruikte DVB-T norm; ook het in steeds meer landen gebruikte DVB-T2 kan probleemloos worden ontvangen en bekeken. DVB-T2 is een verbetering op DVB-T en wordt onder andere in België gebruikt. 

  Het is opvallend hoe simpel en gebruikersvriendelijk de eerste installatie van deze toch zeer uitgebreide ontvanger verloopt. Voor satellietontvangst zijn de in Nederland en België gebruikte fastscanzenderlijsten aanwezig. Hierdoor hebben CanalDigitaal- en TV Vlaanderen-abonnees altijd de meest recente zenderlijst van deze aanbieders binnen handbereik. 

  We waren zeer verrast door de goede werking van kabel-zoekfunctie. Zowel binnen het UPC- als Ziggo-netwerk worden alle tv- en radiozenders gevonden en goed in de zenderlijstvolgorde van het betreffende kabelbedrijf gezet. Daarbij worden de vele datakanalen netjes uit de zenderlijst gefilterd. 

  Gecodeerde zenders worden via de interne kaartlezer met een geldige smartcard gedecodeerd en zijn dus zichtbaar. Dat geldt niet bij UPC. Daar is namelijk de koppeling tussen smartcard en decoder verplicht. Hierdoor zijn alleen de ongecodeerde zenders bij UPC zichtbaar. Via de interne kaartlezer kijken we probleemloos naar gecodeerde kanalen met de smartcards van Digitenne, CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Ook gelijktijdig gebruik van twee smartcards in beide interne kaartlezers verloopt zonder noemenswaardige schakelproblemen. 

  Belangrijk is dat er ook twee CI+-sloten aanwezig zijn. Hierdoor kunnen we meer dan twee smartcards tegelijk gebruiken. En tevens kunnen we met de nieuwe CanalDigitaal CI-module kijken naar betaalzender FOX Sports International, dat een verbeterde beveiliging heeft en daarom niet via de interne via de Multicas-kaartlezers wordt weergegeven. Het is overigens zeer aan te raden om de nieuwste firmware en de daarbij behorende nieuwe versie van Multicas in de Tiviar Alpha Plus te laden.

  Het zappen tussen tv-zenders – zowel gecodeerd als ongecodeerd – gaat snel. De voor tv-decoders snelle 1,3 GHz dualcore processor is daar de voornaamste reden voor. Er zijn een 512MB flashgeheugen en 1GB DDR3 DRAM geheugen aan gekoppeld. Dat maakt tevens de uitgebreide  interactieve tv-diensten mogelijk. 

  We kunnen via het internet naar vele tientallen – zelfs honderden – buitenlandse tv-zenders kijken. Ook is het beluisteren van tienduizenden internetradiozenders mogelijk. Mochten er toch nog tv- en radiozenders in de beschikbare zenderlijsten ontbreken, dan kan men deze handmatig toevoegen. Maar dat is nog niet alles. Veel aanvullende interactieve diensten kunnen via interne apps binnen de ontvanger bekeken worden. 

  Meer interactiviteit is onder de rode knop van de afstandsbediening als HbbTV via tv-zenders beschikbaar is. Via de satelliet is dat onder meer bij de NPO, ARD en ZDF het geval. Uitgesteld kijken is niet alleen via HbbTV mogelijk. Via de eerder genoemde internet-apps die op de Tiviar Alpha Plus beschikbaar zijn kan men nog meer diensten voor uitgesteld kijken zien. Hieronder bevinden zich ook het Nederlandse Uitzending Gemist en RTL XL. 

  Om het multimediagevoel nog meer compleet te maken is er een app voor de Apple iPad en iPhone beschikbaar. Hiermee kan men op dit moment vooral de Tiviar bedienen. Omdat dit via Wi-Fi gebeurt, kan de ontvanger worden bedient vanuit elke plek in huis waar Wi-Fi is, bijvoorbeeld de slaapkamer. Ideaal voor wie de ontvanger in de huiskamer elders in huis wil weergeven (bekabeld of via een A/V-zender). In een van de komende firmware-updates wordt ook het streamen van de tv-decoder naar de tablet of smartphone mogelijk. Een Android-app is tevens in de maak.

  De beeldkwaliteit van de Tiviar Alpha Plus is beeldschoon. Er kan tot in het 1080p-beeldformaat gekeken worden. De menu's en infoschermen doen ons hart sneller kloppen. Deze zijn mooi vormgegeven, maar toch ontzettend gebruikersvriendelijk. De EPG is afhankelijk van de tv-zender tot zeven dagen vooruit oproepbaar. De koppeling tussen EPG en timer loopt prima. Dat betekent dat via de EPG ingestelde opnames zonder problemen op de harde schijf worden opgenomen. 

  We raden het gebruik van een interne harde schijf aan, maar eventueel is een externe harde schijf via USB en e-SATA ook te gebruiken. Er kunnen maximaal drie tv-programma’s tegelijk worden opgenomen en een vierde worden bekeken. Dit is wel afhankelijk van enkele factoren, zoals de satelliettransponder of kabelmux waarbinnen wordt uitgezonden. Voor satellietontvangst worden de meest gebruikte LNB- en DiSEqC-protocollen ondersteund. 

  De meegeleverde afstandsbediening ligt lekker in de hand en heeft een goede toetsindeling. De communicatie met de ontvanger verloopt vlot. De zenderlijst kan via enkele filtermogelijkheden ingesteld worden voor optimaal gebruik. Belangrijk is dat er ook een filtermogelijkheid op uitzendplatform is. Zeker als men satelliet met kabel of Digitenne combineert is dit handig. Natuurlijk kan men ook zelf de zenderlijst naar eigen inzicht aanpassen en op deze manier diverse platformen met elkaar combineren. Zo kan men ongecodeerde satellietontvangst met andere tv-aanbieders combineren om het zenderaanbod te optimaliseren. 

  De Tiviar Alpha Plus heeft ons in positieve zin verrast. Het is een multimediaontvanger met veel ontvangstmogelijkheden en helemaal klaar voor de toekomst. Dat wil niet zeggen dat alle mogelijkheden nu al benut worden. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan de streamfunctie van en naar tablet en smartphone. Daarnaast zitten er zeker nog wat bugs in de huidige firmware. Er is dus nog firmwareontwikkeling nodig. Omdat de Tiviar Alpha Plus op een gesloten Linux-omgeving werkt, dient deze ontwikkeling in eerste instantie van de fabrikant te komen. Omdat Tiviar een nieuw merk op de decodermarkt is, blijft dit wellicht de grootste vraag rond deze nieuwe multimediaontvanger.

  VERBRUIK EN OPSTART De ontvanger gebruikt in stand-by minder dan 0,5 watt. In volledig bedrijf inclusief interne harde schijf van 1TB bedraagt het verbruik 22,5 watt.

  FIRMWARE De Tiviar Alpha Plus werd getest met firmwareversie 2.01.36. Ontvanger beschikbaar gesteld door Bombeeck Digital, Eindhoven.

  Reacties

 1. TV-TIP Dance As One

  Dance As One
  SBS6 om 20:00 uur
  De laatste aflevering van dit seizoen en waarschijnlijk de allerlaatste ooit, want de dansende crews deden het niet al te best. De openingsdans trok 314.000 kijkers, op het dieptepunt keken er 235.000 mensen. Welke dansgroep gaat aan de haal met de titel en de geldprijs van 50.000 euro? Alles draait om synchroon en perfect bewegen.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP Zet 'm op!

  Zet 'm op!
  NPO 1 om 20:30 uur
  Jonathan (13) heeft al twee jaar een hersentumor en hij is fan van André van Duin. Voor pechvogels als Jonathan organiseren de EO en Stichting CliniClowns een eenmalige show om geld in te zamelen. Kinderen worden verrast door cliniclowns, maar wat ze niet weten is dat één van de clowns hun idool is. André, kom er maar in!