1. Tests

  Tiviar Mini: Wonderdoosje

  Het merk Tiviar verscheen dit jaar op de markt. Eerder testte Totaal TV het vlaggenschip Alpha Plus; dit keer staat de Mini op de testbank.
  Jarco Kriek
  30 juli 2016
  9.0
  comments 6
  Tiviar Mini: Wonderdoosje
  Het merk Tiviar verscheen dit jaar op de markt. Eerder testte Totaal TV het vlaggenschip Alpha Plus; dit keer staat de Mini op de testbank. 

  De Tiviar Mini heeft een bescheiden afmeting van 22 x 14,5 x 3,5cm. Door het kleine formaat en de mogelijkheid om de ontvanger op 12 volt te laten draaien is het een ideale ontvanger voor mobiel gebruik. Het meegeleverde infraroodoog maakt hem nog interessanter voor gebruik in caravan, camper of boot. In de prima verzorgde verpakking vinden we een Nederlandse gebruiksaanwijzing en snelle instructiegids. Verder vinden we de goed ogende afstandsbediening inclusief twee AAA-batterijen, een HDMI-kabel, bevestigingsmateriaal om de ontvanger achter het televisietoestel te monteren en het eerdergenoemde infraroodoog. Met een externe stroomadapter wordt de ontvanger aangesloten op netstroom.

  Aansluitingen
  De voorzijde van de ontvanger is vrij sober maar trekt toch de aandacht. Dat komt vooral door de houtachtige structuur aan de rechterkant. Er is geen stand-by knop, en verder vinden we alleen een display aan de voorzijde van te ontvanger. Dit is een zogenaamde 7-digit display met vier posities in de kleur wit. Alle aansluitingen vinden we aan de achterkant van de ontvanger. Er is een LNB-ingang voor de intern aanwezige DVB-S2 tuner. Er is geen doorlus mogelijkheid. De interne kaartlezer en het Common Interface-slot vinden we ook hier, met alsn twee USB-aansluitingen waarvan er één 5 volt voeding levert voor een USB harde schijf zonder externe stroomvoorziening. Digitaal geluid verloopt via een optische verbinding. Voor servicedoeleinden is er een RS232 aansluiting. Belangrijk voor de multimediale mogelijkheden is de netwerkaansluiting. De ontvanger kan digitaal via  HDMI of via een verloopplug analoog met A/V-cinch op een tv worden aangesloten.

  Snelle processor
  Het hart van dit multimedia-apparaat is een Broadcom single core chipset die werkt op een kloksnelheid van 742MHz. Natuurlijk zijn er snellere chipsets te vinden, maar voor een apparaat in deze prijsklasse kunnen we dit een snelle processor noemen. Hieraan gekoppeld is een RAM-geheugen van 512MB en een flash-geheugen van 256MB. 

  Eerste gebruik
  Via een makkelijk installatiemenu kunnen we het apparaat instellen. Het voordeel van een aansluiting op het internet wordt direct zichtbaar. We kunnen bijvoorbeeld voor de optie kiezen om de transponderdatabase automatisch te laten updaten. Met een automatische zoekopdracht van één of meerdere satellieten worden zo de meeste zenders gevonden. We komen na het instellen van de tijdzone en winter/zomertijdoptie direct bij een volgend belangrijk onderdeel: fastscan. We kunnen op deze manier de SD- en HD-zenderlijsten van de aanbieders CanalDigitaal, TV Vlaanderen, TéléSAT, HD Austria, CS Link en Skylink inladen. Gebruikersvriendelijk is ook de mogelijkheid om de ontvanger automatisch naar een nieuwe fastscan zenderlijst te laten zoeken. We bevelen deze optie aan, omdat op deze manier altijd naar het gehele zenderaanbod van de tv-aanbieder kan worden gekeken, ook als zenders van frequentie wijzigen of er nieuwe zender aan het aanbod worden toegevoegd. Het is opvallend dat de Tiviar Mini vergeleken met andere ontvangers veel tijd nodig heeft om de fastscan zenderlijst in te laden. Daarna verschijnt al snel een melding in het beeld dat er nieuwe firmware voor de ontvanger beschikbaar is: weer zo'n voordeel van de internetkoppeling. We moeten een USB-stick in de ontvanger steken om installatie mogelijk te maken. Via duidelijk meldingen worden we zonder problemen door het installatieproces geleid. 

  Veel zoekmogelijkheden 
  Naast fastscan is er een breed scala aan zoekmogelijkheden. Daarbij zit ook blindscan. Deze zoekfunctie werkt goed. Het maakt ook direct zichtbaar dat de satelliettuner gevoelig is en ook smalbandige zenders goed weet te vinden. Opvallend is dat er voor Scandinavische gebruikers ook een zoekfunctie voor Canal Digital Nordic is. Alle gangbare DiSEqC-protocollen zijn aanwezig en werken zonder problemen. Ook Unicable LNB’s kunnen gebruikt worden. 

  Veel instelmogelijkheden
  De gebruiker kan door de uitgebreide instelmogelijkheden in het menu de ontvanger geheel naar eigen inzicht personaliseren. Zo kan bijvoorbeeld worden bepaald hoeveel minuten voor en na een opname extra moet worden opgenomen. Op deze manier hoeven we nooit het begin of eind van een opname te missen. De koppeling tussen elektronische programmagids (EPG) en opnameplanning verloopt zonder problemen. Om programma’s te kunnen opnemen moet een USB-apparaat worden aangesloten, maar de ontvanger kan hiervoor ook gebruik maken van een NAS. Door de enkele tuner zijn de opnamemogelijkheden wel beperkt. Het zappen tussen ongecodeerde tv-zenders gaat snel. Bij gecodeerde zenders is een iets langere zaptijd nodig. De interne kaartlezer werkt via emulatie probleemloos met de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Het CI-slot werkt goed met de meest gangbare modules. Ook de nieuwe witte M7 Group CI-module, waarmee CanalDigitaal-abonnees naar FOX Sports International HD gekeken kan worden, werkt naar behoren.

  Goede beeldkwaliteit
  Belangrijk is natuurlijk de beeldkwaliteit. Die is bij vrijwel alle nieuwe ontvangers – en ook bij deze Tiviar Mini – prima via HDMI. Vooral HD-zenders worden in zeer goede kwaliteit op het scherm weergegeven. Met het optionele A/V cinch verloopsnoer is de beeldkwaliteit natuurlijk beduidend minder. 

  Interactieve tv
  Naast het bekijken van lineaire zenders kunnen we met de ontvanger ook van internettelevisie gebruikmaken. Als eerste wordt HbbTV ondersteund. Naast de Nederlandse landelijke zenders van de NPO is HbbTV ook bij Duitse zenders via de satelliet beschikbaar. Daarnaast beschikt de Tiviar Mini over enkele eigen interactieve mogelijkheden. Zo is er een torrentplayer aanwezig. Internet+ is het platform dat veel buitenlandse maar ook enkele binnenlandse zenders in beeld brengt. Daarnaast biedt Tiviar Air de mogelijkheid om content van de ontvanger naar tablet of smartphone te streamen. Ook is het mogelijk om de ontvanger via smartphone, tablet of pc te bedienen. Dat maakt het mogelijk om bijvoorbeeld op de slaapkamer te kijken, terwijl de ontvanger in de huiskamer staat. Om het interactieve deel compleet te maken, is er ook een webbrowser aanwezig. Video’s kunnen via YouTube, dat als losse voorgeïnstalleerde app aanwezig is, worden bekeken. Dat geldt ook voor het weerbericht. Via een appstore kan de gebruiker zelf bepalen welke apps er geïnstalleerd moeten worden. Daarbij heeft hij de keuze uit tientallen apps. 

  Mediaspeler
  De Tiviar Mini is ook een mediaspeler. We kunnen de meest gebruikte video-, foto- en muziekbestanden afspelen, inclusief HD-video. Via internet beluisteren we tienduizenden radiozenders van over de gehele wereld. De gebruiker moet af en toe zelf een beetje op ontdekkingsreis gaan om het beste uit dit apparaat te halen, maar dat betekent niet dat hij niet direct uit de doos na de installatieprocedure gebruikt kan worden. In tegendeel: binnen een paar minuten is de Tiviar Mini klaar voor gebruik. De vele internettoepassingen maken spelen met dit apparaat leuk, en al spelende vinden we nieuwe mogelijkheden.

  Conclusie
  De Tiviar Mini is het leukste kleine wonderdoosje dat we de laatste tijd hebben gezien. Het combineert het beste van satelliet en internet in één apparaat tegen een zeer betaalbare prijs. 


  VERBRUIK EN OPSTART De Tiviar Mini verbruikt in stand-by 0,4 watt. In volledig bedrijf en met externe harde schijf is het stroomverbruik 23,7 watt. De opstarttijd vanuit deep stand-by bedraagt meer dan dertig seconden.

  FIRMWARE We hebben Tiviar Mini getest de firmwareversie 2.01.64. De ontvanger werd beschikbaar gesteld door Bombeeck Digital. Eindhoven.

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X2 TICKETS ZIGGO F1 LIVE

   De Grand Prix van Oostenrijk is 30 juni niet alleen levensecht te volgen op de tribunes bij het circuit, maar ook voor duizenden fans in de Ziggo Dome. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor dit live evenement in de Ziggo Dome weggeven.

  TV-TIP Football - Women's World Cup

  Football - Women's World Cup
  NPO 1 om 17:50 uur
  Zo zien we Vivianne Miedema het liefst: juichend na een doelpunt. De spits is in vorm. Ze schoot haar club Arsenal hoogstpersoonlijk naar het kampioenschap met 22 goals in twintig wedstrijden. Dat zijn nog eens cijfers. Ga zo door in Oranje!

  TV-TIP 48 Hours

  48 Hours
  om 11:05 uur
  De norse rechercheur Jack Cates haalt de kleine crimineel Reggie Hammond uit de gevangenis om de gevaarlijke gangster Gatz te vinden. Reggie heeft weinig zin om Jack te helpen, maar ziet dit als een kans om een gestolen geldbedrag terug te vinden en met de buit te vluchten.

  Interview

  • *

   Barry Atsma

   The Rook

   Ideale schoonzoon Barry Atsma speelt een enge creep in de internationale thrillerserie The Rook, over mensen met paranormale gaven.
   Reacties0 reactie(s)