1. Tests

  Topfield TF6000 PVR WLAN: PVR met draadloze netwerkmogelijkheden

  Topfield is terug met een uitgebreide nieuwe ontvangerlijn. Het topmodel TF6000 PVR heeft alle functionaliteit van een PVR-ontvanger en kan draadloos in een netwerk worden opgenomen.
  Jarco Kriek
  5 januari 2016
  0.0
  comments 1
  Topfield TF6000 PVR WLAN: PVR met draadloze netwerkmogelijkheden

  Lang was het stil rond Topfield, bekend van de populaire PVR-ontvangers. Dat het Koraanse merk weer helemaal terug is, wordt bewezen met een uitgebreide nieuwe ontvangerlijn. Het topmodel TF6000 PVR heeft alle functionaliteit van een PVR-ontvanger en kan daarnaast draadloos in een netwerk worden opgenomen (WLAN). Handig voor het bekijken, beluisteren en transporteren van allerhande media, maar ook om de PVR via het internet op afstand te bedienen.

   

  Na een opvallend rustige periode - updates bij eerder uitgebrachte producten kwamen op een laag pitje te staan en nieuwe modellen lieten op zich wachten – bruist Topfield weer van activiteit. Niet minder dan vijf nieuwe modellen liggen in de winkel, met meer moois op komst. De TF6000 PVR met WLAN nemen we als eerste onder handen.

   

  Uiterlijk

  Het uiterlijk van de TF6000 komt ons bekend voor: dat is gelijk aan de al langere tijd te verkrijgen TF5010 PVR Masterpiece. Heel elegant, met een breed alfanumeriek display aan de voorzijde. Op dit display worden over meerdere regels bijna alle functies met een duidelijke omschrijving zichtbaar gemaakt. Topfield hecht al jaren veel waarde aan een goede displaymogelijkheid en schiet ook hier weer in de roos. Verder zien we aan de voorkant vijf keuzetoetsen voor geluidsniveau en zenderkeuze. Daarnaast is er een toets om de ontvanger in ‘standby’ te plaatsen.

   

  Aan de achterkant vinden we naast de gebruikelijke LNB ingangen, scartaansluitingen, optische geluidsuitgang en USB ook nog eens een YPbPr-uitgang, waarmee de ontvanger op een LCD- of plasmascherm kan worden aangesloten. Ook zien we hier de aansluiting voor de (meegeleverde) antenne voor WLAN-gebruik.

   

  Eerste indruk

  Het opstarten van de ontvanger gaat vrij vlot: binnen 20 seconden na het indrukken van de standby-toets is de ontvanger klaar voor gebruik. Bij de eerste opstart moet de gebruiker alles instellen. Belangrijk is dan om direct naar de systeeminstellingen te gaan en daar de taal ‘Nederlands’ te selecteren. Voor CanalDigitaal-abonnees is het zaak om meteen ook de MediaHighway EPG aan te zetten. Standaard staat deze namelijk uit.

   

  Nu kunnen we via het installatiemenu de zenders inlezen. Even opletten: de TF6000 gaat standaard uit van de Hot Bird-positie op 13 graden oost. Als we dus de zenders op de Astra1-positie willen inlezen moeten we dit even veranderen, anders belanden de kanalen in de Hot Bird lijst. Ook bij het inlezen van de zenders blijkt de TF6000 een snelle jongen: de Astra1-positie wordt in nog geen drieënhalve minuut helemaal ingelezen.

   

  Opnamemogelijkheid

  Belangrijk bij PVR-ontvangers zijn natuurlijk de opnamemogelijkheden. Bij de TF6000 vinden we de min of meer standaard mogelijkheid om twee zenders tegelijk op te nemen en een derde opgenomen programma te bekijken. Als we twee Nederlandse zenders binnen het Canal Digitaal-pakket aan het opnemen zijn en we willen een opgenomen programma bekiijken, dan moet deze opname ongecodeerd op de harde schijf staan. Gekleurde dollartekens in het archiveringsscherm geven aan of een programma gecodeerd, ongecodeerd of gedeeltelijk gecodeerd is.

   

  Komen we direct bij een belangrijk punt: wanneer wordt een programma gecodeerd opgenomen en wanneer ongecodeerd? Als men een programma opneemt en tegelijkertijd bekijkt, of naar een programma kijkt dat ongecodeerd wordt uitgezonden, dan zal de opname ongecodeerd op de harde schijf worden gearchiveerd. In alle andere gevallen zal de opname gecodeerd op de harde schijf belanden. Dat is vooral van belang als men het opgenomen programma langer dan een maand wil bewaren om later te kunnen bekijken. De TF6000 beschikt nog niet over de mogelijkheid om de ontvanger zelf - op een zelfgekozen moment van de dag - gecodeerde opnames te laten decoderen. Er is wel een handmatige truc om een gecodeerd programma te decoderen: speel het gecodeerde programma versneld af en kies tegelijkertijd voor opnemen. Tijdens dit proces mogen we dan even geen andere handelingen met de ontvanger verrichten.

   

  De TF6000 heeft goede timermogelijkheden via de aanwezige - geëmuleerde, dus niet officiële - MediaHighway EPG. Verder is in het timermenu eenvoudig handmatig een timeropdracht te plaatsen. Ook timeshift ontbreekt niet: hiermee zetten we een uitzending even op pauze, om later met één druk op de knop weer verder te kijken.

   

  Beeld en geluid

  Topfield staat al heel lang bekend om de goede beeld- en geluidskwaliteit van haar producten. Ook de TF6000 stelt niet teleur. Zowel via scart als cinch video is het beeld van de ontvanger zeer goed. Mensen met een LCD- of plasmascherm gebruiken voor optimale beeldkwaliteit liever de kwalitatief betere YPbPr-uitgang. De TF6000 biedt deze mogelijkheid, en is daarmee prima op de toekomst voorbereid. Het is wel aan te raden om in het menu bij de A/V instellingen de juiste configuratie in te stellen.

  Ook het geluid van de ontvanger is goed. De analoge cinch-uitgangen en de digitale optische geluidsuitgang geven perfect geluid op zowel een LCD/plasmascherm als via een home cinema receiver.

   

  CI-handling

  Om gecodeerde uitzendingen in beeld te kunnen brengen is de TF6000 uitgerust met twee Common Interface (CI) poorten. Voor het kijken naar CanalDigitaal en TV Vlaanderen is een CI-module en geldige smartcard nodig. We merken dat de TF6000 goed tot zeer goed met verschillende CI-modules omgaat. Bij de SECA-modules communiceert de ontvanger het beste met de Aston dual CI-module; de module die standaard wordt aangeraden bij gebruik met een twin PVR-ontvanger.

  Mocht de gebruiker toch kiezen voor een andere module, dan blijkt de TF6000 ook daar weinig moeite mee te hebben. De officiële CanalDigitaal/TV Vlaanderen Mediaguard-module geeft zo nu en dan enkele hikjes, maar niet constant; in de praktijk een paar keer tijdens een avondje tv-kijken. Ook hebben we de populairste hobbymodules in de ontvanger gestopt. Als we één enkele hobbymodule in de ontvanger stoppen, gaat het prima. Zowel de Dragon, T-Rex, T-Rex Super, Matrix Revolutions als Wireless Diablo CI-module geven goede resultaten. Bij de laatste geeft ook sharing van smartcards geen problemen. Opvallend is dat gelijktijdig gebruik van twee modules wel vaak tot problemen leidt: er is dan een gevecht gaande om welke module de overhand kan nemen. Het gebruik van twee hobbymodules is dan ook af te raden.

   

  En hoe zit het met gelijktijdig gebruik van een TV Vlaanderen en CanalDigitaal-smartcard? Het komt steeds vaker voor dat inwoners van België en Nederland de beschikking hebben over deze twee smartcards om zowel het Nederlandse als Belgische satellietpakket te kunnen bekijken. In onze test merken we helaas dat dit met de huidige software onmogelijk is. De aanschaf van een tweede CI-module heeft dus geen zin, en de gebruiker zal steeds zijn smartcard moeten wisselen.

   

  Conclusie

  De basis van de Topfield TF6000 PVR is een beproefd concept, namelijk dat van de TF5010 PVR Masterpiece. De draadloze netwerkmogelijkheid (zie kader) is een grote extra, en wie dit een toegevoegde waarde vindt heeft aan de ontvanger een heel goede koop. De consument die hier geen prijs op stelt kan misschien beter kiezen voor de (goedkopere) TF5010 Masterpiece, of wachten op de nieuwe TF7000 die binnen zes maanden in Nederland en België op de schappen moet staan.

   

  Aan de ontvanger kan softwarematig nog het een en ander worden verbeterd, en bij het installeren van de ontvanger in een beveiligde netwerkomgeving is wat doorzettingsvermogen een pré. Maar wanneer dat eenmaal voor elkaar is, gaat er een wereld van multimediaal gemak open. De TF6000 geeft de kijker geweldige mogelijkheden die gewoonlijk alleen te realiseren zijn met Linux-hobbyontvangers, en dat zonder het leggen van kabels door het huis. De goede beeld- en geluidskwaliteit, gecombineerd met de YPbPr-aansluitmogelijkheid, maakt de TF6000 tot een fraai middelpunt van elke thuisbioscoop.

   
  ---

   

  DRAADLOOS!

  De TF6000 beschikt over een Wireless LAN mogelijkheid, waarmee de ontvanger in een lokaal netwerk kan worden geplaatst. Het ontvangermenu heeft een speciaal gedeelte voor het instellen van de netwerkconfiguratie. Nadeel is dat we hier niet kunnen kiezen op naam, maar alleen op nummer. We moeten dus regelmatig in de meegeleverde handleiding kijken welk nummer bijvoorbeeld voor ‘WEP-beveiliging’ staat, of voor ‘snelheid 11 Mbps’. Dit maakt het instellingenmenu weinig gebruiksvriendelijk. Maakt men geen gebruik van beveiliging - wat natuurlijk af te raden is – dan komt de verbinding tussen het accesspoint en de Topfield gemakkelijk tot stand. Bij gebruik van bepaalde beveiligingen hebben we echter kunnen vaststellen dat het verbinden niet zo simpel is. Ook met een internetmodem met wireless mogelijkheden kan men in de problemen raken, zeker als dit modem wordt geleverd door een provider.

   

  Zodra de klus dan toch geklaard is, gaat er een wereld vol multimediale mogelijkheden open. Men kan opgenomen programma’s van de harde schijf van de Topfield via het netwerk naar een computer verplaatsen, mp3-muziek overzetten van de computer naar de Topfield, een programma dat wordt ontvangen op de Topfield direct op de harde schijf van de computer opnemen, en ga zo maar door. Een en ander gebeurt via een webbrowser, en het is aan te bevelen om hiervoor Internet Explorer te gebruiken. Met andere browsers kunnen problemen ontstaan. Het is ook goed om te weten dat slechts één gebruiker tegelijk toegang kan krijgen tot de ontvanger. Wanneer men grote bestanden, bijvoorbeeld een film, wil uploaden is het aan te raden om een FTP-programma te gebruiken in plaats van het file management systeem.

   

  De ontvanger kan ook van buiten het huis benaderd worden via het internet: programma’s opnemen vanaf het werk, of tijdens de vakantie! Men kan dan dezelfde functies uitvoeren als via het huisnetwerk. Hiervoor moet een DynDNS-account worden aangemaakt (http://www.dyndns.org). In de overigens goede Nederlandstalige handleiding van de Nederlandse importeur staat duidelijk beschreven hoe men het modem en de ontvanger moet configureren om benadering van buitenaf mogelijk te maken.

   

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X2 TICKETS ZIGGO F1 LIVE

   De Grand Prix van Oostenrijk is 30 juni niet alleen levensecht te volgen op de tribunes bij het circuit, maar ook voor duizenden fans in de Ziggo Dome. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor dit live evenement in de Ziggo Dome weggeven.

  TV-TIP WK voetbal (vrouwen) 2019

  WK voetbal (vrouwen) 2019
  NPO 1 om 17:50 uur
  Zo zien we Vivianne Miedema het liefst: juichend na een doelpunt. De spits is in vorm. Ze schoot haar club Arsenal hoogstpersoonlijk naar het kampioenschap met 22 goals in twintig wedstrijden. Dat zijn nog eens cijfers. Ga zo door in Oranje!

  TV-TIP 48 Hours

  48 Hours
  om 11:53 uur
  De norse rechercheur Jack Cates haalt de kleine crimineel Reggie Hammond uit de gevangenis om de gevaarlijke gangster Gatz te vinden. Reggie heeft weinig zin om Jack te helpen, maar ziet dit als een kans om een gestolen geldbedrag terug te vinden en met de buit te vluchten.

  Interview

  • *

   Barry Atsma

   The Rook

   Ideale schoonzoon Barry Atsma speelt een enge creep in de internationale thrillerserie The Rook, over mensen met paranormale gaven.
   Reacties0 reactie(s)