1. Tests

  Topfield TF7700 HSCI: Optimaal HD-plezier

  In de aanloop naar volgend jaar brengen alle gevestigde satellietmerken hun HD-satellietontvangers op de markt. Topfield presenteert de TF7700 HSCI, die wij op onze testbank plaatsten.
  Jarco Kriek
  27 december 2015
  0.0
  comments 4
  Topfield TF7700 HSCI: Optimaal HD-plezier

  De grote doorbraak van HDTV in Europa moet gaan plaatsvinden in 2008. Diverse publieke omroepen zullen in dat jaar starten met HDTV-uitzendingen van grote sportevenementen, zoals de Olympische Spelen in China en het EK voetbal in Oostenrijk en Zwitserland. In de aanloop naar volgend jaar brengen alle gevestigde satellietmerken dan ook hun HD-satellietontvangers op de markt. Topfield presenteert de TF7700 HSCI, die wij op onze testbank plaatsten.

   

  Topfield heeft afgelopen jaar een geheel nieuwe lijn satellietontvangers gelanceerd. Deze wordt nu aangevuld met de Topfield TF7700 HSCI, de eerste High Definition (HD) satellietontvanger van Topfield. Met HDTV is een betere beeldweergave mogelijk vergeleken met de huidige Standard Definition TV (SDTV). Waar een conventioneel tv-plaatje bestaat uit slechts 576 beeldlijnen, geven ‘HD Ready’ beeldschermen minimaal 720 beeldlijnen weer, en de nieuwe ‘Full HD’ generatie zelfs 1080 beeldlijnen. De meerwaarde van zo’n scherm wordt pas echt zichtbaar bij beeldformaten vanaf 94 cm. Onder de 81 cm zijn 720 beeldlijnen voldoende om een mooi plaatje - ook in de 1080i modus - weer te geven.

   

  Vertrouwd design

  Het valt ons direct op dat de Topfield TF7700 HSCI in een bekende behuizing steekt. Topfield gebruikte deze vormgeving al eerder voor zijn TF5000 PVR Masterpiece-ontvangerlijn, en onlangs opnieuw voor de TF6000 PVR-lijn. Op zich een prima design, maar een echt onderscheid met de oudere SD-modellen is er niet. Nieuwere ladingen van de ontvanger zijn voorzien van een modernere behuizing (zie afbelding bij deze test).

   

  De TF7700 HSCI heeft hetzelfde alfanumerieke display als de eerdergenoemde modellen. De informatie op het display is duidelijk zichtbaar en geeft ook alle menufuncties weer. De voorkant is verder voorzien van een klep waarachter twee Common Interface-sloten verscholen zijn. Verder is er een vijftal bedieningstoetsen.

   

  Op de achterkant vinden we naast de bekende aansluitmogelijkheden ook een HDMI-aansluiting. Hiermee kan men via één kabel digitale video en digitale audio aansluiten op een beeldscherm. Voor aansluiting op een home cinema-set is er daarnaast nog een optische digitale geluidsuitgang. Verder zijn er voor het beeld de hoogwaardige analoge YPbPr-aansluitingen aanwezig. Een opvallende nieuwigheid is de schakelaar aan de achterkant om te kunnen kiezen tussen YPbPr en scart.  

   

  Het hart van de TF7700 HSCI is de MicroElectronics ST-7100 chipset. Deze zorgt voor een perfect beeld en geluidskwaliteit van hoog niveau, zowel analoog als digitaal. De ontvanger ondersteunt de beeldformaten 1080i, 720p, 576 en 576i. Hierdoor kan de ontvanger gebruikt worden in combinatie met LCD/plasma-beeldschermen en projectoren.

   

   

  Menu

  Ook met het menu borduurt Topfield verder op het bewezen principe van oudere ontvangers. Het menu is grafisch eenvoudig, maar zeer gebruiksvriendelijk. Ook de informatie die in de infobalk op het scherm wordt weergegeven is overzichtelijk. Mooi is dat er duidelijk wordt weergegeven om wat voor soort uitzending het gaat: SD of HD. Ook wordt aangegeven in welk beeldformaat het programma wordt uitgezonden.

   

  Een van de grote pluspunten van digitale televisie is de Elektronische Programma Gids (EPG). Ook op dit punt scoort de Topfield TF7700 HSCI heel goed. Helaas werkt de EPG voor het Nederlandse zenderpakket van CanalDigitaal alleen voor het huidige en komende programma (‘now/next’-informatie). De meerdaagse EPG via de Mediahighway-applicatie - die Canal Digitaal gebruikt - wordt nog niet ondersteund.

   

  DiSEqC en zenders zoeken

  Voor de gebruikers van DiSEqC-installaties biedt de Topfield TF7700 HSCI meer aansluitmogelijkheden dan de meeste andere HD -ontvangers van de nieuwe generatie. De in Nederland steeds meer gebruikte multisat-installaties - zoals de Visiosat BISAT, TechniSat Multytenne en Wavefrontier-schotels - kunnen perfect door deze ontvanger worden aangesproken met het ondersteunde DiSEqC 1.1-protocol. DiSEqC-motoren kunnen worden aangestuurd met het 1.2-protocol, of met het eveneens ondersteunde USALS.

   

  Zenders zoeken op de satellieten gebeurt via het gebruikersvriendelijke zenderzoek-menu. De ontvanger blijkt zeer snel te zijn met zoeken: een complete scan van de Astra1-positie duurt op de kop af vier minuten.

   

  Als eenmaal de zenders van een gekozen satelliet in een zenderlijst zijn geplaatst, toont de Topfield zich ook een snelle zapper. Zappen tussen ongecodeerde zenders gebeurt binnen de seconde. Zappen tussen gecodeerde zenders duurt iets langer: ongeveer anderhalve seconde, afhankelijk van de gebruikte CI-module. Zappen tussen HDTV-zenders duurt langer dan tussen SD-kanalen, met een gemiddelde tussen de 3 en 5 seconden – afhankelijk van de gebruikte module.

   

  CI-handling

  Belangrijk bij Common Interface-ontvangers is natuurlijk de werking van diverse soorten CI-modules. Meestal worden dit soort problemen veroorzaakt door de software die in de ontvanger zit. Softwarematig scoort de Topfield TF7700 HSCI goed op dit punt. Waar eerdere Topfield-modellen grote moeite hadden met deze zogeheten ‘CI-handling’ bij gebruik van twee modules, gaat de TF7700 HSCI zonder enige moeite om met diverse CI modules. Ook kan er zonder problemen gelijktijdig gebruik gemaakt worden van de CanalDigitaal- en TV Vlaanderen smartcard. Opvallend is dat zelfs naast de T-rex module tegelijkertijd nog andere modules gebruikt kunnen worden. In veel ontvangers is de T-rex module zo dominant dat hij geen andere modules naast zich duldt.

   

  Upscaling

  De Topfield TF7700 HSCI geeft bij HD-zenders een haarscherp beeld. Het verschil tussen in SD en HD uitgezonden zenders is met deze ontvanger dan ook zonder enige moeite te zien. De ontvanger laat wat betreft de beeldkwaliteit wel steekjes vallen als het gaat om het opwaarderen van PAL SD-beelden naar de beeldformaten 720p en 1080i – het zogeheten ‘upscaling’. Opvallend is dat het beeld beter is als we PAL SD zenders niet door de ontvanger laten upscalen, maar via HDMI gewoon in het beeldformaat 576i bekijken. Op dit gebied kon de software dus nog wel wat verbeterd worden , en de importeur laat weten dat dit inmiddels is gebeurd.

   

  Conclusie

  HDTV-satellietontvangers van de nieuwe generatie (MPEG4/DVB-S2/H.264) zijn inmiddels bijna een jaar verkrijgbaar. De techniek verbetert zich op dit punt voortdurend, en dat is ook te zien bij deze Topfield. Als we hem vergelijken met HD-ontvangers die al langer verkrijgbaar zijn, zoals die van Humax en Pace, dan zien we dat de TF7700 HSCI op alle punten net even sneller en beter werkt. Daarnaast oogt hij op het gebied van menu en EPG beter dan deze modellen. De ontwikkelingen op HDTV-gebied blijven echter doorgaan en de tijd zal leren of deze Topfield zich ook staande kan houden tegen HDTV-modellen van andere fabrikanten. Merken als Arion, TechniSat en Inverto hebben inmiddels aangekondigd nog in 2007 met een HD-ontvanger op de Nederlandse markt te komen. Pas dan is een betere vergelijking tussen diverse modellen mogelijk. Wie nu echter direct wil beschikken over HDTV via de satelliet - en dat is gezien de veel betere beeldkwaliteit zeker te begrijpen - heeft met deze Topfield TF7700 HSCI een goed apparaat te pakken.

   

  Er zijn echter ook wel nadelen aan de ontvanger. Sommige, zoals het upscaling,   zijn waarschijnlijk via software-updates goed te verbeteren. Eén probleem is zeker niet via de software te verbeteren en dat is de afstandsbediening. Het is onbegrijpelijk dat Topfield bij een ‘high end’ ontvanger, zoals de TF7700 HSCI toch wel genoemd kan worden, deze afstandsbediening kan leveren. De AB werkt wel naar behoren, maar ziet er niet heel opwindend uit. Topfield houdt met deze ontvanger het design aan van eerdere topmodellen, en had daar dan ook beter dezelfde afstandsbediening bij kunnen leveren.

  Reacties

 1. TV-TIP Hier zijn de Van Rossems!

  Hier zijn de Van Rossems!
  NPO 2 om 20:25 uur
  Vincent sleurt Sis en Maarten mee naar Eindhoven om de industriële erfenis van de lichtstad te bewonderen. De stad was namelijk niet alleen het centrum van de auto-industrie, maar ook van de tabaksindustrie. Hier heeft Eindhoven het Van Abbemuseum aan te danken.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN TRUTH OR DARE

   Een onschuldig spelletje Truth or Dare krijgt een dodelijke afloop wanneer de deelnemers op mysterieuze wijze gestraft worden. Lucy Hale (Pretty Little Liars) en Tyler Posey (Teen Wolf) spelen de hoofdrollen. Totaal TV mag vijf keer twee bioscoopkaartjes voor deze thriller weggeven.

  TV-TIP Nova Zembla

  Nova Zembla
  RTL 7 om 20:29 uur
  Eind 16de eeuw zijn ontdekkingsreizigers Barentsz en Van Heemskerck samen met hun bemanning gestrand bij het eiland Nova Zembla. Ze proberen daar de vrieskou te overleven in een zelfgebouwd houten huis. In de bios maakten de mooie 3D-beelden veel goed, maar thuis op de bank heb je een pot sterke koffie nodig.