1. Tests

  Ultra HD binnen ieders budget

  2017 wordt het jaar waarin Ultra HD tv-decoders ingeburgerd raken en betaalbaar worden. Mutant geeft met de HD51 het goede voorbeeld.
  Jarco Kriek
  3 januari 2017
  9
  comments 1
  Ultra HD binnen ieders budget

  De Mutant HD51 zorgt voor de eerste prijsdoorbraak in het segment van Ultra HD tv-decoders. Voor iets meer dan tweehonderd euro staat deze tv-decoder in de huiskamer. Naast de weergave van HEVC/H.265 - dus Ultra HD - content biedt de HD51 ook nog eens hybride mogelijkheden. Wie hybride of met twee tuners voor hetzelfde uitzendplatform wil kijken, moet wel enkele tientallen euro's investeren in een tweede tuner.

   

  Verwisselbare tuners

  De Mutant HD51 beschikt op de achterzijde over twee slots voor verwisselbare tuners. Er zijn twee soorten tuners beschikbaar. Voor satellietontvangst is er de DVB-S2 tuner. Een multituner maakt het mogelijk om óf kabel (DVB-C) óf digitale ethertelevisie (DVB-T en DVB-T2) te ontvangen. Wat betreft de ontvangst van digitale ethertelevisie is de HD51 toekomstzeker. Naast DVB-T2 wordt ook HEVC/H.265 ondersteund. Hierdoor kan de Nederlandse gebruiker in de oostelijke grensstreek de Duitse DVB-T2 uitzendingen ontvangen met de juiste smartcard. De Duitse publieke omroepen ARD en ZDF gaan ongecodeerd uitzenden in DVB-T2, en zullen dus zonder smartcard te bekijken zijn. De tuners van de HD51 zijn - in tegenstelling tot die van de onlangs geteste concurrent VU+ Uno 4K - niet geschikt voor de FBC-techniek. Dit maakt het mogelijk om met een twin tuner en een Unicable LNB tot acht zenders live te kijken, op te nemen of te streamen.

   

  Aansluitmogelijkheden

  Achterop de decoder zien we verder twee USB-poorten, waarvan één voor de snellere 3.0 techniek geschikt is. De netwerkaansluiting is eveneens van de snelste soort, dus een gigabit ethernetinterface. Zoals hoort bij een Ultra HD-decoder is de HDMI-aansluiting er eentje met het 2.0 protocol. Analoog beeld en geluid wordt via een mini-jack aansluiting ondersteund. Om de decoder op een home cinema set aan te sluiten is er de digitale optische geluidsuitgang. De Mutant HD51 beschikt niet over een interne voeding. Een externe adapter zorgt voor de 12 volt stroomvoorziening. Dat biedt als voordeel dat de HD51 ook mobiel in bijvoorbeeld camper of caravan gebruikt kan worden.

   

  Display

  De Mutant HD51 is een bredere ontvanger dan de VU+ Uno 4K. Hij heeft hierdoor genoeg ruimte voor een VF-display die onder meer de zendernaam van de geselecteerde tv- of radiozender kan weergeven. Verder is er alleen een stand-by toets aanwezig. Om de decoder te bedienen is dus altijd de afstandsbediening nodig. Deze wordt inclusief de benodigde batterijen meegeleverd. Daarnaast vinden we in de doos een adapter, een HDMI-kabel van goede kwaliteit en de benodigdheden om intern een 2,5 inch harde schijf in het apparaat te monteren. Aan de voorzijde van de ontvanger vinden we onder een klepje een USB 2.0-aansluiting, een interne smartcardlezer en een Common Interface-slot. De interne kaartlezer kan via emulatie voor de smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen geschikt gemaakt worden. Bij het CI-slot bemerkten we enige problemen bij gebruik van de nieuwe Viaccess Orca CI+ module van CanalDigitaal. Alle andere modules werken zonder problemen.

   

  Linux

  De Mutant HD51 is een decoder die werkt op een open source versie van het Linux besturingssysteem. Dat betekent dat er voldoende hobbyfirmware voor het apparaat op het internet te vinden is. In onze test gebruiken we de OpenPli 4.0 firmware, omdat deze voor Nederlandse gebruikers in de praktijk het prettigst is. De eerste installatie lijkt lastig maar is door de duidelijke uitleg op het scherm uiterst goed te doen. Dat maakt de HD51 ook voor beginnende gebruikers geschikt. Het personaliseren is wellicht iets moeilijker, maar zeker geen onuitvoerbare klus. Verder is het niet noodzakelijk: alle basismogelijkheden van de decoder zijn gewoon bruikbaar.

   

  Snelle ontvanger

  Als we een blik onder de motorkap werpen, zien we dat de Mutant HD51 gebruik maakt van de nieuwe Broadcom BCM7251S chipset. Dat is dezelfde chipset als VU+ in de Uno 4K toepast, beide met een kloksnelheid van 1700MHz. De BCM7251S beschikt over twee kernen en is dus dual core. Hieraan gekoppeld is een gecombineerd 4GB flashgeheugen en 1GB DDR3 RAM-geheugen. Dit complete plaatje maakt van de decoder een zeer aangename en snelle zapper.

   

  Opnemen

  Natuurlijk kunnen we met de Mutant HD51 meerdere programma's tegelijk opnemen. Om dit en het live pauzeren van tv-zenders mogelijk te maken, moeten we het apparaat voorzien van een geheugendrager. Dit kan op twee manieren. Intern kan een harde schijf worden geplaatst met de meegeleverde accessoires. Een andere mogelijkheid is een externe USB harde schijf of USB-stick. Omdat de HD51 over een USB 3.0-poort beschikt, kunnen op deze manier probleemloos Ultra HD-zenders opgenomen worden met een opslagapparaat dat daadwerkelijk voor USB 3.0 geschikt is. Een derde mogelijkheid is om uitgezonden programma's op een NAS-server in het thuisnetwerk op te nemen. Dat is wellicht bij installatie wat bewerkelijker, maar werkt zonder problemen. We konden meerdere gecodeerde en ongecodeerde zenders - waaronder Ultra HD-zenders - gelijktijdig opnemen. Wel liepen we hier tegen beperkingen op bij het gelijktijdig opnemen van zenders van meerdere transponders en polarisaties.

   

  Beeldkwaliteit

  De door de Mutant HD51 geleverde beeldkwaliteit is uitmuntend. Dat geldt zowel voor UHD- en HD- als voor SD-kanalen. Naast het bekijken van lineaire tv kunnen we ook online naar content kijken, zoals terugkijkdiensten en internetstreams van tv-zenders en webcams van over de hele wereld. Met de aanwezige mediaspeler is het mogelijk om vrijwel alle mediabestanden af te spelen. Alleen met DTS geluid gaat de HD51 soms nog de mist in. Ook het afspelen van videobestanden met HEVC/H.265 met OpenPli 4.0 zal in de toekomst worden verbeterd. Het afspelen is op dit moment al mogelijk, maar de beeldweergave is niet altijd vloeiend.

   

  Conclusie

  De Mutant HD51 mag dan qua prijs een budgetontvanger genoemd worden, maar de prestaties zijn groots. Wie op zoek is naar een goede en goedkope hybride decoder die klaar is voor de toekomst, moet de aanschaf van dit apparaat zeker overwegen.

   

  VERBRUIK Het stroomverbruik met een interne 2,5 inch harde schijf ligt rond de 18 watt. In stand-by is het verbruik 5 watt, en in deep stand-by minder dan een watt.

   

  De geteste ontvanger is beschikbaar gesteld door EuroGlobal Enschede

  Ultra HDsatelliietMutantMutant HD51HD51DVB-T2DVB-CHEVC/H.265

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X2 TICKETS ZIGGO F1 LIVE

   De Grand Prix van Oostenrijk is 30 juni niet alleen levensecht te volgen op de tribunes bij het circuit, maar ook voor duizenden fans in de Ziggo Dome. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor dit live evenement in de Ziggo Dome weggeven.

  TV-TIP Football - Women's World Cup

  Football - Women's World Cup
  NPO 1 om 17:50 uur
  Zo zien we Vivianne Miedema het liefst: juichend na een doelpunt. De spits is in vorm. Ze schoot haar club Arsenal hoogstpersoonlijk naar het kampioenschap met 22 goals in twintig wedstrijden. Dat zijn nog eens cijfers. Ga zo door in Oranje!

  TV-TIP 48 Hours

  48 Hours
  om 11:05 uur
  De norse rechercheur Jack Cates haalt de kleine crimineel Reggie Hammond uit de gevangenis om de gevaarlijke gangster Gatz te vinden. Reggie heeft weinig zin om Jack te helpen, maar ziet dit als een kans om een gestolen geldbedrag terug te vinden en met de buit te vluchten.

  Interview

  • *

   Barry Atsma

   The Rook

   Ideale schoonzoon Barry Atsma speelt een enge creep in de internationale thrillerserie The Rook, over mensen met paranormale gaven.
   Reacties0 reactie(s)