1. Tests

  UPC Horizon mediabox: Waakvlam aan de horizon

  De nieuwe manier van tv-kijken: dat heeft UPC met de nieuwe Horizon mediabox voor ogen. Van idee naar eindproduct blijkt een grote stap.
  Jarco Kriek
  6 juni 2016
  6.0
  comments 1
  UPC Horizon mediabox: Waakvlam aan de horizon
  De nieuwe manier van tv-kijken: dat heeft UPC met de nieuwe Horizon mediabox voor ogen. Van idee naar eindproduct blijkt een grote stap.

  Het concept is eigenlijk simpel. Weg met alle modems: ze maken plaats voor een digitale tv-ontvanger die alles in zich heeft. Digitale televisie, internet én telefonie. Eigenlijk mag je dan niet meer over een tv-ontvanger spreken. UPC doet dit dan ook niet, maar noemt de Horizon mediabox een mediagateway. 

  Wat design betreft is het resultaat fantastisch – al kunnen de meningen hierover verschillen. In gebruik blijkt het toch moeilijker te zijn om drie apparaten in één behuizing te bundelen. De kinderziektes die we tegenkwamen zijn allemaal terug te leiden naar de firmware waarop de Horizon draait. Nu is het mooie dat dit soort problemen vrijwel altijd te verhelpen zijn. Op dit moment zijn de foutjes echter te talrijk om in één of twee updates te kunnen oplossen.

  Een groot voordeel is dat de UPC Horizon mediabox een internationaal product is van moederbedrijf Liberty Global. Nederland is het eerste land waar de Horizon mediabox is geïntroduceerd; Zwitserland volgt nog dit jaar en Duitsland in 2013. Hierdoor worden er grote inspanningen geleverd om de firmware op korte termijn te verbeteren. De eerste belangrijke update komt in november. In de eerste maanden van 2013 volgt een nog grotere update. In de tussentijd is het mogelijk dat er kleine updatepatches beschikbaar komen waarin slechts enkele problemen worden verholpen. 

  De vraag blijft natuurlijk of de huidige problemen niet voor de lancering verholpen hadden kunnen worden. Het maakt voor het voor Totaal TV moeilijker om een kwalificatie aan de Horizon te geven. De uitwerking is nog niet voldoende, maar de intentie is goed. Daar hebben we in ons eindoordeel rekening mee gehouden. Een kijkje achter de schermen van het Horizon-project leert ons dat UPC op een serieuze manier met de verbetering van de mediabox omgaat.

  Tijdens onze test hadden we op diverse testlocaties meerdere Horizon mediaboxen tot onze beschikking. Daarbij ondervonden we nogal vreemde verschillen. Nadat we een paar puntjes op de i hadden gezet onze ene testontvanger goed, maar bij een testontvanger op een andere locatie kon er geen gebruik worden gemaakt van video on demand. In alle gevallen hebben we de test uitgevoerd met alleen de tv-functie van de Horizon mediabox. Het gebruik van de oude modems voor internet en telefoon was een gevolg van de gekozen testconstructie. Daarbij kon op de ene locatie wel zonder problemen van internet en telefonie gebruik gemaakt worden. Op de andere locatie waren er onderbrekingen in internet en telefonie. 

  De installatie van onze testlocaties heeft plaatsgevonden in de eerste fase na de introductie op 7 september. De ervaringen die UPC in deze periode heeft opgedaan zijn gebruikt om problemen bij toekomstige installaties te voorkomen. Het heeft er uiteindelijk ook toe geleid dat UPC-abonnees de keuze hebben om hun Horizon zelf te installeren. 

  Wat direct opvalt is dat de beeldkwaliteit van de Horizon mediabox voor iedereen zichtbaar beter is. Dat heeft twee oorzaken: de HD-kanalen komen als eerste in de zenderlijst voor en de Horizon mediabox gebruikt nieuwere technieken, waardoor het beeld beter is dan bij de oude mediaboxen. Wat daarna direct opvalt is de zapsnelheid. Deze is ongekend snel voor een kabeldecoder die van een coderingssysteem gebruik maakt. 

  Een blik onder de kap van de Horizon mediabox vertelt ons de reden: de Horizon heeft maar liefst zes digitale tuners aan boord. Tijdens het bekijken van een tv-zender wordt één tuner extra geactiveerd om alvast afwisselend af te stemmen op het tv-kanaal dat in de zenderlijst onder en boven het tv-kanaal geplaatst staat. Daarbij heeft het tv-kanaal dat naar boven in de zenderlijst staat prioriteit. 

  Het gebruik van meerdere tuners heeft nog een ander groot voordeel. Er kunnen tot vier tv-programma’s tegelijk opgenomen worden. Als dat gebeurt bestaat de kans dat het zappen iets minder snel verloopt. UPC gebruikt nog de ouderwetse interne harde schijf voor het opnemen van tv-programma’s. Deze heeft een opslagcapaciteit van 500GB, waarvan 400GB voor het opnemen van programma’s gebruikt kan worden. 

  De overige 100GB houdt UPC gereserveerd voor onderdelen die binnen het Horizon-platform worden aangeboden. Denk hierbij aan de apps die op de Horizon mediabox gebruikt kunnen worden. Dat zijn er op dit moment nog veertien. UPC voegt daar in de komende maanden nog tientallen aan toe. Uiteindelijk kan het aantal apps in de toekomst tot ongeveer honderd groeien. 

  Met de beschikbare 400 GB opslagcapaciteit voor opnames kan men gemiddeld tot honderd uur programma’s opnemen. Dit is afhankelijk van de opgenomen tv-zender. HD-opnames nemen op de harde schijf meer ruimte in beslag dan SD-opnames. 

  De menu’s van de Horizon mediabox zien er grafisch erg goed uit. Goede ontwikkeling, zou je zeggen. De praktijk is echter anders. De grafische 3D-aspecten in het menu maakt de Horizon mediabox bij gebruik van menuonderdelen juist erg traag. 

  Daarnaast is gekozen voor de mooie grafische oplossing van het plaatsen van thumbnails – kleine plaatjes – bij de beschikbare content in de onderdelen video on demand en opgenomen programma’s. De foto’s die worden geplaatst zijn willekeurig van het internet gehaald. Het is daarom lastig om te achterhalen welk programma bij de thumbnail bedoeld wordt. Het is ook erg wennen voor bestaande UPC-klanten die werken met gewone lijsten met de beschikbare content. Samen maakt het de gebruikerservaring voor een deel van de  UPC-abonnees negatief. Die ervaring kan verbeterd worden als men het probleem van het trage menu in de komende maanden weet te verbeteren. Beter is het om de gebruiker zelf de mogelijkheid te geven om bij deze menu-onderdelen de weergave te bepalen.

  In het gebruik van het menu lopen we tegen meer verbeterpunten aan. Zo moeten we voor het opvragen van de EPG enkele stappen binnen het menu doorlopen. Waar andere ontvangers een simpele EPG-toets op de afstandsbediening hebben, ontbreekt deze bij de afstandsbediening van de Horizon. Het even snel in de EPG kijken is hierdoor eigenlijk niet mogelijk: we moeten het menu van de Horizon induiken. En u raadt het al: dan lopen we weer tegen het traagheidsprobleem aan. 

  Het opnemen van programma’s vanuit de EPG verloopt goed. Anders wordt het als we het zogenaamde ‘series linking’ gaan gebruiken. Hierbij worden alle afleveringen van een bepaald tv-programma automatisch opgenomen. In een testperiode van twee weken waarin we series linking getest hebben, bleek dit vrijwel niet te werken. In de meeste gevallen werd alleen de eerste aflevering opgenomen, de andere niet of slechts gedeeltelijk. UPC moet daarnaast een betere oplossing vinden voor het handmatig opnemen van tv-programma’s. Dit is voor veel mensen te ingewikkeld.

  Eén van de voordelen van de Horizon mediabox zou de afspeelmogelijkheid van video-, muziek- en fotobestanden in het thuisnetwerk moeten zijn. Daarbij maakt Horizon gebruik van de DNLA techniek. Het levert voor de pc en laptop het softwareprogramma Twonky om het afspelen en bekijken van bestanden mogelijk te maken. In onze testen blijkt dat wel werkt, maar niet bij alle bestanden die we probeerden. In ons geval gebruikten we toch veel liever de aanwezig externe mediaspeler voor dit soort zaken. 

  Een andere nieuwe mogelijkheid is het gebruik van apps. UPC heeft op dit moment diverse apps in de Horizon mediabox geplaatst. Dat heeft zeker een toegevoegde waarde. Mooi is de koppeling die de Horizon automatisch maakt met de YouTube app. Kijkt men naar ‘Pauw en Witteman’ en men gaat deze app gebruiken, dan komen er direct video’s van eerdere uitzendingen van dit programma via YouTube naar boven. Het probleem is echter weer dat we hiervoor gebruik moeten maken van het menu. En u raadt het al: dat gaat traag. Het opzoeken van videobestanden van een tv-programma kan hierdoor soms dertig seconden tot een minuut duren. 

  Het is niet eerlijk om UPC nu al keihard af te rekenen op een tv-product dat een heel nieuwe tv-ervaring belooft. UPC heeft besloten om het project – in onze ogen te snel – uit de testfase te halen en aan de klanten aan te bieden. Een probleem als het wegvallen van het HDMI-signaal bij bepaalde modellen van bepaalde tv-fabrikanten had in deze testfase opgemerkt moeten worden. Zeker als het om modellen van een veel verkocht merk als Philips gaat. Ook het ontbreken van de EPG-knop levert voorspelbare problemen op. En zo kunnen we nog wel enkele voorbeelden geven. 

  Voor wat betreft de afstandsbediening is er goed nieuws. Begin volgend jaar komt er een nieuwe afstandsbediening voor de Horizon waarop de EPG en de gekleurde toetsen wel aanwezig zijn. Deze beschikt ook over een qwerty-gedeelte. UPC heeft inmiddels op haar website instructies geplaatst waardoor men handelingen in het menu kan overslaan door het langer indrukken van toetsen op de afstandsbediening. Allemaal goede initiatieven. Maar de eindgebruiker heeft er op dit moment nog niets aan. Daarom ons eindoordeel van drie sterren.. Het is aan UPC om ons en de eindgebruikers te bewijzen dat er meer in de Horizon zit.


  CATEGORIE We hebben de UPC Horizon mediabox getest in de categorie HD-ontvangers

  FIRMWARE De UPC Horizon mediabox is getest met de firmware van 19 september 

  Reacties

 1. TV-TIP Wielrennen: Luik-Bastenaken-Luik

  Wielrennen: Luik-Bastenaken-Luik
  Eurosport 1 om 14:00 uur
  Wat hadden we graag titelverdediger Wout Poels ­gebombardeerd tot favoriet. Een sleutelbeenbreuk in Parijs-Nice gooide roet in het eten. Philippe Gilbert is als een van de weinige Waalse toprenners ­kanshebber in de Ardennen. Vorig jaar won hij ­Vlaanderens ­Mooiste, nu wil hij weer koning van ­Wallonië zijn.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN TRUTH OR DARE

   Een onschuldig spelletje Truth or Dare krijgt een dodelijke afloop wanneer de deelnemers op mysterieuze wijze gestraft worden. Lucy Hale (Pretty Little Liars) en Tyler Posey (Teen Wolf) spelen de hoofdrollen. Totaal TV mag vijf keer twee bioscoopkaartjes voor deze thriller weggeven.

  TV-TIP KNVB Beker Finale

  KNVB Beker Finale
  Veronica om 17:30 uur
  Robin van Persie laat flitsen zien van de ­klasse die alleen een topspeler heeft. Maar een hele wedstrijd voor Feyenoord spelen? Dat is nog niet veel ­gebeurd. De spits wordt klaargestoomd om zijn klasse te tonen in de bekerfinale tegen het niet te onder­schatten AZ, misschien wel de makkelijkst combinerende ploeg van Nederland.