1. Tests

  Vantage X221 TS CI: DVB-T en DVB-S in één apparaat

  In deze test kijken we naar een hybride ontvanger van Vantage, de merknaam van een Duitse fabrikant die in Nederland nog niet zo bekend is. Het vlaggenschip Vantage X221 TS CI combineert digitale aardse en satellietontvangst, en heeft bovendien een blind search functie.
  Jarco Kriek
  22 december 2015
  0.0
  comments 0
  Vantage X221 TS CI: DVB-T en DVB-S in één apparaat

  Er komen steeds meer hybride digitale ontvangers op de markt. Met deze ontvangers kan men meerdere vormen van digitale tv ontvangen, en zo de voordelen van verschillende uitzendplatforms combineren. In deze test kijken we naar een hybride ontvanger van Vantage, de merknaam van een Duitse fabrikant die in Nederland nog niet zo bekend is. Het vlaggenschip Vantage X221 TS CI combineert digitale aardse en satellietontvangst, en heeft bovendien een blind search functie. Klinkt ideaal, en wij hebben getest of de ontvanger zijn beloftes waar maakt.

   

  Onlangs viel de Vantage X221 TS CI nog uitgebreid in de prijzen toen het Europese televisieprogramma Dr. Dish de ontvanger diverse awards toebedeelde op de CABSAT-beurs in Dubai. Dat zit dus wel goed, zo lijkt het. Toch zijn we nog niet direct overtuigd: Christian Mass - de echte naam van de man achter Dr. Dish - is namelijk persoonlijk betrokken is bij publiciteit rond de Vantage-ontvangers. Daarom willen we zijn lovende woorden graag even checken op onze eigen testbank.

   

  Mooi kastje

  De Vantage X221 TS CI is een goed ogend apparaat, en verkrijgbaar in zwart en zilver. Aan de voorzijde zien we een blauw verlichte aan/uit toets, een ronde vierpijlen toets en twee bedieningstoetsen. Met deze toetsen is de gehele ontvanger, met alle functies, te bedienen zonder afstandsbediening. Achter een frontklep zien we twee interne kaartlezers en twee Common Interface (CI) sloten.

   

  Aan de binnenzijde van de Vantage X221 TS CI vinden we een zeer compacte printplaat met een aparte voedingsprint. Het hart van de ontvanger is een Micro Electronics ST5119 chipset die wordt aangestuurd door een 200 MHz snelle CPU. Mede door deze combinatie wordt de blind search mogelijkheid (waar we later op terugkomen) vlot uitgevoerd. In deze ontvanger, overigens van Koreaanse afkomst, wordt gebruikt gemaakt van een Samsung tuner unit. De opslagcapaciteit voor kanalen is extreem groot: de Vantage X221 TS CI kan maar liefst 10.000 zenders in zijn geheugen opslaan.

   

  DVB-S en DVB-T

  De ontvanger is dus geschikt voor ontvangst van digitale satellietuitzendingen (DVB-S) én aardse digitale signalen (DVB-T). Als we het digitale satellietgedeelte bekijken, zien we dat de gebruikte ontvanger een prima ontvangstgevoeligheid heeft. Hierdoor kan hij ook gemakkelijk overweg met signalen die ontvangen worden door een kleinere schotelantenne. We probeerden de Vantage onder andere uit op de populaire Multytenne van TechniSat. De ontvangst met de Vantage was hiermee zeer goed: zelfs bij de zwakkere transponders op de Hot Bird satelliet kon de ontvanger bij fikse regenbuien nog een plaatje op ons beeldscherm toveren.

  Het DVB-T gedeelte voldoet eveneens. Zonder moeite konden we de zenders van het ‘Digitenne van KPN’ zenderpakket inlezen. Ook de ongecodeerde zenders van het Belgische DVB-T pakket konden we in Zuid-Holland goed inlezen met behulp van een buitenantenne. Kopers van deze ontvanger moeten er overigens wel rekening mee houden dat de Vantage géén 5 volt spanning meelevert op de uitgang voor de DVB-T antenne. Vele DVB-T antennes, zowel de buiten- als binnenmodellen, hebben een ingebouwde antenneversterker. Deze dient te allen tijde gevoed te worden met een 5 volt voedingsspanning. In combinatie met de Vantage dient men deze voeding dus zelf toe te voegen. Ook valt op dat de gevoeligheid van de DVB-T tuner minder wordt op de hogere frequenties van het frequentiespectrum.

   

  Interne kaartlezer

  De twee interne kaartlezers zijn geschikt voor de Conax en X-Crypt coderingsystemen. Omdat het Nederlands DVB-T pakket met Conax-codering uitzendt, is dit voor de Digitenne-abonnees een uitkomst. De Vantage kan in praktijk ook omgaan met de smartcards voor dit zenderpakket.

   

  Op het internet is er echter ook alternatieve hobbysoftware te vinden waarmee men van de interne kaartlezer een ‘alleshapper’ kan maken. Na het aanbrengen van deze software bleken de kaartlezers ook geschikt voor de Irdeto-smartcard van CanalDigitaal en de Mediaguard/SECA-smartcards van CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Ook gelijktijdig gebruik van de CanalDigitaal- en TV Vlaanderen-smartcard in de interne kaartlezers verliep zonder enige problemen.

   

  Daarnaast is er bij deze software ook een emulator ingebouwd, waarmee men op zeer makkelijke manier een zogenaamde ‘softcam.key’ met een speciaal programma en een nullmodemkabel naar de ontvanger kan sturen. Hiermee kunnen betaalzenders zichtbaar worden gemaakt – zonder te betalen, welteverstaan. We wijzen er voor de zekerheid nog even op dat het gebruik van deze hobbysoftware volgens de Nederlandse wet verboden is, en dat het zonder betaling kijken naar betaalzenders strafbaar is.

   

  CI-handling

  De Common Interface van de Vantage gaat soepel om met de verschillende typen modules. De Aston DUAL CI en de CanalDigitaal/TV Vlaanderen Mediaguard module werken zeer bevredigend. Alleen moet de gebruiker van de laatstgenoemde module wel eerst de nieuwe software in de module laden. Deze is via de zender BVN op de Astra1-positie binnen te halen door in het menu van de module de optie ‘software update’ te kiezen (wel wachten tot het scherm ‘download voltooid’ laat zien, en niet al de module eruit halen of de download stoppen als er ‘100%’ in het beeld staat). Bij gebruik van de T-Rex module in deze ontvanger toont deze zich weer erg dominant. Dat houdt in praktijk in dat het gebruik van een tweede CI-module naast de T-Rex niet mogelijk is.

   

  Blind Search

  Belangrijk onderdeel van deze ontvanger is de blind search optie. Hiermee is het mogelijk om heel eenvoudig alle reguliere televisie- en radiokanalen te vinden die in de ether én op een bepaalde satelliet worden uitgezonden. Vooral dat laatste is belangrijk, nu steeds meer analoge satelliettransponder worden omgezet naar digitale transponders. Om helemaal up-to-date te blijven is blind search op dit moment de meest ideale oplossing voor de consument.

   

  Maar blind search wordt ook gebruikt door de zogeheten feedhunters. Deze zoeken naar incidentele beeldverbindingen via de satelliet. Omdat deze slechts tijdelijk in de lucht zijn, is de tijd die een ontvanger gebruikt om een satelliet uit te lezen belangrijk: hoe sneller, hoe beter. Daarnaast moet de blind search optie goed kunnen omgaan met zeer smalbandige satellietsignalen. We vergelijken de Vantage op dit punt met de MAXplus HTS 2100+, de ontvanger die door feedhunters op dit moment waarschijnlijk het meest wordt gebruikt.

   

  In de praktijk blijkt de Vantage een fractie sneller te zijn dan de MAXplus, maar dit verschil is verwaarloosbaar. Het voordeel van de Vantage zit vooral in de instelbare grootte van de stappen waarmee de blind search wordt uitgevoerd. Bij de MAXplus is deze stapgrootte standaard rond de 4 MHz ingesteld. Bij de Vantage kan de gebruiker deze zelf handmatig instellen tot een stap van minimaal 1 MHz. Er worden dan mogelijk meer zenders gevonden, maar het duurt wel rond de 20 minuten voordat een complete scan is uitgevoerd.

   

  De Vantage heeft ook iets meer moeite om 4:2:2-feeds te detecteren. Deze kunnen niet worden weergegeven door de ontvanger, maar feedhunters willen graag de gegevens van deze feeds weten om ze zichtbaar te maken met aanvullende apparatuur, die wél 4:2:2 kan weergeven maar weer niet beschikt over een blind search optie. Menumatig is de Vantage overigens veel beter dan de MAXplus.

   

  Conclusie

  Terug naar de Dr. Dish awards die deze ontvanger heeft gekregen. De Vantage is zonder meer een zeer goede hybride ontvanger, maar er zitten softwarematig nog teveel minpunten aan om alle lof te rechtvaardigen. Een beetje vreemd vinden we de awards dus wel. Onlangs gaf Dr. Dish bijvoorbeeld de Topfield TF7700 HSCI scherpe kritiek vanwege zijn satelliet- en transponderdatabase. Als we echter kijken naar de satellietdatabase van de Vantage is deze dramatisch: alle satellieten staan door elkaar en we konden er echt met geen mogelijkheid enige structuur in ontdekken. Daarnaast maakt de Vantage bij de satellietposities alleen gebruik van de ‘graden oost’-aanduiding. Dat gebeurt bij professionele apparatuur ook, maar de consument is toch echt gewend om de Hispasat aan te duiden met ‘30 graden west’, en niet – zoals bij de Vantage – met ‘330 graden oost’.

   

  Bij onze eerste automatische opstart van de Vantage hadden we bijna taallessen nodig. Waar de meeste ontvangers opstarten in het Engels, startte ons testmodel in het Albanees. En we kunnen u vertellen dat het even geduurd heeft voor wij in het Albanees het woord ‘Nederlands’ hebben kunnen vinden. Overigens werd dit bij latere softwareversies wel verbeterd: daarmee werd er opgestart in de Engelse taal.

   

  Verder konden we in de blind search functie niet instellen tussen welke symbolrate waarden we wilden zoeken. Dit is vooral belangrijk voor feedhunters, want de snelheid van een scan wordt verkort als men bepaalde waarden overslaat, bijvoorbeeld van MCPC transponders. De importeur van Vantage voor de Benelux laat ons overigens weten dat dit punt in een aanstaande software-update wordt aangepakt, samen met enkele schoonheidsfoutjes.

   

  Voordelen heeft deze ontvanger zeker ook. Voor huiskamergebruik is de Vantage een perfecte hybride ontvanger, en wellicht één van de betere ontvangers die op dit moment te koop zijn.

   

  Ook voor draaibare en multisat-systemen is deze ontvanger – als we de genoemde puinhoop in de satellietdatabase even buiten beschouwing laten - zeer goed bruikbaar. Alle DiSEqC-protocollen, inclusief USALS, worden ondersteund. Daarnaast is het zeer prettig dat de Vantage X221 TS CI overweg kan met het Unicable LNB systeem van het Luxemburgse FTA (bekend van Lemon en Inverto).

   

  Daarnaast wordt er een zeer prettig in de hand liggende afstandsbediening bij deze ontvanger geleverd, zijn subkanalen makkelijk opvraagbaar, en wordt de teletekst via de ontvanger geregeld zodat deze ook bruikbaar is op projectoren en beamers.

   

  Kort gezegd is de Vantage X221 TS CI een hybride ontvanger waaraan de consument geen buil valt. Op sommige punten is de software echter nog niet helemaal af. Voor de adviesverkoopprijs krijgt de consument een ontvanger waarmee hij prima naar digitale satelliet én aardse televisie kan kijken. Wanneer men gaat spelen met de hobbysoftware kan men zelfs de kosten van een CI-module besparen. De blijvende werking van deze software kan echter niet worden gegarandeerd.

  Reacties

 1. TV-TIP Sudan: De laatste neushoorn

  Sudan: De laatste neushoorn
  NPO 2 om 17:25 uur
  Neushoorn Sudan werd dertig jaar geleden gevangen in het zuiden van Sudan. Een eenzaam leven in een Tsjechische dierentuin was zijn lot, totdat Sudan in 2009 terug naar Afrika gevlogen werd om zijn soort te redden. Hij overleed op 19 maart.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET BOHEMIAN RHAPSODY

   Bohemian Rhapsody is een ode aan Queen, de muziek en hun uitzonderlijke zanger Freddie Mercury. De film volgt de snelle opkomst van de band aan de hand van hun iconische liedjes en revolutionaire geluid. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor dit muziekdrama weggeven, met daarin een t-shirt, een plectrum en een zonnebril en natuurlijk twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP UEFA Champions League

  UEFA Champions League
  Veronica om 18:00 uur
  Gastón Pereiro is een grijze muis in potjes tegen Fortuna Sittard en NAC, maar speelt vooraan de punt op het middenveld, achter Luuk de Jong en heeft van die acties die niet te voorspellen zijn. We zijn benieuwd hoe hij zich houdt tegen Harry Kane & Co: Tottenham Hotspur.