1. Tests

  Veamer video-on-demand: Klikken en kijken: Veamer

  Dit keer eens geen stuk hardware op onze testbank. Totaal TV ging aan de slag met Veamer, de nieuwe video-on-demand dienst van SBS Broadcasting.
  Jorrit van Broekhoven
  24 maart 2016
  0.0
  comments 10
  Veamer video-on-demand: Klikken en kijken: Veamer

  Dit keer eens geen stuk hardware op onze testbank. Totaal TV ging aan de slag met Veamer, de nieuwe video-on-demand dienst van SBS Broadcasting.

  Wat is Veamer?
  Op Veamer (www.veamer.nl) kun je speelfilms en tv-series huren en direct bekijken op je pc. Ook kun je een film kopen; in dat geval moet hij eerst worden gedownload. Het aanbod is nog niet heel groot, maar er is voor elk wat wils. Naast klassiekers als ‘Dirty Harry’ en ‘The Shawshank Redemption’ zijn er ook actuele titels, bijvoorbeeld ‘The Dark Knight’ en ‘The Curious Case of Benjamin Button’. Series zijn er nog niet zo veel. Wel is het leuk dat je SBS-titels als ‘Verborgen gebreken’ en ‘De hoofdprijs’ op Veamer kunt bekijken. Erotiek wordt (nog) niet aangeboden.

  Na een simpele registratie kunnen we direct beginnen met bestellen en kijken. Betaling gaat met de creditcard, of heel gemakkelijk via iDEAL. Voor optimaal kijkgenot kun je de pc natuurlijk aansluiten op je televisie. Dat kan op verschillende manieren, die netjes worden beschreven bij de Veelgestelde vragen. Veamer werkt uitsluitend op Windows-pc’s met Internet Explorer 6 of hoger. Als mediaspeler moet Windows Media Player 10 of hoger worden gebruikt. Deze moet geschikt zijn voor DRM (Digital Rights Management), het systeem dat wordt gebruikt om beeldmateriaal te beschermen tegen illegaal kopiëren. Gebruikers van Firefox kunnen binnenkort bij Veamer terecht; Apple-gebruikers nog niet.

  Voordat je wat kunt huren of kopen, checkt Veamer eerst met een testfilmpje of je systeem wel geschikt is voor het afspelen van beeldmateriaal met DRM. Wij kunnen het testfilmpje niet bekijken, maar eigenwijs als we klikken we toch op ‘ja, ik kan het filmpje bekijken’ en gaan door met downloaden. Daar krijgen we later spijt van, want we kunnen onze film niet afkijken. Pas na de nodige hoofdbrekens, het de-installeren van de Windows Media Player en het ophalen van een nieuwe licentie krijgen we beeld. De DRM-check is er dus niet voor niets.

  Hoe werkt Veamer?
  Een snelle internetverbinding is essentieel bij het bekijken van een gehuurde film: deze wordt namelijk ‘gestreamd’, wat betekent dat je internetverbinding snel genoeg moet zijn om de beelden lekker door te laten lopen. Als je bij Veamer een film koopt, belandt deze op je harddisk. Een snelle verbinding is dan niet noodzakelijk, maar wel prettig.

  Om de beeldkwaliteit goed te kunnen vergelijken, kiezen we een film die zowel te huur als te koop wordt aangeboden, hetgeen maar bij een enkele titel het geval is. De keuze valt op ‘JCVD’ – een actiekomedie met Jean Claude van Damme - en direct na betaling van €4,99 kunnen we onze huurfilm bekijken. We kunnen het kijken ook met maximaal 30 dagen uitstellen. Eenmaal begonnen moet de film wel binnen 24 of 48 uur worden afgekeken (afhankelijk van de titel).

  Bij het bekijken van een huurfilm kunnen we kiezen tussen drie snelheden: goed (512 kbps), zeer goed (800 kbps) of uitstekend (1500 kbps). Veamer doet zelf een snelheidsmeting, die in ons geval uitkomt op 6581 kbps: ruim voldoende om de film te bekijken op de hoogste kwaliteit. Bekeken op een computermonitor is de beeldkwaliteit alleszins acceptabel eb vergelijkbaar met dvd-kwaliteit. Hier en daar zien we wat artefacten op de achtergrond en rond de letters van de aantiteling, maar echt storend is dat niet. We kunnen zonder problemen pauzeren, stoppen en door de film heen en weer springen alsof het een dvd is. De film is Nederlands ondertiteld.

  Vervolgens kiezen we bij dezelfde film voor kopen (€16,99). Het downloaden van het bestand neemt een klein half uur in beslag. Het blijkt een .wmv-bestand van 981 MB. De gebruikte codec is WMV9, volgens Microsoft drie keer zo compact als het voor dvd gebruikte MPEG2. Het beeldformaat van 704 bij 396 beeldpunten vinden we toch wat karig: de door HDTV verwende kijker is gewend aan 720 of 1080 lijnen. Op een grotere LCD- of plasma-tv schiet de beeldkwaliteit dan ook te kort.

  Vergeleken met de huurversie zien we geen verschil in beeldkwaliteit. De licentie is duidelijk: we kunnen de film onbeperkt afspelen, maar niet branden of kopiëren. Hiermee zit de koopfilm dus aan onze pc gebakken. Meenemen op een schijfje gaat dus niet lukken. Overzetten naar de harddisk van een media center is wel toegestaan, maar om de film vervolgens te kunnen afpelen moet het media center DRM ondersteunen en verbinding kunnen maken met het internet.

  Wel jammer dat de kosten van het huren niet in mindering worden gebracht als we na het kijken besluiten om dezelfde titel te kopen. Ook de filmindeling van Veamer kan nog wat verbeterd worden. Wij konden best lachen om ‘Cabin Fever’, maar denken dat de meeste kijkers deze horrorfilm niet echt als comedy zouden bestempelen.

  Koopprijs speelfilm: €9,99 of €16,99 voor nieuwe titels
  Huurprijs speelfilm: €2,99 of €4,99 voor nieuwe titels
  Huurprijs aflevering serie: €1,49 voor oudere afleveringen of €1,99 voor lopende series


  Conclusie
  Hoewel Veamer nog in de beta-fase verkeert, werkt deze video-on-demand dienst grotendeels probleemloos. Door de grote rol van DRM is Veamer nog gebonden aan Windows Media Player, en dus aan Windows-pc’s met Internet Explorer. De beeldkwaliteit is voldoende voor monitoren of andere beeldschermen tot 80 cm.

  Reacties

 1. TV-TIP Wielrennen

  Wielrennen
  Eurosport 1 om 13:15 uur
  Dagenlang hebben de klimmers Tom Dumoulin kunnen teisteren, maar nu is het payback-time. 34,2 kilometer tegen de klok is natuurlijk de specialiteit van de wereldkampioen. Nu kan hij minuten terugwinnen op zijn concurrenten, zoals hij vorig jaar bewees toen hij in de tijdrit op de laatste dag van de Giro van de vierde plaats naar de roze trui reed.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM

   Favoriete personages keren terug in dit 3D actie-spektakel. De film vol imposante dinosaurussen introduceert nieuwe soorten die nog angstaanjagender zijn dan ooit tevoren. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor deze avonturenfilm weggeven met daarin een pet en natuurlijk twee bioscoopkaartjes voor de film.

  TV-TIP Z Doc: Op Reis Door Rusland Met Simon Reeve

  Z Doc: Op Reis Door Rusland Met Simon Reeve
  RTL Z om 20:24 uur
  De Britse tv-host Simon Reeve gaat honderd jaar na de Russische Revolutie kijken hoe de wit-blauw-rode vlag erbij hangt. Tussen de vulkanen en steden ontmoet hij bijzondere figuren en vlucht de crew voor Poetins regime.