1. Tests

  Venice V38 HD Combo: Allesvreter

  De Venice V38 HD Combo is een HD-mediaspeler en dvd-speler in één, compleet met netwerkaansluiting, USB-poorten en een ingebouwde harddisk
  Jorrit van Broekhoven
  4 april 2016
  0.0
  comments 0
  Venice V38 HD Combo: Allesvreter

  De Venice V38 HD Combo is een HD-mediaspeler en dvd-speler in één, compleet met netwerkaansluiting, USB-poorten en een ingebouwde harddisk.

  Heeft live televisie zijn langste tijd gehad? Dat is misschien overdreven, maar andere manieren van tv kijken winnen snel terrein. Met de V38 HD Combo multimediaspeler van het Koreaanse merk Venice kun je zo’n beetje alles behalve live tv kijken. En dat is heel wat, zo blijkt.

  De Venice V38 HD Combo is een compact, trapeziumvormig apparaat in zwart en zilver. Aan de voorkant zit een aantal knoppen voor de basisfuncties, een sleuf voor de invoer van dvd- of cd-schijfjes, een USB-aansluiting en line-ingang. De overige aansluitingen zitten aan de achterkant: HDMI, component, digitale audio (S/PDIF), USB en ethernet, plus nog wat analoge aansluitmogelijkheden voor beeld en geluid. Via een klepje in de bodem van de speler kan vrij gemakkelijk een 5,25 inch harde schijf worden geplaatst. Via een netwerkaansluiting kan deze schijf worden beschreven met films, muziek, foto’s en andere bestanden. Het alfanumerieke display op het front geeft niet erg veel informatie. We kunnen de kleuren van het display veranderen, maar alle vijf beschikbare opties zijn vrij lelijk. Het display kan ook uit.

  De Venice speler is geen snelle starter: vanaf het aanzetten duurt het iets meer dan een minuut tot we kunnen gaan kijken. De bediening is heerlijk eenvoudig. Het menu is duidelijk van opbouw, met iconen voor de interne harddisk, eventuele externe USB-harddisks of geheugensticks, de netwerkaansluiting, de dvd-speler en de instellingen. De afstandsbediening heeft veel knopjes, maar is handig ingedeeld. Bij het zappen moeten we behoorlijk goed richten wil de speler ons ‘zien’. Hier en daar had het navigeren door de menu’s wat efficiënter gekund: soms moeten we een menu verlaten met de stop-knop, soms met de exit-knop, en soms met de knop waarmee we het menu ingegaan zijn. De meegeleverde handleiding is geschreven in een soort van Engels, maar is op het web ook in het Nederlands verkrijgbaar. Een nieuwer exemplaar is online beschikbaar. Vooral de uitvoerige bespreking van de internetconfiguratie is handig, want hierbij is nogal wat computerkennis vereist. Via de instellingen van de speler kunnen we als voorkeuzetaal ook kiezen voor ‘Dutch’, maar sommige menu’s blijven Engels.

  Vanaf de interne of een externe harde schijf kunnen we probleemloos uiteenlopende videobestanden afspelen, van DivX en VOB tot TS en MKV, plus vele andere – en dan hebben we het nog niet eens over audiobestanden. Handig is dat in de verkenner direct zichtbaar is welke video- en audiocodecs er zijn gebruikt. De beeldkwaliteit is schitterend. Digitaal kan de speler een videosignaal tonen tot 1080p. Aardig is dat DTS-geluid, bedoeld voor weergave via home cinema systemen, ook als gewoon stereosignaal wordt weergegeven via HDMI.

  Na drie kwartier in een film loopt de speler geheel vast. We ontdekken we dat de ingebouwde ventilator wel degelijk noodzakelijk is - ook bij het afspelen vanaf externe bronnen. Als we via het menu de ventilator in de lage stand zetten, speelt de film verder probleemloos. Wel produceert hij een duidelijk hoorbaar geluid, dat bij stille scènes hinderlijk kan zijn. In de hoge stand wordt een gesprek voeren lastig en gaan onze huisgenoten klagen over ‘tocht langs de benen’. Gelukkig is deze stand niet echt nodig.

  Het afspelen van ondertiteling bij videobestanden is mogelijk, maar gaat niet helemaal vlekkeloos. Soms blijven titels te lang in beeld staan, en soms verschijnen ze dubbel boven elkaar. Erg prettig is dat we het formaat, de kleur en de locatie op het scherm van de ondertitels kunnen aanpassen.

  Als de speler wordt aangesloten op het thuisnetwerk, kunnen er bestanden vanaf andere computers en netwerkschijven worden afgespeeld. Aansluiten kan via een ethernetkabel naar de router, of draadloos via Wi-Fi. Hiervoor moet in één van de USB-poorten een – niet meegeleverde – Wi-Fi dongel worden geprikt. Aan de achterzijde kan dat lastig zijn als de andere USB-poort al bezet is, want dat laat weinig plek over voor een dongel. De Venice speler is nogal kritisch op de gebruikte dongel: de eerste twee die we proberen worden niet gezien. Venice adviseert dongels met de Ralink-chipset.
  Een opmerkelijke netwerkoptie is het downloaden van peer-to-peer netwerken, de zogeheten ‘torrents’. Het is een beetje zoeken en uitproberen, maar het lukt na een poosje toch om een van de titels uit de ‘films van vandaag’-lijst te downloaden. Het binnenhalen van torrents zonder tussenkomst van een pc is iets wat veel gebruikers zal aanspreken. Aan de gebruiksvriendelijkheid van deze optie kan nog wel het een en ander worden verbeterd.

  De dvd-speler accepteert zonder klagen dvd-schijfjes en speelt ze keurig af. Via een speciale optie in het menu is het mogelijk om dvd’s te kopiëren naar de ingebouwde harddisk. Ook muziek-cd’s kunnen op deze manier worden ‘geript’ en omgezet naar mp3-formaat. Via de line-ingang aan de voorzijde kan een analoog audiosignaal worden gedigitaliseerd. Helaas accepteert de speler geen Blu-ray schijven. Dat zou deze HD-speler nog een stuk interessanter hebben gemaakt.

  De Venice V38 HD Combo is een erg veelzijdig alles-in-één apparaat. Het is niet alleen een mediaspeler, maar ook een dvd- en cd-speler, en indien voorzien van een harddisk kan hij ook worden gebruikt voor netwerkopslag (NAS). We missen de Blu-ray functie, maar alle andere tekortkomingen kunnen via firmware-updates worden verholpen. Dat die updates regelmatig verschijnen betekent dat het met de support van de Koreaanse fabrikant wel goed zit. De Nederlandse importeur Enjoy Digital kan zich storten op de Nederlandstalige schermmenu’s en handleiding.

  Reacties

 1. TV-TIP North Woods Law

  North Woods Law
  Animal Planet om 17:20 uur
  De boswachters van North Woods Law ruiken elke klem, elke stroper en elke pyromaan ?al van een afstand, maar ze kunnen helaas niet ?alle ellende voorkomen. Van het kadaver van een bever krijgen ze nu pas lucht en dus begint agent Parker een diepgaand onderzoek.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN TRUTH OR DARE

   Een onschuldig spelletje Truth or Dare krijgt een dodelijke afloop wanneer de deelnemers op mysterieuze wijze gestraft worden. Lucy Hale (Pretty Little Liars) en Tyler Posey (Teen Wolf) spelen de hoofdrollen. Totaal TV mag vijf keer twee bioscoopkaartjes voor deze thriller weggeven.

  TV-TIP Keuringsdienst van Waarde

  Keuringsdienst van Waarde
  NPO 3 om 20:25 uur
  Bekend van de lokale Chinees: het gelukskoekje. Breek hem open en je vindt een papiertje met een diepzinnige tekst. De Keuringsdienst wil graag weten waar deze koekjes vandaan komen, wie al die wijze teksten schrijft, en hoe ze dat papiertje in het koekje gevouwen krijgen.