1. Tests

  Venton HD 100S: HD-ontvanger met wow-factor

  Van de nieuwe Venton HD 100S waren we van de eerste tot laatste seconde onder de indruk
  Jarco Kriek
  23 maart 2016
  0.0
  comments 8
  Venton HD 100S: HD-ontvanger met wow-factor

  Een satellietontvanger met onbekende merknaam – dat voorspelt meestal niet veel goeds. Maar bij de nieuwe Venton HD 100S  waren we van de eerste tot laatste seconde onder de indruk.

  Wat kan de Venton HD 100S?
  De Venton is een single tuner HDTV-satellietontvanger met de mogelijkheid om te draaien op een 12 volts-aansluiting en op te nemen op een externe USB-harddisk. Eerste minpuntje: de USB-aansluiting zit alleen aan de achterzijde van de ontvanger. Niet erg als je een externe harddisk permanent aan de ontvanger wil aansluiten, maar minder leuk als je de USB-poort ook regelmatig wil gebruiken voor andere doeleinden, zoals het transporteren van opnames op een geheugenstick of het inbrengen van nieuwe firmware. Het plaatsen van firmware kan behalve via USB ook via de RS232 seriële poort, maar niet via de satelliet.

  Via de USB kunnen we ook kanalenlijsten van en naar de ontvanger transporteren. Er zijn diverse kanalenlijst editors beschikbaar: naast de gratis oplossingen is er ook de betaalde, maar wel betere, Setedit-editor.

  Bij de eerste opstart kunnen we kiezen welke menutaal we willen gebruiken. Ook Nederlands is een optie. Vervolgens kiezen we de gewenste tijdzone, met de optie automatisch de zomertijd in te schakelen. Daarna volgt de keuze voor het automatisch zoeken van zenders. Hierbij kunnen we ook kiezen voor de CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSat zenderlijsten. Alle kanalen worden vlot ingelezen: de complete CanalDigitaal-zenderlijst kost nog geen 30 seconden.

  Als we de gecodeerde kanalen van CanalDigitaal willen zien, moet er een smartcard worden geplaatst. Hierbij hebben we de keuze uit twee mogelijkheden: de interne kaartlezer en het Common Interface-slot. Deze ontvanger beschikt over een Conax-kaartlezer, die door emulatie in de firmware ook geschikt is voor andere coderingsnormen, waaronder het door CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruikte Mediaguard. Via het menu kunnen we zowel de management als de CanalDigitaal-informatie opvragen. Omdat de kaartlezer geen officiële Mediaguard-licentie heeft, is de toekomstige werking niet gegarandeerd. Mocht de kaartlezer niet meer werken, dan is er echter altijd nog het Common Interface-slot voor het plaatsen van een module. De ontvanger kan goed overweg met de bekende CI-modules, waaronder de CanalDigitaal Mediaguard, Aston en Powercam. Ook gelijktijdig gebruik van de CanalDigitaal smartcard in de interne kaartlezer en de TV Vlaanderen smartcard in een CI-module gaat goed. Hierdoor zijn beide kaarten zonder problemen tegelijk in deze satellietontvanger te gebruiken.

  Ook op het gebied van de EPG wordt er geëmuleerd bij de MediaHighway EPG die CanalDigitaal gebruikt voor de meerdaagse zender- en programmainformatie. Opvallend is overigens dat deze EPG in de Venton geen Canal+ EPG wordt genoemd, verwijzend naar de oude eigenaar van deze EPG-applicatie. Niet vaak zien we dat we kunnen kiezen welke EPG we willen gebruiken. Als we op de OPT-toets op de afstandsbediening drukken, krijgen we de mogelijkheid te kiezen tussen de CanalDigitaal, Canal Satellite France en Cyfra+ gesimuleerde MediaHighway EPG. Kiezen we één van de genoemde providers dan wordt automatisch alle EPG-informatie binnengehaald. Daarbij zien we direct voor hoeveel zenders en programma’s we de EPG hebben binnengehaald: in ons geval vond de Venton bij CanalDigitaal EPG-informatie voor 63 zenders en 2624 programma’s. In onze testperiode konden we niet voor alle zenders die CanalDigitaal aanbiedt de meerdaagse EPG-informatie binnenkrijgen. Dit ligt overigens niet aan deze ontvanger, maar meer aan de problemen die CanalDigitaal heeft bij het aanbieden van een volledige EPG. Bij de Duitse zenders, die gebruik maken van de DVB-EIT standaard EPG, kunnen we EPG informatie tot zeven dagen vooruit bekijken. Nadeel hiervan blijft wel dat we eerst moeten afstemmen op een transponder om alle EPG-informatie van die transponder binnen te krijgen.

  Hoe werkt Venton HD 100S?
  Het zappen tussen gecodeerde kanalen met de interne kaartlezer gaat goed. De zaptijd is zeer acceptabel: tussen ongecodeerde kanalen is dat minder dan 0,5 seconden. Je merkt eigenlijk niet dat je aan het zappen bent. Zappen tussen HD-kanalen gaat niet noemenswaardig langzamer dan bij SD-kanalen. Het zappen tussen radiokanalen duurt echter een stuk langer; soms zelfs meer dan vijf seconden. Ook konden we hier nog een bug ontdekken als we in de automatische beeldformaat-stand teruggingen van de radio- naar de televisiemodus.

  Op het gebied van beeldkwaliteit is er firmwarematig nog wel het nodige te verbeteren. Het gaat dan vooral om de beeldkwaliteit van de SD-kanalen via de HDMI-uitgang. Niet dat deze echt heel slecht is, maar we hebben HD-ontvangers de opwaardering van het beeld naar HD-formaat toch beter zien doen. Over scart is de beeldkwaliteit overigens meer dan goed. Om nog maar niet te spreken over de beeldkwaliteit van HD-kanalen via de HDMI-aansluiting. Ook hiermee scoort de Venton hoge ogen.

  De menustructuur is sober en eenvoudig. Dat heeft als nadeel dat het grafisch gezien wellicht niet helemaal past bij een HDTV-ontvanger. De menu’s zijn wel uitermate gebruikersvriendelijk, waardoors deze HD-ontvanger ook heel geschikt is als instapmodel voor beginnende satellietkijkers.

  De PVR-mogelijkheden zijn goed, maar -  door de enkele tuner die aanwezig is – natuurlijk wel beperkt. We konden SD-programma’s op een USB-stick opnemen. Voor het opnemen van HD-programma’s behaalden we de beste prestaties met een snellere externe harddisk.

  Over de tuner gesproken: die is zeker niet de meest gevoelige die we hebben getest. Hierdoor heeft hij meer signaalsterkte nodig om een goed beeld te geven. Bij de Multytenne-opstelling die we onder andere tijdens onze test gebruikten, kwamen we hierdoor toch een beetje in problemen. Sommige zwakkere transponders van de Hot Bird positie konden we niet geheel blokvrij ontvangen. Bij andere merken ontvangers gaf dit geen probleem.

  De afstandsbediening van de Venton is simpel maar gebruiksvriendelijk. Als extraatje wordt een infrarood-oog meegeleverd. Dit kan worden aangesloten aan de achterzijde van de ontvanger. Hierdoor kan de ontvanger in een afgesloten kast worden geplaatst (handig in de caravan), terwijl hij via het infrarood-oog bereikbaar blijft voor de afstandsbediening.

  Conclusie
  Er zijn wat verbeterpunten aan deze ontvanger, maar de prijs/kwaliteit verhouding is uitstekend. Wij kunnen hem aanraden aan iedereen die geen CanalDigitaal gecertificeerde HD-ontvanger wil kopen, maar toch op zoek is naar een betaalbare HD-oplossing. Men moet er wel rekening mee houden dat de interne kaartlezer niet gecertificeerd is en men mogelijk later nog een CI-module moet kopen.

  Eindoordeel: zeer goed

  Reacties

 1. TV-TIP Wildernis onder water

  Wildernis onder water
  NPO 2 om 19:50 uur
  De makers van Wildernis onder water zijn aanbeland bij het tweede couplet van het Limburgs volkslied: Waar de brede stroom der Maas, statig zeewaarts vloeit; weeldrig sappig veldgewas, kost'lijk groeit en bloeit. Je hoort het al: ze nemen een frisse duik in de Zuid-Limburgse beken en rivieren die door de provincie kronkelen.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD WESTWORLD S2

   Chaos overheerst in dit volgende hoofdstuk over de geboorte van een nieuwe levensvorm. Dolores neemt de touwtjes in handen, terwijl Maeve haar eigen missie heeft. De net bevrijde hosts hebben een appeltje te schillen… Totaal TV mag de dvd van dit tweede seizoen van Westworld vijf keer weggeven.

  TV-TIP Je geld of mijn leven

  Je geld of mijn leven
  NPO 1 om 20:30 uur
  Bert van Leeuwen maakt de wereld een beetje beter. Is het niet middels een diner voor gebroken families, dan zoekt (en vindt) hij wel vier patiënten die een crowdfunding gestart zijn om hun operatie of onderzoek te bekostigen. Bertje zou Bertje niet zijn als hij de patiënten vervolgens niet volgt.