1. Tests

  Vu+ DUO2: Multimediaal kijkwonder

  VU+ combineert in de nieuwe DUO2 decoder niet alleen diverse uitzendplatforms, maar voegt daar ook interactieve tv aan toe.
  Jarco Kriek
  30 juni 2016
  10.0
  comments 12
  Vu+ DUO2: Multimediaal kijkwonder
  VU+ combineert in de nieuwe DUO2 decoder niet alleen diverse uitzendplatforms, maar voegt daar ook interactieve tv aan toe.

  Met zijn 38 centimeter is de VU+ DUO2 een brede ontvanger. Dat is even breed als zijn voorloper de VU+ Ultimo, maar breder dan de recentelijk op de markt gebrachte Solo2. iets om rekening mee te houden bij aankoop.

  Het is ook wel begrijpelijk dat de DUO2 wat breder is, want in de behuizing is plaats voor drie tuners. Omdat het hierbij om verwisselbare tuners gaat, is er meer ruimte nodig op het moederbord. VU+ heeft verstandig gekozen voor deze ruime opzet, want tijdens het testen merkten we dat de ontvanger zelfs nu al vrij heet wordt. Dat had extreme vormen aangenomen als men de hardware nog dichter op elkaar had geplaatst. Met het oog op de warmteontwikkeling raden we het gebruik van een 2,5 inch interne harde schijf aan.

  Het uiterlijk van deze decoder is – smaken kunnen natuurlijk verschillen – oogstrelend. De voorkant is voorzien van twee displays. Een LCD-scherm geeft het logo en relevante informatie over de uitzending of opname weer. Het gaat hierbij om een LCD-scherm van 7 bij 4 centimeter met een beeldresolutie van 400 x 240 pixels. De beeldkwaliteit is goed, maar we hadden toch liever een OLED-scherm in deze decoder gezien. Het tweede scherm is een VFD-display van 8 bij 3 centimeter waarop onder meer de zendernaam wordt weergegeven. VU+ gebruikte dit display ook bij de Ultimo. 

  Aan de voorzijde van de ontvanger vinden we geen fysieke bedieningstoetsen. Onder de frontklep aan de rechterzijde zitten een USB-aansluiting, twee interne Common Interface-sloten en twee kaartlezers die vanuit de fabriek voor de Conax-codering geschikt zijn. Door het plaatsen van nieuwe hobbyfirmware – wat bij vrijwel alle op Linux draaiende decoders gebeurt – worden deze interne kaartlezers voor meerdere coderingsnormen geschikt. Hierdoor kunnen we de CanalDigitaal en/of TV Vlaanderen smartcard gebruiken. 

  Gezien de riante aansluitmogelijkheden verwachten we hier geen problemen. Het enige wat ontbreekt is een digitale coax audio-uitgang. Er zijn wel een optische digitale geluidsuitgang en twee analoge cinch audio-uitgangen. Beeldoverdracht is er via de HDMI 1.4, scart, YPbPr en de analoge cinch video-uitgang. Voor servicedoeleinden is er een RS232-poort. Een externe harde schijf kan via één van de twee aan de achterzijde aanwezige USB-ingangen of de eSATA-ingang worden gekoppeld en er is een hardwarematige aan/uit schakelaar aanwezig. 

  Daarnaast zijn er drie sleuven waarin de tuners geplaatst kunnen worden. Natuurlijk is het ook mogelijk om slechts één of twee tuners te gebruiken. Later kan men de decoder dan alsnog met meer tuners uitbreiden. Om de inwendige hardware voor stof te beveiligen is er een afsluitstrip. Bent u niet zo handig met elektronische apparatuur, dan is het aan te bevelen om bij de verkoop te vragen of de verkoper de tuners voor u in de decoder plaatst. Standaard levert VU+ deze decoder namelijk zonder tuners uit, zodat u als gebruiker zelf de gewenste tunerconfiguratie kan bepalen. 

  We halen de meeste functionaliteit uit deze decoder als we hem op het internet aansluiten. Aan de achterkant van de ontvanger vinden we hiervoor een ethernetingang. Het is altijd aan te bevelen om de decoder bedraad via de router aan het internet te koppelen. Zeker bij het streamen van media via het eigen netwerk leidt dit tot het beste resultaat. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan beschikt de decoder standaard over draadloos internet via Wi-Fi. De ontvangst hiervan is goed.

  Niet alleen media via het eigen netwerk kunnen we via de ethernetingang bekijken. Via het internet kunnen we – bij gebruik van add-ons die bij de meeste images voor deze decoder beschikbaar zijn –via het internet ook naar honderden tv-zenders uit de gehele wereld en naar tientallen webcams op belangrijke plaatsen kijken. Veder bestaat er de mogelijkheid om van HbbTV-diensten van tv-zenders gebruik te maken. Op deze manier kunnen we onder meer naar Uitzending Gemist kijken. 

  Uitgezonden tv-programma’s kunnen op diverse manieren worden opgenomen. Extern kan dit door een harde schijf via USB of eSATA aan de decoder te koppelen. Beter is om een harde schijf in de decoder te plaatsen. De SATA-aansluitkabels en montageschroeven voor zo’n interne harde schijf worden meegeleverd. Zeker voor wie meerdere programma’s tegelijk wil opnemen raden we gebruik van een interne harde schijf aan. 

  Voordeel van deze decoder – maar ook andere Linux-decoders – is dat opgenomen programma’s ongecodeerd op de harde schijf worden geplaatst en dus tot in lengte van jaren zonder problemen kunnen worden teruggekeken. Ook kan men opgenomen programma’s naar de computer overzetten om ze daarna bijvoorbeeld op een dvd te branden of om andere harde schijven te archiveren. Bij de configuratie kabel, satelliet en Digitenne konden we tot maar liefst zeven programma’s tegelijk opnemen. Het aantal programma’s dat opgenomen kan worden is echter afhankelijk van de configuratie en de voorwaarden die tv-aanbieders via de smartcard aan opnames stellen.

  Om deze decoder optimaal te gebruiken is het nodig nieuwe firmware te plaatsen. Op zich geen moeilijke klus, maar voor wie dit nog nooit heeft gedaan is het verstandig om bij aankoop te vragen of de firmware – ook wel image genoemd – volledig kan worden geïnstalleerd. Omdat de VU+ DUO2 een nieuwe ontvanger is, zijn er nog niet veel hobbyisten die hiervoor een image gemaakt hebben. Gelukkig zijn er wel images van de twee belangrijkste leveranciers – VIX en Pli – beschikbaar. Het is duidelijk dat men nog even moet sleutelen om deze decoder probleemloos te laten functioneren, maar men is op de goede weg. En de belangrijkste basisfuncties doen het goed. 

  De beeldkwaliteit van deze decoder is uitermate goed en zelfs één van de beste die we ooit gezien hebben. Hierbij is ook 1080p-beeldformaat mogelijk. Ook wanneer we via het internet naar een tv-zender kijken, is er bij een goede kwaliteit stream zelfs op een groter televisiescherm nog goed naar te kijken. Leuk is dat het tweede kleinere beeld met de Picture in Picture functie bij een HD-zender ook in HD-kwaliteit wordt weergegeven. Internet maakt het gebruik van de elektronische programmagids tot een feest. 

  De zapsnelheid is zeer goed. Dat komt vooral door de Broadcom 7424 1,3 GHz dualcore processor die het hart van de decoder vormt. Daaraan gekoppeld is een 2GB DRAM en een 1GB NAND flashgeheugen. Het aansluiten van complexere schotelinstallaties is mogelijk omdat alle beschikbare DiSEqC-protocollen worden ondersteund. 

  De VU+ DUO2 wordt met veel accessoires geleverd. Zo is er een doorluskabel om tuners met elkaar te koppelen, wordt er een goede kwaliteit HDMI 1.4 kabel meegeleverd en natuurlijk de afstandsbediening. Die afstandsbediening is een groot pluspunt. Het is één van de betere afstandsbedieningen die VU+ ooit bij een decoder geleverd heeft. De knopindeling is verbeterd en de gevoeligheid – en hierdoor ook het gebruiksgemak – is prima. 

  Er zijn voor de VU+ DUO2 drie soorten insteektuners beschikbaar. De DVB-S2 tuner en DVB-C/T tuner voor satelliet en kabel zijn bekend. Nieuw is de DVB-S2 Dual Tuner. Hierbij zijn twee DVB-S2 tuners op één insteekprint gecombineerd.

  De markt van Linux-ontvangers blijft in beweging. VU+ heeft met de DUO2 een topper in het duurdere segment neergezet die ons hart gestolen heeft. Het combineert het beste van vier werelden in één decoder. En dat rechtvaardigt het forse prijskaartje.

  Reacties

 1. TV-TIP Goede tijden, slechte tijden

  Goede tijden, slechte tijden
  RTL 4 om 20:00 uur
  Anton klopt bij Ludo aan voor juridische hulp. Lana grijpt het ceremonie-meesterschap aan om haar moeder te tonen hoe zelfstandig ze is. Bing, Rik en Amir maken er een mannenmiddag van.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTJES COLD PURSUIT

   De hardwerkende familieman Nels Coxman (Liam Neeson) woont in een klein plaatsje in Colorado. Zijn rustige leven is afgelopen wanneer zijn zoon vermoord wordt door een drugsbaron. Nels’ zoektocht naar gerechtigheid wordt een wraakzuchtige jacht op de drugsbaron. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze actiethriller weggeven.

  TV-TIP Het leven van Hitler - een blauwdruk voor dictators

  Het leven van Hitler - een blauwdruk voor dictators
  NPO 2 om 20:25 uur
  Wat gebeurde er tussen 1889 en 1929 in het leven van een in Oostenrijk geboren Duits jochie, dat ervoor zorgde dat de wereld in vuur en vlam stond? Dat gaat niet over een zakkie knikkers. In deze vierdelige docu wordt uiteengezet hoe Adolf Hitler Adolf Hitler werd.

  Interview

  • *

   Miljuschka Witzenhausen

   Miljuschka in Japan

   In een poging de geheimen van de Japanse keuken te ontrafelen, waagde Miljuschka Witzenhausen zich aan extreem giftige en nog bewegende visgerechten.
   Reacties0 reactie(s)