Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  VU+ Duo 4K SE: Doorstaat dit vlaggenschip de CI+ storm?

  Door de groeiende populariteit van CI+ modules is het een goed moment om opnieuw te kijken naar de mogelijkheden van de VU+ Duo 4K SE.
  Jarco Kriek
  26 juli 2022
  8
  comments 0
  VU+ Duo 4K SE: Doorstaat dit vlaggenschip de CI+ storm?

  De laatste tijd zien we weinig nieuwe broadcastontvangers op de markt verschijnen. Ook fabrikant VU+ richt zijn pijlen meer op online apparaten, zoals mediaspelers. Toch lijkt er door de nieuwe wetgeving een nieuwe doelgroep te zijn gekomen voor broadcastontvangers.

   

  Nieuwe blik

  Totaal TV testte de VU+ Duo 4K bijna twee jaar geleden bij de marktintroductie. Distributeur Astrasat zorgde er destijds voor dat we dit vlaggenschip als eerste onder handen konden nemen. Waarom dan nu opnieuw dit apparaat op de testbank? Omdat de tv-markt is in Nederland dusdanig is veranderd dat een test met een andere insteek in onze ogen interessant is. Aanleiding is het grote aantal vragen dat we op de redactie ontvangen over het gebruik van deze ontvanger in combinatie met CI+ modules.

   

  Zelf kiezen

  Het gebruik van de CI+ module heeft dit jaar een vlucht genomen in Nederland. Dit komt door een nieuwe wet die zegt dat Nederlandse tv-providers die in een traditionele broadcastnorm uitzenden hun abonnees de mogelijkheid moeten geven om te kijken met zelf gekozen en aangeschafte hardware. Dit heeft ertoe geleid dat er onder meer weer een CI+ module voor het bekijken van Digitenne verkrijgbaar is. In deze test kijken we onder meer naar de CI+ modules die worden gebruikt door de drie grotere providers die uitzenden in een broadcastnorm. Dit zijn KPN (Digitenne), Ziggo en Canal Digitaal. Kun je als abonnee van deze providers op een eenvoudige manier de VU+ Duo 4K SE gebruiken?

   

  Beter

  We gaan even terug in de tijd. In 2019 brengt VU+ de Duo 4K op de markt, die toen de opvolger was van de VU+ Duo. Dit was de best verkochte ontvanger van VU+, maar werd vervangen omdat dit apparaat alleen geschikt was voor ontvangst van SD- en HD-zenders. Met de opkomst van 4K besloot de fabrikant een Duo-variant met 4K ondersteuning op de markt te brengen. Iets meer dan een jaar later kwam de VU+ Duo 4K Second Edition (SE) met verbeterde specificaties op de markt. Was dit nodig? Eerlijk gezegd niet, maar de schoorsteen van de fabrikant moet roken en dat doe je door van je best lopende producten regelmatig een nieuwe versie uit te brengen. Daarbij moeten we wel zeggen dat de Second Edition door meer snelheid en geheugen zeker beter is dan zijn voorganger.

   

  Eigen inzicht

  Het grote voordeel van de VU+ Duo 4K SE is dat de gebruiker het apparaat zelf kan configureren. Standaard wordt de ontvanger geleverd met een DVB-S2X FBC tuner voor satellietontvangst. Daarnaast is er een leeg tunerslot aanwezig. Hierin kan - maar dat hoeft niet - de gebruiker zelf een tuner plaatsen, die los gekocht moet worden. Los verkrijgbaar zijn de tunervarianten DVB-S2X FBC twintuner (satelliet), DVB-C FBC (kabel) en DVB-T2 (digitale ether/Digitenne).

   

  Veel mogelijkheden

  De VU+ Duo 4K SE is voorzien van alle gangbare aansluitingen. Hij kan via een netwerkkabel of draadloos met het thuisnetwerk en internet worden verbonden. Door de installatie van add-ons kunnen extra online diensten worden toegevoegd. Samen met de hybride broadcastontvangstmogelijkheden is de VU+ Duo 4K SE een veelzijdige en complete ontvanger. Het is echter geen online mediaspeler, zoals bijvoorbeeld de Apple TV, Chromecast met Google TV of Nvidia Shield TV. Er zijn bijvoorbeeld geen officiële apps voor de belangrijkste streamingdiensten van Nederland zoals Netflix, Disney+ of Videoland.

   

  Eerdere test

  Voor verdere technische informatie over VU+ Duo 4K SE verwijzen we naar onze eerdere test van dit apparaat waarin we uitgebreider op de technische mogelijkheden ingaan. Het apparaat is geschikt om thuis – en met wat technische handigheid ook wereldwijd – zenders te ontvangen en te streamen naar meerdere televisies, tablets of computers. Het is zelfs mogelijk om op afstand te zappen binnen de zenderlijst. Handig hierbij is ondersteuning van FBC en de mogelijkheid om een tweede tuner te plaatsen. Tevens is het display op deze ontvanger een blikvanger. Dit display kan zelfs dienen als klein beeldscherm waarop een tv-zender kan worden gekeken.

   

  Enigma2

  De VU+ Duo 4K SE is een Enigma2 ontvanger. Dit betekent dat ook niet-officiële firmware van hobbygroepen als OpenPli, OpenATV en VTI in dit apparaat gebruikt kan worden. Deze firmwareversies worden dus niet door de fabrikant zelf beschikbaar gesteld. Dit heeft vooral juridische redenen. Op de achtergrond wordt natuurlijk met deze groepen samengewerkt. De fabrikant levert zelf ook officiële firmware voor de VU+ Duo 4K SE, maar deze biedt veel minder mogelijkheden dan de alternatieve firmware. Wie het meeste en beste uit dit apparaat wil halen doet er dan ook goed aan om de alternatieve firmware te gebruiken.

   

  Smartcard

  Oude klanten van Canal Digitaal en Ziggo beschikken vaak nog over smartcards die los van een CI+ module gebruikt kunnen worden. Dit zijn vaak smartcards die nog gebruikmaken van een oudere - of moeten we zeggen verouderde - coderingsnorm. Door gebruik van een softcam binnen de alternatieve firmware kan de interne kaartlezer geschikt worden gemaakt voor deze smartcards. En kan dus naar een gecodeerde zender gekeken worden, mits deze zender binnen het abonnement valt. Gebruikers van deze smartcards moeten er overigens wel rekening mee houden dat Canal Digitaal en Ziggo deze smartcards vanwege de oudere/verouderde codering op termijn gaan uitzetten, of dat ze alleen bruikbaar blijven in combinatie met een beter beveiligde CI+ module.

   

  CI+

  En dan komen we bij het moeilijke punt van de VU+ Duo 4K SE. Het is echt een fantastische ontvanger. Sterker nog: het is na bijna twee jaar nog steeds de beste ontvanger die op onze testbank heeft gestaan. Wie alleen naar ongecodeerde tv- en radiozenders kijkt of luistert, kan deze ontvanger met de ogen dicht en een gerust hart kopen. Maar anders wordt het als er een CI+ module wordt gebruikt waarin de extra + specificaties actief worden gebruikt. VU+ heeft namelijk geen CI+ licentie gekocht. Daarom wordt CI+ dan ook niet officieel ondersteund.

   

  Images

  Nu zijn er wel images – zoals die van VTI – waarin standaard 'ondersteuning' voor CI+ aanwezig is. Dat werkt niet altijd feilloos, maar je kan er inderdaad mee naar gecodeerde zenders kijken via een CI+ module met losse of inwendige smartcard. Dit geldt zowel voor de CI+ modules van Digitenne als die van Canal Digitaal. Moeilijker wordt het al bij een Ziggo CI+ module. De werking hiervan is mede afhankelijk van het soort CI+ module met smartcard Ziggo levert. Overigens kunnen technisch onderlegde personen zelf ook in andere images ondersteuning van CI+ toevoegen. Dat de makers van de firmware dit niet zelf doen, heeft vooral te maken met mogelijke juridische consequenties. Want om CI+ werkend te krijgen wordt gebruik gemaakt van een certificaat dat niet door de maker van de firmware is gekocht. Als de rechthebbenden dit certificaat intrekken, stopt dus de werking van de CI+ module. Vergelijk het met een sleutel van andermans voordeur: als je die gebruikt gaat de voordeur gewoon open. Maar als de eigenaar van het huis de sloten verandert, sta je buiten. Nu is de kans dat het fictieve slot van de CI+ wordt gewijzigd niet groot, maar uitgesloten is het zeker niet. En omdat CI+ ondersteuning niet in de officiële firmware van de fabrikant zit, is er op dit punt dus geen garantie. Zeker iets om bij aanschaf rekening mee te houden.

   

  Conclusie

  De VU+ Duo 4K SE is echt een fantastische hybride ontvanger met zeer ruime mogelijkheden. Maar wie dit apparaat speciaal koopt om in combinatie met een CI+ module te gebruiken, loopt bij aanschaf toch de nodige risico's. Het is op dit moment zeker – wellicht met de nodige technische kennis – werkend te krijgen, maar niemand kan garanderen dat dit ook in de toekomst zo blijft. Wie op dit punt geen risico wil nemen, kan beter een ontvanger kiezen die wel officieel CI+ ondersteunt, en dan het liefst versie 1.4.

  VU+VU+ DUO 4K SECI+common interfaceCommon InterfacesatellietsatellietontvangerDVB-S2DVB-T2DVB-CmoduleCI+ module

  Reacties

 1. TV-TIP Run Hide Fight

  Run Hide Fight
  RTL 7 om 20:25 uur
  De zeventienjarige Zoe (Isabel May) heeft het moeilijk met de dood van haar moeder. Ze heeft een slechte relatie met haar vader (Thomas Jane) die ex-militair is. Hij heeft haar wel overlevingsvaardigheden geleerd. Die heeft ze hard nodig als vier gewapende scholieren een bloedbad aanrichten in haar school en dat livestreamen. Ze vecht terug.

  TV-TIP Mr. Frank Visser doet uitspraak

  Mr. Frank Visser doet uitspraak
  SBS 6 om 20:30 uur
  Yolanda uit Capelle aan den IJssel is wat je noemt een echte ketting­roker. Ze rookt zelfs zo veel, dat haar hoogbejaarde buurvrouw Corry door de rookwalmen niet meer buiten kan zitten. Jolanda vindt het geklaag van haar buurvrouw maar gezanik; op haar eigen balkon mag ze zoveel roken als ze wil. En als Corry er echt zoveel last van heeft, gaat ze maar een blokje om. Omdat de dames elkaar inmiddels niet meer kunnen luchten of zien, worden Viktor en inval-rechter Bart Beuvink opgetrommeld.

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)