Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  VU+ overtreft zichzelf… en onze verwachtingen

  Wie kiest voor een niet-providergebonden decoder, komt al snel uit bij VU+. Het nieuwe topmodel van de fabrikant laat weinig te wensen over.
  Jarco Kriek
  14 januari 2021
  comments 2
  VU+ overtreft zichzelf… en onze verwachtingen

  De Zuid-Koreaanse fabrikant VU+ kende een moeilijk begin in Nederland. Inmiddels wordt het merk echter zeer goed gewaardeerd. Onlangs bracht VU+ een nieuw vlaggenschip uit. De vraag is natuurlijk of dit apparaat de hooggespannen verwachtingen waarmaakt.

   

  Second Edition

  We gaan twee jaar terug in de tijd. VU+ bracht toen het langverwachte model Duo 4K op de markt. Met de VU+ Duo wist de fabrikant de Nederlandse markt te veroveren, en de upgrade van de modellijn naar 4K was eveneens een succes. Nu heeft de fabrikant de opvolger Duo 4K SE op de markt gebracht. SE staat voor Second Edition: het concept van de decoder is hetzelfde, maar de fabrikant heeft de nodige technische verbeteringen doorgevoerd. Wie op dit moment al een VU+ Duo 4K in gebruik heeft, hoeft de upgrade naar dit SE-model niet echt te maken.

   

  Display

  Wat direct opvalt als we de VU+ Duo 4K SE uit de verpakking halen, is het fors bemeten display. Het gaat om een 3,5 inch TFT LCD kleurendisplay met meerdere functies. Zo kan het apparaat eigenlijk bediend worden zonder de televisie aan te zetten. Dit geldt onder meer voor het zappen tussen zenders via de zenderlijst, en het volledige gebruik van de menufuncties. Daarnaast wordt natuurlijk ook de informatie over de getoonde zender en het uitgezonden programma duidelijk op het display getoond.

   

  Minischerm

  Maar dat is nog niet alles. Het display kan namelijk ook dienst doen als mini televisiescherm. Daarbij is het zelfs mogelijk om op de aangesloten televisie naar een ander programma te kijken dan het display van de decoder wordt getoond.

   

  Vormgeving

  De VU+ Duo 4K SE heeft een modern en trendy uiterlijk. De decoder kan zonder afstandsbediening bediend worden door middel van enkele soft touch toetsen die we aan de voorzijde van het apparaat vinden. Daar zien we ook een frontklep met een magnetische sluiting. Onder deze klep vinden we uitgebreide mogelijkheden om smartcards van tv-distributeurs te plaatsen. Dit kan via een interne kaartlezer die door middel van emulatie geschikt kan worden gemaakt voor gebruik van de smartcards van allerhande distributeurs, waaronder Canal Digitaal, TV Vlaanderen en Ziggo.

   

  Common Interface

  Daarnaast zijn er twee Common Interface-sloten. In totaal kan VU+ Duo 4K SE gelijktijdig met drie smartcards aan de slag om kanalen te decoderen. VU+ zegt dat de CI-sloten officieel niet voor CI+ modules kunnen worden gebruikt, maar met enig zoekwerk en gebruik van VTI hobbyfirmware en een bepaalde add-on is het toch mogelijk om bijvoorbeeld een Duitse HD+ smartcard via de officiële CI+ module werkend te krijgen. Onder de frontklep vinden we verder een USB 2.0 aansluiting. Deze is vooral handig voor de installatie van nieuwe firmware in het apparaat.

   

  Aansluitingen

  Aan de achterzijde van de ontvanger bevinden zich de aansluitmogelijkheden voor een beeldscherm en/of geluidsapparatuur. Digitale audio is beschikbaar via de optische S/PDIF aansluiting. Voor beeld en geluid is er naast een HDMI-uitgang ook een HDMI-ingang aanwezig. Hier kan bijvoorbeeld een bu-ray speler of gameconsole op worden aangesloten. Voor servicedoeleinden is er een RS-232 poort aanwezig. Ook vinden we er de gigabit netwerkaansluiting en twee USB 3.0-poorten. Er is een hardwarematig aan/uit-schakelaar en een aansluiting voor een externe voedingsadapter. Dit betekent dat het apparaat ook mobiel in bijvoorbeeld camper of caravan kan worden gebruikt met een externe 12-volts adapter.

   

  Wisselbare tuner

  De VU+ Duo 4K SE wordt standaard geleverd met een DVB-S2X FBC satelliettuner. Daarnaast is er een tweede tunerslot aanwezig. Hierin kan een optionele DVB-S2X FBC twintuner voor satellietontvangst, een DVB-C FBC tuner voor kabelontvangst of een DVB-T2 tuner voor ontvangst van ethertelevisie worden geplaatst. Omdat een FBC tuner beschikt over acht demodulatoren kan het maximaal beschikbare aantal tuners – bij gebruik van de juiste LNB – oplopen tot 16. Dit aantal wordt alleen gehaald bij gebruik van de DVB-S2X en DVB-C tuners of een combinatie van beide.

   

  Geen blindscan

  De satelliettuner heeft een gevoelige ontvangst. Dit betekent dat ook zwakkere signalen goed worden ontvangen. Het blijft echter een groot minpunt van VU+ dat blindscan nog steeds niet wordt ondersteund bij de DVB-S2X tuners. Andere fabrikanten laten zien dat dit technisch wel mogelijk is, maar voor VU+ is de investering in het aanpassen van de drivers blijkbaar toch te kostbaar. Bij een decoder van deze kwaliteit vinden we dan blindscan eigenlijk niet mag ontbreken.

   

  Opnemen

  De ontvanger heeft uitgebreide mogelijkheden voor het opnemen van programma's. In onze test zijn we gestopt bij tien gelijktijdige opnames. Voor het opnemen of pauzeren van live uitgezonden programma's (timeshift) is het wel nodig om een harde schijf te gebruiken. Dit kan zowel intern als extern. Via de achterzijde van de decoder kan heel makkelijk een 2,5 inch harde schijf in het apparaat worden geplaatst. Extern kan dit via een van de twee USB 3.0-aansluitingen. Op beide manieren was het maken van tien gelijktijdige opnamen probleemloos.

   

  Zeer snel

  Een belangrijk verschil tussen de oude Duo 4K en deze nieuwe Second Edition is het technische hart. Dit maakt de SE sneller en zelfs nog iets stabieler. De gebruikte BCM 7744S processor maakt gebruik van de ARM 64 bit technologie. Het is een processor met vier kernen (quadcore) en een kloksnelheid van 1,5GHz. Hieraan gekoppeld is een RAM geheugen van 3GB en een eMMC flashgeheugen van 4GB. Samen zorgt dit ervoor dat de VU+ Duo 4K SE zeer snel en stabiel in gebruik is. Ook is het een zeer snelle zapper.

   

  Draadloos

  De VU+ Duo 4K SE ondersteunt meerdere draadloze technieken, waaronder wifi voor verbinding met het huisnetwerk en het internet. De voorkeur gaat echter uit naar het bedraad aansluiten op de modem of router. Naast wifi beschikt het apparaat over bluetooth.

   

  Interactief

  De online en interactieve mogelijkheden zijn veelzijdig. Zo wordt de online dienst HbbTV ondersteund. Deze dienst is veel bij ongecodeerde Duitse zenders beschikbaar en combineert lineaire met online kijken. Daarnaast is het mogelijk om via de ontvanger te genieten van films, series, muziek en foto's die zijn opgeslagen op computers en NAS-schijven binnen het huisnetwerk. Ook afspelen vanaf een USB-stick in het apparaat is een mogelijkheid.

   

  Op afstand

  Maar het grote voordeel van de FBC tuners is dat kijken op afstand via het internet op laptop, tablet of smartphone uitgebreide mogelijkheden biedt. Door bijvoorbeeld de VU+ Player app voor tablet of smartphone te gebruiken, kunnen we overal in de wereld met een internetverbinding kijken naar tv-zenders die thuis via de VU+ Duo 4K SE ontvangen worden.

   

  Enigma2

  Maar daar houden de interactieve mogelijkheden nog niet op. De VU+ Duo 4K SE is open source Enigma2 Linux decoder. Hierdoor is er firmware van hobbygroepen als OpenPli, OpenATV en VTI beschikbaar. Deze kan worden uitgebreid met plug-ins die de mogelijkheden en functionaliteit van het apparaat nog verder vergroten. Zo is bijvoorbeeld het installeren van de Kodi mediaspelersoftware mogelijk. En binnen Kodi kunnen ook weer interactieve plug-ins geïnstalleerd worden.

   

  PIP

  Met Picture in Picture (PIP) kan in een hoekje van het beeld van de ene zender een ander kanaal worden bekeken. Bij de VU+ Duo 4K SE gaat deze functie nog een stapje verder. Het is namelijk mogelijk om het beeld in vier vlakken te verdelen, en in één oogopslag vier zenders tegelijk op de televisie te bekijken. Ook kunnen met PIP tegelijkertijd twee zenders in 4K Ultra HD-kwaliteit in beeld worden gebracht.

   

  Beeldkwaliteit

  Met de VU+ Duo 4K SE kunnen zenders worden bekeken in 4K Ultra HD (UHD), maar hij kan natuurlijk ook HD- en SD-zenders weergeven. De beeldkwaliteit van deze decoder is in één woord subliem.

   

  Conclusie

  Kort gezegd is de VU+ Duo 4K SE de beste hybride tv-decoder die op dit moment verkrijgbaar is. Met tot 16 tuners verdeeld over kabel of satelliet dan wel een combinatie van beide die talloze zenders gelijktijdig kan opnemen is dit de krachtpatser waar de fanatieke tv-kijker op heeft gewacht. Dat VU+ Duo 4K SE buitencategorie is, blijkt uit ons eindoordeel. Ondanks het ontbreken van blindscan zijn vijf sterren voor dit topapparaat op zijn plaats.

  VU+VU+ Duo 4K SE4K Ultra HDDVB-S2X FBCDVB-S2DVB-S2XDVB-CDVB-T2Enigma2

  Reacties