1. Tests

  WeTek Play: Van alle markten thuis

  WeTek Play is een Kodi mediaspeler met ingebouwde satelliet- of kabelontvangst. En hij draait ook nog eens Android apps.
  Jorrit van Broekhoven
  19 september 2016
  7.0
  comments 0
  WeTek Play: Van alle markten thuis

  WeTek Play is een Kodi mediaspeler met ingebouwde satelliet- of kabelontvangst. En hij draait ook nog eens Android apps.

   

  Wie op zoek is naar de ideale mediaspeler, komt al gauw uit bij Kodi. Deze open source software draait op allerhande platforms (Windows, Mac OS X, Android) en apparaten en is ongeëvenaard in zijn mogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid. De goedkoopste hardware die Kodi kan draaien is de Raspberry Pi, een minicomputertje dat vier tientjes kost en met een beetje handigheid gratis van de benodigde mediaspelersoftware kan worden voorzien. Het afspelen van video's vanaf het eigen thuisnetwerk of via het internet gaat daarmee perfect, maar lineaire tv kijken is er niet bij. Een Raspberry Pi heeft namelijk geen tuner voor kabel, Digitenne of satelliet.

   

  Verwisselbare tuners

  De WeTek Play heeft dat wel. Deze mediaspeler heeft Android als besturingssysteem, maar draait ook Kodi. Verder is het mogelijk om een tv-tuner in het apparaat te prikken. Er is keuze tussen een DVB-C/T/T2 tuner voor kabel en digitenne, en een DVB-S2 tuner voor satelliet. Het installeren van zo'n verwisselbare tuner is een fluitje van een cent, al is het even opletten geblazen dat de pinnetjes aan de tunerkant netjes in de daarvoor bestemde connector belanden. Voor onze test gebruiken we de satellietversie, die beschikt over twee aansluitingen.

   

  Aansluitingen

  Deze mediaspeler is ingebouwd in een matzwarte, kunststof behuizing. Op het front zit een powerknop die blauw kleur als het apparaat uit staat en rood is als de speler actief is. Twee blauwe leds geven de netwerkstatus aan. Achterop heeft de WeTek Play een HDMI-poort, een optische S/PDIF-uitgang voor digitaal geluid,  een analoge jack-uitgang voor analoge audio en video, een netwerkaansluiting en twee USB-poorten. Verder is er een RS232-servicepoort die in de praktijk niet gebruikt zal worden, maar waarvoor wel een kabel wordt meegeleverd. Aan de zijkant zit nog eens een USB-poort en een microSD-kaartlezer die handig is voor het plaatsen van firmware of extra software. Wi-Fi en Bluetooth zijn ingebouwd. Een afstandsbediening, adapter en HDMI-kabel maken het geheel compleet. Alles zit keurig verpakt in een aantrekkelijk doosje, waarin we ook een snelstartgids en WeTek membershipcard aantreffen. Deze geeft toegang tot extra downloads en cloudspace.

   

  Installatiewizard

  Het aansluiten van de WeTek Play is in een wip gebeurd. Bij eerste installatie start er een wizard, die vraagt om de gewenste taal. Nederlands is hier geen optie. Wel maken we meteen kennis met de afstandsbediening, die tevens dienst doet als AirMouse. Dat is even wennen, en zo'n installatieprocedure is daarvoor niet het beste moment. Zeker bij het invoeren van bijvoorbeeld een wachtwoord via het toetsenbord op het beeldscherm leidt dat tot frustratie, ook omdat sommige knoppen een druk dubbel registreren. In de wizard moeten we ook aangeven hoe we met het internet willen verbinden. Dat kan via wifi dankzij de ingebouwde adapter, maar bekabeld heeft de voorkeur. De WeTek Play constateert zelf dat er een nieuwe firmwareversie beschikbaar is, en deze kan heel handig via het internet worden geïnstalleerd. Deze versie is tevens nieuwer dan de jongste versie op de website van WeTek. Tenslotte loggen we in op ons Google-account, waardoor we later onder meer toegang krijgen tot Gmail, onze browserfavorieten en voorkeuren in YouTube. Daarna kunnen we aan de slag.

   

  Android apps

  De WeTek Play heeft een minimalistisch homescreen met knoppen voor live tv-kijken, een webbrowser, bestandsbeheer en de Kodi mediaspeler. Het aanpassen van de instellingen gaat zoals we gewend zijn op een Android-tablet. Ook is er een rijtje met favoriete Android-apps dat we zelf kunnen aanpassen. Nieuwe apps kunnen we installeren vanuit de Google Play Store. Alles draait naar behoren, maar de videoweergave van bijvoorbeeld YouTube, HBO GO en Ziggo Horizon GO is onder de maat.

   

  WeTheatre

  Televisie kijken gaat met WeTheatre. De eerste keer dat deze applicatie gestart wordt, kunnen we zoeken naar zenders. Daarbij kunnen we aangeven hoe onze installatie eruit ziet: heeft de schotel een enkele LNB, meerdere LNB's met een switch, of gebruiken we Unicable? Er is ondersteuning voor DiSEqC 1.0 en 1.1, waardoor de DUO LNB van CanalDigitaal en multisatschotels als de TechniSat Multytenne en de TripleSat van CanalDigitaal probleemloos kunnen worden gebruikt. We moeten alleen even de volgorde van de satellietposities op de switch aangeven. Het scannen van de vier posities van onze Multysat neemt een fikse vijftig minuten in beslag. Er is ook een blindscan-optie. Fastscan wordt helaas niet ondersteund.

   

  Free-to-air

  Satellietontvangst met de WeTek Play werkt, maar heeft niet de gebruiksvriendelijkheid van een 'echte' satellietontvanger. Daarvoor mist de afstandsbediening wat knoppen en de gebuikersinterface wat functies. Verder is de WeTek Play alleen geschikt voor ontvangst van ongecodeerde kanalen: er is geen kaartlezer of Common Interface-poort in het apparaat aanwezig. Toch is ook de ontvangst van de free-to-air kanalen heel interessant, en perfect voor kijkers die hun kabel- of glasvezelabonnement willen aanvullen met gratis nieuwskanalen van over de hele wereld en een schat aan zenders uit bijvoorbeeld Duitsland, Groot-Brittannië, Italië of Turkije. Ook wie de WeTek Play aanschaft voor kabelontvangst moet zich realiseren dat uitsluitend de ongecodeerde zenders kunnen worden bekeken. Bij Ziggo zijn dat er echter heel wat.

   

  Alles kan met Kodi

  De WeTek Play komt pas echt tot zijn recht als we de Kodi mediaspeler openen. We hebben al vaak de loftrompet gestoken over deze software, en ook op de WeTek Play stelt Kodi niet teleur. Met een 1,5 GHz dual core processor en 1 GB DDR-geheugen is de hardware snel genoeg om Kodi comfortabel te draaien. De speler raakt ook niet van slag bij video's met een extreem hoge bitrate. We verbinden moeiteloos met de computers en NAS-schijven in het thuisnetwerk en genieten van het vele moois dat online te vinden is: ondertitels, live streams en gemist-diensten van tv-zenders en met wat handigheid - en een beetje schuldgevoel, want helemaal legaal is het niet - zelfs van de nieuwste films en series.

   

  Voor hobbyisten

  Gebruikers die geen behoefte hebben aan Android-apps en de WeTek Play uitsluitend als mediaspeler willen gebruiken, kunnen eenvoudig OpenELEC met Kodi installeren. De benodigde bestanden en instructies zijn te vinden op de WeTek-website (wetek.com/support). Als we deze procedure uitvoeren, start de WeTek Play voortaan direct op met Kodi. Met veel geduld en handigheid is het zelfs mogelijk om binnen Kodi de add-on 'Tvheadend' te installeren, waarmee het mogelijk wordt om live tv-kijken te integreren in de mediaspeler. Diverse video's op de WeTek-site leggen de procedure stap voor stap uit, maar het blijft een klus voor gevorderden. Ook wordt satelliet-tv kijken via Kodi nooit echt gebruiksvriendelijk. Zo moet het zoeken naar zenders gebeuren via een computer die verbinding maakt met de WeTek Play, en dat is dus niet bepaald een klusje dat je even doet vanaf de bank.

   

  WeControl

  Met de meegeleverde afstandsbediening zijn we tijdens onze test nooit goede vrienden geworden. Voor Android-gebruikers heeft WeTek echter de handige app WeControl, waarmee smartphone of tablet verandert in een afstandsbediening. Deze kan naar keuze worden ingesteld als zapper, touchpad of worden gebruikt voor het gemakkelijk invoeren van tekst. Vooral dat laatste is af en toe bijzonder handig.

   

  Wachten op Play 2?

  De WeTek Play is een aanrader voor kijkers die Kodi willen combineren met ongecodeerde tv-ontvangst. De Android-functionaliteit voegt niet heel veel toe. Kijkers met hogere eisen kunnen beter wachten op de aangekondigde WeTek Play 2, die beschikt over krachtiger hardware en ook video in 4K Ultra HD kan weergeven. Zodra de Play 2 beschikbaar is, stellen we hem graag aan u voor.

   

  FIRMWARE We hebben de WeTek Play getest met OS v.1.1.7 (Android 4.2.2), OpenELEC 6.0.3 en Kodi v16.1 'Jarvis'. Apparatuur beschikbaar gesteld door 123satelliet.nl.

  Reacties

 1. TV-TIP Dances With Wolves

  Dances With Wolves
  Net5 om 20:30 uur
  In de jaren zestig van de 19de eeuw maakt militair Dubar, die zich vrijwillig in de eenzaamheid heeft teruggetrokken, kennis met de Sioux-indianen. Hij vindt de nieuwe cultuur zo verfrissend, dat hij zich in de stam laat opnemen. Zijn regiedebuut bleek meteen Kevin Costners grote artistieke klapper.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD PICNIC AT HANGING ROCK

   In 1900 maakt een groep schoolmeisjes een dagtocht naar het donkere, broeierige Hanging Rock. Tijdens de picknick verdwijnen drie meisjes en hun gouvernante in de Australische bush. Deze miniserie naar de roman van Joan Lindsay verschijnt 25 september op dvd en via lumiereseries.com streaming vanaf 18 september: Totaal TV mag de dvd vijf keer weggeven.

  TV-TIP Stargate

  Stargate
  Veronica om 22:30 uur
  In 1928 wordt een geheimzinnige metalen ring in Egypte gevonden. 65 jaar later komt onderzoeker Daniel Jackson erachter dat de ring een portaal is naar een ander universum. Het hoge pulpgehalte spat bijna van het scherm, maar het geheel is zo vakkundig gemaakt, dat de film twee uur lang je reinste amusement is.