1. Tests

  Xsarius i-GO CICD: Veelzijdige winnaar

  De afgelopen maanden zijn er diverse gecertificeerde satellietontvangers voor CanalDigitaal verschenen. We bekijken de Xsarius i-GO CICD.
  Jarco Kriek
  10 mei 2016
  9.0
  comments 15
  Xsarius i-GO CICD: Veelzijdige winnaar
  De afgelopen maanden zijn er diverse gecertificeerde satellietontvangers voor CanalDigitaal verschenen. We bekijken de Xsarius i-GO CICD. 

  Xsarius doet met de i-GO CICD HD-satellietontvanger mee aan de nieuwe trend van kleine ontvangers. Ideaal voor op de camping, maar het is wel ten koste gegaan van de scartaansluiting aan de achterkant. Daarvoor in de plaats zijn audio en video cinch-aansluitingen gekomen. Een doorlusmogelijkheid voor de LNB ontbreekt, maar we vinden wel HDMI, een IR-aansluiting, RS232 data-aansluiting, USB, netwerkaansluiting, een optische digitale audio-uitgang, 12 volt voedingsingang en een aan/uit schakelaar. 

  Aan de IR-aansluiting kan het meegeleverde infrarood-oog worden aangesloten. Hierdoor kan de ontvanger uit het zicht in een kastje of achter de televisie worden geplaatst. De netwerkaansluiting wordt in de toekomst gebruikt om direct via het internet nieuwe firmware in de ontvanger te plaatsen. Dat kan op dit moment alleen via een USB-stick. Xsarius heeft er alles aan heeft gedaan om deze handeling zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.

  En daarmee komen we direct bij één van de sterke punten van deze Xsarius ontvanger: gebruiksgemak en gebruiksvriendelijkheid. Dat zien we direct al als we de ontvanger voor eerste gebruik aansluiten. Met een verbluffend gemakkelijk driestappenplan heeft de gebruiker – ervaren of onervaren met satellietontvangst – binnen drie minuten alle televisiekanalen die door de M7 Group (CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT) worden aangeboden op het televisiescherm. 

  Natuurlijk moet er dan wel sprake zijn van een goed afgestelde en werkende schotelinstallatie. Bij eerste gebruik staan de DiSEqC-instellingen direct goed voor DUO LNB en Triplesat schotelantenne. Wie een draaibare schotelantenne of andere multisat schotelantenne of schotelsysteem gebruikt moet de DiSEqC-instellingen in het menu even aanpassen. Alle DiSEqC-protocollen worden door deze ontvanger ondersteund. Draaibare schotelinstallaties kunnen ook via het USALS-protocol worden aangesloten. Ook bij de handmatige configuratie van de DiSEqC-instellingen is het gebruikersgemak weer opvallend. Bezitters van een schotelinstallatie met Unicable LNB kunnen deze ontvanger ook zonder problemen gebruiken.

  Kijken we naar de menustructuur, EPG en informatiebalk, dan zien we dat gebruiksgemak ook een keerzijde heeft: het oogt allemaal wat simpel. Er zijn bijvoorbeeld geen signaalbalken met percentages, maar een eenvoudig blokje dat groen kleurt wanneer en voldoende signaal is of rood kleurt als er geen ontvangst is. Misschien niet spectaculair, maar voor de doelgroep wel doeltreffend. Dat betekent trouwens niet dat deze ontvanger helemaal geen uitgebreide informatie over de zenders laat zien. Als we twee keer de info-toets indrukken worden we op onze wenken bediend. Alle informatie is aanwezig, inclusief signaalbalk en zelfs de snelheid van de externe harde schijf of USB-stick die we hebben aangesloten. 

  Gaan we in het menu kijken, dan zien we zelfs fraai weergegeven of we met het aangesloten USB-device bijvoorbeeld een HD-kanaal kunnen opnemen. Doordat deze ontvanger slechts één DVB-S2 tuner heeft zijn er beperkte opnamemogelijkheden. Er kan één televisiekanaal worden opgenomen; gelijktijdig een ander kanaal op dezelfde transponder bekijken hoort (nog) niet tot de mogelijkheden. Op dat punt loopt deze Xsarius ontvanger iets achter bij andere nieuwe gecertificeerde ontvangers. Wie een satellietontvanger serieus voor opnemen en gelijktijdig kijken wil gebruiken, kan natuurlijk het beste een ontvanger met twee tuners aanschaffen. 

  De timeshiftfunctie werkt goed. Hiermee kunnen we zonder problemen een live uitgezonden programma pauzeren en op een later tijdstip weer bekijken vanaf het punt dat we het programma hadden gepauzeerd. Er zijn veel opname-instellingen mogelijk. Zo kunnen we bij direct opnemen kiezen of een opname direct na afloop van het programma moet stoppen. Willen we dat niet, dan kunnen we via de afstandsbediening bepalen hoe lang de opname moet duren. Direct via de EPG een opname van een programma inplannen werkt zonder problemen. 

  Op de voorzijde van deze Xsarius-ontvanger zien we een eenvoudig display en enkele essentiële bedieningsknopen. Achter het frontklepje vinden we een interne kaartlezer en een Common Interface-slot. Helaas ontbreekt hier een tweede USB-aansluiting. De interne kaartlezer is gecertificeerd voor de Conax codering en kan dus niet met de smartcard van CanalDigitaal of TV Vlaanderen gebruikt worden. Daarvoor is dus een CI-module nodig. Omdat deze Xsarius-ontvanger door M7 Group gecertificeerd is heeft de gebruiker een kijkgarantie wanneer men de smartcard in combinatie met de originele Mediaguard CI-module gebruikt. Goed nieuws is dat de Xsarius i-GO en de originele CI-module uitstekend samenwerken. Maar ook met alle andere in Nederland populaire CI-modules is de werking goed, soms zelfs nog een tikje beter. Hierdoor is de zaptijd – zowel bij ongecodeerde als gecodeerde televisiekanalen – lekker snel. 

  Heel belangrijk is natuurlijk de beeldkwaliteit. Als we deze ontvanger via de A/V-aansluiting op een oude beeldbuistelevisie aansluiten valt dit zeker niet tegen. Bij een platte televisie gebruiken we natuurlijk een HDMI-kabel, en dat brengt direct een grote grijns op ons gezicht. De beeldkwaliteit van de HD-kanalen is verbluffend. Maar ook SD-kanalen – ook die in MPEG4 worden uitgezonden – worden perfect weergegeven. 

  De goede upscaling van deze Xsarius is voor een groot deel te danken aan de STi processor, die het kloppende hart van de ontvanger is. We kunnen handmatig het beeldformaat instellen – ook 1080p is mogelijk – of kunnen de instelling op automatisch zetten. In dat geval wordt het programma op het beeldscherm weergegeven in het beeldformaat waarmee het door de televisieaanbieder wordt doorgegeven. De upscaler werkt zo goed dat wij adviseren om het beeldformaat 1080p te gebruiken. De snelheid van de processor is ook verantwoordelijk voor de snelle zaptijd en de vlotte reactie op commando’s van de afstandsbediening worden gegeven.

  De Xsarius i-GO heeft nog twee andere voordelen die hem voor meer gebruikers aantrekkelijk maakt. Als eerste werkt de ontvanger op een 12 volt voedingsspanning. Hierdoor kan hij op de camping, op de boot, in de camper of mobiel gebruikt worden. Jammer genoeg wordt er geen 12 volt kabel met sigarettenaanstekeraansluiting meegeleverd. Om de ontvanger in huis te gebruiken wordt natuurlijk wel een externe voeding meegeleverd. 

  Ook meegeleverd wordt een goede handleiding in het Nederlands en Engels. Voor de afstandsbediening – die goed in de hand ligt en zeker voldoet – worden 2 AAA-baterijen meegeleverd. We moesten wel even zoeken voor we de menu-toets konden vinden.

  Het tweede grote voordeel is het al eerder besproken IR-oog , waardoor we – en dat is zeker belangrijk bij mobiel gebruik in caravan, camper of auto – de kleine satellietontvanger makkelijk onzichtbaar in een kast of klein hoekje kunnen wegwerken. 

  De Xsarius i-GO is klein, fijn, makkelijk in gebruik, snel, veelzijdig, gecertificeerd, heeft een uitmuntende beeldkwaliteit en is mobiel via 12 volt te gebruiken. Het zijn de ingrediënten die zorgen dat deze ontvanger een winnaar is.  CATEGORIE We hebben de Xsarius i-GO CICD getest in de categorie goedgekeurde satellietontvangers. 

  FIRMWARE We hebben deze satellietontvanger getest met firmwareversie 4.04 (20 september). De ontvanger is beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.


  Reacties

 1. TV-TIP Groeten van MAX

  Groeten van MAX
  NPO 1 om 20:35 uur
  Als wij Nederlanders over de grens ergens in uitblinken, is het wel in het zaniken over dingen die niet naar onze zin zijn. Wij vinden al die desastreuze vakanties om van te smullen, net als Sybrand Niessen, die de daaruit voortvloeiende klachten voor het elfde seizoen op rij behandelt.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY THE FLORIDA PROJECT

   De zesjarige Moonee woont met haar moeder Halley in een motel in de schaduw van Disney World Florida. Motelmanager Bobby lijkt de enige volwassene in de omgeving te zijn die de kinderen in het gareel probeert te houden. Totaal TV mag de Blu-ray van deze dramafilm vijf keer weggeven.

  TV-TIP Jurassic World

  Jurassic World
  Veronica om 20:35 uur
  Ruim twintig jaar na de problematische opening van Jurassic Park, functioneert Isla Nublar eindelijk als het dinosaurus-themapark dat John Hammond ooit voor zich zag. Met Jurassic World heeft het geniale origineel eindelijk het vervolg gekregen dat het verdient