1. Tests

  Xsarius Snipe 2: Volautomatisch satellietplezier

  Vakantietijd: veel mensen trekken er met caravan of camper op uit. De volautomatische Xsarius Snipe 2 is dan een prima reismaatje.
  Jarco Kriek
  13 september 2016
  10.0
  comments 7
  Xsarius Snipe 2: Volautomatisch satellietplezier

  Vakantietijd: veel mensen trekken er met caravan of camper op uit. De volautomatische Xsarius Snipe 2 is dan een prima reismaatje.

   

  Mensen met een caravan of camper kiezen voor vrijheid. De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, de vrijheid van de natuur en vaak ook de vrijheid van tv-ontvangst. Voor Nederlanders die op vakantie hun favoriete programma's niet willen missen, is satellietontvangst ideaal.

   

  Compleet

  De Xsarius Snipe 2 is een volautomatische satellietantenne die zowel vast geïnstalleerd op een camper als ongemonteerd kan worden gebruikt. Voor mobiel gebruik wordt de Xsarius Snipe 2 in een stevige koffer geleverd. Deze is makkelijk in de kofferbak van de auto of in de caravan te vervoeren. Verder wordt het antennesysteem met alle benodigde onderdelen geleverd inclusief de bodemplaat voor dakmontage, dakdoorvoer en bevestigingsmateriaal. Verder zijn alle aansluit- en stroomkabels meegeleverd. De Xsarius Snipe 2 wordt geleverd met een goede Nederlandstalige installatie- en gebruiksaanwijzing - waar de distributeur duidelijk veel tijd in heeft gestoken - maar we adviseren om de vaste installatie op een camper over te laten aan een erkend installatiebedrijf. Zelf installeren is echter geen onmogelijke klus, zeker niet voor wie de meegeleverde instructies goed volgt.

   

  Vlakantenne

  De Snipe 2 is een vlakantenne. Dus geen ronde schotel op het dak, maar een rechthoekige doos. Een voordeel hiervan is dat de antenne minder wind vangt. Zeker als men gaat kamperen langst de kust kan dit prettig zijn. De vlakantenne heeft wel wat beperkingen wat betreft de ontvangst van de voor Nederlandse tv-kijkers belangrijke satellieten. De fabrikant probeert dit te compenseren door gebruik van de Wave Guide Horn Array-techniek. Hierdoor wordt het satellietsignaal direct geabsorbeerd, zonder eerst te reflecteren. Dit zorgt voor een beter rendement, waardoor ook met een zwakker signaal ongestoorde ontvangst van tv- en radiozenders mogelijk is. De Xsarius Snipe 2 kan hierdoor in grote delen van Europa - maar niet in heel Europa - gebruikt worden. Diep in Spanje is ontvangst van de voor het gecodeerde zenderaanbod van CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruikte Astra3-satelliet minder goed of helemaal niet mogelijk. Kijk voor de aanschaf dus goed naar het ontvangstgebied dat de fabrikant opgeeft. Het ontvangstgebied van de Astra1-positie - waar veel internationale tv-kanalen en alle Duitse zenders ongecodeerd op uitzenden - is veel groter dan dat van de Astra3-satelliet.

   

  Alles automatisch

  Het uitrichten van een schotelantenne op een vakantiebestemming is niet altijd een leuke klus. Zeker als men met caravan of camper trekkend door Europa vakantie viert, is de Xsarius Snipe 2 dan echt een uitkomst. Het apparaat is volautomatisch, wat wil zeggen dat hij zelf de juiste positie van de vlakantenne kiest voor de beste ontvangst van de door de gebruiker geselecteerde satelliet. Daarvoor hoeft het antennesysteem zelfs niet waterpas te staan. De belangrijkste satellieten - waaronder Astra1, Astra2, Astra3 en Hot Bird - zijn voorgeprogrammeerd. Toevoegen van andere satellieten is mogelijk. De satellieten kunnen geselecteerd worden met de overzichtelijk en makkelijk te gebruiken controller. Omdat de Xsarius Snipe 2 over gps beschikt, kan de gebruikte vlakantenne automatisch naar de juiste positie worden gericht. De vlakantenne wordt daarbij niet alleen horizontaal en verticaal gedraaid, maar ook om zijn as geroteerd. Deze auto skew-functie is belangrijk voor optimale ontvangst van de satelliet. De hoogtehoek van de antenne zorgt ervoor dat de Xsarius Snipe 2 ook in Noord-Europa goed bruikbaar is. De installatie maakt gebruik van de zogeheten 'HD' zoektechniek. Aan de hand van drie geprogrammeerde zoekfrequenties wordt een satelliet gegarandeerd gevonden. De frequenties zijn met een USB-update via de controller van het systeem aan te passen. Dat geldt overigens ook voor de firmware waarop het systeem draait.

   

  Stille motor

  Op de camping is rust voor veel bezoekers heel belangrijk. Er is dan natuurlijk niets irritanter dan buren die veel herrie maken door hun satellietantenne motorisch van de ene naar de andere satelliet te verplaatsen. Bij de Xsarius Snipe 2 is dat probleem niet aan de orde. De gebruikte motor is uitermate stil in gebruik, en krachtig door een overbrengingsverhouding van18:1. Het vergrendelings- en positioneringssyteem houdt de antenne stevig op zijn plek, ook wanneer bijvoorbeeld de camper of caravan zich voortbeweegt. Het tandwielhuis van aluminium persgietwerk garandeert een lange levensduur. Daarnaast zijn alle onderdelen vervangbaar, zodat een eventueel defect in vrijwel alle gevallen gerepareerd kan worden zonder dat een nieuwe installatie gekocht hoeft te worden. De eerste drie jaar is dat sowieso geen probleem, want het systeem wordt met drie jaar garantie geleverd. De Xsarius Snipe 2 heeft een platte ondergrond en wordt tevens geleverd met aluminium bevestigingsplaat. Dit maakt de Xsarius Snipe 2 de ideale antenne om vast te monteren op camper of caravan.

   

  Controller

  Belangrijk onderdeel van de Xsarius Snipe 2 is de controller. Deze ligt goed in de hand en is opvallend wit van kleur: altijd handig als men de controller even kwijt is. De controller heeft een LCD-scherm, een USB-poort en verder alleen de noodzakelijke bedieningsknoppen. Met één druk op een knop geeft de controller het antennesysteem de opdracht om de gewenste satelliet te zoeken en daarna te 'locken'. Het kijken gebeurt daarna via de satellietontvanger. Gebruikers zitten niet vast aan een door Xsarius voorgeschreven model satellietontvanger. Wel is het natuurlijk aan te raden om bij gebruik in camper of caravan een satellietontvanger te gebruiken die op 12 volt kan werken. De controller kan zowel vast gemonteerd in camper of caravan of los gebruikt worden, als het ware als een afstandsbediening. De controller toont diverse antenneposities voor optimaal gebruik van het systeem. Een DiSEqC-koppeling tussen satellietontvanger en Xsarius Snipe 2 is niet mogelijk. Dat wil zeggen dat de antenne niet automatisch naar een andere satelliet draait als op de satellietontvanger een zender geselecteerd wordt die op een andere satelliet uitzendt. Men moet dan altijd via de controller van de Xsarius Snipe 2 de antenne naar een andere satellietpositie laten draaien.

   

  Conclusie

  Voor nog geen duizend euro is de Xsarius Snipe 2 in deze prijsklasse momenteel het makkelijkst bruikbare en kwalitatief beste satellietsysteem voor mobiel gebruik. Het kan zowel vast gemonteerd als los worden gebruikt. Een satelliet wordt snel en goed gevonden zonder dat de gebruiker de antenne maar hoeft aan te raken. Bij aankoop dient men goed te checken of het ontvangstgebied van de Xsarius Snipe 2 aansluit bij wat er op de vakantiebestemming aan zenders moet worden ontvangen.

   

  De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X DVD SHOPLIFTERS

   Shoplifters trok meer dan honderdduizend Nederlandse bezoekers naar de bioscoop. Dit Japanse drama, dat een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse Film kreeg, is vanaf nu verkrijgbaar op dvd en Video on Demand: Totaal TV mag de dvd vijf keer weggeven.

  TV-TIP Typisch

  Typisch
  NPO 2 om 19:15 uur
  De camera's van Typisch strijken de komende drie weken neer in het polderdorp Zeewolde. Ontstaan in 1984, telt de jongste gemeente van het land inmiddels ruim 22.000 inwoners. We maken kennis met akkerbouwer Albert Lubberink, die naast zijn boerenbedrijf ook een theater runt.

  TV-TIP Bastille Day

  Bastille Day
  RTL 7 om 20:29 uur
  CIA-agent Sean (Idris Elba) komt op het spoor van zakkenroller Michael (Richard Madden), die per ongeluk een explosieve tas heeft gestolen. Ze gaan op zoek naar de daders, die hun terreurdaden steeds groter aanpakken.

  Interview

  • *

   Bridget Maasland

   De zwakste schakel

   Precies achttien jaar na de eerste aflevering van De zwakste schakel keert Bridget Maasland terug met die knalharde kennisquiz.
   Reacties0 reactie(s)