1. Tests

  Xsarius UHD 200: Een Ultra HD krachtpatser

  Ultra HD heeft de weg naar de huiskamer gevonden. Xsarius speelt hierop in en brengt de UHD 200 Ultra HD mediaspeler op de markt.
  Jarco Kriek
  17 augustus 2016
  10.0
  comments 5
  Xsarius UHD 200: Een Ultra HD krachtpatser
  Ultra HD heeft de weg naar de huiskamer gevonden. Xsarius speelt hierop in en brengt de UHD 200 Ultra HD mediaspeler op de markt. 

  Een Ultra HD beeldscherm is prachtig, maar een nadeel is dat er weinig volwaardige Ultra HD content beschikbaar is via lineaire zenders. Met de Xsarius UHD 200 kan de Ultra HD content die op het internet te vinden is in de optimale kwaliteit worden weergegeven op een geschikt beeldscherm.

  Compleet geleverd
  Xsarius levert de UHD 200 met veel accessoires. Naast de compacte mediaspeler zelf wordt er een losse stroomadapter meegeleverd. De afstandsbediening is opvallend. Hij is klein en ligt goed in de hand, maar heeft veel knoppen die geen functie hebben. Deze zijn zwart zonder verdere opdruk, en het lijkt er dus op dat de fabrikant een willekeurige afstandsbediening van een tv-decoder heeft gekozen en deze voor de mediaspeler heeft gebruikt. Voor de functionaliteit van de mediaspeler maakt dat niet uit, maar feit is wel dat de afstandsbediening nog kleiner en handzamer had kunnen zijn. Verder wordt naast een snelle installatiegids en andere documentatie nog een HDMI-kabel, SATA-kabel en micro USB-kabel meegeleverd.

  Stevige body
  Wat direct opvalt aan de Xsarius UHD 200 is de stevige behuizing. Waar andere mediaspelers vaak een plastic kastje en dus een wat goedkoop uiterlijk hebben, is dat bij deze mediaspeler heel anders. Door de aluminium behuizing voelt de mediaspeler solide aan. De voorzijde van de mediaspeler oogt weinig spectaculair: we zien alleen de uitdrukkelijke melding dat het apparaat voor 4K en 3D geschikt is, en daarnaast een klein led-lampje. Aan beide zijkanten en de achterzijde bevinden zich de aansluitingen. Links vinden we twee USB- en de SATA-aansluitingen. De twee overige USB-aansluitingen vinden we aan de rechterzijde op de mediaspeler. Daar vinden we ook de micro USB-aansluiting en de resetknop. Achterop de speler zit voor beeldoverdracht de HDMI-aansluiting. Analoog - en dus niet geschikt voor Ultra HD - is er een mini jack uitgang waarmee we via een meegeleverde kabel een A/V-cinch mogelijkheid krijgen. Digitale audio is via een optische aansluiting beschikbaar. Verder is er een hardwarematige aan/uitschakelaar en de aansluiting voor de adapter.

  Draadloos internet
  Ook op de achterzijde: twee Wi-Fi antennes en een ethernetaansluiting. Op deze manier kunnen we de Xsarius UHD 200 aan het internet koppelen. Hoewel dat de mediaspeler via Wi-Fi naast de 2,4 GHz ook de snellere 5 GHz-frequentieband ondersteunt, is ons advies om de mediaspeler waar mogelijk altijd bekabeld aan het thuisnetwerk - en dus het internet - te koppelen. Wie de twee externe antennes storend vindt, kan deze in dat geval eenvoudig verwijderen. Het voordeel van bekabeld internet is dat er vooral bij Ultra HD-content bij het streamen van video veel minder kans is op bufferen - stotteren - van het beeld. 

  Android en XBMC
  De Xsarius UHD 200 is een mediaspeler die functioneert op het Android 4.4 Kitkat besturingssysteem. Er is ondersteuning van de HEVC/H.265 compressietechniek, en daardoor is de mediaspeler geschikt voor Ultra HD content. We kunnen de mediaspeler met apps uit de Google Play store naar eigen inzicht en wens inrichten. De ondersteuning van Android heeft voordelen. In onze test werken bijvoorbeeld de apps van Ziggo en UPC voor het bekijken van live tv-zenders zonder problemen. Ook diensten voor onbeperkt kijken als Netflix, NLziet en Videoland Unlimited kunnen - natuurlijk met een geldig abonnement- bekeken worden. Omdat er van de Amlogic S802 processor gebruik wordt gemaakt, is het ook mogelijk om XBMC/Kodi op de mediaspeler te installeren. Dat brengt veel extra mogelijkheden met zich mee. Hiervoor dient de gebruiker wel enige tijd in het apparaat te steken. Als de juiste kennis niet voorhanden is, dan kan men via YouTube veel duidelijke visuele handleidingen vinden om XBMC/Kodi geïnstalleerd te krijgen. Als we daarna met de add-ons aan de slag gaan, halen we de hele wereld in de huiskamer. Zo kunnen we kijken en luisteren naar tienduizenden tv- en radiozenders van over de gehele wereld, zelfs in 1080p Full HD beeldkwaliteit. En wie goed zoekt vindt ook volwaardige Ultra HD content. Verder is er een zee van films en series, inclusief Nederlandse ondertitels. Sommigen titels zijn in Nederland zelfs nog niet in de bioscoop te zien. Helemaal legaal is dat natuurlijk niet, maar de mogelijkheid is er wel. Als klap op de vuurpijl kunnen we ook het veelgebruikte Popcorn Time op deze mediaspeler installeren.

  Veel mogelijkheden
  De Xsarius UHD 200 maakt gebruik van een quadcore ARM Cortex A9r4 processor met een kloksnelheid van 2GHz. Hieraan gekoppeld is een 2GB RAM en 16GB Flash geheugen. Er is veel connectiviteit mogelijk. Zo worden de draadloze overdrachtstechnieken Miracast en Airplay ondersteund. Hierdoor kunnen we heel eenvoudig content van tablets en smartphones naar de mediaspeler overbrengen. We kunnen ook een draadloze muis en toetsenbord op de mediaspeler aansluiten. Deze moet wel los aangeschaft worden. Een pluspunt is verder de ondersteuning van Bluetooth 4.0.

  Conclusie
  De Xsarius UHD 200 is een volwaardige mediaspeler die goed met Ultra HD content kan omgaan. Doordat Android en XBMC/Kodi aanwezig zijn, krijgt het apparaat een extra dimensie. Door de mogelijkheid om online streamingdiensten als Ziggo Horizon en KPN Interactieve TV Online te gebruiken, is de speler ook als volwaardige tv-decoder in bijvoorbeeld de slaapkamer in te zetten.


  VERBRUIK EN OPSTART De Xsarius UHD 200 verbruikt in stand-by minder dan 0,5 watt. In volledig bedrijf is het verbruik 4,3 watt.


  FIRMWARE We hebben de Xsarius UHD 200 getest met Android 4.4 Kitkat en XBMC/Kodi 14.2 Helix. Apparatuur beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

  Reacties

 1. TV-TIP Jamie & Jimmy's Food Fight Club

  Jamie & Jimmy's Food Fight Club
  24Kitchen om 20:00 uur
  Die gast naast Jamie Oliver ken je misschien van Star Wars. De vertolker van Luke Skywalker kreeg onlangs zelfs een asteroïde naar hem vernoemd: Hamill. Met de Britse tv-kok gaat Mark kijken waar zijn favoriete gerecht vandaan komt. 'Luke, I'm your farmer.'

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD PICNIC AT HANGING ROCK

   In 1900 maakt een groep schoolmeisjes een dagtocht naar het donkere, broeierige Hanging Rock. Tijdens de picknick verdwijnen drie meisjes en hun gouvernante in de Australische bush. Deze miniserie naar de roman van Joan Lindsay verschijnt 25 september op dvd en via lumiereseries.com streaming vanaf 18 september: Totaal TV mag de dvd vijf keer weggeven.

  TV-TIP Loft

  Loft
  NPO 3 om 20:25 uur
  Onze zuiderburen maakten met Loft een fantastische film over liefde, lust en verraad. Antoinette Beumer maakte een Nederlandse remake met het ijzersterke gegeven van een aantal mannen dat in het geheim een appartement deelt, om ongestoord te hoeren en sloeren. De acteurs zetten hun veelseisende rollen vlekkeloos neer.