1. Tests

  Xtrend ET-8500: Opvallende alleskunner

  Een hybride ontvanger in zo'n kleine behuizing? Xtrend slaat met de ET-8500 een nieuwe weg in, en wij onderzochten de prestaties.
  Jarco Kriek
  16 augustus 2016
  9.0
  comments 0
  Xtrend ET-8500: Opvallende alleskunner
  Een hybride ontvanger in zo'n kleine behuizing? Xtrend slaat met de ET-8500 een nieuwe weg in, en wij onderzochten de prestaties.

  De nieuwe koers van Xtrend blijkt al uit de behuizing van de ET-8500. Die is klein en compact, maar heeft toch genoeg ruimte om vier tuners te herbergen. Daarbij kunnen we kiezen uit DVB-S2 en DVB-C/T/T2 tuners. Deze kunnen we naar eigen wens en inzicht configureren. De verwisselbare tuners zijn overigens niet dezelfde als die in de laatste twee Xtrend-modellen ET-8000 en ET-10000. Hierdoor zijn ze dus ook niet onderling uitwisselbaar. De tuners hebben een kleinere afmeting in verband met de behuizing van de ET-8500. 

  Uiterlijk
  Het design van de ET-8500 is een echte blikvanger. Nu is smaak persoonlijk, maar de meeste mensen die we deze ontvanger hebben laten zien waren zeer positief. Opvallend is het forse LED-scherm dat een groot deel van de voorzijde beslaat. Het scherm kunnen we gebruiken om informatie over de zender en aanvullende programma-informatie plus een zenderlogo te tonen, maar dat is niet alles. Het scherm kan ook dienst doen als minitelevisie. We kunnen zo dus via de decoder live naar tv-zenders kijken. Natuurlijk is het kijkplezier door de geringe beelddiagonaal beperkt, maar het geeft de ET-8500 wel een erg leuke extra. De beeldverhouding van het LED-display is 16:9. Aan de voorzijde vinden we verder geen knoppen. Dat geldt ook voor de bovenzijde, waar alleen een aluminium band met het Xtrend-logo over de hele lengte van de ontvanger loopt. De rest van de behuizing is plastic in zwarte hoogglans.

  Zijkant
  Aan de rechter zijkant van de ontvanger zien we enkele opvallende klepjes. De bovenste is een slede waarin we een 2,5 inch harde schijf kunnen plaatsen. Als we deze slede op de juiste manier terugplaatsen, hebben we de beschikking over een interne HDD met alle bijkomende voordelen. Een andere klep bedekt de twee interne kaartlezers en het Common Interface-slot. Dit is een plastic klepje met een scharnier, en we hebben twijfels over de constructie, die wat te zwak en kwetsbaar lijkt. Onder een derde klepje vinden we een handige USB-aansluiting.

  Aansluitingen
  Achterop de ontvanger vinden we de aansluitmogelijkheden. Afhankelijk van het aantal geplaatste tuners zijn er de LNB-aansluitpunten inclusief doorlusmogelijkheid. Verder zijn er een ethernetaansluiting en twee extra USB-poorten. Voor aansluiting op de televisie is er de digitale HDMI-poort. Analoog kan de ontvanger via A/V cinch worden aangesloten. Digitaal geluid is er via de optische S/PDIF-aansluiting. Verder vinden we een eSATA-aansluiting voor een externe harde schijf. Natuurlijk kan ook een externe harde schijf via USB worden aangesloten. Als laatste vinden we de adapter stroomingang en een hardwarematige aan/uit schakelaar. Hoewel er geen interne voeding aanwezig is, heeft Xtrend er vanwege de kleine behuizing van deze ontvanger toch voor gekozen om een ventilator te plaatsen. Zo blijft de warmteontwikkeling tijdens gebruik binnen de perken. Het plaatsen van de verwisselbare tuners is overigens kinderspel. Met twee grote draaiknoppen maken we de behuizing open en kunnen dan makkelijk de tuners op hun plek prikken. Daarna is er wel een kleine schroevendraaier nodig om de tuners vast te schroeven. Lijkt u dit toch een te grote uitdaging, vraag dan aan uw verkoper om deze handeling uit te voeren. 

  Linux ontvanger
  De Xtrend ET-8500 is een Linux ontvanger die functioneert met Enigma2 software. Belangrijk om te weten is dat er een dual boot mogelijkheid is. Hierdoor kunnen we de ontvanger via twee verschillende softwareplatforms laten functioneren. Dat is een leuke extra voor hobbyisten, maar vormt daarnaast geen belemmering in het gebruik door tv-kijkers die alleen willen zappen, opnemen of de online functies willen gebruiken. De ET-8500 is een snelle zapper en speelt met de ingebouwde mediaspeler alle veelgebruikte video-, muziek- en fotobestanden af. Deze mogen ook op een NAS-apparaat of computer binnen het thuisnetwerk staan. De ET-8500 heeft een gigabit-netwerkaansluiting. Hierdoor kunnen - met de juiste instellingen binnen het menu - ook programma's op een NAS-apparaat worden opgenomen. Afhankelijk van de tunerconfiguratie kunnen meerdere programma's gelijktijdig worden opgenomen en kunnen we ook nog live naar een ander programma kijken. De programma's worden in vrijwel alle gevallen ongecodeerd op de harde schijf opgenomen. Ondanks zijn uitgebreide mogelijkheden is de ET-8500 een groene en energiezuinige ontvanger met een maximaal verbruik dat onder de 14 watt blijft.

  CI+ ondersteuning
  De twee aanwezige kaartsloten zijn via emulatie geschikt voor de smartcards van Ziggo (en andere kabelbedrijven die de Irdeto codering gebruiken), Digitenne, CanalDigitaal en TV Vlaanderen. Dit is echter geen gegarandeerde werking. Mocht de emulatie voor deze smartcards tijdelijk of voor langere tijd onbruikbaar worden, dan is er altijd nog het CI-slot. Dit werkt goed met alle gangbare CI-modules van de diverse providers. Hoewel het CI-slot voor CI+ modules geschikt is, kregen we de modules van Ziggo en UPC niet op deze manier aan de praat. Wel werkte de CI+ module van het Duitse betaalpakket HD+ probleemloos.

  Snelle processor
  In onze test gebruikten we hobbyfirmware van OpenPli. Deze wordt in Nederland veel gebruikt bij Linux-ontvangers. Omdat deze firmware vrijwel dagelijks wordt verbeterd, halen we hiermee het optimale rendement uit de ontvanger halen. Het hart van de ET-8500 is de MIPS Broadcom BCM7429 chipset. Dit is een dualcore processor met een snelheid van 1300MHz. Vanwege de dual boot-mogelijkheid is het interne geheugen verdeeld. Zo zijn er twee DDR geheugens van 512MB en twee NAND Flash geheugens van 256MB. De gebruikte verwisselbare tuners zijn zowel bij DVB-S als DVB-C/T/T2 gevoelig. Bij goede en juiste plaatsing zijn de DVB-C/T/T2 tuners voldoende afgeschermd om interferentie van ethersignalen tegen te gaan. Men dient dan echter wel voldoende afschermde coaxkabels met goede aansluitpluggen te gebruiken. Het grootste minpunt vinden we bij de DVB-S2 tuner. Net als bij de ET-8000 en ET-10000 gebruikt Xtrend tuners die blindscan nog niet ondersteunen. Dit kan tijdelijk zijn, maar dan moet Xtrend zelf wel enige moeite doen om de gebruikte drivers voor de tuners via een firmwareupdate voor blindscan geschikt te maken. De fastscan voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen wordt wel ondersteund. Hierdoor kunnen abonnees van deze aanbieders altijd naar alle aangeboden zenders in hun pakket kijken.

  Verbluffende beeldkwaliteit
  Het belangrijkste van een tv-decoder is natuurlijk de beeldkwaliteit. En daar kunnen we kort over zijn: die is van een zeer hoog niveau. Alle HD-beeldformaten worden ondersteund, inclusief 1080p. Naast lineaire tv via satelliet, kabel en Digitenne is het ook mogelijk om online naar tv te kijken. Gebruiken we bijvoorbeeld de zenderlijst van 'Hans', dan krijgen we de beschikking over duizenden tv-zenders van over de hele wereld die we via het internet kunnen bekijken. Ook kunnen we applicaties gebruiken waarmee we naar diensten voor uitgesteld kijken kunnen kijken. Tevens ondersteunt de ET-8500 de online tv-dienst HbbTV. Via satelliet en Digitenne is HbbTV bij de zenders van de NPO en SBS beschikbaar. Langs deze weg kunnen we ook naar eerder uitgezonden programma's van deze zenders kijken.

  Accessoires
  Xtrend levert bij de ET-8500 de bekende afstandsbediening die ook bij de recente modellen werd gebruikt. Deze ligt goed in de hand en de communicatie met de decoder is probleemloos. Naast de bijhorende batterijen wordt ook een gebruiksaanwijzing in het Duits en Engels meegeleverd. De adapter en netvoedingskabel zijn in de verpakking aanwezig, naast een HDMI-kabel van goede kwaliteit.

  Conclusie
  Xtrend zet de nieuwe trend. Ontvangers - en dus ook hybride ontvangers - worden kleiner. Omdat de benodigde ruimte dan uit de hoogte moet komen, heeft de fabrikant daar met een opvallend, groot display gebruik van gemaakt. De vraag blijft echter: waarom geen blindscan-ondersteuning? Dit maakt voor ons het verschil tussen vierenhalf en vijf sterren.


  VERBRUIK EN OPSTART De Xtrend ET-8500 verbruikt in stand-by minder dan 0,5 watt. In volledig bedrijf is het gebruik 13,5 watt. De opstarttijd bedraagt meer dan dertig seconden.

  FIRMWARE We hebben de Xtrend ET-8500 getest met OpenPli 4.0 firmware versie van 2 juni. De testapparatuur werd beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.

  Reacties

 1. TV-TIP Sudan: De laatste neushoorn

  Sudan: De laatste neushoorn
  NPO 2 om 17:25 uur
  Neushoorn Sudan werd dertig jaar geleden gevangen in het zuiden van Sudan. Een eenzaam leven in een Tsjechische dierentuin was zijn lot, totdat Sudan in 2009 terug naar Afrika gevlogen werd om zijn soort te redden. Hij overleed op 19 maart.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET BOHEMIAN RHAPSODY

   Bohemian Rhapsody is een ode aan Queen, de muziek en hun uitzonderlijke zanger Freddie Mercury. De film volgt de snelle opkomst van de band aan de hand van hun iconische liedjes en revolutionaire geluid. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket voor dit muziekdrama weggeven, met daarin een t-shirt, een plectrum en een zonnebril en natuurlijk twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP UEFA Champions League

  UEFA Champions League
  Veronica om 18:00 uur
  Gastón Pereiro is een grijze muis in potjes tegen Fortuna Sittard en NAC, maar speelt vooraan de punt op het middenveld, achter Luuk de Jong en heeft van die acties die niet te voorspellen zijn. We zijn benieuwd hoe hij zich houdt tegen Harry Kane & Co: Tottenham Hotspur.