1. Tests

  Xtrend ET10000: Een betaalbare alleskunner

  Het nieuwe vlaggenschip van Xtrend combineert vier digitale uitzendplatforms in één apparaat en is nog steeds betaalbaar.
  Jarco Kriek
  1 augustus 2016
  9.0
  comments 1
  Xtrend ET10000: Een betaalbare alleskunner
  Het nieuwe vlaggenschip van Xtrend combineert vier digitale uitzendplatforms in één apparaat en is nog steeds betaalbaar.

  Xtrend staat al een tijd bekend om de kwalitatief goede Linux-ontvangers die het op de markt brengt. De fabrikant heeft nu een nieuw topmodel, de Xtrend ET10000. De ontvanger heeft ruimte voor vier tuners, waarbij de koper zelf kan bepalen welke tunerconfiguratie hij wenst. Daarbij is er keuze tussen drie tuners: DVB-S2, DVB-C en DVB-C/T2. Ons advies is om bij digitale kabelontvangst voor de DVB-C/T2 tuner te kiezen. In dat geval kan zonder extra kosten ook naar digitale ethertelevisie en het (betaalde) zenderaanbod van Digitenne worden gekeken. Om dit alles compleet te maken kan met de ontvanger ook naar internetstreams van duizenden tv-zenders uit de gehele wereld worden gekeken.

  Installatie tuners
  Van officieel Xtrend-importeur Astrasat krijgen we de Xtrend ET10000 geleverd in de Benelux-editie - herkenbaar aan de speciale registratiesticker op de doos - met voorgeprogrammeerde settings, een jaar extra garantie en uitgebreide service. De ontvanger is 'kaal', wat betekent dat de losse tuners nog niet in de ontvanger zijn geplaatst. Met de uitgebreide hoeveelheid losse tuners kunnen we de configuratie voor onze test naar eigen inzicht samenstellen. Hoewel het plaatsen van de tuners in de ontvanger op zich kinderlijk eenvoudig lijkt, blijkt het toch een zeer nauwkeurig werkje. Wordt één tuner niet goed geplaatst, dan start de ontvanger niet op. Wie opziet tegen het inpluggen van de tuners kan dit klusje daarom beter aan de dealer overlaten. Het plaatsen van de harde schijf is veel eenvoudiger. De meegeleverde SATA-kabel kan namelijk maar op één manier aan het moederbord worden gekoppeld. 

  Bekend uiterlijk
  Het uiterlijk van de ET10000, die verkrijgbaar is in zwart en wit, is niet erg verrassend. Het komt grotendeels overeen met enkele eerdere modellen, zoals de veel verkochte Xtrend 9000. Er is slechts één knop zichtbaar - de stand-by knop - en de verdere bedieningsknoppen vinden we onder de frontklep. Over die klep zijn we overigens minder enthousiast. Die gaat namelijk wel heel makkelijk open omdat er een niet al te sterke magneetsluiting wordt gebruikt. Met de bedieningsknopen kunnen we alle basisfuncties van de ontvanger zonder afstandsbediening gebruiken. Onder de klep vinden we ook twee interne kaartlezers die via emulatie probleemloos werken met de smartcards van alle Nederlandse tv-aanbieders. Uitzondering is kabelbedrijf UPC, dat een koppeling tussen smartcard en hardware hanteert. Omdat de eveneens aanwezige twee CI-sloten niet voor de CI+ techniek geschikt zijn, kan ook de UPC CI+ module niet gebruikt worden. Wel kunnen we via een DVB-C tuner probleemloos naar de meer dan veertig ongecodeerd uitgezonden tv-zenders van UPC kijken. De CI-sloten zijn geschikt voor de meest gebruikte CI-modules voor CanalDigitaal, TV Vlaanderen en Digitenne. Ook de nieuwe witte CI-module van CanalDigitaal werkt hierin goed. Hiermee kunnen we naar het voetbalkanaal FOX Sports International HD kijken. Met de interne kaartlezers lukt dat niet.

  Opvallende IPTV-aansluiting
  Aan de achterzijde van de ontvanger zien we wat opmerkelijks. Er zijn namelijk twee netwerkaansluitingen beschikbaar. Eén daarvan is voor de koppeling aan het thuisnetwerk en dus aan het internet. De andere netwerkaansluiting kan worden gebruikt voor de verbinding met een IPTV-aanbieder. Feitelijk hebben we in Nederland op dit moment weinig aan deze aansluiting. IPTV-aanbieders gebruiken eigen platforms en versleutelen hun internetstreams met de niet door de Xtrend ET10000 ondersteunde Verimatrix technologie. Verder zien we ook een HDMI-ingang die we steeds vaker bij moderne apparaten vinden. We kunnen hiermee bijvoorbeeld een spelconsole of externe mediaspeler aan de Xtrend koppelen. Digitale beelduitgang is er via HDMI. Analoge verbinding gaat via A/V-cinch, scart en YPbPr. Voor geluid vinden we de analoge cinch aansluitingen en een optische digitale aansluiting. De voeding is ingebouwd, en om de warmte niet te hoog te laten oplopen is er een ventilator aanwezig. Een hardwarematige aan/uit schakelaar en de connector voor de voedingskabel maken het geheel compleet.

  Afstandsbediening 
  Er worden veel accessoires meegeleverd met de ET10000. Daarbij hoort een HDMI-kabel van een goede kwaliteit. Ook een LNB-doorluskabel vinden we in de zak met accessoires. Speciaal bij de Benelux-editie wordt een Nederlandse handleiding geleverd. Natuurlijk wordt ook een afstandsbediening meegeleverd. Dat is tevens het grootste minpunt van dit apparaat. De afstandsbediening is groot en ligt niet lekker in de hand. Willen we de onderste functietoetsen gebruiken, dan moeten de meeste mensen de afstandsbediening in de hand verplaatsen. Daarnaast is de toetsindeling niet echt handig. De werking van de afstandsbediening is overigens in orde.

  Alfanumeriek display
  Dit soort uitgebreidere ontvangers heeft tegenwoordig vaak een OLED-display dat ook fotobeelden of zelfs video kan weergegeven. Deze ontvanger heeft echter een eenvoudiger, maar goed werkend VFD-display met meerdere regels voor uitgebreide informatie als zendernaam en programmanaam. De Xtrend ET10000 is een Linux-ontvanger. Dat betekent gewoonlijk dat de meeste functies via zogeheten hobbyfirmware van derden beschikbaar komen. Dat is hier ook het geval. Er is keuze uit diverse makers. Naast het veel gebruikte OpenPli kunnen we onder meer uit OpenATV en OpenVix kiezen. De firmware moet via een USB-stick in de ontvanger geplaatst worden. Ook bij deze ontvanger raden we OpenPli aan, want met deze image is naar onze mening de gebruiksvriendelijkheid voor de breedste gebruikersgroep het grootst. Voor wie de ontvanger een meer persoonlijk tintje wil geven is OpenATV wellicht een uitkomst. Het voordeel van Linux-ontvangers die werken met Enigma2 firmware is dat men de ontvanger geheel naar eigen inzicht kan indelen. 

  Mediaspeler 
  We kunnen bijvoorbeeld zelf voor kiezen of we de ontvanger ook als mediaspeler willen laten werken. Als we hiervoor de benodigde plug-ins installeren, kunnen we (HD-)videobestanden afspelen. Ook het bekijken van foto’s en het beluisteren van muziek is mogelijk. Dat kan zowel via het thuisnetwerk en daaraan gekoppelde computers en NAS-netwerkstations als vanaf de eventueel ingebouwde harde schijf en externe USB-apparaten. 

  Veel interactiviteit 
  Via een plug-in wordt ook de interactieve dienst HbbTV ondersteund. Verder kunnen we direct via het internet naar duizenden tv-zenders en streams van webcams kijken. Die moeten wel allemaal in de ontvanger geplaatst worden. Gelukkig biedt het internet hier een uitkomst. Via OpenPli kunnen we zelfs direct via de ontvanger de zenderlijsten van de Nederlander 'Hans' installeren. Hierin zijn meer dan duizend internetstreams aanwezig. We kunnen op deze manier de hele wereld bekijken, maar ook veel Nederlandse zenders die niet door de meeste aanbieders worden aangeboden. Denk hierbij aan veel lokale en commerciële regionale omroepen, of bijvoorbeeld debatten in de Eerste en Tweede Kamer. Via webcams vliegen we met de afstandsbediening binnen enkele seconden van De Dam in Amsterdam via het strand van Scheveningen naar hartje New York. Uitgesteld kijken kan via satelliet en HbbTV bij tientallen Europese tv-zenders. Ook Uitzending Gemist van de NPO kan bekeken worden.

  Perfecte beeldkwaliteit
  De beeldkwaliteit die de Xtrend ET10000 biedt is perfect. Dat geldt natuurlijk vooral voor HD-zenders, Maar ook in MPEG4 uitgezonden SD-zenders worden bovengemiddeld goed via HDMI weergegeven. Er kan gekozen worden uit de beeldformaten 576i, 576p, 720p, 1080i en 1080p. Via OpenPli is echter een plug-in te downloaden waardoor automatisch het voor de tv-zender of videocontent juiste beeldformaat wordt geselecteerd. Net als bij andere Enigma2 Linux-ontvangers is er onbeperkte opslag van zenders mogelijk. We konden in onze test meer dan twaalf zenders – ook in HD-kwaliteit – tegelijk opnemen. Dit aantal is wel afhankelijk van de tunerconfiguratie en de transponders waarop zenders worden uitgezonden. Gecodeerde programma’s worden in de meeste gevallen direct door het apparaat gedecodeerd en als zodanig op de harde schijf geplaatst. Omdat de thuisnetwerkaansluiting een maximale snelheid van 1Gbps ondersteunt, kunnen we opnames zonder problemen via een aan het thuisnetwerk gekoppelde NAS opnemen. De DVB-S2 tuners ondersteunen de meest gebruikte DiSEqC-protocollen. Ook Unicable wordt ondersteund. Verder is er de mogelijkheid voor Picture in Picture (PIP), waarbij ook HD-zenders gedeeld in beeld gebracht kunnen worden.

  Uitgebreide zoekmogelijkheden
  De beschikbare tuners hebben een gevoelige ontvangst. Dat geldt zowel voor satelliet, kabel als Digitenne. Er zijn voldoende zoekmogelijkheden beschikbaar. Zo is er voor satelliet ook de blindscanfunctie aanwezig. Daarbij zijn veel instelmogelijkheden mogelijk. Dat is zeker een voordeel voor zogenaamde feedhunters. Jammer genoeg biedt de Xtrend ET10000 niet de mogelijkheid voor het bekijken van 4:2:2 uitgezonden beelden. Veel feeds worden tegenwoordig met deze norm uitgezonden. Voor CanalDigitaal- en TV Vlaanderen-abonnees is er fastscan. Hiermee kunnen de laatste zenderlijsten van deze aanbieders zelfs automatisch in de ontvanger worden geplaatst. Kabelkijkers kunnen via de optie kabelscan het hele frequentiespectrum inlezen. Soms komen we hierdoor testzenders tegen die pas later officieel aan het zenderaanbod van het kabelbedrijf worden toegevoegd.

  Snelle zapper
  De Xtrend ET10000 is een snelle zapper. Ook het zappen tussen HD en SD verloopt snel, net zoals zappen tussen verschillende uitzendplatforms als kabel en satelliet. Dit komt mede door Broadcom chipset die wordt gebruikt. Het gaat hierbij om een dualcore processor met een kloksnelheid van 1,3GHz met een daaraan gekoppelde snelheid van 3000MIPS. Verder is er een 1GB flashgeheugen en 2GB werkgeheugen beschikbaar. Overigens is de Xtrend ET10000 hierbij geen uitzondering. Eerder door ons geteste ontvangers gebruikten dezelfde Broadcom chipset. De Dreambox 7080HD had zelfs nog een snellere processor.

  Conclusie
  De balans tussen kwaliteit en mogelijkheden enerzijds en de prijs anderzijds is bij de Xtrend ET10000 meer dan uitstekend. Alleen waarom wordt er zo'n matige afstandsbediening geleverd bij deze alleskunner? Dat maakt nu net het verschil met een vijfsterrenbeoordeling.

   
  VERBRUIK EN OPSTART De Xtrend ET10000 gebruikt in stand-by 0,3 watt. In volledig bedrijf met interne harde schijf bedraagt het verbruik 22,4 watt. De opstarttijd vanuit deep stand-by bedraagt meer dan dertig seconden.

  FIRMWARE We hebben Xtrend ET10000 getest met OpenPli firmware van 26 november 2014. Ontvanger beschikbaar gesteld door officieel Xtrend-distributeur Astrasat, Groningen.

  Reacties

 1. TV-TIP Genaaid

  Genaaid
  NPO 3 om 20:25 uur
  Vijf beginnende modeontwerpers krijgen de kans om een duurzame collectie te ontwikkelen. Er is alleen één voorwaarde: ze moeten eerst zelf ervaren hoe het er in de kledingindustrie aan toe gaat. Samen met Jennifer Hoffman reizen ze naar Myanmar, waar ze aan den lijve ondervinden welke prijs er écht voor onze kleding wordt betaald. Het blijkt voor alle kandidaten een confronterende ontdekkingsreis naar de schaduwkant van de mode-industrie.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP Why Him?

  Why Him?
  Net5 om 20:30 uur
  Tijdens de feestdagen gaat Ned (Bryan Cranston), een overbezorgde maar liefhebbende vader, samen met zijn familie op bezoek bij zijn dochter op de universiteit. Hier ontmoet Ned zijn grootste nachtmerrie: zijn dochters vriend Laird (James Franco), een welwillende maar sociaal onhandige Silicon Valley-biljonair. De strenge en preutse Ned vindt Laird, die helemaal geen filter heeft, totaal geen match voor zijn dochter. De eenzijdige rivaliteit loopt volledig uit de hand en Ned’s paniekaanvallen nemen toe als hij zich gaandeweg steeds minder thuis voelt in de glamoureuze hightech omgeving en hij erachter komt dat Laird klaar is om dé vraag aan zijn dochter te stellen.