1. Tests

  Ziggo Horizon : Horizon schittert meer dan ooit

  Na een niet zo beste eerste indruk is er veel verbeterd aan de Horizon mediabox. Totaal TV test de nieuwe versie voor de klanten van Ziggo.
  Jarco Kriek
  14 august 2016
  8.0
  comments 68
  Ziggo Horizon : Horizon schittert meer dan ooit
  Na een niet zo beste eerste indruk is er veel verbeterd aan de Horizon mediabox. Totaal TV test de nieuwe versie voor de klanten van Ziggo.

  Bijna twee jaar geleden introduceerde UPC-eigenaar Liberty Global de Horizon mediabox in Nederland. Dat was een verkeerde beslissing. Horizon TV was nog lang niet klaar voor consumentengebruik, en daar heeft de kabelaar nog steeds last van. Als er over de Horizon mediabox wordt gesproken, worden direct de bugs van het eerste uur genoemd. En dat is niet terecht. De functionaliteit is sindsdien namelijk sterk verbeterd. Daarnaast is het tv-landschap in Nederland drastisch veranderd. Liberty Global kocht branchegenoot Ziggo en voegde de kabelbedrijven UPC en Ziggo samen. De naam veranderde in Ziggo, maar de Horizon mediabox blijft en is nu ook voor Ziggo-abonnees verkrijgbaar. Reden voor Totaal TV om de Horizon mediabox én de sinds kort verkrijgbare Horizon Extra mediabox nog eens onder een vergrootglas te plaatsen.

  Nieuwe versie 
  Ziggo stuurde ons een nieuw model van de Horizon mediabox. Hoewel de aanbieder zegt dat er weinig verschil zit tussen het oude model GW 7400 en de nieuwe GW 7401, zien we direct enkele belangrijke wijzigingen. Dat het nieuwe model het nieuwe Horizon-logo voert, is het kleinste verschil. Belangrijker is dat het nieuwe model kleiner is dan zijn voorganger. Verder is de scartaansluiting aan de achterzijde van de mediabox verdwenen. Inwendig kreeg de mediabox een nieuwere, maar vooral iets snellere processor. Nu was de Horizon mediabox met de laatst beschikbare firmware al geen trage zapper, maar de nieuwe processor maakt zappen nog iets sneller en laadt vooral interactieve cloud GUI-onderdelen als thumbnails van video on demand-content sneller in. En dat was twee jaar geleden juist één van de grote nadelen van de oude Horizon mediabox. 

  Uiterlijk blijft gelijk
  Afgezien van de iets kleinere behuizing is het uiterlijk gelijk gebleven. Een alfanumeriek display blijft de blikvanger op het front van de Horizon. De mooie rondingen en het zwarte hoogglans uiterlijk maken de decoder spannend om te zien. Aan de voorzijde van de ontvanger zijn op het display enkele functiesymbolen zichtbaar. Ook is er een tiptoets stand-by knop. Achterop de ontvanger vinden we de coaxkabel ingang. De voeding wordt verzorgd door een externe adapter. Omdat de Horizon mediabox over een ingebouwde harde schijf beschikt, is dit vanwege de warmteproductie belangrijk: die blijft nu binnen de grenzen. Er is een hardwarematige aan/uit-schakelaar. Om de box helemaal opnieuw te laten opstarten en alle beschikbare informatie opnieuw te laten inladen, kunnen we deze schakelaar gebruiken om de mediabox een kwartier van de stroom te halen. Verder vinden we vier router-ethernetaansluitingen, twee telefoonaansluitingen, een aux-uitgang, de digitale S/PDIF geluidaansluiting, de HDMI-beeldaansluiting en twee USB 2.0-aansluitingen. Deze laatste kunnen we direct vergeten, want die zijn niet bruikbaar in de Ziggo-firmware.

  Uit de Samsung-fabriek
  Het Zuid-Koreaanse Samsung produceert de Horizon mediabox voor Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo. Het apparaat is in feite drie apparaten in één. Dat verklaart ook grotendeels het hoge energieverbruik. De Horizon mediabox is een digitale tv-decoder, internetmodem en telefoonmodem. Wij gebruiken de Horizon in deze test alleen als tv-decoder, met daarnaast afzonderlijke internet- en telefoonmodems. Ziggo biedt ook klanten deze mogelijkheid. In het voormalige Ziggo-gebied waar de Horizon mediabox nieuw is, wordt deze door het kabelbedrijf verplicht gratis door een monteur geïnstalleerd en werkend afgeleverd. In voormalig UPC-gebied mag de klanten de Horizon mediabox ook zelf installeren. Daarbij heeft men altijd de mogelijk om op elk tijdstip binnen het installatieproces alsnog een gratis Ziggo-monteur te laten komen. Hoewel Ziggo zegt dat in het gehele verzorgingsgebied het nieuwe model van de Horizon mediabox wordt geleverd, bleek uit onderzoek van Totaal TV dat in het voormalig UPC-gebied nog vaak het oude model wordt uitgeleverd. Wanneer bestaande UPC-klanten de klantenservice van Ziggo vragen om het oude model voor het nieuwe model om te ruilen, blijkt dat niet mogelijk te zijn.

  Horizon biedt veel extra
  Voor Ziggo-klanten brengt Horizon extra tv-diensten in huis die alleen via deze decoder beschikbaar zijn. TV Replay is hiervan de belangrijkste. Hiermee kunnen we zonder meerkosten alle programma's van meer dan zestig tv-zenders – waarvan 32 in HD-kwaliteit - een week terugkijken. Deze dienst is alleen op de Horizon mediabox beschikbaar. Bij programma's van RTL Nederland en SBS Broadcasting kunnen de reclames niet doorgespoeld worden, maar het terugkijken van programma's is daarmee wel gratis. De verwachting is dat nog meer nieuwe tv-diensten exclusief via het Horizon-platform beschikbaar komen. Bij de zenders is ook Begin Gemist beschikbaar. Hiermee kunnen we een lopend tv-programma direct vanaf het begin terugkijken. Naast TV Replay en Begin Gemist is er een groot video on demand-platform, waarbij de dienst MyPrime voor onbeperkt kijken bij vrijwel alle Horizon-abonnementen gratis wordt aangeboden. Daarnaast kunnen we nieuwere films en afleveringen van series tegen betaling per titel digitaal huren.

  Werking sterk verbeterd
  De werking van de Horizon als tv-decoder is vergeleken met onze eerdere test van twee jaar geleden sterk verbeterd. De grote voordelen zijn gebleven. Er zijn zes tuners in het apparaat beschikbaar, waardoor we vier programma's tegelijk kunnen opnemen. Twee van de zes tuners zijn gereserveerd voor het kijken naar lineaire tv inclusief het zogenaamde fastzapping. Mede door deze techniek is de Horizon mediabox zo'n snelle zapper. De overige vier tuners worden dynamisch gebruikt voor opnames, of het gebruik van één of twee Horizon Extra mediaboxen. Ook de beeldkwaliteit van de Horizon mediabox is beter dan die van de andere kabeldecoders die Ziggo in bruikleen levert, en in onze optiek zelfs beter dan die van de Humax kabeldecoder die in veel huiskamers van Ziggo-klanten staat. Maar er zijn ook nog bugs die niet verbeterd zijn. Zo gaat de Horizon nog vaak in de fout als er gebruik wordt gemaakt van de ondertitelfunctie die bij sommige zenders beschikbaar is. Als we bijvoorbeeld deze optie bij de Spaanse zender TVE gebruiken, dan wordt na het zappen naar een zender als AMC de ondertiteling op deze zender automatisch uitgeschakeld. Dit gebeurt als er bij een niet-Nederlandstalige of een niet op Nederland gerichte zender wordt gekozen voor de optie ondertiteling voor doven en slechthorenden. Als bijvoorbeeld bij TVE voor de 'normale' Spaanse ondertiteling gekozen wordt, dan wordt de ondertiteling niet automatisch uitgezet en zien we na het zappen bij een zender als AMC direct de ondertiteling. Mocht toch voor de optie doven en slechthorenden ondertiteling gekozen worden, dan kunnen we de Nederlandse ondertiteling alleen weer handmatig via het menu van de mediabox activeren. In sommige gevallen helpt ook dit niet en moet de decoder opnieuw opgestart worden, maar dit gebeurt slechts sporadisch. 

  Beste bruikleendecoder
  In gebruik als tv-decoder is de Horizon momenteel de beste bruikleendecoder die door Nederlandse providers aan klanten wordt geleverd. Toch is hij zeker niet perfect en geheel op de toekomst voorbereid. Zo wordt de cloud steeds belangrijker, maar is de Horizon mediabox slechts deels een cloud-box. Programma's worden nog fysiek op de harde schijf opgenomen. Dat heeft als voordeel dat deze programmas altijd - ook als de internetverbinding bijvoorbeeld door storing niet werkt - bekeken kunnen worden. De nadelen zijn echter groter. Er kunnen maximaal vier programma's tegelijk worden opgenomen, terwijl die aantal met CloudPVR groter is. Ook zijn opgenomen programma's niet via het mobiele Horizon GO-platform op pc, tablet of smartphone terug te kijken. Het grootste voordeel van de Horizon mediabox is de gebruiksvriendelijkheid. De menustructuur is simpel, de informatiebalk biedt veel mogelijkheden en naast de standaardopties kan de gebruiker via apps de mogelijkheden naar eigen inzicht zelf uitbreiden. Daarnaast is het een razendsnelle zapper. Maar is het ook jammer om te zien dat het zenderaanbod via de Horizon mediabox niet compleet is. Dat SD-varianten van HD-zenders niet in de zenderlijst zichtbaar zijn vinden we geen bezwaar: iedereen wil een zender immers in de best mogelijke beeldkwaliteit bekijken. Erger is dat niet alle lokale omroepen op de Horizon mediabox zichtbaar zijn, terwijl deze wel via het ongecodeerde aanbod te ontvangen zijn. Bij de Horizon mediabox wordt alleen de lokale omroep van de desbetreffende regio aangeboden. Ziggo is hier overigens geen uitzondering in: bij concurrent KPN is op de bruikleen Interactieve TV-decoder ook alleen de lokale zender van de desbetreffende regio in de zenderlijst opgenomen. 

  Horizon Extra mediabox
  Ziggo biedt sinds kort ook de Horizon Extra mediabox aan. Dit is een kleine versie die het beste als clientbox beschreven kan worden. Alle functies van de grote Horizon mediabox zijn ook op de Extra mediabox beschikbaar. Opnames van de harde schijf van de Horizon mediabox kunnen via een Extra mediabox elders in huis bekeken worden. Het aansluiten en koppelen van de clientbox is simpel. Hoewel Ziggo draadloze overdracht niet adviseert, werkt deze mogelijkheid prima. Het is een manier om zonder extra kabels in het huis in de slaapkamer gebruik te maken van de beschikbare tv-diensten. Bekabeld kan de Horizon Extra via coax- en netwerkkabel gekoppeld worden. De duidelijke gebruiksaanwijzing en de goede visuele hulp op het televisiescherm is bij de installatie een groot pluspunt. Er kunnen maximaal twee Horizon Extra mediaboxen aan een Horizon mediabox gekoppeld worden. Het is goed om te weten dat op de Horizon Extra wel een scartaansluiting aanwezig is. Hierdoor kan deze ook gebruikt worden op oudere (slaapkamer)televisies die niet over een HDMI-aansluiting beschikken.

  Afstandsbediening
  De afstandsbedieningen van de Horizon en Horizon Extra mediabox zijn identiek, maar kunnen niet gewisseld worden: ze worden exclusief aan hun eigen Horizon gekoppeld. Hoe dat in zijn werk gaat wordt duidelijk in de meegeleverde gebruiksaanwijzing beschreven. De werking van de afstandsbediening is zeer goed. De knopindeling is helder, en aan de achterzijde is er een qwerty-toetsenbord aanwezig. Verder kunnen we de afstandsbediening zelf zo instellen dat ook de basisfuncties van ons televisietoestel ermee bediend kunnen worden. Over de ingebouwde mediaspeler van de Horizon mediabox kunnen we kort zijn: die werkt slechts beperkt en niet altijd even goed. We raden gebruikers aan deze functie snel te vergeten en voor enkele tientjes een mediaspeler of Raspberry Pi te kopen. Dat scheelt een hoop ergernis.

  Conclusie
  Perfect is de Horizon mediabox zeker niet. Voor sommigen is het afgebakende Horizon-platform een probleem. Maar Horizon is sterk verbeterd en lijkt alleen uiterlijk nog op het apparaat dat meer dan twee jaar geleden in Nederland geïntroduceerd werd.


  VERBRUIK EN OPSTART De Horizon mediabox gebruikt in stand-by minder dan 0,5 watt. In volledig bedrijf ligt het verbruik afhankelijk van de gebruikte onderdelen rond de 50 watt. De Horizon Extra Mediabox gebruikt 10 watt. Apparatuur beschikbaar gesteld door Ziggo.

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   2X2 BORDSPELLEN

   Altijd al aan Expeditie Robinson of Temptation Island mee willen doen? Dat kan vanaf nu ook vanuit je eigen woonkamer! Just Games heeft twee spellen ontwikkeld waardoor je de exotische avonturen zélf kunt beleven. Totaal TV geeft twee keer een pakket met Expeditie Robinson en Temptation Island weg.

  TV-TIP Keuringsdienst van Waarde

  Keuringsdienst van Waarde
  NPO 3 om 20:25 uur
  Vloerbrood is niet gebakken op een rooster, maar op de vloer van de oven. De keuringsdienst onderzoekt of dat echt zo is.

  TV-TIP Brave

  Brave
  SBS9 om 20:30 uur
  Merida, de impulsieve dochter van koning Fergus en koningin Elinor, is een wildebras die niets liever doet dan klimmen, paardrijden en boogschieten. Maar van haar moeder dient ze zich voor te bereiden op de serieuze taak die haar wacht: de Schotse troon overnemen.

  Interview

  • *

   Esmee van Kampen

   Dit zijn wij

   Het leven van dertigers gaat niet over rozen en is daardoor razend interessant. Esmée van Kampen speelt zo’n dertiger in Dit zijn wij, een remake van de hitserie This Is Us.
   Reacties0 reactie(s)