Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Ziggo Next Mini: Een andere manier van kijken

  Ziggo levert nieuwe klanten met tv en internet vanaf nu standaard de Next Mini. Tijd voor een aandachtiger blik op deze bruikleendecoder.
  Jarco Kriek
  1 november 2022
  7
  comments 6
  Ziggo Next Mini: Een andere manier van kijken

  De Next Mini is de compacte opvolger van de Mediabox Next en voortaan de standaard bruikleenontvanger voor nieuwe Ziggo-abonnees met tv en internet. De Mediabox Next kan ook nog worden verkregen, maar daar moet de nieuwe abonnee dan wel extra voor betalen.

   

  Naar All-IP

  Met de Next Mini maakt Ziggo een trendbreuk. Deze tv-decoder maakt namelijk geen gebruik van de DVB-C uitzendnorm. Alle zenders, ook de lineaire, worden via IPTV zichtbaar gemaakt. De Next Mini kan dan ook worden gezien als de eerste grote stap van het kabelbedrijf in de richting van een All-IP netwerk. Dit betekent dat het hele netwerk - en dus ook het televisiedeel - gebruik maakt van het internetprotocol. Einde van DVB-C dus. Maar niet direct schrikken: de echte uitfasering van DVB-C ligt naar verwachting nog enkele jaren in de toekomst en gaat stapsgewijs.

   

  Klein

  De Next Mini is een zeer kleine decoder, in omvang vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Apple TV mediaspeler. Dat is niet zo wonderbaarlijk, want de Next Mini is in feite een online mediaspeler. Kijken via DVB-C is dus niet mogelijk. De Next Mini heeft een omvang van 8 bij 8 bij 2 centimeter. Een klein vierkant blokje dus. Het aantal aansluitmogelijkheden op het apparaat is uiterst beperkt. We vinden alleen een HDMI 2.0a aansluiting en een USB-poort. Deze poort wordt gebruikt om de stroomadapter aan te sluiten. Aan de voorzijde is alleen de stand-by knop aanwezig. Dus geen scart of composietuitgang, noch uitgangen voor analoge of digitale audio. Vooral dat laatste is voor menigeen toch wel een groot minpunt.

   

  Internet

  Kunnen we de Next Mini dan alleen via de inwendige wifi-mogelijkheid met het huisnetwerk en het internet verbinden? Nee, er is gelukkig nog steeds een mogelijkheid om dit bekabeld te doen. De ethernetaansluiting is echter niet op de Next Mini zelf aanwezig, maar is terug te vinden op de stroomadapter. Het heeft altijd de voorkeur om een IP-decoder of online mediaspeler bekabeld op het thuisnetwerk aan te sluiten, dus dit is ook bij de Next Mini het geval. Als de bekabelde mogelijkheid niet aanwezig is, dan kan altijd wifi gebruikt worden. En dit werkt zoals het hoort te werken.

   

  Afstandsbediening

  Natuurlijk levert Ziggo bij de Next Mini ook een afstandsbediening inclusief de benodigde batterijen. Verwacht geen uitgebreide mogelijkheden, maar de afstandsbediening doet wat hij moet doen en ligt goed in de hand. De knoppen zitten op de juiste plek en de communicatie met de Next Mini loopt soepel. Met dezelfde afstandsbediening kan ook het geluid van de televisie worden bediend en de televisie aan- en uitgezet worden. De afstandsbediening is tevens de toegangspoort tot voicecontrol op de Next Mini. Hiermee kunnen we met een stemopdracht de televisie bijvoorbeeld op een ander tv- of radiokanaal zetten of het volume aanpassen. De Next Mini kan met de Ziggo GO-app ook via tablet of smartphone worden bediend.

   

  Installeren

  De installatie van de Next Mini duurt maar één bak koffie. Ingebruikname is namelijk snel en nog belangrijker: uiterst simpel. Natuurlijk moet eerst alle bekabeling goed aangesloten worden. Dus de decoder via HDMI op de televisie aangesloten en bij voorkeur via een netwerkkabel met de router of internetmodem verbonden. Natuurlijk moet ook de stroomadapter via USB in de Next Mini worden geprikt. Als we de Next Mini via wifi willen gebruiken, hebben we de stroomadapter overigens niet persé nodig. We kunnen bijvoorbeeld ook een USB-poort van de televisie gebruiken. Ziggo raadt dit wel af omdat de Next Mini mogelijk meer vermogen vraagt dan de USB-poort kan leveren. In onze testperiode werkte deze manier van stroomtoevoer probleemloos. Alle informatie die de Next Mini nodig heeft om zichzelf gebruiksklaar te maken haalt hij automatisch van het Ziggo-netwerk. En na korte tijd kan het kijken beginnen.

   

  Opnemen

  De Next Mini past in de palm van een hand. Met de decoder in de hand merk je ook meteen dat het letterlijk een lichtgewicht is. Toch is de Next Mini een volwaardige decoder met alle hedendaagse interactieve mogelijkheden aan boord. Een harde schijf is niet in het apparaat aanwezig. De op te nemen programma's worden op het achterliggende netwerk van Ziggo opgeslagen. Ziggo-klanten kunnen tot vierhonderd uur programma's opslaan. Een programma kan zelf op elk gewenst tijdstip gewist worden, maar na een jaar worden gemaakte opnames door Ziggo automatisch verwijderd. Andere interactieve mogelijkheden zijn het terugkijken via de tv-gids (Replay TV), Begin Gemist en video on demand-diensten zoals het kijken van films en series.

   

  Stroomverbruik

  Omdat er alleen de hoogstnodige hardware aanwezig is in de Next Mini kon deze tv-decoder uiterst energiezuinig worden ontworpen. Het daadwerkelijke energieverbruik is afhankelijk van de gekozen energie-instelling. Wie voor een snelle werking en vlot opstarten van de decoder kiest kan rekenen op een stroomverbruik van ongeveer 5 watt, met in stand-by een verbruik van 3 watt. Dit kan worden teruggebracht naar een stroomverbruik in stand-by van slechts 0,5 watt als wordt gekozen voor het langzaam opstarten van de decoder.

   

  Gemak

  De informatiebalken en het menu zijn overzichtelijk en makkelijk in gebruik. Het Horizon 4-platform dat Ziggo gebruikt kan worden bestempeld als misschien wel het beste dat bij een Nederlandse tv-provider beschikbaar is. Niet alleen snel maar vooral ook grafisch heel mooi. Het zappen tussen kanalen verloopt probleemloos en snel. Op dit punt biedt IP op de Next Mini dus dezelfde gebruikerservaring als DVB-C.

   

  Beeld

  De beeldkwaliteit van de geleverde IP-streams is goed. Toch hebben we bij meerdere kanalen het gevoel dat de kwaliteit wat achterblijft bij die van het beeld van de overeenkomstige kanalen wanneer deze via DVB-C worden geleverd. De Next Mini is een 4K-decoder. De beeldkwaliteit van native 4K-content is zeer goed en vergelijkbaar met die van de andere Ziggo 4K-bruikleendecoder, de Mediabox Next.

   

  Conclusie

  Ziggo introduceert met de Next Mini een nieuwe manier van tv-kijken, namelijk via IPTV zoals concurrenten KPN en T-Mobile al langere tijd doen. Voor sommige Ziggo-klanten is dit een aderlating omdat hierdoor het einde van DVB-C een stapje dichterbij is gekomen. Maar dit moet meer als koudwatervrees worden gezien. Kijken met IPTV op de Next Mini doet niet veel onder voor kijken via DVB-C. De werking van de decoder is goed en het gebruikersgemak hoog.

  ZiggoMediaboxNext MiniIPTVAll-IPDVB-C

  Reacties

 1. TV-TIP Gort over de Grens

  Gort over de Grens
  NPO 2 om 20:28 uur
  Ilja Gort weet wel hoe je een lekker wijntje moet brouwen – hij bottelt zich al jaren een slag in de rondte in zijn chateau in het dorpje Saint-Émilion, zo’n 20 kilometer ten oosten van Bordeaux. Toch waagt hij zich dit keer niet alleen aan een peperdure Franse klassieker, maar laat hij ook een Chateau Migraine de Touraine door zijn keel glijden. Moet hij de strip paracetamol alvast klaarleggen of valt de mythische wijn best te pruimen?

  TV-TIP Je Huis op Orde

  Je Huis op Orde
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het huis van Esther en Jacob uit Heemstede was altijd al een puinhoop, maar sinds Esther de diagnose borstkanker kreeg, heeft ze helemaal geen energie meer om de bezem door de overvolle stulp te halen. Het resultaat is dat het duo en hun twee pubers inmiddels verdrinken in de janboel. Omdat Jacob zijn vrouw in deze woelige tijd een schoon en opgeruimd huis gunt, worden Viktor en zijn team van professioneel opruimers opgetrommeld. Maar of Esther daar nou op zit te wachten…

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)