Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Ziggo verrassend innovatief

  Het lange wachten is voorbij: Ziggo lanceerde een GO-app voor de Apple TV en andere mediaspelers. Totaal TV ging aan het testen.
  Jarco Kriek
  14 july 2020
  9
  comments 8
  Ziggo verrassend innovatief

  Ziggo is jaren bezig geweest met een interne test van de GO-app voor Apple TV, Android TV en Amazon Fire TV. In onze test kijken we of de kabelaanbieder de hooggespannen verwachtingen kan waarmaken. De belofte is 'kijken zonder kastje', dus het bekijken van tv-kanalen zonder dat daarbij een set-top box van pas komt. Het is een nieuw wapen waarmee tv-aanbieders proberen om hun klanten te behouden, nu deze steeds meer online naar tv- en videocontent kijken.

   

  Cordcutters

  De groeiende groep Nederlanders die alleen nog online kijkt wordt wel de cordcutters genoemd. In Amerika is dit fenomeen al enige tijd een bron van zorgen voor de aanbieders van lineaire tv. De trend is ook naar Europa – en dus ook Nederland – aan het overwaaien. Ziggo anticipeert hierop met apps voor de mediaspelers Apple TV en Amazon Fire TV, plus apparaten die werken met native Android TV OS – zoals Nvidia Shield TV, Xiaomi Mi Box (S) en Smart TV's van bepaalde merken. Cordcutters hebben namelijk behalve aan een snelle internetverbinding ook behoefte aan live tv in de vorm van nieuws- en sportprogramma's. Wie bij Ziggo een internetaansluiting neemt, krijgt er standaard een beperkt aantal zenders bij, waaronder de belangrijkste Nederlandse tv-zenders en het eigen sportkanaal Ziggo Sport. Al deze zenders zijn dankzij de Ziggo GO-app nu ook te bekijken op online mediaspelers die door cordcutters veel worden gebruikt. Een win-winsituatie voor de aanbieder en de abonnee.

   

  Stabiliteit

  Achter de schermen kon Totaal TV de afgelopen maanden de apps voor zowel Apple TV, Android TV als Fire TV al uitvoerig gebruiken en testen. Voor deze uitgebreidere test kozen we Ziggo Go voor de Apple TV kozen, maar we zijn ook positief over de GO-app voor Android TV en Fire TV. Het viel ons wel op dat de stabiliteit bij Android TV OS net wat minder was dan bij Apple TV en Fire TV. Dit is verklaarbaar omdat apparaten die op Android TV OS functioneren door meerdere fabrikanten gemaakt worden, vaak met uiteenlopende hardware. Zo werkt Ziggo GO voor Android TV OS fijner, stabieler en soepeler op de duurdere mediaspeler Nvidia Shield TV dan de voordelige Xiaomi Mi Box (S).

   

  Apple TV

  Ziggo GO voor Apple TV is niet geschikt voor alle modellen van deze mediaspeler. Oudere modellen die geen toegang hebben tot de tvOS Appstore ondersteunen deze online dienst van Ziggo niet. In praktijk is gebruik vanaf de vierde generatie Apple TV mogelijk. Dit zijn de modellen Apple TV 4, Apple TV HD en Apple TV 4K. Het installeren van de app verloopt simpel: zoek Ziggo GO op in de tvOS Appstore, download de app, en het installeren volgt automatisch. Het enige wat we daarna nog moeten doen is het invoeren van onze persoonlijke MijnZiggo inloggegevens.

   

  Niet onbeperkt

  De Ziggo GO-app voor online mediaspeler laat niet toe dat het tv- en contentaanbod op een onbeperkt aantal apparaten wordt bekeken. Om oneigenlijk gebruik en het delen van het Ziggo-account tegen te gaan, hanteert het kabelbedrijf een maximum aantal apparaten bij het gebruik van Ziggo GO. Let op dat hierbij ook apparaten als iPhones en iPads worden meegeteld als deze gebruik maken van de mobiele versie van Ziggo GO.

   

  Alleen thuis

  Er zijn nog meer beperkingen bij de Ziggo GO-app voor Apple TV, Android TV en Fire TV. Deze app wordt door het kabelbedrijf gezien als vervanging voor de bruikleendecoders Mediabox Next en Mediabox XL. Dat betekent dat de app voor Apple TV alleen binnen de eigen woning kan worden gebruikt. Dit komt mede door afspraken die met contentaanbieders zijn gemaakt. Om gebruik te beperken tot de woning van de abonnee, zou de Apple TV-app alleen volledig functioneren via een internetverbinding van Ziggo. Als er een internetverbinding van een andere aanbieder wordt gebruikt start de app wel op, maar wordt een geselecteerde stream niet gestart. In de praktijk blijkt echter dat deze beperking nog niet vlekkeloos werkt. Zo konden we via een mobiele internetverbinding van Vodafone met deze app live naar tv-zenders kijken. Ook niet alle IP-adressen van KPN blijken te zijn geblokkeerd voor de Ziggo GO app. Wel is duidelijk dat het kijken met de Ziggo GO-app in bijvoorbeeld een vakantiehuisje in het buitenland niet mogelijk is. De mobiele Ziggo GO-app voor tablet en smartphone is dan een uitkomst. Hiermee kan in Nederland en andere landen van de Europese Unie wel naar tv- en videocontent van Ziggo worden gekeken. Ook kan deze (deels) met Chromecast en Airplay naar een groter beeldscherm worden gestreamd.

   

  Aanbod

  Het aantal tv-zenders dat met de app gekeken kan worden, is afhankelijk van de gekochte tv-abonnementen bij Ziggo. Als bijvoorbeeld Ziggo Movies & Series wordt afgenomen, kan via de app ook naar films en series – inclusief het exclusieve aanbod van HBO – worden gekeken. Als in de huiskamer Mediabox Next wordt gebruikt, dan kan met Ziggo GO voor Apple TV ook naar alle in de cloud opgenomen programma's worden gekeken. Verder kan er worden gekeken naar bij Ziggo gehuurde films. Ook alle interactieve mogelijkheden, waaronder Replay TV en Begin Gemist, zijn beschikbaar. Met de tv-gids kunnen ook programma's worden geselecteerd voor opname.

   

  Beeldkwaliteit

  Natuurlijk waren we benieuwd naar de beeldkwaliteit van de app. We moeten daarbij vaststellen dat de Mediabox Next een veel beter beeld op het televisiescherm toont. Toch valt de beeldkwaliteit van de app zeker niet tegen: die benadert de kwaliteit van NLZIET. Kijken we technisch inhoudelijk naar de streams, dan zien we dat Ziggo nog veel winst kan behalen. Zo wordt een live tv-zender in het HD-beeldformaat 720p getoond, terwijl 1080i op de Mediabox Next de standaard is. Ook kan de bandbreedte van de streams van tv-zenders nog wel wat omhoog. Een film of serie on demand wordt met Ziggo GO voor Apple TV wel in 1080i weergegeven. Ook hier blijft deze app echter weer achter bij de Mediabox Next, die veel content al in 4K Ultra HD kan laten zien. Op zich is dit alles wel begrijpelijk. Ziggo GO voor Apple TV is namelijk geen volwaardige vervanger voor de Mediabox Next. Wie de best mogelijke kwaliteit wil, moet daarvoor bij Ziggo een extra Mediabox Next huren. Dit kost vijf euro per maand en is niet bij elk abonnement mogelijk. Ziggo GO voor Apple TV is echter een gratis oplossing die in veel gevallen ruim voldoende is.

   

  Handig

  Wat vooral handig is, is dat we met Ziggo GO voor Apple TV draadloos in alle slaapkamers naar het zender- en contentaanbod van het kabelbedrijf kunnen kijken. Natuurlijk is een bekabelde aansluiting op het huisnetwerk het meest optimaal. Maar met een goed wifi-netwerk kan ook draadloos gekeken worden. Dat scheelt een hoop bekabeling binnen de woning. Zeker nu de kwaliteit van coaxkabels en pluggen belangrijker wordt voor ongestoorde kabelontvangst, is de Ziggo GO-app voor online mediaspelers en Smart TV's een aantrekkelijk alternatief voor kijkplekken buiten de huiskamer.

   

  Gebruiksvriendelijk

  Over de gebruiksvriendelijkheid van de app kunnen we kort zijn: deze is zeer goed. Het menuoverzicht en de instellingen binnen het menu zijn glashelder, en dat geldt ook voor de gebruiksinterface van de app. De app is verder duidelijk ingedeeld. Omdat de structuur gelijk is aan de al langer bestaande Ziggo GO-app voor tablet en smartphone, stapt de gebruiker in een gespreid bedje. Wat wel enige oefening behoeft is het bedienen van de app met de afstandsbediening van Apple TV. Dit komt door het geringe aantal toetsen op de afstandsbediening. Maar eenmaal gewend is ook dat kinderspel.

   

  Conclusie

  Ziggo GO voor Apple TV heeft ons in positieve zin verrast. Dit wil niet zeggen dat het kabelbedrijf in de ruststand kan. Op veel onderdelen kan de app nog worden gefinetuned en met de beeldkwaliteit kan Ziggo nog enkele inhaalslagen maken. Maar zeker voor kijkers die niet te hoge eisen – bijvoorbeeld 4K – aan beeldkwaliteit stellen is de app ruimschoots voldoende voor een prima beeldervaring.

  ZiggoZiggo GOApple TVAndroid TVFire TVSmart TV app

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win een thuiscode voor Fortress

   Fortress draait om een topgeheim resort voor gepensioneerde Amerikaanse inlichtingenofficieren. Als een groep criminelen het complex binnendringt, is het aan een gepensioneerde officier en zijn zoon om in te grijpen. Totaal TV mag vijf keer een Pathé Thuis-code voor deze spraakmakende actiethriller weggeven.

  TV-TIP Dwars door de Lage Landen

  Dwars door de Lage Landen
  NPO 2 om 20:25 uur
  Na bijna 700 kilometer, is het einde in zicht. Een van de laatste stops is de Achterhoek, waar Arnout en co door een agressieve buizerd worden verwelkomd.

  TV-TIP Voor Hetzelfde Geld

  Voor Hetzelfde Geld
  RTL 4 om 20:30 uur
  Door de torenhoge huizenprijzen worden Remco en Lean noodgedwongen hun geliefde Slotervaart uitgejaagd.

  Interview

  • *

   Sander Lantinga

   Vier is te veel

   De gloednieuwe quiz Vier is te veel vraagt meer dan kennis alleen: zonder overtuigingskracht en eigenwijsheid schoppen de kandidaten het niet ver. In de zoektocht naar een spitsvondige presentator kwam SBS6 uit bij Radio 538-dj Sander Lantinga.
   Reacties0 reactie(s)