Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Tests

  Zoek niet verder: de ideale UHD-ontvanger

  Een free-to-air satellietontvanger van het onbekende merk Anadol, kunnen we daar enthousiast van worden? Verrassend genoeg wel!
  Jarco Kriek
  6 october 2020
  9
  comments 0
  Zoek niet verder: de ideale UHD-ontvanger

  Als merknaam voor satellietontvangers is Anadol in Nederland vrij onbekend. Weinig winkels hebben apparaten van dit merk in hun assortiment. In Duitsland kent men Anadol een stuk beter. En met de komst van webwinkel Amazon naar Nederland zijn ook de Anadol-ontvangers bij ons makkelijk verkrijgbaar.

   

  Plakmerk

  Het merk Anadol ontwikkelt niet zelf zijn ontvangers. De mensen achter dit merk kopen vooral in China OEM-producten in, en plakken daar de eigen merk- en modelnaam op. Dat wetende hoef je als koper geen kwalitatief hoogstaand product te verwachten. Maar daar is de prijs dan ook naar. Toch moeten we in alle eerlijkheid bekennen dat de kwaliteit in het geval van het model Izybox enorm meevalt. Voor onder de negentig euro koopt de satellietkijker een uiterst veelzijdige ontvanger met vele mogelijkheden.

   

  Display

  Bij het uitpakken valt ons als eerste op dat de Anadol Izybox een alfanumeriek display heeft. Voor een ontvanger in deze prijsklasse is dat een verrassing. Meestal is er helemaal geen display, of als we geluk hebben een display dat slechts vier cijfers kan weergeven. Op het display van de Anadol Izybox is echter niet alleen het kanaalnummer, maar ook de zendernaam zichtbaar. Aan de voorzijde is verder niet echt iets spannends te vinden. Een grote stand-by toets met een blauwe led eronder en een frontklep. Daaronder vinden we een interne kaartlezer waarin een smartcard geplaatst kan worden. Deze werkt op basis van Multicrypt, maar in praktijk functioneert dit niet goed.

   

  Free-to-air

  Wie deze ontvanger dus wil aanschaffen om er bijvoorbeeld mee te kijken naar het gecodeerde zenderaanbod van Canal Digitaal of TV Vlaanderen, kan deze ontvanger beter links laten liggen. Dit geldt ook voor abonnees van Joyne. Een Common Interface-slot ontbreekt namelijk. Dit betekent feitelijk dat de Anadol Izybox alleen als 4K Ultra HD-zapper voor ongecodeerde zenders kan worden gebruikt. In deze test beoordelen wij dit apparaat dan ook als zodanig. Onder de frontklep vinden we verder nog een SD-geheugenkaartlezer.

   

  Aansluitingen

  Alle aansluitmogelijkheden vinden we aan de achterzijde. Hoewel de Anadol Izybox met een omvang van 26 bij 4 bij 17cm geen extreem kleine ontvanger is, is het aantal aansluitmogelijkheden beperkt. Zo heeft de tuner geen doorlusmogelijkheid en is er dus maar één LNB-ingang aanwezig. Analoog kan deze ontvanger via de mini jack AV-aansluiting op de televisie aangesloten worden. Natuurlijk is het beter als dit via HDMI gebeurt. Verder is er een netwerkaansluiting, een digitale coaxiale audio-uitgang en zijn er twee USB 2.0-poorten aanwezig. De ontvanger werkt op 12 volt voedingsspanning. Dit maakt het apparaat geschikt voor gebruik in mobile homes als camper of caravan. Voor thuisgebruik levert de fabrikant een adapter mee. Deze wordt bij langdurig gebruik overigens opvallend warm. Het is dus aan te raden om de adapter uit de stroom te halen als de satellietontvanger voor langere tijd niet wordt gebruikt.

   

  Afstandsbediening

  Met zal geen verbazing wekken dat de afstandsbediening van de Anadol Izybox een goedkoop plastic model is. Positief is echter dat deze goed in de hand ligt en vooral fijn in gebruik is. Dit komt vooral door de zachte en natuurlijke manier van het indrukken van de toetsen. Verder is de communicatie tussen afstandsbediening en ontvanger optimaal in orde.

   

  Installatie

  De eerste installatie is makkelijk en voor iedereen goed uitvoerbaar als de aanwijzingen op het televisiescherm correct worden opgevolgd. Het menu, de informatiebalken en elektronische programmagids (EPG) ogen simpel maar zijn prima te gebruiken. Als we een extern opslagapparaat zoals USB-stick of harde schijf (HDD) op de satellietontvanger aansluiten kunnen we bijvoorbeeld via de EPG programma's opnemen en daarna afspelen. Het pauzeren van een live uitgezonden programma – het zogenaamde timeshiften – is vreemd genoeg niet mogelijk.

   

  Satellietontvangst

  De Anadol Izybox is alleen geschikt voor ontvangst van tv- en radiozenders die via de satelliet worden verspreid. Omdat het apparaat de DiSEqC-protocollen 1.0, 1.1, 1.2 en USALS (1.3) ondersteunt, kunnen vrijwel alle vaste en draaibare schotelinstallaties door de ontvanger worden aangestuurd. Dit geldt ook voor vaste schotelopstellingen waarbij meerdere LNB's gelijktijdig worden gebruikt. Ook gebruikers van Unicable kunnen met deze satellietontvanger aan de slag.

   

  Tuner

  Het grootste pluspunt van deze satellietontvanger is de ingebouwde tuner. Deze is zowel geschikt voor DVB-S en DVB-S2 als voor DVB-S2X. Dit betekent dat niet alleen het zeer beperkte aanbod van daadwerkelijk in DVB-S2X uitgezonden tv-zenders ontvangen kan worden, maar de tuner is ook geschikt voor Multistream-ontvangst. Een groot aanbod van vooral Franse en Italiaanse publieke en commerciële zenders wordt ongecodeerd via diverse satellieten met Multistream verspreid, en kan dus met deze ontvanger worden bekeken. Daarnaast valt de tuner in de Anadol Izybox op door zijn uiterst gevoelige ontvangst. Hierdoor kunnen ook minder krachtige signalen in een ongestoord beeld omgezet worden. Verder ondersteunt de ontvanger de zoekfunctie blindscan, die in de praktijk redelijk goed werkt.

   

  Beeld

  De beeldkwaliteit van deze satellietontvanger is goed. Niet alleen zenders in SD en HD maar ook 4K Ultra HD (UHD) kanalen kunnen bekeken worden. De Anadol Izybox ondersteunt de beeldformaten 576i, 576p, 720p, 1080i, 1920p en 2160p. In de praktijk is de Izybox een snelle UHD-zapper. Met de wifi-stick, die vaak voor rond de tien euro wordt meegeleverd, krijgt hij ook beperkte online mogelijkheden. Via internet naar tv-zenders kijken kan bijvoorbeeld met m3u-lijsten. Ook kan er online naar radiozenders worden geluisterd. Andere online mogelijkheden zijn RSS en weerberichten. Een mediaspeler is eveneens aanwezig.

   

  Technisch hart

  Natuurlijk mogen we van een satellietontvanger in deze prijsklasse niet verwachten dat de gebruikte chips afkomstig zijn van een A-fabrikant als Broadcom. In de Anadol Izybox zit een chipset van ALIM. Deze heeft twee kernen met een kloksnelheid van 1GHz. Dit levert een snelheid van 4.000 DMIPS op. Hieraan gekoppeld is een bescheiden flashgeheugen van 15MB en een DDR3 RAM geheugen van 512MB.

   

  Conclusie

  Anadol Izybox is een uitstekende UHD-zapper met een uiterst vriendelijke prijs. Ideaal voor kijkers die bijvoorbeeld via Ziggo of KPN naar tv kijken, maar het zenderaanbod willen uitbreiden met de honderden ongecodeerde tv- en radiozenders die op de satelliet te vinden zijn. Een beter functionerende UHD-satellietontvanger in deze prijsklasse is op dit moment moeilijk te vinden.

  Anadol IzyboxAnadolUltra HD4K Ultra HDsatellietontvangerfree-to-airongecodeerd

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd van Star Trek Picard

   Veertien jaar nadat de illustere kapitein Jean-Luc Picard met pensioen ging bij Starfleet, is Patrick Stewart terug om zijn werkzaamheden te hervatten. Na de vernietiging van de planeet Romulus gaat Picard op onderzoek uit om een reeks mysterieuze gebeurtenissen uit zijn verleden op te lossen. Totaal TV mag vijf keer de dvd van het eerste seizoen van deze sci-fi-serie weggeven.

  TV-TIP Family drop

  Family drop
  NPO 3 om 19:20 uur
  Twee families nemen het tegen elkaar op. Onder leiding van Daan en Tim moeten ze de gekste opdrachten uitvoeren.

  TV-TIP I Am Legend

  I Am Legend
  Veronica om 20:00 uur
  Wetenschapper Robert Neville is als enige immuun voor een dodelijk virus. Hij zoekt naar andere overlevenden.

  Interview

  • *

   Harm Edens

   10 voor taal

   SBS6 steekt na twaalf jaar 10 voor Taal in een nieuwe jas. Met de nodige humor test Harm Edens zijn bekende kandidaten op hun kennis van de Nederlandse taal.
   Reacties0 reactie(s)