Wat is het probleem bij live sport streamen?
We zitten midden in een transitie waarbij we van traditionele of 'lineaire' tv-zenders overstappen op streaming. Ook rechtstreeks uitgezonden sportwedstrijden en -evenementen kijken we steeds vaker via onze internetverbinding. In theorie zou dat geen probleem moeten geven, maar veel kijkers ervaren de praktijk heel anders. Keer op keer wordt het plezier bij live sport verpest door storingen. Het probleem kondigde zich enkele jaren geleden aan, toen het online platform Ziggo GO op kanaal Ziggo Sport 14 met storingen kampte tijdens de Formule 1-weekends. Dit was in de tijd dat Max Verstappen en Lewis Hamilton nog vrijwel elke race in een bloedstollend duel verwikkeld waren. Iedereen wilde deze titanenstrijd volgen, ook online via Ziggo GO. Op piekmomenten bleek dit platform hier niet tegen bestand.
Viaplay
Formule 1 verhuisde van Ziggo Sport naar Viaplay. Niet alleen de Formule 1-beelden verhuisden mee, maar ook de problemen met streamen. Omdat Viaplay de Formule 1-uitzendingen hoofdzakelijk online distribueerde, was het aantal klachten vele malen hoger dan bij Ziggo. Het probleem speelt niet alleen bij Formule 1. NLZIET heeft dit jaar tijdens het EK voetbal al meerdere malen te kampen met storingen. Dit tot ergernis van de cordcutters die NLZIET massaal omarmen als alternatief voor het traditionele tv-abonnement. De storingen werden overigens niet veroorzaakt door het hogere aantal streamstarts. Onder meer een update van het platform van een televisiefabrikant was de boosdoener. De extra servers die NLZIET voor het EK voetbal heeft ingezet zorgden ervoor dat het hogere aantal streamstarts verwerkt konden worden.
Waarom bij sport?
Maar waarom gaat het vooral mis bij het streamen van sport? Bij een groot rechtstreeks sportevenement maken enorme aantallen kijkers op hetzelfde tijdstip gebruik van een online dienst. Het aantal streamstarts krijgt een enorme piek, waardoor netwerken instabiel kunnen worden. Het gevolg is dat verbindingen gaan haperen. Om dit te ondervangen wordt de beeldkwaliteit aan de kant van de aanbieder automatisch verminderd. In het ergste geval wordt de verbinding verbroken. Omdat dit vaak bij grote aantallen kijkers tegelijk gebeurt, is het daarna een probleem om opnieuw in te loggen: iedereen probeert dat op hetzelfde moment.
Meer capaciteit
Aanbieders van live sport kunnen dit soort problemen voorkomen door het inkopen van meer streamingcapaciteit. Dit vraagt echter om forse investeringen, terwijl die dure capaciteit onbenut blijft op de momenten dat er geen grote sportevenementen plaatsvinden. Eigenaren van streamingdiensten kopen hierdoor eerder te weinig dan teveel capaciteit in. Hun abonnees zitten met de gebakken peren.