Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is QD-OLED?

  Samsung lanceerde dit jaar zijn eerste QD-OLED televisies, die de beste kenmerken van LCD en OLED combineren. Hoe werkt dat precies?
  13 oktober 2022
  comments 0
  Wat is QD-OLED?

  Al sinds de eerste OLED-televisies op de markt verschenen komen deze toestellen als beste uit de tests. OLED staat bekend om zijn mooie, diepe zwarttinten, fraaie kleurweergave en ruime kijkhoek. Een nadeel is dat de toestellen behoorlijk duur zijn. OLED-tv’s worden verkocht door verschillende merken, zoals LG, Sony, Philips en Panasonic, maar de displays komen allemaal uit de LG-fabriek.

   

  Samsung

  Terwijl het Zuid-Koreaanse LG goede zaken doet, verkoopt landgenoot Samsung wereldwijd veel meer tv-toestellen. De marktleider koos niet voor OLED, maar zette in op allerlei verbeteringen van de goedkopere LCD-techniek. LCD-toestellen leggen het weliswaar op de meeste punten af tegen OLED, maar de techniek is wel geschikt om zeer heldere beelden weer te geven – wat bij OLED juist een zwak punt is. Dat maakt OLED-tv’s minder geschikt voor felverlichte ruimtes.

   

  Quantum dots

  Een van de manieren waarop Samsung zijn LCD-tv’s naar een hoger plan heeft getild is de toepassing van kwantumstippen ofwel quantum dots. Dit zijn piepkleine halfgeleiderkristallen. Wanneer deze worden beschenen met licht van een bepaalde frequentie kunnen ze dit licht voor bijna honderd procent omzetten in licht van een andere kleur. Het formaat van het kristal bepaalt daarbij de kleur. In Samsungs quantum dot LED-tv’s, ofwel QLED-tv’s, is vóór de blauwe achtergrondverlichting een laag aangebracht met quantum dots die een deel van het licht omzetten in rood en groen. Zo kan het hele rgb-kleurenspectrum worden weergegeven. Kleurenfilters bepalen vervolgens welke kleuren op welke plekken van het scherm belanden.

   

  QD-OLED

  Een nadeel van kleurenfilters is echter dat ze een behoorlijke hap uit de helderheid nemen. Met de nieuwe QD-OLED techniek is daar wat op gevonden. In plaats van een uniforme achtergrondverlichting gebruikt Samsung een verlichting van blauwe OLEDs die kunnen worden aan- en uitgeschakeld. Hiermee is het mogelijk de pixels in de quantum dot-laag heel precies te belichten. Zo ontstaan rode en groene beeldpunten, terwijl het blauwe achtergrondlicht voor de derde basiskleur zorgt. Het gebruik van kleurfilters is hierdoor niet meer nodig.

   

  Voor- en nadelen

  Een QD-OLED tv combineert het beste van OLED en LCD in een toestel met een geweldige kleurweergave en perfecte zwarttinten dat toch een zeer helder beeld kan laten zien. Een nadeel is dat de toestellen, die momenteel verkrijgbaar zijn van Samsung en Sony, nog duurder zijn dan OLED-tv’s met een vergelijkbare maat. Ook zijn QD-OLED tv’s met hun energieklasse G echte stroomslurpers.

 1. TV-TIP MAX Ouderenjournaal

  MAX Ouderenjournaal
  NPO 1 om 16:37 uur
  Ter gelegenheid van de Week tegen Eenzaamheid pakt MAX Ouderenjournaal uit met een speciale editie om mensen een hart onder de riem te steken. Met inspirerende, motiverende en confronterende levensverhalen van normale Nederlanders wordt eenzaamheid onder de aandacht gebracht. Dat kan namelijk in allerlei vormen voorkomen. De 81-jarige Heino heeft voldoende bezigheden buiten de deur, maar thuis op de bank voelt hij zich erg alleen. Maar ook jonge mensen kunnen zich soms erg eenzaam voelen, zoals de dertigjarige Bryan, die hierover schreef op Twitter.

  TV-TIP 90 Day Fiancé UK

  90 Day Fiancé UK
  TLC om 20:30 uur
  Wat de Amerikanen doen, kunnen de Britten ook. In 90 Day Fiancé UK worden Britse mannen en vrouwen gevolgd die een geliefde uit het buitenland halen en negentig dagen hebben om wel of niet te trouwen. Die relaties zijn meestal gedoemd te mislukken, maar alsnog doen de koppels er alles aan om hun relatie te laten werken. De alleenstaande moeder Louise is bijvoorbeeld smoorverliefd op de Colombiaanse rapper Jose en hoopt dat hij haar de liefde kan geven die zij mist. Haar familie en vrienden hebben hun twijfels over de krullenbol.

  Interview

  • *

   Ewout Genemans

   Bureau Rotterdam

   In Bureau Rotterdam gaat presentator Ewout Genemans op pad met de politie in de meest rauwe stad van Nederland.
   Reacties0 reactie(s)