Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is QD-OLED?

  Samsung lanceerde dit jaar zijn eerste QD-OLED televisies, die de beste kenmerken van LCD en OLED combineren. Hoe werkt dat precies?
  13 oktober 2022
  comments 0
  Wat is QD-OLED?

  Al sinds de eerste OLED-televisies op de markt verschenen komen deze toestellen als beste uit de tests. OLED staat bekend om zijn mooie, diepe zwarttinten, fraaie kleurweergave en ruime kijkhoek. Een nadeel is dat de toestellen behoorlijk duur zijn. OLED-tv’s worden verkocht door verschillende merken, zoals LG, Sony, Philips en Panasonic, maar de displays komen allemaal uit de LG-fabriek.

   

  Samsung

  Terwijl het Zuid-Koreaanse LG goede zaken doet, verkoopt landgenoot Samsung wereldwijd veel meer tv-toestellen. De marktleider koos niet voor OLED, maar zette in op allerlei verbeteringen van de goedkopere LCD-techniek. LCD-toestellen leggen het weliswaar op de meeste punten af tegen OLED, maar de techniek is wel geschikt om zeer heldere beelden weer te geven – wat bij OLED juist een zwak punt is. Dat maakt OLED-tv’s minder geschikt voor felverlichte ruimtes.

   

  Quantum dots

  Een van de manieren waarop Samsung zijn LCD-tv’s naar een hoger plan heeft getild is de toepassing van kwantumstippen ofwel quantum dots. Dit zijn piepkleine halfgeleiderkristallen. Wanneer deze worden beschenen met licht van een bepaalde frequentie kunnen ze dit licht voor bijna honderd procent omzetten in licht van een andere kleur. Het formaat van het kristal bepaalt daarbij de kleur. In Samsungs quantum dot LED-tv’s, ofwel QLED-tv’s, is vóór de blauwe achtergrondverlichting een laag aangebracht met quantum dots die een deel van het licht omzetten in rood en groen. Zo kan het hele rgb-kleurenspectrum worden weergegeven. Kleurenfilters bepalen vervolgens welke kleuren op welke plekken van het scherm belanden.

   

  QD-OLED

  Een nadeel van kleurenfilters is echter dat ze een behoorlijke hap uit de helderheid nemen. Met de nieuwe QD-OLED techniek is daar wat op gevonden. In plaats van een uniforme achtergrondverlichting gebruikt Samsung een verlichting van blauwe OLEDs die kunnen worden aan- en uitgeschakeld. Hiermee is het mogelijk de pixels in de quantum dot-laag heel precies te belichten. Zo ontstaan rode en groene beeldpunten, terwijl het blauwe achtergrondlicht voor de derde basiskleur zorgt. Het gebruik van kleurfilters is hierdoor niet meer nodig.

   

  Voor- en nadelen

  Een QD-OLED tv combineert het beste van OLED en LCD in een toestel met een geweldige kleurweergave en perfecte zwarttinten dat toch een zeer helder beeld kan laten zien. Een nadeel is dat de toestellen, die momenteel verkrijgbaar zijn van Samsung en Sony, nog duurder zijn dan OLED-tv’s met een vergelijkbare maat. Ook zijn QD-OLED tv’s met hun energieklasse G echte stroomslurpers.

 1. TV-TIP André Rieu: Welcome to My World

  André Rieu: Welcome to My World
  NPO 1 om 19:06 uur
  André Rieu walst met zijn Johann Strauss Orkest al jaren de wereld over. Die reis komt in maart 2020 piepend tot stilstand, op het moment dat de VS in coronalockdown gaat en daarmee na slechts één concert een streep wordt gezet door zijn Amerikaanse tour. Als ook Nederland op slot gaat, wanhoopt de vioolvirtuoos niet. Hij besluit zijn instrument in te ruilen voor een bakblik, waarmee een nieuwe hobby is geboren: bakken.

  TV-TIP WK Voetbal: Portugal - Zwitserland

  WK Voetbal: Portugal - Zwitserland
  NPO 1 om 19:50 uur
  In zijn - hoogstwaarschijnlijk - laatste WK is Ronaldo maar gefocust op één ding: de wereldbeker. Het Zwitserland van Xhaka, Shaqiri en Embolo is het volgende obstakel op de weg naar overwinning. Lukt het de Portugezen de Zwitsers naar huis te sturen? In de laatste poulewedstrijd verloren de Portugezen van Zuid-Korea. En tijdens het EK stuntte de Zwitsers nog tegen de Fransen door - na een 3-3 gelijkspel - de penalty shoot-out te winnen.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)