Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is Smart TV?

  In de winkel worden de meeste televisies tegenwoordig aangeprezen als 'Smart TV'. Word je daar echt wijzer van? Totaal TV geeft uitleg.
  Jorrit van Broekhoven
  31 december 2020
  comments 0
  Wat is Smart TV?

  Een Smart TV is een tv die kan worden verbonden met het internet. Meestal kan dat zowel met een kabel als draadloos via wifi. Zo krijgt de tv toegang tot al het moois dat online te zien is. Dat gebeurt via apps op de tv, die de gebruiker zelf kan installeren.

   

  Wat kun je ermee?

  Net als op een smartphone of tablet geven de apps op een Smart TV toegang tot diensten op het internet. Denk aan een gratis videodienst als YouTube of NPO Start, of streamingdiensten als Netflix en Videoland, waar een abonnement voor nodig is. Ook de grote tv-aanbieders Ziggo en KPN hebben apps voor Smart TV. Al deze diensten zijn te bekijken op het grote beeldscherm van de Smart TV en eenvoudig vanaf de bank te besturen met de afstandsbediening van de tv. Naast de videodiensten zijn er nog andere toepassingen, zoals apps voor het nieuws, het weer, sociale media en gratis of betaalde muziekdiensten.

   

  Kiezen

  Net zoals er verschillende besturingssystemen zijn voor smartphones – iOS voor Apple en Android voor andere toestellen – zijn er ook verschillende systemen voor Smart TV's. Elk merk gebruikt een eigen besturingssysteem. Zo heeft Samsung zijn eigen Tizen, kiest LG voor WebOS en maakt Sony gebruik van Android TV. Bij elk besturingssysteem hoort een eigen app store. Populaire apps als YouTube en Netflix zijn in alle app stores te vinden, maar kleinere of specifiek Nederlandse apps niet. Zo is de Ziggo GO app wel te vinden in de app store van Android TV, maar niet in de toestellen van LG of Samsung. Voor de app van KPN geldt juist het omgekeerde. Iets om rekening mee te houden bij de aanschaf dus.

   

  Voordelen

  Het grote voordeel van een Smart TV is dat hij alle videodiensten combineert in één apparaat. Hij maakt een losse mediaspeler of Chromecast in veel gevallen overbodig. Als de Smart TV een app van de tv-aanbieder heeft, kan deze vaak ook de losse bruikleenontvanger vervangen. Dat scheelt dus weer in het aantal kastjes en kabels rond de tv. De apps voor Smart TV leveren een beeld dat is geoptimaliseerd voor een groot scherm en er geweldig uitziet. Zeker streamingdiensten die video in 4K Ultra HD aanbieden, zoals Netflix en Disney+, komen via de app voor Smart TV het beste tot hun recht.

   

  Nadelen

  Het grootste nadeel van de Smart TV is de beperkte houdbaarheid van de apps. Het gebeurt regelmatig dat apps op toestellen van een paar jaar oud niet meer worden ondersteund. Daar is dan met een Chromecast van een paar tientjes wel weer een mouw aan te passen, maar vervelend is het wel.

  Smart TVTizenWebOSAndroid TVappsChromecast

  Meer over dit onderwerp

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win Harry Potter in 4K Ultra HD

   Een wonderbaarlijke nieuwe manier om de magische wereld van Harry Potter te beleven! Bekijk Harry Potter en de Steen der Wijzen zoals je hem nog nooit hebt gezien, nu in 4K-resolutie. Totaal TV mag deze voor drie Oscars genomineerde fantasyfilm vijf keer op 4K Ultra HD weggeven.

  TV-TIP Car wars

  Car wars
  SBS6 om 20:30 uur
  In de finale nemen de overgebleven coureurs het met hun radiografisch bestuurbare auto's tegen elkaar op voor de prijzenpot.

  TV-TIP Hotel Mumbai

  Hotel Mumbai
  Net5 om 20:30 uur
  Een groep zwaar bewapende Pakistaanse militanten opent de aanval op het iconische Taj Mahal Palace hotel in India.

  Interview

  • *

   Tooske Ragas

   K2 zoekt K3

   De Vlaamse presentator Kürt Rogiers en onze eigen Tooske Ragas zorgen dat de zoektocht naar een nieuw K3-lid in goede banen wordt geleid.
   Reacties0 reactie(s)