Nieuws

Overzicht

13 januari 2009

Europese Unie overweegt verbod plasma televisie

In het dagelijks bestuur van de Europese Unie wordt gesproken over een verbod op de plasma televisie. Dit meldt de krant Daily Mail. De plasma televisietechnologie heeft de naam om energie slurpend te zijn. Of dit in alle gevallen daadwerkelijk zo is wordt overigens ernstig betwijfeld. Bezitters van de LCD televisie hoeven overigens niet te vrezen voor nieuwe Europese regelgeving op dit gebied.

Volgens de Daily Mail gaat de Europese Unie ervan uit dat een plasma televisie vier maal zoveel gebruikt als een normale televisie. Tevens wordt gesteld dat de LCD televisie net zoveel verbruikt als de oude beeldbuis CRT televisie die tot enkele jaren geleden standaard in de meeste Europese huiskamers stonden. Op dit moment verdrijven flatscreen televisies de CRT beeldbuistelevisies uit de huiskamer. Hoewel de meesten van deze oude televisies vervangen worden door LCD televisies blijkt ook dat ongeveer 15 procent vervangen wordt door een flatscreen dat gebaseerd is op de plasma beeldtechnologie. Dit mede omdat de beeldkwaliteit in vergelijking met goedkopere LCD televisies door vele kopers als beter wordt ervaren.

Het is overigens nog maar de vraag of de stelling, die de Europese Unie dus hanteert, dat plasma televisies substantieel meer energie gebruiken dan de LCD televisie waar is. Plasma neemt meer stroom, en dus energie, uit het stroomnetwerk naar gelang de lichtintensiteit toeneemt. Bij normaal gebruik is, zeker bij de laatste generatie plasma televisies, is het stroomverbruik bijkans gelijk aan LCD. De LCD televisie heeft in tegenstelling tot plasma een constante stroomafname ongeacht of de lichtintensiteit hoog of laag is. Daarnaast heeft een plasma televisie gemiddeld ook een langere levensduur dan de LCD televisie.
Hoe de eventuele nieuwe regels voor de plasma televisie eruit gaan zien is overigens nog de vraag. Zo is onduidelijk of de verkoop van plasma televisies verboden gaat worden of het gebruik in de huiskamer ook voor al eerder gekochte plasma televisies niet meer door de Europese beugel kan. En in dat eventuele laatste geval hoe de handhaving van dit mogelijk huiskamer verbod gaat worden gehanteerd.
  Geschreven door: Jarco Kriek
  Superactie: 1 jaar Totaal TV 69,- + gratis Weber BBQ. Neem nu een abonnement!

   
 • nRGbTOADNau - vtNYDFefpAnQQmAM -
  07/06/2012 15:59 uur
  7l2LUa , [url=klik]aiuchiaiwrcg[/url], [link=klik]ahdqzzpuqsrx[/link], klik
 • jjWytJDawdUrVbvHD - UeUsyhCBbJEYkL -
  07/06/2012 01:41 uur
  67YcKM hzqfbrglhiui
 • DYKtYPyBNkmPUDDVP - nLLmMNpST -
  06/06/2012 20:04 uur
  TKmZPv , [url=klik]igrdfcfpyqgt[/url], [link=klik]mplpeuimneaz[/link], klik
 • yKlMfqhrWjU - TDRvbNFtOCExKmdkye -
  05/06/2012 16:35 uur
  TexpersonSeptember 27, 2011 Plasmas are cheaper. Don't work well in well lit rooms. Use much more ertlecicity and continue to up their ertlecicity usage as they age in order to keep their colors and screen bright. After a few years, they are like little space heaters. And over time their blacks fade to gray.LCDs are brighter, work better in light rooms. Use much less energy and are physically lighter in case you have to hang or move them. The provide a brighter picture with more pop.I have LCDs, and I don't care for plasmas.
 • Frans - Amsterdam -
  29/12/2009 11:29 uur
  Weet waar u aan begint met plasma TV's !! klik
 • Erben - Groningen -
  20/03/2009 08:41 uur
  Ongelooflijk zoiets te bedenken. Bovendien geeft het blijk van onwetendheid. Moderne Plasma's verbruiken nagenoeg evenveel energie als LCD en soms zelfs minder. In 2009 komen de eerste O-Led tv's op de markt. Die zijn nog veel zuiniger. Worden dan de LCD tv's ook verboden en laten we dan ook maar meteen alle dikke auto's verbieden. Zo kunnen we nog wel veel meer bedenken. Laten ze ophouden met deze dictatoriale plannen.
 • Cages - Breda -
  15/03/2009 01:45 uur
  het zal altijd een gedonder blijven denk ik. was vroeger al zo met het videosysteem. Je had O.A. Betamax en VHS, welke van de twee bleef er over....juist het kwalitatief slechtste product.Mijns inziens is het hier van hetzelfde laken een pak en wil men het kwalitatief beste verbannen.de plasma dus. Heb er hier zelf een staan, gekocht door te vergelijken met LCD.Dag en nacht verschil in het voordeel van de plasma-tv!
 • Roland - Rotterdam -
  29/01/2009 19:38 uur
  Raar die hetze tegen plasma, het verschil tussen energie verbruik tussen een plasma HD ready en een lcd HD ready is te verwaarlozen. Maar de plasma’s hebben grote voordelen tov. Lcd’s , ga eens naar een grote tv winkel, zet ipv de tekenfilms (je ziet altijd tekenfilms omdat dat nog enigszins aan te zien is op een grote lcd) een “normale film op en vergelijk….
 • Hans - Arnhem -
  13/01/2009 23:10 uur
  Geachte redactie:de aller nieuwste LCD tv's zijn door de stand van de laatste techniek,nog energie zuiniger geworden,en krijgen meer mogelijkheden. zie via de web-site die mij ook in de loop van de jaren veel info geeft met alles wat met de digitale technieken te maken heeft.De bronvermelding is klik en hiermee worden we allemaal wijzer van.
 • HJ - Apeldoorn -
  13/01/2009 21:38 uur
  Toevallig heb ik dit zelf uitgetest. Wat blijkt? Nieuwe plasma's zijn iets minder zuinig dan LCD's. Toch zijn deze toestellen (beide!) goedkoper dan analoge televisies. Misschien moet dat maar verboden worden...
 • Hans - Arnhem -
  13/01/2009 14:20 uur
  Aanvulling:in het consumenten-programma "KASSA" jl zaterdag werden div.energie-meters uitgetest,en wat bleek de goedkoopste van 10 euro bleek de beste koop.En laat ik die nu in mijn bezit te hebben.Dus als de brave burgers echt en exakt willen weten wat hun stroom verbruik is van de electrische apparaten,dan kan ook de zienswijze van de Europesche-Unie verwezen worden naar onze milieu-vriendelijke prullebak.zie ook mijn reaktie via klik klik op NPO klik op(veel gestelde vragen).
 • Hans - Arnhem -
  13/01/2009 14:02 uur
  Toen Minister Both een paar jaar geleden vertelde in de media,dat de plasma TV zoveel stroom verbruikte,lach ik in een deuk op de zitbank.Als die Heer een energie-meter had gekocht,dan had hij kunnen zien dat het energie-verbruik variabel is.De aller-nieuwste LED-TV's die in 2009 op de markt komen gebruiken 40% minder stroom.Maar doordat de consument steeds grotere beeldschermen kopen vanaf 104 cm diagonaal,gaat het stroomverbruik weer omhoog.Het is weer het kip en het ei verhaal.
 • willem - leeuwarden -
  13/01/2009 13:17 uur
  Toen ik de kop van dit artikel las moest ik lachen. Ha ha, ze hebben weer wat gevonden in deze betuttelingsmaatschappij. Heerlijk. De politiek weet het zo goed wat goed voor ons is. Dat weten ze op gemeentelijk nivo, op provinciaal, op landelijk, op Europees en ook op wereldnivo. Leve de globalisering.

 • Reageer

  karakters nog beschikbaar

  Om misbruik van de mogelijkheid tot reageren tegen te gaan, schakelen we binnenkort over op een inlogsysteem. Reageren wordt mogelijk ná koppeling met een social media account als Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn.


  Recent nieuws
  Xsarius 's Werelds beste en meest compacte vol-automatische vlakantenne

  Doe mee en win

  *

  5X BLU-RAY EERSTE SEIZOEN VINYL

  De door drugs en seks omgeven muziekbusiness in New York uit de jaren ’70, waar muziekstromen als punk, disco en hip-hop nog in de kinderschoenen staan, vormt het decor van Vinyl. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.