Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Aanvoersignaal Sky Radio en Radio Veronica na diverse storingen van satelliet

    De twee grote storingen met de SESAT-1 satelliet eerder dit jaar heeft de Sky Radio Group doen besluiten om deze satelliet in de toekomst niet meer als aanvoersignaal van haar radiozenders te gebruiken.
    Jarco Kriek
    29 juni 2011
    comments 0
    Aanvoersignaal Sky Radio en Radio Veronica na diverse storingen van satelliet

    De twee grote storingen met de SESAT-1 satelliet eerder dit jaar heeft de Sky Radio Group doen besluiten om deze satelliet in de toekomst niet meer als aanvoersignaal van de radiozenders Sky Radio en Radio Veronica te gebruiken.

    De SESAT-1 satelliet zendt uit op 16 graden oost en wordt door veel commerciële radiostations in Nederland gebruikt voor aanvoersignaal naar hun etherzenders. Ook gebruiken televisieaanbieders veelal dit aanvoersignaal voor doorgifte van de radiozenders via het eigen netwerk. De SESAT-1 satelliet is een oudere satelliet die eigenlijk niet op 16 graden oost hoort uit te zenden. Het vervangt namelijk de in januari 2010 defect geraakte Eutelsat W2 satelliet. Door een defect aan deze satelliet was vanaf 27 januari 2010 het aanvoersignaal van Nederlandse commerciële radiozenders dagenlang niet bruikbaar. Het bleek niet het laatste probleem met het aanvoersignaal te zijn. Vorige maand waren er problemen met de vervangende – oudere – SESAT-1 satelliet. Waardoor op meerdere dagen het aanvoersignaal voor langere of kortere tijd uitviel. Toen al waren de eerste geluiden te horen dat enkele commerciële radiozenders nadachten over een vervangend aanvoersignaal.

    Daarbij is het voordeel van professionele aanvoer – verzorgt door het Hilversumse bedrijf Castor – via de SESAT-1 satelliet dat de geluidskwaliteit uitstekend is. Ook kan men via deze aanvoer RDS-datasignaal in het aanvoersignaal verzenden. Iets dat bijvoorbeeld bij gebruik van satellietverspreiding via de consumentenaanbieder CanalDigitaal op de ASTRA1-satelliet niet mogelijk is. Ondanks dit alles heeft Sky Radio Group besloten om per 1 september de aanvoer van haar radiozenders Sky Radio en Radio Veronica via de SESAT-1 satelliet te staken. Ook de komst van een nieuwe satelliet – later dit jaar gepland – op 16 graden oost heeft de weegschaal niet meer in het voordeel van satellietaanvoer laten doorslaan.

    Sky Radio Group heeft televisieaanbieders in Nederland laten weten dat vanaf 1 september de aanvoer via de satelliet gestaakt zal worden. Televisieaanbieders kunnen het volwaardige aanvoersignaal van Sky Radio en Radio Veronica – inclusief RDS-data als bij de huidige aanvoer via de SESAT-1 satelliet ook het geval is – nu via het Hilversumse Mediagateway verkrijgen.

    Of er meer commerciële radiozenders de stap van Sky Radio Group zullen volgen is onduidelijk. Het Hilversumse bedrijf Castor – die de uplink naar de SESAT-1 satelliet verzorgt en overigens niets aan de storingen met deze satelliet kan doen – laat TotaalTV weten niet inhoudelijk op de deze situatie in te willen gaan maar verwacht wel dat de meeste commerciële radiozenders de huidige satellietverspreiding als aanvoersignaal blijven gebruiken. Sky Radio Group heeft nog niet op de huidige ontwikkelingen gereageerd.

    Sky Radio GroupCastorEutelsatSESAT-1ASTRA1CanalDigitaalRadio538VeronicaSky RadioBNRArrow Classic RockArrow Jazz FMSLAM! FM

    Reacties

  1. TV-TIP Het Roer Om

    Het Roer Om
    Net5 om 21:25 uur
    In programma’s als Ik Vertrek en Het Roer Om hebben klungelende Nederlanders hun ellende vaak aan zichzelf te danken. In deze beruchte aflevering van Het Roer Om zit dat anders. Frank en Jean Carlos zijn al jarenlang samen, en hebben zelfs pleegkinderen, maar Jean Carlos krijgt geen verblijfs­vergunning. Het gezin trekt daarom naar Spanje, maar da’s niet direct een succes. Frank en Jean Carlos hebben geen geld, kunnen niet klussen en het gebouw dat ze kochten heeft nogal verborgen gebreken.

    TV-TIP Dichter bij Anne Frank

    Dichter bij Anne Frank
    NPO 3 om 21:48 uur
    Zowat iedereen kent de naam Anne Frank, vanwege haar wereldberoemde dagboek waarin ze het onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog beschreef. Hila Noorzai duikt diep in haar verhaal, en spreekt wetenschappers die het dagboek onderzoeken. Hila volgt een rondleiding door het huis van de familie Frank, en ontmoet Annemiek Gringold van het Holocaust­museum. Zij beschrijft hoe de Duitsers te werk gingen bij het in kaart brengen, en later deporteren, van de Joodse bevolking in Nederland.

    Interview