Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Hackers gijzelen Nederlandse omroep

    Een Nederlandse lokale omroep is slachtoffer geworden van hackers. Infectie met een gijzelvirus zorgde ervoor dat de radiozender van Omroep Maasduinen dagenlang uit de lucht was.
    Jarco Kriek
    9 september 2017
    comments 0
    Hackers gijzelen Nederlandse omroep

    Gijzelsoftware, ook wel ransomware genoemd, zorgt ervoor dat bestanden op een computer versleuteld worden en niet meer bruikbaar zijn. Alleen door het betalen van losgeld bestaat de mogelijkheid om de versleuteling van de geïnfecteerde bestanden te verwijderen. Het betalen van dit losgeld, vaak honderden dollars die in de anonieme valuta bitcoin betaald dient te worden, wil niet automatisch zeggen dat bij versleutelde bestanden gekomen kan worden: er zijn diverse gevallen bekend dat na betaling van het losgeld niets gebeurde.

     

    Automatisering

    Radiozenders in Nederland maken in veel gevallen van automatisering gebruik. Onderdeel hiervan is een zogenaamde muziekcomputer. Een speciaal computerprogramma verzorgt de uitzendingen van de radiozender. Als deze muziekcomputer en daaraan gekoppelde audiobestanden niet benaderbaar zijn, is het stil op een radiozender. In het geval van Omroep Maasduinen, dat overigens nog maar korte tijd de lokale omroep van Gennep lijkt te zijn, duurde het enkele dagen voordat het probleem met het gijzelvirus verholpen werd.

    virusgijzelvirusransomwarehackerslokale omroepGennepOmroep Maasduinencomputerinternetcriminelen

    Reacties

  1. TV-TIP Hook

    Hook
    Net5 om 22:40 uur
    Veertiger Peter (Robin Williams) is een succesvolle jurist, maar heeft het te druk met zijn werk om zich om zijn gezin te bekommeren. Als Kapitein Haak (Dustin Hoffman) zijn kinderen ontvoert, herinnert Peter zich weer wie hij eigenlijk is: Peter Pan. Met hulp van Tinkelbel keert hij terug naar Nooitgedachtland om zijn kinderen te redden.

    TV-TIP Tot Het Einde

    Tot Het Einde
    NPO 2 om 23:06 uur
    Thuisvrijwilligers staan mensen bij die in de laatste fase van hun leven verkeren. De een brengt rust en kalmte in een huishouden, terwijl de ander juist graag kletst en gezelligheid met zich meebrengt. De vrijwilligers zijn trots dat ze stervende mensen kunnen begeleiden, maar ze maken ook veel moeilijke momenten mee. Soms ontstaan er op de valreep nog waardevolle vriendschappen tussen de cliënten en stervensbegeleiders. In Tot Het Einde vertellen de vrijwilligers over waaróm ze naast het bed van wildvreemde mensen zitten, en hoe ze zelf tegen de dood aankijken.

    Interview