Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Weer tegenslag voor Nederlandse HD kijker

    Weer een tegenslag voor ontwikkeling van HDTV in Nederland. RTL Nederland start in 2009 zeker nog niet met HDTV. Na uitstel bij de publieke omroep is de hoop nu gevestigd op SBS Broadcasting.
    Jarco Kriek
    13 april 2009
    comments 0
    Weer tegenslag voor Nederlandse HD kijker

    En weer heeft de Nederlandse early adopter van HDTV een tegenslag moeten verwerken. De afgelopen week heeft Bert Habets, algemeen directeur van RTL Nederland, tijdens het congres “Het Nieuwe TV Kijken” in Amsterdam bekend gemaakt dat RTL Nederland in 2009 nog geen begin gaat maken met HDTV. Nadat eerder de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) de lancering van de drie landelijke publieke kanalen in HD kwaliteit voor onbepaalde tijd in de ijskast heeft gezet is de hoop van de Nederlandse HD kijker nu gericht op SBS Broadcasting.

    Dit mediabedrijf is achter de schermen bezig met de lancering van een HD versie van Net5. Onlangs liet kabeltelevisieaanbieder CAIW weten te hopen dat Net5 HD net voor of net na de zomervakantie aan te kunnen bieden. “De snelheid waarmee we Net5 HD kunnen/mogen toevoegen is nog niet helemaal bekend. We verwachten rond de zomer maar SBS en NL Kabel zijn hierover nog in gesprek” aldus Jennifer van der Pol van CAIW. Net5 HD is voor SBS Broadcasting een logische keuze om deze als eerste in HD kwaliteit in de markt te plaatsen. Het grootste gedeelte van de programmering van Net5 bestaat uit buitenlands aangekocht content dat in HD kwaliteit beschikbaar is. Van enkele eigen producties is bekend dat deze al in HD kwaliteit worden opgenomen. SBS Broadcasting wil nog geen uitspraken doen over een mogelijke lancering van Net5 HD. Het mediabedrijf is, overigens samen met RTL Nederland, wel al enige tijd in gesprek met de Nederlandse kabelaanbieders om een goed businessmodel voor HD kanalen te maken.

    Voor de Nederlandse markt komen er op korte termijn in ieder geval nog nieuwe buitenlandse HD kanalen beschikbaar. “De verwachting is dat MGM HD en Animal Planet HD nog voor de zomer zullen starten bij CAIW” laat Van der Pol weten. De hoop op een snelle komst van BBC HD op de Nederlandse markt lijkt volgens de woordvoerster van CAIW een beetje vervlogen. “De voortgang lijkt een beetje stil te liggen aan de kant van de aanbieder.” In Nederland zijn liefhebbers van BBC HD voorlopig nog “veroordeeld” tot de satellietontvangst van de zender. Al is de satellietuitstraling van BBC HD via de, in Nederland goed te ontvangen, Astra2 satelliet primair bestemt voor de eigen Britse televisiemarkt.

    HDTVRTL NederlandSBS BroadcastingNPONet5 HDMGM HDAnimal Planet HDBBC HDCAIW

    Reacties

  1. TV-TIP Wielrennen: Vuelta Feminina

    Wielrennen: Vuelta Feminina
    NPO 1 om 13:11 uur
    De Ronde van Spanje voor vrouwen is tot nu toe meestal een Nederlands feestje. Annemiek van Vleuten won de afgelopen drie edities van de wielerkoers. Nu haar racefiets ergens in een wilg hangt is haar troon vacant. Alle ogen zijn gericht op Demi Vollering, die vorig jaar tweede werd op een paar seconden van Van Vleuten. De Italiaanse Gaia Realini, vorig jaar derde, zal proberen de Nederlandse zegereeks te beëindigen.

    TV-TIP Ik Ben Onzichtbaar

    Ik Ben Onzichtbaar
    NPO 3 om 19:20 uur
    Het verhaal van Joodse kinderen in de Tweede Wereld­oorlog wordt concreet gemaakt met voorwerpen die ze in Nederland achterlieten. Kinderen in de studio kunnen vragen stellen over de poppenhuizen, kleding of instrumenten. Door middel van stopmotion-filmpjes wordt duidelijk wat er met de vorige eigenaartjes van de spullen gebeurd is. Ik Ben Onzichtbaar leert de jeugd over WO II op een manier die dicht op hun eigen belevingswereld aansluit.

    Interview