1. Nieuws

  (Upd -2.) TV5 fans verlaten voortijdig en gefrustreerd bijeenkomst met UPC

  (Update 2, reactie van UPC) Een bijeenkomst in Haarlem voor een debat tussen UPC, TV5 en de Programmaraad, is voor een aantal fans op een grote teleurstelling uitgelopen. Boos en onder luid protest verlieten zij voortijdig ’t Dolhuys, waarbij overigens flink met deuren werd gesmeten. Het thema van de avond was Digitalisering en Debilisering van televisiekijken in Nederland en of dit een droom of nachtmerrie is.
  2 december 2009
  comments 0
  (Upd -2.) TV5 fans verlaten voortijdig en gefrustreerd bijeenkomst met UPC
  Een tussen UPC en TV5 aangekondigd debat in Haarlem is voor een aantal TV5 fans op een grote deceptie uitgelopen. TV5 kwam zelf niet opdagen en de fans vonden dat ze niet genoeg aan het woord kwamen. Diverse aanhangers van de Franse cultuurzender TV5 wilden echter van deze avond een discussieavond over deze zender van maken en frustreerden de avond enigszins door hard roepend hun vragen telkens opnieuw luid roepend te herhalen. De vragen rondom TV5 waren op zich begrijpelijk gezien de aankondiging dat TV5 zelf ook zou langskomen. Gespreksleider Rupert Parker Brady stak daar echter, nadat hij de TV5 aanhang genoeg ruimte had gegeven, een stokje voor. Aanleiding voor diverse TV5 aanhangers om met luid stemgeluid en met slaande deuren ’t Dolhuys in Haarlem te verlaten. En daarmee deden ze de aanhang die zij stelden te vertegenwoordigen geen goed en lieten zelfs een unieke gelegenheid liggen om later tijdens de borrel over het onderwerp persoonlijk met UPC in discussie te kunnen gaan.

  Het was overigens wel te verwachten dat TV5 op deze avond een centrale rol zou gaan spelen. De zender is, zowel analoog (voor wat betreft Haarlem) als digitaal niet meer te zien bij UPC. Inwoners van Haarlem zijn voor kabeltelevisie aangewezen op dit bedrijf. Omdat vooraf was aangekondigd dat VP content van UPC Nederland Ivo Lochtman en TV5 vertegenwoordiger André Vroegindeweij van het bedrijf MBPA op de avond lezingen zouden geven. Ook zouden beide personen aan een discussiepanel deelnemen waarbij aanwezigen in de zaal vragen konden stellen. Echter van echte inhoudelijke discussie tussen beide partijen kwam het niet. De reden was de afzegging van Andre Vroegindeweij wegens griep. Nadat UPC vertegenwoordiger Lochtman diverse malen had aangegeven niet inhoudelijk over vragen over doorgiftevergoedingen te willen beantwoorden omdat dit een zaak tussen twee met elkaar onderhandelende partijen is. Wel liet UPC weten dat ze simpelweg niet voor iedere zender met een kleine doelgroep, zomaar een doorgifte vergoeding gaan betalen omdat het eind dan zoek is.

  Duidelijk werd wel dat TV5 naar haar aanhangers heeft verkondigd dat UPC niet bereid zou zijn om een doorgiftevergoeding voor a digitale verspreiding van 2 eurocent aan TV5 te betalen. TV5 zegt dit bedrag nodig te hebben voor het betalen van auteursrechten en het beschikbaar stellen van Nederlandse ondertiteling. Hoewel Lochtman namens UPC op gestelde vragen niet wilde ingaan op de onderhandelingen met TV5 liet deze wel goed doorschemeren dat het bedrag van 2 eurocent per abonnee niet conform de werkelijkheid is. Lochtman liet wel weten dat op dit moment de keuze is om TV5 niet digitaal door te geven maar dat dit zeker niet uitsluit dat in de toekomst wel weer gaat gebeuren. Op dit moment blijkt uit marktonderzoek onder UPC abonnees dat TV5 niet voldoende gewaardeerd te worden om te kunnen worden doorgegeven. De keuze van UPC is dan ook op zenders gevallen die door haar abonnees meer gewaardeerd wordt.

  Overigens is het ongewis of de Haarlemse programmaraad de zender in het basispakket (voor analoge doorgifte) zal gaan adviseren. Naar eigen zeggen heeft de raad wel enkele honderden reacties ontvangen (en moest daar de dubbele reacties vanaf trekken). Het bindend adviseren van de nieuwe klassieke zender Brava NL in het Haarlemse analoge basispakket leidde er immers toe dat UPC een zender moest verwijderen. Het kabelbedrijf kondigde daarom eind juni van dit jaar aan om Het Gesprek/Euronews te verwijderen maar na een protestactie van Het Gesprek, haalde UPC alsnog TV5 Monde uit het pakket omdat ook voor TV5 géén bindend doorgifte advies was afgegeven door de programmaraad, en omdat dit volgens UPC een duidelijk minder bekeken en gewaardeerde zender is.

  Update: het conflict tussen TV5 Monde en UPC stamt intussen uit de zomer van 2007. Indertijd gaf TV5 Monde wel toe dat hun grootste fout was om het signaal tot dan toe digitaal aan UPC aan te bieden zonder het vragen van een doorgiftevergoeding.Het standpunt van TV5 Monde is richting UPC dan ook niet heel sterk te noemen, mede doordat UPC plotseling voor een zender moest gaan betalen waarvoor het eerst niet hoefde, en die bovendien gratis en ongecodeerd via satelliet (inclusief Nederlandse ondertiteling) ook in Nederland is te verkrijgen. De vertegenwoordiger van TV5 liet ons vandaag in een reactie weten dat zij het logisch vinden een vergoeding te vragen, het gaat immers (ook na de ongecodeerde satellietverspreiding) om een 2e openbaarmaking. Voor de satellietverspreiding (en dus ook voor analoog) betaalt TV5 al de rechten volgens Vroegindeweij. Intussen is er al een tijdje een nieuwe overeenkomst tussen BUMA en NL kabel waarin nieuwe zenders opgenomen zijn waarvoor de exploitant betaalt, bijvoorbeeld ARTE, maar TV5 zit daar niet bij. Het criterium dat gehanteerd wordt om TV5 Monde nog steeds zelf voor alle rechten te laten betalen is omdat dit altijd al zo was. Volgens Vroegindeweij vindt Ziggo (waar TV5 alleen digitaal te zien is) het normaal dat TV5 vanwege deze onredelijke situatie toch apart betaald wordt.


  Update-2, reactie van UPC:

  Ronald Sutmuller, de perswoordvoerder van UPC laat het volgende weten i.v.m. het ontbreken van TV5 Monde of een andere Franse zender in het digitale pakket: 'we hebben alle baat bij tevreden klanten, maar het is helaas niet mogelijk om voor 2 miljoen klanten altijd alles te bieden wat iedereen zou willen hebben, tegen een prijs die onze klanten ook nog bereid zijn te betalen. We begrijpen hoe vervelend het is dat het voor individuele huishoudens soms niet lukt om aan alle wensen te voldoen. Hoewel we zeer hoge cijfers hebben mbt klanttevredenheid over de zenderpakketten (onafhankelijk onderzoek), zullen we ernaar blijven streven om ook die laatste paar procent volledig tevreden te krijgen.'


  TV5TV5 Monde Europe

  Reacties

 1. TV-TIP Schaatsen: World Cup Heerenveen

  Schaatsen: World Cup Heerenveen
  NPO 1 om 14:40 uur
  Wouter Olde Heuvel, Jan Blokhuijsen, Koen Verweij. Allemaal schaatsten ze in de ploeg met Sven Kramer en zouden ze zijn kroonprins worden. Door verschillende omstandigheden mislukte dat, maar nu laat ploeggenoot Patrick Roest toch écht zien dat Kramer voorbij is gestreefd. Vandaag schaatst de allrounder de 1.500 meter.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP Dance As One

  Dance As One
  SBS6 om 20:00 uur
  De laatste aflevering van dit seizoen en waarschijnlijk de allerlaatste ooit, want de dansende crews deden het niet al te best. De openingsdans trok 314.000 kijkers, op het dieptepunt keken er 235.000 mensen. Welke dansgroep gaat aan de haal met de titel en de geldprijs van 50.000 euro? Alles draait om synchroon en perfect bewegen.