Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Grap rondom geur-tv niet geheel fictie

    De 1 april-grappen waren ook dit jaar weer niet van de lucht, maar aan één zat wel een heel apart luchtje. Namelijk geur-TV van Omroep Max. Toch is aan geur-tv wel degelijk al gewerkt.
    Jan-Hein Visser
    1 april 2017
    comments 3
    Grap rondom geur-tv niet geheel fictie
    Foto ANP

    In de grap van Omroep Max trapten minstens zestienhonderd mensen. Zij zouden voor Omroep Max voor het aankomende seizoen van Heel Holland bakt thuistester van geur-tv worden. De grap kwam zaterdag aan het licht en onder alle aanmelders zijn vijftig taarten verloot. Grap of niet, met geurtelevisie is wel degelijk in het verleden serieus geëxperimenteerd. In 2011 deden onderzoekers aan de universiteit van Californië samen met Samsung een proef om een tv te maken die tot tienduizend geuren moest verspreiden aan de hand van bepaalde beelden. Veel is daar niet meer over gehoord en dat geldt tevens voor een Japanse proef in 2013 voor 'Smell-o-Vision' van Tokyo University waarbij een scherm geuren verspreidt vanaf het punt waar een bepaald object in beeld verschijnt. Dat idee werd uitgewerkt aan de hand van een bioscoopfilm in 1960 waarbij op bepaalde momenten geuren de zaal in werden gespoten. Ongeacht of bovenstaande uiteindelijk toch eerder fictie dan feit zou blijken te zijn, staat wetenschappelijk bewezen vast dat tv-kijkers bij bepaalde kookprogramma's wel degelijk zelf geuren kunnen waarnemen omdat de hersenen een connectie maken tussen de beelden en geuren die eerder wel echt bij vergelijkbaar voedsel zijn waargenomen en opgeslagen in het brein.

     

    Grap rondom Radio NRJ

    Er waren meer grappen deze dag, ook in medialand. Zo zou in Frankrijk binnenkort op de langegolf frequentie 162 Khz. de popzender NRJ gaan uitzenden. Voor zover bekend inderdaad een grap, maar ook hier zit wel degelijk een kern van waarheid in. Radio France Inter heeft eind 2016 deze AM-frequentie opgegeven wegens bezuinigingen. De frequentie zendt nog altijd een stille draaggolf uit evenals een tijdssignaal. Daarnaast onderzoekt de Franse overheid nog of een andere geïnteresseerde partij de frequentie eventueel zou willen overnemen. Of dit ook echt gebeurt, valt te bezien omdat ook in Frankrijk de digitalisering voortschrijdt, maar een goede 'poisson d'avril' was dit in ieder geval wel.

    Geur TV1 april grapRadio NRJSmell o visionOmroep MaxHeel Holland Bakt

    Reacties

  1. TV-TIP Bad Boys

    Bad Boys
    RTL 7 om 20:25 uur
    Familieman Marcus Burnett (Martin Lawrence) en rokkenjager Mike Lowry (Will Smith) werken allebei bij de politie van Miami. Als er een lading drugs met een waarde van een slordige 100 miljoen dollar uit het politiebureau verdwijnt, hebben tegenpolen Marcus en Mike 72 uur de tijd om het gestolen bewijsmateriaal terug te vinden.

    TV-TIP De Jeugdkliniek: Als Niets Meer Werkt

    De Jeugdkliniek: Als Niets Meer Werkt
    RTL 5 om 20:30 uur
    Nederland kent veel instanties die kwetsbare jongeren proberen te helpen: soms zitten ze in zó’n rotsituatie dat zelfs de experts het niet meer weten. Ewout Genemans keert terug naar de Yes We Can Clinics in Hilvarenbeek. Hier wordt een ultieme poging gedaan om jongeren met zware psychische problemen of drugsverslavingen er bovenop te helpen. Ewout heeft openhartige gesprekken met de jongeren, en volgt ze op hun traject naar verbetering.

    Interview