Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Actie FIOD IPTV-server Den Helder heeft wereldwijd gevolgen

  De actie van FIOD waarbij in Den Helder een illegaal IPTV-serverpark in beslag werd genomen, treft meer dan alleen deze ene illegale IPTV-dienst.
  29 mei 2023
  comments 3
  Actie FIOD IPTV-server Den Helder heeft wereldwijd gevolgen
  Foto Getty Images

  Omdat tijdens de actie bleek dat vrijwel alle aanwezige servers in het datacenter in Den Helder voor de illegale activiteiten werd gebruikt, besloot FIOD alle 1.200 servers in het gebouw in beslag te nemen. Dit betekende dat niet alleen de illegale dienst volledig werd lamgelegd, maar ook legale ondernemingen zijn getroffen. Websites zijn verdwenen en in veel gevallen zijn deze ondernemingen op dit moment ook niet via e-mail bereikbaar.

   

  Buiten Nederland

  Ook andere illegale IPTV-diensten die van buiten Nederland hun servers hebben geplaatst, ondervinden nadelige gevolgen van de actie in Den Helder. Het blijkt dat deze illegale diensten onderling elkaars streams gebruiken voor herverspreiding. Bij enkele andere illegale IPTV-diensten zijn plots de Nederlandse, Belgische en/of Britse kanalen deels of geheel niet meer beschikbaar. Zo meldt een aanbieder van een illegale IPTV-dienst via het eigen Telegram-kanaal dat de kanalen van het Britse Sky niet meer in de zenderlijst aanwezig zijn – en voorlopig ook niet meer terugkomen – omdat de streams plots niet meer beschikbaar zijn.

   

  Tijdelijke vreugde

  Hoewel de actie in Den Helder ervoor heeft gezorgd dat waarschijnlijk honderdduizenden Nederlanders plots zwart beeld op hun televisie kregen, betekent dit niet dat illegale IPTV een zware slag is toegebracht. Er zijn nog honderden soortgelijke illegale diensten beschikbaar die door duizenden verkopers worden aangeboden. Gebruikers willen op deze manier de hogere kosten voor tv-pakketten bij providers als Ziggo, KPN, T-Mobile en Delta ontlopen. Voor rond de tien euro per maand krijgt de koper er vaak ook content van streamingdiensten als Netflix, Videoland, Disney+ en Viaplay bij.

   

  Drukte

  Ook op internet kan een abonnement op een illegale IPTV-dienst genomen worden. Direct na de actie in Den Helder was het aantal aanvragen van nieuwe klanten zo groot dat enkele van deze diensten door de drukte stopten met het leveren van een testaccount. Ook werd door enkele diensten melding gemaakt dat vanwege drukte het activeren van nieuwe abonnementen langer duurde dan normaal.

  IPTVillegaalrvtelevisie

  Reacties