Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Blijft Formule 1 volgend jaar toch op Mediabox Next bij Ziggo?

  Ziggo krijgt te maken met een aderlating als volgend jaar Formule 1 vertrekt bij Ziggo Sport. Maar dit betekent nog niet direct dat Formule 1 bij het kabelbedrijf verdwijnt.
  Jarco Kriek
  28 juli 2021
  comments 3
  Blijft Formule 1 volgend jaar toch op Mediabox Next bij Ziggo?
  Foto ProShots

  De Formule 1 is vanaf volgend jaar bij de voor Nederland nieuwe streamingdienst Viaplay van Nordic Entertainment Group (NENT) live te volgen. NENT heeft voor ruim honderd miljoen euro de uitzendrechten voor drie jaar gekocht van de koningsklasse van de autoracesport waarin Max Verstappen en Lewis Hamilton met de scepter zwaaien. Het bedrag dat NENT voor de uitzendrechten betaalt, ligt ver boven het laatste bod van VodafoneZiggo. Hierdoor verdwijnt Formule 1 bij Ziggo Sport. Het kabelbedrijf levert als vorm van klantenbinding Formule 1 zonder extra kosten aan alle klanten. Bij concurrenten als KPN, Canal Digitaal en T-Mobile dient om te kijken het aanvullende Ziggo Sport Totaal-abonnement gekocht te worden. NENT gebruikt Formule 1 om Viaplay in Nederland in de markt te zetten. Marktkenners zijn het erover eens dat meer dan dertig miljoen euro per jaar voor de uitzendrechten commercieel niet terug te verdienen is.

   

  Liberty Global

  Ondanks dat Ziggo-klanten het volgend jaar zonder Formule 1 moeten stellen, is er ver aan de hemel wellicht toch een lichtpunt. Ziggo is een bedrijfsonderdeel van VodafoneZiggo. Liberty Global is voor de helft eigenaar van dit bedrijf en verzorgt technisch de levering van de vaste diensten tv en internet bij Ziggo.

   

  Polen

  NENT heeft vandaag bekendgemaakt dat het voor de Poolse markt een overeenkomst met UPC heeft gesloten omtrent Viaplay. Deze streamingdienst wordt op 3 augustus in Polen op de markt gebracht. UPC Polen is onderdeel van Liberty Global. NENT heeft met Liberty Global een meerjarige overeenkomst gesloten waardoor Viaplay als streamingdienst in diverse abonnementsvormen van UPC wordt ondergebracht. Klanten van UPC Polen kunnen hierdoor de streamingdienst direct via de 4K mini IPTV tv-decoder gebruiken.

   

  Ziggo

  Mocht Liberty Global voor VodafoneZiggo volgend jaar een dergelijke overeenkomt afsluiten, dan is het mogelijk dat Viaplay binnen bestaande abonnementsvormen als streamingdienst bij Ziggo beschikbaar komt. Omdat Viaplay IPTV is, zou dit dan alleen mogelijk zijn als Mediabox XL en Mediabox Next gebruikt wordt. Met een dergelijke overeenkomst zou Formule 1 – maar ook andere sporten zoals de voetbalcompetities Premier League en Bundesliga alsmede PDC darts en een grote bibliotheek films en series – via een omweg toch indirect in het aanbod van Ziggo blijven. Een dergelijke overeenkomst kan ook een vervanging zijn voor de exclusieve HBO-content dat Ziggo mogelijk eveneens volgend jaar kan kwijtraken.

   

  Samenwerking

  Een overeenkomst tussen NENT en Liberty Global voor VodafoneZiggo in Nederland heeft voor beide partijen voordelen. NENT bereikt hiermee direct de grootste groep Formule 1-kijkers. Van de ruim twee miljoen Nederlanders die op dit moment naar iedere race kijken, is ruim driekwart Ziggo-klant die kijkt via het digitale basiskanaal Ziggo Sport. Daarnaast heeft Ziggo in de afgelopen jaren met een team van goede analisten, presentatoren en commentatoren een bij de Nederlandse kijker herkenbare Formule 1-verslaggeving opgebouwd. Deze kan bij overeenkomst door NENT in het geheel of gedeeltelijk gebruikt worden.

   

  Kapers op de kust

  Dat NENT voor de Poolse markt een overeenkomst met Liberty Global heeft gesloten, betekent niet dat dit ook voor de Nederlandse markt het geval gaat worden. Een voordeel is natuurlijk wel dat beide partijen elkaar nu wel beter kennen. NENT kan – als het Zweedse bedrijf tenminste voor Nederland ook samenwerking zoekt voor de distributie van Viaplay – echter ook een samenwerking aangaan met een andere marktpartij. Dan komt al snel KPN in beeld. Ziggo heeft in Nederland 3,8 miljoen tv-klanten. KPN volgt met 2,1 miljoen tv-klanten.

  Nordic Entertainment GroupNENTViaplayLiberty GlobalZiggoVodafoneZiggoMediabox NextMediabox XLFormule 1Premier Leaguevoetbalstreamingdienstabonnement

  Reacties

 1. TV-TIP Klaas Kan Alles

  Klaas Kan Alles
  NPO 3 om 18:33 uur
  Klaas kan een hoop, maar niet alles. In de afgelopen jaren ging hij bijvoorbeeld bijna koppie onder toen hij tijdens zijn missie ‘150 meter onder water zwemmen zonder zuurstof’ de hemelpoort al op een kier zag staan. Maar van verliezen, nee, daar houdt Klaas niet van. Dit keer wordt hij uitgedaagd om een boot, vliegtuig én auto op afstand te besturen. Omdat een van de drie voortuigen op ware grootte moet zijn, vertrekt hij naar Oxford waar een bedrijf driftig sleutelt aan een zelfrijdende auto.

  TV-TIP Air Crash Investigation

  Air Crash Investigation
  National Geographic om 19:00 uur
  Op 25 oktober 1999 ontstaat er paniek bij de luchtverkeersleiding als een gecharterde Learjet 35, met aan boord onder anderen golfpro Payne Stewart, boven Florida voorbij de toegewezen hoogte klimt en vervolgens de afslag naar Dallas mist. F16’s stijgen op om het spooktoestel te onderscheppen, maar die kunnen weinig meer doen dan het naar South Dakota te begeleiden, waar het uiteindelijk neerstort. Wat is er in hemelsnaam gebeurd?

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)