Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Blijft Formule 1 volgend jaar toch op Mediabox Next bij Ziggo?

  Ziggo krijgt te maken met een aderlating als volgend jaar Formule 1 vertrekt bij Ziggo Sport. Maar dit betekent nog niet direct dat Formule 1 bij het kabelbedrijf verdwijnt.
  Jarco Kriek
  28 juli 2021
  comments 3
  Blijft Formule 1 volgend jaar toch op Mediabox Next bij Ziggo?
  Foto ProShots

  De Formule 1 is vanaf volgend jaar bij de voor Nederland nieuwe streamingdienst Viaplay van Nordic Entertainment Group (NENT) live te volgen. NENT heeft voor ruim honderd miljoen euro de uitzendrechten voor drie jaar gekocht van de koningsklasse van de autoracesport waarin Max Verstappen en Lewis Hamilton met de scepter zwaaien. Het bedrag dat NENT voor de uitzendrechten betaalt, ligt ver boven het laatste bod van VodafoneZiggo. Hierdoor verdwijnt Formule 1 bij Ziggo Sport. Het kabelbedrijf levert als vorm van klantenbinding Formule 1 zonder extra kosten aan alle klanten. Bij concurrenten als KPN, Canal Digitaal en T-Mobile dient om te kijken het aanvullende Ziggo Sport Totaal-abonnement gekocht te worden. NENT gebruikt Formule 1 om Viaplay in Nederland in de markt te zetten. Marktkenners zijn het erover eens dat meer dan dertig miljoen euro per jaar voor de uitzendrechten commercieel niet terug te verdienen is.

   

  Liberty Global

  Ondanks dat Ziggo-klanten het volgend jaar zonder Formule 1 moeten stellen, is er ver aan de hemel wellicht toch een lichtpunt. Ziggo is een bedrijfsonderdeel van VodafoneZiggo. Liberty Global is voor de helft eigenaar van dit bedrijf en verzorgt technisch de levering van de vaste diensten tv en internet bij Ziggo.

   

  Polen

  NENT heeft vandaag bekendgemaakt dat het voor de Poolse markt een overeenkomst met UPC heeft gesloten omtrent Viaplay. Deze streamingdienst wordt op 3 augustus in Polen op de markt gebracht. UPC Polen is onderdeel van Liberty Global. NENT heeft met Liberty Global een meerjarige overeenkomst gesloten waardoor Viaplay als streamingdienst in diverse abonnementsvormen van UPC wordt ondergebracht. Klanten van UPC Polen kunnen hierdoor de streamingdienst direct via de 4K mini IPTV tv-decoder gebruiken.

   

  Ziggo

  Mocht Liberty Global voor VodafoneZiggo volgend jaar een dergelijke overeenkomt afsluiten, dan is het mogelijk dat Viaplay binnen bestaande abonnementsvormen als streamingdienst bij Ziggo beschikbaar komt. Omdat Viaplay IPTV is, zou dit dan alleen mogelijk zijn als Mediabox XL en Mediabox Next gebruikt wordt. Met een dergelijke overeenkomst zou Formule 1 – maar ook andere sporten zoals de voetbalcompetities Premier League en Bundesliga alsmede PDC darts en een grote bibliotheek films en series – via een omweg toch indirect in het aanbod van Ziggo blijven. Een dergelijke overeenkomst kan ook een vervanging zijn voor de exclusieve HBO-content dat Ziggo mogelijk eveneens volgend jaar kan kwijtraken.

   

  Samenwerking

  Een overeenkomst tussen NENT en Liberty Global voor VodafoneZiggo in Nederland heeft voor beide partijen voordelen. NENT bereikt hiermee direct de grootste groep Formule 1-kijkers. Van de ruim twee miljoen Nederlanders die op dit moment naar iedere race kijken, is ruim driekwart Ziggo-klant die kijkt via het digitale basiskanaal Ziggo Sport. Daarnaast heeft Ziggo in de afgelopen jaren met een team van goede analisten, presentatoren en commentatoren een bij de Nederlandse kijker herkenbare Formule 1-verslaggeving opgebouwd. Deze kan bij overeenkomst door NENT in het geheel of gedeeltelijk gebruikt worden.

   

  Kapers op de kust

  Dat NENT voor de Poolse markt een overeenkomst met Liberty Global heeft gesloten, betekent niet dat dit ook voor de Nederlandse markt het geval gaat worden. Een voordeel is natuurlijk wel dat beide partijen elkaar nu wel beter kennen. NENT kan – als het Zweedse bedrijf tenminste voor Nederland ook samenwerking zoekt voor de distributie van Viaplay – echter ook een samenwerking aangaan met een andere marktpartij. Dan komt al snel KPN in beeld. Ziggo heeft in Nederland 3,8 miljoen tv-klanten. KPN volgt met 2,1 miljoen tv-klanten.

  Nordic Entertainment GroupNENTViaplayLiberty GlobalZiggoVodafoneZiggoMediabox NextMediabox XLFormule 1Premier Leaguevoetbalstreamingdienstabonnement

  Reacties

 1. TV-TIP Waku Waku

  Waku Waku
  NPO 3 om 18:21 uur
  Jarenlang werd Waku Waku gepresenteerd door Rob Fruithof, de quizmaster die vorige maand op 71-jarige leeftijd overleed. De dieren- en natuurquiz keerde vorig jaar terug op tv, met dit keer Sosha Duysker aan het roer. In het tweede seizoen doen onder andere Bracha van ­Doesburgh, Roy Donders, Nicolette Kluijver en Steven Kazàn een poging om met hun flora- en faunakennis zoveel mogelijk aapjes bij elkaar te sprokkelen. De winnaar maakt kans op 1500 euro voor een goed doel.

  TV-TIP Ice Road Rescue

  Ice Road Rescue
  National Geographic om 19:35 uur
  Thord Paulsen heeft zich alvast warm ingepakt voor het zevende seizoen van Ice Road Rescue en dat is maar goed ook. Vanwege een koude winter vol zware stormen, regenbuien en dikke ladingen sneeuw krijgen de helden van de gladde weg het lastiger dan ooit. Thord en collega Bjørn hebben veel meegemaakt, maar in dit seizoen hebben ze de zwaarste klussen uit hun carrière. De mannen moeten daardoor nog meer op elkaar vertrouwen. In het noorden heeft Jo Roger het ook zwaar en heeft hij de hulp van Stig nodig, maar is deze beginneling klaar voor het echte werk?

  Interview

  • *

   Harm Edens

   Dit Was Het Nieuws

   Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
   Reacties0 reactie(s)