1. Nieuws

  Ziggo kabel blijft dicht voor concurrenten

  Ziggo hoeft geen concurrenten toegang tot het kabelnetwerk te geven. De hoogste bestuursrechter heeft het WFA-besluit van ACM vernietigd. (Later meer)
  Jarco Kriek
  17 march 2020
  comments 4
  Ziggo kabel blijft dicht voor concurrenten

  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft het WFA-besluit van 1 oktober 2018 van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) vernietigd. Het stelt met de uitspraak Ziggo-eigenaar VodafoneZiggo en KPN in het gelijk. Beide bedrijven hadden beroep aangetekend tegen het WFA-besluit van ACM dat tot regulering van de netwerken van VodafoneZiggo en KPN zou leiden. CBb is niet – net als ACM – van mening dat VodafoneZiggo en KPN een aanmerkelijke marktmacht op de Nederlandse markt van vaste diensten hebben. Feitelijk betekent dit dat het besluit wordt teruggedraaid en het kabelnetwerk van Ziggo gesloten blijft voor concurrenten.

   

  Gevoelige tik ACM

  Het besluit van CBb is een gevoelige tik voor ACM. Het is voor de tweede keer dat een toezichthouder het kabelnetwerk van Ziggo (en voorloper UPC) probeert open te breken maar later door CBb wordt teruggefloten. In de uitspraak van vandaag wordt het marktanalysebesluit onderuit. Hierin werd gesteld dat zonder regulering van de netwerken van VodafoneZiggo en KPN beide partijen een aanmerkelijke marktmacht hebben. CBb heeft deze mening niet. Met dit oordeel vervalt de basis voor de door ACM aan VodafoneZiggo en KPN opgelegde regulering. Dit betekent automatisch een streep door de toegangsverplichtingen tot de netwerken van beide bedrijven.

   

  Teleurstelling ACM

  In een reactie zegt ACM teleurgesteld te zijn in het genomen besluit. “De ACM benadrukt dat haar zorgen over de concurrentie op voor de samenleving cruciale telecommarkten blijven bestaan. In deze tijd wordt het belang van toegang tot netwerken en investeringen daarin nog extra benadrukt.”

   

  VodafoneZiggo

  In een reactie laat VodafoneZiggo-woordvoerder Erik van Doeselaar weten dat het bedrijf tevreden is over het eindoordeel van CBb. “Wij zijn zeer tevreden met de uitspraak van het CBb in het beroep dat wij aangetekend hebben tegen het besluit van de ACM om VodafoneZiggo’s vaste netwerk te reguleren (kabeltoegang). Wij hebben altijd geloofd dat de breedbandmarkt in Nederland zeer competitief is. Netwerkconcurrentie heeft geresulteerd in aantrekkelijke pakketten tegen concurrerende prijzen. Het besluit van ACM zou de goed functionerende markt in gevaar hebben gebracht zonder dat daar een juiste rechtvaardiging voor is. Nu blijven we de volledige focus houden om te investeren in het GigaNet netwerk van de toekomst en innovatieve producten en diensten, zodat we onze koploperspositie in Europa kunnen behouden.”

   

  YouCa houdt hoop

  Taco Jelgersma laat aan Totaal TV weten dat hij de hoop op een open kabel nog niet verloren heeft. “Het CBb heeft het besluit van ACM vernietigd. Daarmee gaat de kabel voor nu weer 'dicht'. Infrastructuur met een dekking van meer dan 90% in Nederland is daarmee weer exclusief in handen van 1 partij: VodafoneZiggo. We hebben de uitspraak nog niet in detail bekeken maar duidelijk is dat het CBb van mening is dat VodafoneZiggo en KPN geen aanmerkelijke marktmacht hebben. Bij een dergelijke regulering is dat de eerste stap die genomen moet worden. Daarna kan men überhaupt als toezichthouder pas ingrijpen. Dat ACM en de landsadvocaat Pels Rijken blijkbaar geen kans hebben gezien aanmerkelijke marktmacht aan te tonen, geeft echt te denken over de kwaliteit en slagkracht van beide partijen. YouCa heeft er alle vertrouwen in dat bij VodafoneZiggo en KPN de consumentenbelangen en optimale marktwerking in veilige handen zijn, vooral omdat we bij gebrek aan keuze en regulering dat vertrouwen nu eenmaal wel moeten hebben”, aldus Jelgersma.

   

  (Dit bericht wordt regelmatig aangevuld)

  ZiggoVodafoneZiggoKPNT-MobileYoucaCaiwayAutoriteit Consument & MarktACMCollege van Beroep voor het bedrijdsleverCBbWBA-besluitWFA-besluittoetredersconcurrentieconcurrentiestrijdtvtelevisieinternettelefoontelefonie

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • Le Mans '66

   Win vijf keer een VIP-pakket van Le Mans 66

   Academy Award-winnaars Matt Damon en Christian Bale schitteren in Le Mans ‘66, gebaseerd op het merkwaardige waargebeurde verhaal van Ford tegen Ferarri. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket van dit actiedrama weggeven, met daarin een steelbook editie van Le Mans ’66, een poster én een Pathé Thuis kijkcode.

  TV-TIP The Voice Kids

  The Voice Kids
  RTL 4 om 20:01 uur
  De finale van The Voice Kids is uitgesteld naar juni, in de hoop dat er publiek bij kan zijn. Om dit voor elkaar te krijgen, zijn de aflevering vanaf vanavond aangepast.

  TV-TIP 10 Cloverfield Lane

  10 Cloverfield Lane
  Spike om 20:30 uur
  Na een ongeluk wordt Michelle in een bunker wakker. Twee mannen in de bunker beweren haar gered te hebben en vertellen dat de mensheid bijna is uitgeroeid na een gifgasaanval. Michelle weet niet of ze de mannen kan vertrouwen en begint steeds meer te twijfelen aan hun verhaal.

  Interview

  • LEGO MASTERS is vanaf 11 april te zien bij RTL 4

   Ruben Nicolai

   Lego Masters

   In LEGO MASTERS worden duo’s uitgedaagd met bijzondere LEGO opdrachten die ze binnen een bepaald aantal uur moeten volbrengen. De presentatie is in handen van Kürt Rogiers en Ruben Nicolai.
   Reacties0 reactie(s)