Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Canal Digitaal adviseert klanten te investeren in nieuwe apparatuur, ondanks uitstel uitschakelen oude codering

  Canal Digitaal trok deze week een streep door het uitschakelen van de oude SECA (Mediaguard) codering per 1 oktober. Dit leidde tot verwarring.
  Jarco Kriek
  31 augustus 2023
  comments 5
  Canal Digitaal adviseert klanten te investeren in nieuwe apparatuur, ondanks uitstel uitschakelen oude codering

  Canal Digitaal bevestigde via het communicatieorgaan Eviso in juli dat het bedrijf bij de satellietdistributie van tv-zenders ‘in september’ zou stoppen met ondersteuning van de verouderde SECA (Mediaguard) codering. Dit bericht kwam via het dealernetwerk in de publiciteit en werd daarna aan diverse media – waaronder Totaal TV – door de provider bevestigd. Deze week kondigde Canal Digitaal echter aan voorlopig nog door te gaan met ondersteuning van de eerder als verouderd omschreven codering. Dit leidde tot verontwaardiging bij klanten die al nieuwe hardware kochten om na september hun favoriete satellietzenders te kunnen blijven kijken.

   

  CI+ module

  De nieuw gekochte hardware is in de meeste gevallen de witte CI+ module die door Canal Digitaal wordt aanbevolen bij gebruik van een losse smartcard. Die losse smartcard die werkt na het uitschakelen van de SECA (Mediaguard) codering niet meer in interne kaartlezers van multicas satellietontvangers. Hiertoe behoren ook de populaire ontvangers die functioneren op het Enigma2 open source Linux besturingsplatform. De witte CI+ module van rond de 60 euro die in de afgelopen weken door veel gebruikers van dit soort ontvangers is gekocht om in de toekomst beeld te blijven houden, blijkt nu plots een overbodige aanschaf in een voor velen toch al dure periode. Of toch niet?

   

  Uitstel

  Nee, zo luidt het antwoord van Ingrid Timmer van Eviso namens Canal Digitaal. En uit dit antwoord blijkt dat van uitstel geen afstel komt. Daarbij wijst Timmer erop dat particuliere klanten niet actief zijn geïnformeerd over de wijziging. “Wij hebben zelf bewust klanten niet geïnformeerd juist om deze verwarring te voorkomen. De communicatie die wij verstuurd hebben is richting zakelijke klanten gegaan, gezien zij een langere aanlooptijd nodig hebben om het product te vervangen.” Maar in deze tijd van online communicatie wordt informatie voor zakelijke klanten vanzelfsprekend direct openbaar. Zo informeerden diverse dealers hun klanten via hun eigen websites over de verwachte uitschakeling van de SECA (Mediaguard) codering. Uiteindelijk trok Canal Digitaal deze week de aangekondigde uitschakeling van de codering terug, zonder daarbij officieel een nieuwe datum te noemen. Via de klantenservicekanalen van de provider schijnt nu een uitschakelingsdatum vóór het einde van dit jaar te worden genoemd.

   

  Hardware

  Timmer noemt in de reactie aan Totaal TV geen verwachte datum of periode wanneer de codering wordt uitgeschakeld. Wel wordt geadviseerd om bij gebruik van een losse smartcard toch over te stappen op gebruik van de witte CI+ module mocht nu nog gebruik worden gemaakt van een interne kaartlezer die werkt op basis van multicas. “Bepaalde functionaliteiten en zenders werken niet meer en dat wordt in de toekomst alleen maar meer. Het voldoet niet aan de veiligheidseisen die wij en andere contentpartijen stellen. Het is beter om over te gaan gezien niet alle functionaliteiten en zenders ondersteund worden”, aldus Timmer. Rondom de provider zijn geluiden te ontvangen dat in ieder geval nieuwe zenders die vanaf nu aan het aanbod worden toegevoegd niet meer met een losse smartcard te zien zijn met niet-gecertificeerde hardware.

  Canal DigitaalCanal+Canal+ LuxembourgM7 Groupsatellietcodering

  Reacties

 1. TV-TIP Steenrijk, Straatarm

  Steenrijk, Straatarm
  SBS6 om 20:30 uur
  In Putten, midden in de Gelderse vallei, woont Nicole – dochter van Jan – des Bouvrie samen met haar vriend Arne en hun drie honden in een oude koeienstal uit 1897. De was is slap, het interieur bont en tot de nok toe gevuld met nostalgie en herinneringen. Hoe anders is dat bij oma, dochter en kleindochter Matteeva. Hun dertien-in-het-dozijn-huurwoning is saai en kil en het trio heeft werkelijk geen nagel om aan de kont te krabben. De twee gezinnen ruilen een week lang van huis, budget en leven.

  TV-TIP 100 Dagen in de Vergeten Wijk

  100 Dagen in de Vergeten Wijk
  NPO 3 om 21:11 uur
  Nadat ze eerder al als bijzonder stagiairs door een middelbare school en een psychiatrische kliniek scharrelden, duiken Tim den Besten en Nicolaas Veul dit keer onder in de Haagse wijk Laak. Het is een van de buurten die hoog scoren in lijstjes over eenzaamheid, armoede, woningnood en racisme. Om inzicht te krijgen in het leven in deze ‘vergeten wijk’, gaan Tim en Nicolaas er honderd dagen wonen én werken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)