Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Canal Digitaal blijft smartcard zonder restricties langer ondersteunen

  Canal Digitaal-abonnees die via de satelliet met een losse smartcard naar tv-zenders kijken, kunnen dit voorlopig nog zonder enige restricties blijven doen.
  Jarco Kriek
  20 oktober 2021
  comments 2
  Canal Digitaal blijft smartcard zonder restricties langer ondersteunen
  Foto Getty Images

  Via een dealerbrief maakte Canal Digitaal aan de eigen dealers in april bekend dat het in het eerste deel van 2022 een oudere en onveilige coderingsnorm (CAK Mediaguard) zou gaan uitzetten. Hierdoor zou de losse smartcard vanaf dat moment alleen nog bruikbaar zijn in combinatie met de witte 3.5 CI+ module van Canal Digitaal. Gebruik in de interne kaartlezer van bijvoorbeeld ontvangers van het merk SAB of in Linux Enigma2-ontvangers via emulatie is vanaf het uitschakelen van deze coderingsnorm dan ook niet meer mogelijk. Canal Digitaal heeft dergelijke satellietontvangers met een kaartlezer die functioneert op basis van emulatie nooit gecertificeerd.

   

  Uitstel

  Gebruikers van de losse smartcard hoeven echter niet te vrezen dat restricties bij gebruik van de kaart op korte termijn worden doorgevoerd. Canal+ Luxembourg (M7 Group) laat aan Totaal TV weten dat het waarschijnlijk is dat afgestapt wordt van oude coderingen, maar wanneer dit gebeurt, is op dit moment nog onduidelijk. Momenteel staat deze wijziging nog niet op de planning. Het is ook niet zeker dat dit in 2022 gaat gebeuren.

   

  Losse smartcard

  De losse smartcard komt echter niet terug in de webshop van het bedrijf. Canal Digitaal kiest er namelijk voor een CAM-module (CI+ module) en smartcard in één te leveren. Dit liet Canal+ Luxembourg eerder deze week aan Totaal TV weten. Dit blijft ook het geval na invoering van Beleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarin ook regels voor providers aanwezig zijn die tv-diensten via DVB-uitzendnormen leveren.

  Canal DigitaalCanal+ LuxembourgM7 GroupCanal+smartcardcoderingsatelliet

  Reacties

 1. TV-TIP Hell's Kitchen USA

  Hell's Kitchen USA
  24Kitchen om 19:30 uur
  Chef-kok Gordon Ramsay blaft kandidaten vaak af, net zoals een boze legersergeant dat kan. De zestiende reeks van Hell’s Kitchen start op een legerbasis waar de kandidaten tucht en discipline leren. Gelukkig verplaatst de actie zich snel weer naar de keuken, waar ‘generaal’ Ramsay zijn rekruten met harde hand de fijne kneepjes aanleert. Seizoen 16 werd berucht vanwege de vele ruzies, en dat zegt veel in een Gordon Ramsay-show!

  TV-TIP Verward

  Verward
  NPO 3 om 20:24 uur
  Op het nieuws hoor je regelmatig over ‘verwarde personen’ die voor problemen zorgen, maar wat voor mensen zíjn dat eigenlijk? Documentairemaakster Jessica Villerius onderzoekt de mensen achter dit label, én hulp­verleners die vaak met ze te maken hebben. Verpleegster Mariëlle was net een infuus aan het aanbrengen toen de buurman ineens binnenstormde en wild om zich heen begon te steken. Mariëlle vertelt over de hachelijke momenten die ze beleefde, toen ze op deze manier kennismaakte met Kenzo K.

  Interview