Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Canal Digitaal blijft smartcard zonder restricties langer ondersteunen

  Canal Digitaal-abonnees die via de satelliet met een losse smartcard naar tv-zenders kijken, kunnen dit voorlopig nog zonder enige restricties blijven doen.
  Jarco Kriek
  20 october 2021
  comments 2
  Canal Digitaal blijft smartcard zonder restricties langer ondersteunen
  Foto Getty Images

  Via een dealerbrief maakte Canal Digitaal aan de eigen dealers in april bekend dat het in het eerste deel van 2022 een oudere en onveilige coderingsnorm (CAK Mediaguard) zou gaan uitzetten. Hierdoor zou de losse smartcard vanaf dat moment alleen nog bruikbaar zijn in combinatie met de witte 3.5 CI+ module van Canal Digitaal. Gebruik in de interne kaartlezer van bijvoorbeeld ontvangers van het merk SAB of in Linux Enigma2-ontvangers via emulatie is vanaf het uitschakelen van deze coderingsnorm dan ook niet meer mogelijk. Canal Digitaal heeft dergelijke satellietontvangers met een kaartlezer die functioneert op basis van emulatie nooit gecertificeerd.

   

  Uitstel

  Gebruikers van de losse smartcard hoeven echter niet te vrezen dat restricties bij gebruik van de kaart op korte termijn worden doorgevoerd. Canal+ Luxembourg (M7 Group) laat aan Totaal TV weten dat het waarschijnlijk is dat afgestapt wordt van oude coderingen, maar wanneer dit gebeurt, is op dit moment nog onduidelijk. Momenteel staat deze wijziging nog niet op de planning. Het is ook niet zeker dat dit in 2022 gaat gebeuren.

   

  Losse smartcard

  De losse smartcard komt echter niet terug in de webshop van het bedrijf. Canal Digitaal kiest er namelijk voor een CAM-module (CI+ module) en smartcard in één te leveren. Dit liet Canal+ Luxembourg eerder deze week aan Totaal TV weten. Dit blijft ook het geval na invoering van Beleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarin ook regels voor providers aanwezig zijn die tv-diensten via DVB-uitzendnormen leveren.

  Canal DigitaalCanal+ LuxembourgM7 GroupCanal+smartcardcoderingsatelliet

  Reacties

 1. TV-TIP The Age of Nature

  The Age of Nature
  NPO 2 om 17:06 uur
  Droogte, hitte, overstromingen en slagregen; je hoeft de krant niet open te slaan of de doemscenario’s over het veranderende klimaat slaan je om de oren. Het driedelige The Age of Nature laat zien dat het niet enkel kommer en kwel in klimaatland is. Zo zit het zeewater rond het zo goed als uitgestorven atol Bikini in de Grote Oceaan zestig jaar na de Amerikaanse atoomproeven weer vol leven.

  TV-TIP Vier Handen Op Eén Buik

  Vier Handen Op Eén Buik
  NPO 3 om 20:25 uur
  Het verliefde stel Sharona (19) en Arjan (38) zijn nog geen twee maanden samen wanneer Sharona zwanger blijkt te zijn. Het stel zit nog niet helemaal op een lijn als het gaat om de opvoeding van hun baby. Volgens Sharona is Arjan namelijk te lief voor zijn twee andere kinderen. Journalist Anna van den Breemer en presentator Özcan Akyol staan de aanstaande ouders bij in de hectische tijd op weg naar het ouderschap.

  Interview