Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Nieuws

  Canal Digitaal blijft smartcard zonder restricties langer ondersteunen

  Canal Digitaal-abonnees die via de satelliet met een losse smartcard naar tv-zenders kijken, kunnen dit voorlopig nog zonder enige restricties blijven doen.
  Jarco Kriek
  20 oktober 2021
  comments 2
  Canal Digitaal blijft smartcard zonder restricties langer ondersteunen
  Foto Getty Images

  Via een dealerbrief maakte Canal Digitaal aan de eigen dealers in april bekend dat het in het eerste deel van 2022 een oudere en onveilige coderingsnorm (CAK Mediaguard) zou gaan uitzetten. Hierdoor zou de losse smartcard vanaf dat moment alleen nog bruikbaar zijn in combinatie met de witte 3.5 CI+ module van Canal Digitaal. Gebruik in de interne kaartlezer van bijvoorbeeld ontvangers van het merk SAB of in Linux Enigma2-ontvangers via emulatie is vanaf het uitschakelen van deze coderingsnorm dan ook niet meer mogelijk. Canal Digitaal heeft dergelijke satellietontvangers met een kaartlezer die functioneert op basis van emulatie nooit gecertificeerd.

   

  Uitstel

  Gebruikers van de losse smartcard hoeven echter niet te vrezen dat restricties bij gebruik van de kaart op korte termijn worden doorgevoerd. Canal+ Luxembourg (M7 Group) laat aan Totaal TV weten dat het waarschijnlijk is dat afgestapt wordt van oude coderingen, maar wanneer dit gebeurt, is op dit moment nog onduidelijk. Momenteel staat deze wijziging nog niet op de planning. Het is ook niet zeker dat dit in 2022 gaat gebeuren.

   

  Losse smartcard

  De losse smartcard komt echter niet terug in de webshop van het bedrijf. Canal Digitaal kiest er namelijk voor een CAM-module (CI+ module) en smartcard in één te leveren. Dit liet Canal+ Luxembourg eerder deze week aan Totaal TV weten. Dit blijft ook het geval na invoering van Beleidsregel Handhaving Besluit Eindapparaten van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarin ook regels voor providers aanwezig zijn die tv-diensten via DVB-uitzendnormen leveren.

  Canal DigitaalCanal+ LuxembourgM7 GroupCanal+smartcardcoderingsatelliet

  Reacties

 1. TV-TIP Run Hide Fight

  Run Hide Fight
  RTL 7 om 20:25 uur
  De zeventienjarige Zoe (Isabel May) heeft het moeilijk met de dood van haar moeder. Ze heeft een slechte relatie met haar vader (Thomas Jane) die ex-militair is. Hij heeft haar wel overlevingsvaardigheden geleerd. Die heeft ze hard nodig als vier gewapende scholieren een bloedbad aanrichten in haar school en dat livestreamen. Ze vecht terug.

  TV-TIP Mr. Frank Visser doet uitspraak

  Mr. Frank Visser doet uitspraak
  SBS 6 om 20:30 uur
  Yolanda uit Capelle aan den IJssel is wat je noemt een echte ketting­roker. Ze rookt zelfs zo veel, dat haar hoogbejaarde buurvrouw Corry door de rookwalmen niet meer buiten kan zitten. Jolanda vindt het geklaag van haar buurvrouw maar gezanik; op haar eigen balkon mag ze zoveel roken als ze wil. En als Corry er echt zoveel last van heeft, gaat ze maar een blokje om. Omdat de dames elkaar inmiddels niet meer kunnen luchten of zien, worden Viktor en inval-rechter Bart Beuvink opgetrommeld.

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)